Buku “The ‘I’ Files: Lagi Pendedahan Mengenai Anwar

 

Beberapa blog berbahasa Inggeris telah mula memperkatakan tentang sebuah buku bertajuk “The “I” Files” tulisan Jonathan Smith. Setakat ini, prolog serta bab 1 hingga 4 boleh dibaca secara ‘online’ di https://ifilesjs.wordpress.com. Berdasarkan bacaan penulis, “I” pada tajuk buku ini mungkin membawa makna “Ibrahim” atau “Anwar Ibrahim” bagi orang Malaysia.

Tidak dapat dipastikan siapa Jonathan Smith dan tidak dapat dipastikan juga sama ada itu adalah nama sebenar. Motif beliau menulis kisah Anwar juga samar. Setahu penulis, “John Smith” adalah nama samaran yang sering digunakan oleh orang Amerika atau British apabila mereka enggan mendedahkan identiti sebenar.

Namun, siapa penulis tidak penting, yang penting ialah apa yang diperkatakannya sama ada benar atau penipuan. Setakat bab 1 – hingga 4, kebanyakan yang didedahkan oleh Smith adalah rahsia umum, atau sekurang-kurangnya bagi kalangan pengikut politik veteran. Namun, ada juga beberapa kisah yang agak sulit dan tidak pernah lagi diketahui umum.Jonathan Smith mengaku bertanggungjawab mengumpul maklumat berkenaan Anwar bagi ‘Ketuanya.’ Bagi sesiapa yang jarang menonton atau membaca novel perisikan, mungkin tidak dapat menghayati tulisan beliau dengan baik atau tidak dapat memahami tugasan beliau.

Penulisan beliau berbentuk penceritaan pengumpulan maklumat risikan sambil beberapa kali menyentuh sepintas lalu peranan-peranan agensi dan agen-agen risikan seluruh dunia termasuk KGB, MI6, CIA dan yang sewaktu dengan mereka.

Kisah dimulakan dengan karakter golongan ‘expatriates’ di Malaysia dan bagaimana mereka bertukar-tukar maklumat negara ini untuk kepentingan perdagangan, perniagaan dan politik masing-masing. Dari karakter-karakter itu Smith secara perlahan-lahan mula memfokuskan kepada dirinya dan bagaimana “Anwar Ibrahim” menjadi subjek pemantauan dan kajiannya pada tahun 1981.

Smith jelas mempunyai pengetahuan yang amat mendalam mengenai politik dan pemikiran rakyat Malaysia sehinggakan kadangkala terasa seolah-olah beliau adalah sebenarnya rakyat negara ini, dan berbangsa Melayu. Tidak tahu sama ada ini adalah hasil dari pengalaman beliau atau kerana beliau benar-benar seorang perisik yang hebat atau kerana beliau sememangnya bukan orang yang digambarkannya melalui penulisannya.

Namun, jelas dari segi cara penulisan, beliau bukan orang tempatan dan bukan dari negara ini walaupun pengetahuannya mengenai rakyat dan negara ini menjangkaui rakyat negara ini sendiri.

Apa yang pasti, Smith telah pun membuat kesimpulan siapa Anwar iaitu manusia tanpa wajah, lama sebelum Malaysia atau pun Tun Dr. Mahathir mengenali beliau. Smith telah terlebih dahulu membaca kesilapan Tun Dr. Mahathir sejurus selepas mendapat ura-ura bahawa Anwar akan dibawa masuk ke dalam UMNO.

Menurut Smith, Anwar boleh menjadi sesiapa saja mengikut arus, mengikut persekitaran dan mengikut suka hatinya. Pada satu masa, Anwar adalah seorang Muslim fanatik yang mengimpikan negara Islam ‘sempurna’ ala Iran, berkiblatkan Saudi, berfahaman Wahhabi dan tiada tolak ansur dalam menangani kemungkaran. Kaum Cina dan barat semuanya adalah ancaman kepada Islam. Sehinggakan, kata Smith, Hasan Ali juga tidak dapat menyaingi ‘mimpi’ Anwar pada waktu itu!

Tetapi pada satu masa lain pula, Anwar adalah orang UMNO dan pengikut tulen Tun Dr. Mahathir dari hujung rambut ke hujung kaki dan dari segala segi – kecuali satu, iaitu di hati sanubarinya.

Di mana Tun Dr. Mahathir melihat Melayu perlukan perlindungan, Anwar melihat Melayu Islam perlu ‘disempurnakan’. Jika Tun Dr. Mahathir adalah Melayu ultra, Anwar berpegang kepada Ketuanan Melayu dengan sebenar-benarnya!

Bagaimanapun, seperti yang kita semua sedia maklum, itu adalah kisah lama. Namun, ia tetap wajar ‘dikhatam’ semula kerana ia mampu memberi pengajaran baru. Apa yang lebih menarik adalah cara penceritaan mengenai kisah lama ini yang disampaikan dari sudut yang belum pernah kita dengar serta dari kaca mata orang luar.

Beruang Biru

9 thoughts on “Buku “The ‘I’ Files: Lagi Pendedahan Mengenai Anwar

 • May 23, 2012 at 11:39 AM
  Permalink

  Bak kata Nalla Anwar ibarat sesumpah yang akan bertukar warna mengikut suasana dimana dia berada dan dengan siapa dia berhadapan.

  Anwar manusia hebat yang menerujakan cacai nya yang rata rata buta kayu. Kehebatan Anwar pasti tak boleh ditandingi oleh orang lain. Mana ada orang yang meliwat dan satu dunia tahu yang dia meliwat.

  Mana ada orang dalam masa kes liwat dia berjalan dan belum selesai, sudah langgan doll secara terang terang. Mana ada orang lepas liwat sorang terus intai yang lain untuk dapat peluang liwat yang baru pulak.

  Mana ada orang dengan pekong dikepala yang berulat dan busuk boleh kehulu kehilir secara terbuka mengutuk keburukan orang lain yang direka sendiri.

  Orang panggil manusia bernafsu buas bagai nafsu kuda. Tapi kita rasa Nuar lebih dari kuda.

  Reply
 • May 23, 2012 at 6:13 PM
  Permalink

  Yang UMNO itu barulah yang betul betul ancaman kepada Islam…Bukan kaum
  Cina Dan barat. Yang robohkan masjid sebelum ini orang cina ker barat ker atau UMNO??Rosmah yang sudah pergi naik haji itu sudah lama sampai sekarang tidak menutup auratnya..jadi Rosmah ini Oran cina atau barat ker atau ahli UMNO?

  Reply
  • May 24, 2012 at 10:20 AM
   Permalink

   Mcm kata kat ASSmin je ko ni AAM pu kuat..

   Reply
  • May 27, 2012 at 4:58 AM
   Permalink

   Makan babi banyak nih….

   Reply
  • May 29, 2012 at 9:00 PM
   Permalink

   rosmah tu orang putih ler.. nape tanya soalan yang bodoh..sahih budak tak cukup umor ni..

   Reply
  • June 1, 2012 at 11:53 PM
   Permalink

   Aku tahu kua sebenarnya SAYANG sangat pada D.Seri Rosmah…kau begitu PERIHATIN pada D.Seri….tak gitu AAMalaysia..

   Reply
  • June 18, 2012 at 8:57 PM
   Permalink

   Perasan dia mewakili anak anak malaysia…pooodah!

   Reply
 • February 20, 2013 at 1:56 PM
  Permalink

  baca lah dengan teliti tulisan yang di buat ole penulis,gunakan akal fikiran yang rasional bukan emosional,ketahui lah sedikit sebanyak tentang sejarah,saya sebagai kenalan mr.i tidak dapat menyangkal tulisan penulis artikel.

  Reply
 • June 12, 2014 at 1:54 PM
  Permalink

  Sapa karta RFosmah pernah tunaim kan haji tak menutup aurat…pi tengok dia sentiasa memakai pakain yang tak menjolok mata…ada ka pakain dia tak ikut spesifikasi islami..? Kalo takat tak membalut rambut nya ngan kain bukan bermakna dia tak tutup aurat.

  Lain kali paham kan maksud “AURAT” dulu sebelum nak mengkritik perbuatan & pemikiran oghang lain….!!!

  Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.