Bila Sinetron Hudud Akan Berakhir?

 

Naib Ketua Dewan Pemuda Pas, Dr. Raja Ahmad Al Hiss menegaskan bahawa kenyataan Datuk Seri Abdul Hadi Awang mengenai perlaksanaan hudud sekiranya PR menang pilihanraya adalah tidak bercanggah dengan prinsip Pakatan Rakyat.  

Ketua Dewan Ulama PAS, Datuk Dr. Harun Taib juga berpendapat yang sama dan menyarankan agar bantahan Karpal dipersetankan saja.    Karpal Singh sebelum ini menempelak Hadi Awang kerana membangkitkan kembali soal hudud yang dianggapnya sudah tamat, iaitu tidak akan dilaksanakan sama sekali apabila PAS bersetuju membuang Negara Islam dari perjuangan dan ditukar kepada Negara Kebajikan. 

Karpal juga merujuk kepada kenyataan Hadi Awang baru-baru ini yang ingin membuang Islam sebagai agama rasmi negara dan sebaliknya akan menerapkan cara hidup Islam (Addin) kepada semua.

Karpal dengan itu menuntut agar PAS menghentikan semua cakap-cakap mengenai Islam terutamanya hudud. Kata Karpal, cakap-cakap mengenai Islam ini semakin mengelirukan pengundi, selain tidak bersandar kepada prinsip Pakatan Rakyat. 

Kita bersetuju dengan Karpal bahawa PAS perlu membuat keputusan mengenai pendirian mereka terhadap hudud secara muktamad untuk kesekian kalinya.  

Di awal penubuhan PAS, parti itu menjadikan hudud sebagai matlamat perjuangan yang paling tinggi.  Berpegang kepada matlamat ini, ramai ahli-ahli PAS menjadi fanatik dan menentang kerajaan yang dianggap mereka sebagai sekular, hatta kafir kerana tidak melaksanakan hudud.  Peristiwa Memali dan Sauk adalah antara tragedi berdarah yang berakar dari fahaman ekstrem yang dibawa PAS.

Tanpa mereka sedari, ‘hudud’ hanyalah sebuah drama untuk memancing sokongan umat Islam yang tercari-cari pegangan.  PAS tahu, orang Melayu mudah tersangkut dengan drama picisan murahan yang meleret-leret tanpa penghujung.  Dengan itu, PAS telah mempergunakan sepenuhnya sikap ini untuk terus membuai mereka dalam mimpi yang tidak berkesudahan. 

Apabila menghidu peluang untuk ke Putrajaya dengan bekerjasama dengan Anwar Ibrahim, PAS secara tiba-tiba menjadi ‘lembut’ sedikit dan lebih terbuka berkenaan perlaksanaan hukum hudud.  Bagi membuktikan sikap terbuka mereka, Hadi Awang pun berkata:

“Hukum Hudud adalah satu aspek daripada 0.0001 daripada hukum Islam tetapi menjadi tanggungjawab kerajaan untuk melaksanakannya.” – (Hadi Awang / 07 Mac 2000 / Utusan Malaysia).

Jelas, dengan kedudukan hudud yang hanya sebahagian kecil dari keseluruhan Islam yang luas, maka ketaksuban PAS terhadap undang-undang itu sehingga sanggup mengkafirkan orang lain, adalah satu bentuk ektremisme yang dibuat-buat sekadar untuk meraih keuntungan politik melalui perpecahan ummah. 

Dalam ertikata lain, PAS, terutamanya Hadi Awang sendiri hanya berlakon – kekadang beliau berlakon sebagai terbuka, dan kadang-kadang pula sebagai ekstrem, mengikut arus politik semasa dan mengikut kepala otaknya. 

Namun, menyedari bahawa pendirian ini telah mengecewakan ramai ahli-ahli fanatik mereka, maka PAS pun terpaksa berdolak dalih mengenainya setiap kali ditanya. 

Akhirnya, apabila lakonan mereka ternyata berjaya membantu mereka menang di Kedah dan mengekalkan Kelantan, PAS bersetuju menggugurkan terus prinsip Negara Islam yang termaktub dalamnya hukum hudud, semata-mata kerana tidak mahu melepas peluang merebut Putrajaya bersama dengan DAP dan PKR.  Maka berkatalah PAS lagi: 

“Kita ada persetujuan, untuk peringkat ini kita tidak bincangkan soal Hudud. Misi kita yang utama ialah untuk menjatuhkan Barisan Nasional pada pilihanraya”. – (Nik Amar Nik Abdullah, Timbalan Pesuruh Jaya Pas kelantan merangkap Exco Kerajaan Pas Kelantan /           03 September 2010 / Utusan Malaysia)

Sangka PAS, prinsip terbuka mereka akan diterima baik oleh semua termasuk para penyokong mereka.   Tidak pernah terfikir oleh mereka bahawa keputusan tersebut telah memakan diri.  Akibat lakonan yang buruk dan tidak mantap, PAS kini dilihat sebagai alas kaki, kuda tunggangan ataupun anjing suruhan DAP yang tiada maruah dan tiada harga diri. 

PAS dicemuh dan dihina kerana menggadaikan prinsip, yakni agama dan juga bangsa kerana politik.   Lebih buruk lagi apabila sikap terbuka PAS menjadi keterlaluan sehingga sanggup bekerjasama dengan Ambiga yang menyokong murtad dan LGBT, sedangkan mereka pernah berjihad menentangnya.   

Melihat keadaan semakin parah, di mana penyokong semakin marah dan pengundi atas pagar memalingkan terus muka dari mereka, PAS sekali lagi cuba menyambung sinetron hudud yang sepatutnya sudah tamat.   PAS percaya inilah strategi yang paling tepat bagi menghadapi pilihanraya iaitu menunjukkan ketegasan menempelak kembali Karpal Singh yang berkeras menentang hudud. 

Langsung PAS tidak dapat melihat bahawa tindakan ini hanya akan menambahkan rasa menyampah dan muak terhadap mereka.  Ini kerana, yang pasti, Karpal Singh tetap konsisten sejak dari dahulu sehingga kini beliau dan DAP tegar menentang hudud dan Negara Islam.  Yang jelas tidak konsisten, tiada pendirian dan tiada maruah hanyalah PAS. 

Justeru, PAS perlu menerima hakikat bahawa sinetron hudud sudah tidak laku, apatah lagi dengan menggunakan pelakon dan skrip yang sama. 

Beruang Biru

9 thoughts on “Bila Sinetron Hudud Akan Berakhir?

 • May 14, 2012 at 2:12 PM
  Permalink

  UMNO paling takut Hukum HUHUD…!!hahaha…

  Reply
  • May 14, 2012 at 10:19 PM
   Permalink

   tak takut nak sebut je.. hahaha.. lepas kena jerkah ngan karpal semyap la tu .. hahahaha

   Reply
  • June 1, 2012 at 6:02 PM
   Permalink

   Pas dah menipu diri sendiri, kalau nak buat hudud, kenapa nak suruh UMNO buat wahai si bodoh AkuAnakMalaysia ???? suruh Pas lawan sama banyak kerusi dengan UMNO lah, bodoh punya Pas
   kena lah Firman Allah ni untuk manusia macam korang ni…
   Mengapa kamu menyuruh manusia lain mengerjakan kebaikan, sedangkan kamu melupakan dirimu (kewajipan)sendiri, padahal kamu membaca Al-Kitab . Mengapalah tidak kamu berfikir???
   (Al-Baqarah:44)

   Reply
 • May 14, 2012 at 3:02 PM
  Permalink

  PAS lagi takut dengan DAP..bila sebut HUDUD!! hahahaha..takut Allah ke atau takut kapal sink?? haha

  Reply
  • May 14, 2012 at 5:20 PM
   Permalink

   Terbaiekk bro…penyokong PAS patot nye tanye KARPAL SINGH dlu seblum menyalahkan UMNO ttg hal nih…kahkahkah.

   Reply
  • May 14, 2012 at 8:37 PM
   Permalink

   hari ni…PAS dah warning malaysian insider karana menulis berita tentang hudud yang akan di fokuskan PAS

   hehe…siap warning lagi tu….jangan tulis pasal hudud dengan PAS !

   Reply
 • May 14, 2012 at 9:20 PM
  Permalink

  Memang betoi sinetron hudud PAS tak mungkin berakhir selagi ado peminat bebai macam tok lebai mamai yang kusyuk ngan muhing Tokguru. Pada penganut dungu Pemikiran Ala Sampah PAS sinetron tu mesti sampai ke episod 10000….!!!!!

  Reply
 • May 15, 2012 at 10:49 AM
  Permalink

  Kisah ini amat popular dan selalu diceritakan kembali oleh Ustaz-Ustaz pendakwah dalam usaha mereka memberikan kesedaran bahawa perjuangan yang bukan kerana Allah akan menemui kegagalan jua akhirnya.

  Pada suatu masa dahulu ada seorang pemuda yang amat kuat imannya. Suatu ketika pemuda ini mendapati ada di antara kaumnya kembali sesat kerana menyembah sepohon kayu. Menyedari kejadian itu, lantas sipemuda mencapai sebilah kapak dan menuju ke lokasi untuk menebang pohon itu. Di pertengahan jalan, pemuda ini disakat oleh Sang Iblis. Dan berlakulah pergelutan…akhirnya sipemuda telah berjaya mengalahkan iblis dan pokok itu ditebangnya,

  Beberapa hari kemudian, sipemuda mendapat tahu ada lagi sepohon pokok yang disembah kaumnya. Maka sekali lagi sipemuda lantas mencapai kapaknya dan berjalan menuju ke lokasi pokok yang dimaksudkan. Di pertengahan jalan, beliau disakat lagi oleh Sang Iblis. Berlaku pergelutan dan akhirnya sekali lagi Sang Iblis mudah ditumpaskan. Maka kali ini Sang Iblis menawarkan sejumlah wang supaya sipemuda membatalkan hasratnya. Sipemuda bersetuju dan menerima wang itu.

  Sipemuda itu setiap hari dihadiahkan wang, sehingga hari yang ke-3 sipemuda tidak lagi menerima apa-apa wang lagi. Justeru itu dengan perasaan marah sipemuda mencapai kapaknya dan berhasrat menebang pohon itu.

  Di pertengahan jalan, beliau sekali lagi disakat oleh Sang Iblis dan berlakukan pergelutan. Tapi kali ini sipemuda telah kalah dengan teruk. Maka dengan kehairanan sipemuda bertanya kenapa dia kalah pada kali ini sedangkan dalam dua pertarungan dulu dia berjaya dengan mudah.

  Maka jawab Sang Iblis, dulu engkau berjuang dengan niatmu ihlas kerana Allah. Tapi kali ini engkau berjuang kerana wang dan kuasa yang aku tawarkan. Ternyata sekali tujuan engkau menebang pokok ini adalah kerana aku tidak lagi memberikan engkau wang.

  ________________________________________________________________

  Sipemuda bertekad menebang pokok = PAS berjuang menegakkan Islam dan HUDUD

  Sipemuda ditawarkan wang = PAS ditawarkan kuasa jika bergabung dengan kafir harbi yang mendominankan sebuah pakatan.

  Sipemuda dikalahkan Iblis = PAS terpedaya dan perjuangan asal mereka tidak akan dapat dilaksanakan.

  Reply
 • May 15, 2012 at 11:14 PM
  Permalink

  Tadbir tadbir tadbir-hudud pas akan berakhir bila selepas piliha raya-dan akan hidup kembali bila dekatnya pilihanraya….dan rakyat akan fening-fening atas jalan raya..itulah pas dengan kerjaya nya…

  Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.