Datuk A Kadir Jasin sindir sakan bekas rakan sekerja A Samad Said ‘diguna’ Bersih

 

Libertarian Cergas Ko-opt Penyertaan Melayu – Kadir Jasin

PAGI ini, rancangan saya “dicemarkan” oleh demonstrasi Bersih di ibu negara. Laluan saya sesak kerana beberapa batang jalan ditutup. Setelah beberapa lama tersangkut dalam kesesakan lalu lintas, saya berpatah balik dan menukar haluan.

Saya ucapkan tahniah kepada kenalan saya pada ketika saya bekerja dengan Kumpulan New Straits Times (1976-2000), Abdul Samad Said aka A Samad Said kerana buat kali pertama berjaya menggagalkan saya.Walaupun A Samad Said kanan daripada saya di NST/Berita Harian, tetapi beliau tidak pernah menjadi halangan atau ancaman apatah lagi menggagalkan saya.

Tetapi hari ini, A Samad Said berjaya menggagalkan saya. Akibat demonstrasi yang beliau dokong bersama seorang lain bernama Ambiga a/p G. Sreenevasan, saya gagal sampai ke destinasi saya. Tetapi saya tidak keseorangan. Ramai lagi yang menderita nasib yang sama.

Saya ucapkan tahniah kepada Sasterawan Negara itu kerana persekongkolan beliau dengan Ambiga dan libertarian lain berjaya memujuk, menghasut dan mempengaruhi orang dan kelompok tertentu berdemonstrasi di ibu negara.

Saya yakin kedudukan istimewa A Samad Said sebagai sasterawan Melayu yang terkenal dan perwatakan beliau yang lemah lembut telah berjaya dimanfaatkan oleh golongan libertarian untuk menarik penyertaan Melayu ikutan.

Libertarian adalah aktivis politik yang menekankan kebebasan, hak individu dan perkongsian atau pakatan sukarela. Melalui pakatan dan perkongsian sukarela inilah mereka bergerak sebagai gerakan politik.

Di negara barat, gerakan libertarian inilah yang menjadi pemangkin kepada kegiatan politik apa yang disebut sebagai LGBT (lesbian, gay, bisexual dan transsexual).

Saya tidak berani mengatakan A Samad Said tidak tahu atau tidak faham falsafah politik libertarian ini. Sebagai penulis dan Sasterawan Negara, saya andaikan beliau cukup berilmu dan bermaklumat.

Jadi, beliau mungkin membabitkan diri dalam gerakan politik golongan libertarian ini kerana beliau ingin menjejaki laluan sasterawan besar seperti (antara lain) Allahyarham A Samad Ismail, Usman Awang (Tongkat Waran) dan Ishak Haji Muhamad (Pak Sako) yang agung, unggul dan terkenal kerana activism politik mereka.

Dari sudut pandangan peribadi saya, A Samad Said telah sedikit sebanyak berjaya menonjolkan imej itu melalui pembabitannya sebagai Pengerusi Bersama (Co-Chairman) Bersih. Kini ramai yang mengaitkan keterampilan beliau dengan pejuang komunis Vietnam, “Uncle” Ho Chi Minh. Kelainan A Samad Said mudah dipisahkan daripada khalayak.

Malah di kalangan generasi muda, termasuk dalam media massa, mereka mula mengelirukan beliau dengan A Samad Ismail apabila mereka menggelar beliau Pak Samad. Bagi generasi saya dan mereka yang dekat dengan dunia kesusasteraan Melayu, panggilan mesra dan hormat Pak Samad adalah sinonim dengan dan eksklusif kepada A Samad Ismail. Bagi kami, wujud dikotomi yang luas antara A Samad Ismail (Pak Samad) dengan A Samad Said.

Mungkin baik bagi pengkaji sosial, politik dan sastera Melayu mendalami hal ini kerana ia berkait rapat dengan minda Melayu yang suka mengikut dan mudah teruja dengan idea-idea asing yang tidak mereka fahami.

Penjajah Inggeris dulu dan bangsa-bangsa lain di Malaysia memahami psyche orang Melayu ini dan mereka secara sengaja mengko-opt atau melantik orang Melayu ke dalam pergerakan mereka bagi mewujudkan gambaran dan imageri yang pergerakan mereka adalah pergerakan nasional.

Kita lihat bagaimana DAP sejak akhir-akhir ini begitu gigih mencari keahlian Melayu bagi menghapuskan imej yang ia adalah parti komunal orang Cina. Jadi, tidaklah menghairankan kalau gerakan libertarian dan pinggiran juga mengko-opt orang Melayu sebagai maskot dan tukang jampi mereka.

Lagipun, adalah lebih berkesan melihat orang Melayu sebagai bangsa majoriti, berguling di atas jalan raya atau berkonfrontasi dengan polis Melayu berbanding orang Cina atau India. Sebab itulah dalam banyak demonstrasi jalanan sejak kebelakangan ini, yang berada di barisan hadapan adalah Melayu.

Apabila berkonfrontasi dengan polis atau ketika berperang dengan pengganas komunis, ketuanan (leadership) orang Melayu tidak dipertikaikan. Orang Melayu menjadi “tuan” di barisan hadapan. Ketuanan Melayu menjadi busuk dan hanyir hanyalah apabila orang Melayu menuntut hak asasi mereka. Wallahualam.

http://kadirjasin.blogspot.com/

5 thoughts on “Datuk A Kadir Jasin sindir sakan bekas rakan sekerja A Samad Said ‘diguna’ Bersih

 • April 30, 2012 at 10:50 AM
  Permalink

  Mungkin A Samad Said lupa pesan dia sendiri “Jangan Ikut Jalan Ini”? ataupun tidak?

  Reply
 • May 5, 2012 at 1:06 AM
  Permalink

  Samad Said hanyalah sisa sampah yang makin dibuang orang, percayalah bila samad tidak berguna kepada LGBT maka tinggallah dia dalam kelompok manusia gelandangan. Hendak berpatah balik malu serta merasa amat hina, hendak diterus dirinya hanyalah boneka.

  Semoga seluruh keturunan samad said akan mengenang perangai serta sifat datuk mereka yang kuat menyokong LGBT

  Reply
 • May 28, 2012 at 6:21 PM
  Permalink

  Ada benda yang A.Samad Said terkilan atau marah sangat dengan UMNO, BN, Kerajaan BN atau Dewan Bahasa dan Pustaka, agaknya. Adalah tu. Join Bersih lepaskan geram, mungkin.

  Reply
 • August 12, 2012 at 10:06 PM
  Permalink

  Samad said ‘dicekup’ ketika dia sedang luahkan kekecewaan mengenai karyanya tidak mendapat tempat sewajar dinegara sendiri. Dia dilihat bermula dengan protest terhadap penggunaan bahasa Inggrris untuk maths dan science kemudian melarat terus kepembabitan kuning hangit didalangi ambiga.

  Pendek kata semua ahli puak ini semua manusia reject yang kecewa yang tahu bahawa mereka tidak diterima oleh kumpulan lain.

  Kita tahu sejarah Anwar sebelum PKR.
  Kita tahu Khalid Ibrahim yang kecewa tak dapat apa yang diharapkan selepas tinggalkan Guthrie. Kita sempat ikut zaman gemilangnya bersama PNB sebelumnya tapi kita tidak jangka penderhakaan nya bersekala besar.

  Chua Jun Meng juga bekas menteri yang tak sedar diri selepas citacita tak kesampaian besama MCA.

  Kita biarkan mereka dengan angan angan kosong mereka dan biarkan meludah kelangit semahunya.

  Reply
 • April 17, 2013 at 12:51 PM
  Permalink

  a samad said ni pun mengarut..dia suruh kite perjuangkan bahasa melayu..tapi dia sendiri kalo bercakap guna bahasa inggeris..tak tau ape agenda dia dengan si ambiga nih…cam tali barut pun ada si samad said nih.

  Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.