Hapus PTPTN – Janji Terdesak Untuk Tarik Undi

Share


ANWAR al jubori sudah terbukti satu manusia yang sanggup sebut apa sahaja untuk mendapatkan undi dan kuasa dengan menaburkan segala macam janji kepada rakyat.

Peliknya, rekod menunaikan janji oleh kerajaan negeri pimpinan Pakatan harami semuanya hancur tapi Anwar masih lagi berangan besar untuk menabur lebih banyak janji yang semua nilainya kalau dihitung mau capai beratus billion (kalau berjaya memerintah negara ini nanti).

Dalam soal hapus hutang PTPTN ini begitu juga.

Perlu diingatkan, Anwar janji untuk hapuskan hutang PTPTN sekarang dan bayar semula hutang yang telah diselesaikan oleh peminjam yang sebelum-sebelum ini.  Itu sudah berpuluh-puluh billlion kosnya diambil kira jumlah yang telah dikeluarkan PTPTN (sebut kerajaan) sejak 1997.

Selepas itu apa?

Selepas itu Anwar perlu sediakan pembelajaran percuma di SEMUA universiti dalam negara kerana menghapuskan hutang PTPTN bermaksud beri pelajaran percuma di Universiti , tambahan kepada subsidi kerajaan kepada semua Universiti dalam Malaysia sekarang yang god knows berapa billion ringgit pulak lagi.

Mana Anwar nak korek semua duit ni?

Kalau ikut semalam punya program dengan Professional Muda di Subang Jaya, Anwar kata jimat dari bajet tahunan negara dan jimat perbelanjaan yang membazir seperti pembayaran untuk meningkatkan imej negara di mata dunia.

Penulis suka nak ambil yang kedua itu, Anwar rujuk kepada bayaran perkhidmatan kepada APCO Worldwide la tu.  Penulis tak minat nak cerita soal APCO kerana dah puas di terangkan sebelum ini, yang penulis nak sebutkan ialah macam mana Anwar nak tanggung macam-macam janji yang bernilai beratus billion ringgit dengan penjimatan sebanyak kurang lebih RM 30 juta (bayaran kerajaan kepada APCO)?

Itu sahaja nampak sangat menipunya.

Penulis berani katakan disini bahawa Anwar bukan betul-betul nak hapuskan hutang PTPTN, dia hanya cakap untuk kepentingan sementara Pakatan harami.  Itu belum lagi kita bercakap yang Anwar tidak ada maklumat penuh mengenai aset dan kewangan negara ni tapi dia dah pandai-pandai rencanakan perbelanjaan apa yang nak dibuatnya nanti.

Jelasnya Anwar memang kaki tipu dan kaki kelentong, oppurtunis yang suka ambil kesempatan untuk kepentingan diri sendiri semata-mata.

Apatah lagi bila Anwar enggan dedah sepenuhnya bagaimana kerajaan Pakatan harami nanti nak hapuskan PTPTN sebab bila di temui Malaysia kini selepas program semalam Anwar dipetik:

Ditemui selepas itu, Anwar bagaimanapun enggan mendedahkan butiran lanjut berhubung perkara itu dan hanya akan memaklumkan sehingga penggubalan dasarnya siap.

Atau dalam lain keadaan, “oohhh saya ada strategi itu, TAPI saya taknak dedah sekarang, bila masa yang sesuai baru saya dedahkan”..

Penulis nak tanyalah, sepanjang 4 tahun kebelakang ini dah berapa kali rakyat dibodohkan Anwar dalam situasi yang sedemikian?  Sampai masa akan dedah, sampai masa akan dedah, penyudahnya apa pun takde, sebaliknya satu persatu keburukkan dia pulak yang didedahkan bekas kawan-kawan baiknya.

Toksahlah percayakan Anwar ini, dia hanya pembohong besar yang tersepit dengan perilaku moral yang tidak menjijikkan dan menggunakan apa yang ada untuk melepaskan dirinya dari tersepit.

Video di bawah buktikan bagaimana Anwar berjanji dengan penduduk Kg Buah Pala, serius mukanya masa janji, tengok juga tempoh yang diberikan untuk melaksanakan semua janji itu, tapi penyudahnya, semua kita pun tahu, hampeh!!!! Masih nak kena kelentong lagi ke?



83 thoughts on “Hapus PTPTN – Janji Terdesak Untuk Tarik Undi

  • April 1, 2012 at 12:00 pm
    Permalink

    apa nuar ingat budak2 universiti semuanya bodoh macam geng2 adam adli ka????

    Reply
  • April 1, 2012 at 12:13 pm
    Permalink

    Better than kerajaan yg x mau buat ape2 nk tolong graduan..dari blanje baiki imej najib yg rosak tu baik blanje tuk lupus utang budak2..kesian depa..kerja x dapat utang bertimbun2..kalau dt pon..kos hidup skrg dgn gaji yg x sbrapa..brapa sen sgt tinggal utk depa…baik la lupus utang depa tu..ada jugak pekdah…

    bkn tulong lupus utang sorang je mcm kes tajudin ramli je..buat rugi negara..
    x pun jgn buat prabih duit beli bende x de pekdah..contohnya scorpene x leh nyelam tu…

    org nk buat baik jgn didengki..patutnya lawan balik dgn buat benda yg lebih baik dari org tu tawar…baguih juga…untungya rakyat…x ka mcm tu penulis…p kutuk buat pa..buat rugi ja..yg utgnya nuar tu..budak2 yg ada utang sokong depa sbb blh lupus utang..

    Reply
    • April 1, 2012 at 2:53 pm
      Permalink

      Ni yang aku menyampah mentaliti melayu ni…siap boleh buat remarks kerajaan tak buat apa-apa untuk bantu graduan…

      deyy…apa lagi kerajaan nak buat ?…pelajaran dah bagi, biasiswa dah bagi, yang tak dapat biasiswa di beri pulak pinjaman..interest 1% jer…

      Bila dah grad…kerajaan bagi pulak peluang untuk bekerja di dalam sektor awam…tapi tak kan semua kerajaan nak ambil, agak-agak la.

      Yang tak dapat pulak, kerana perkembangan ekonomi yang baik, peluang kerja di syaikat swasta terbuka luas.

      Tak dapat kerja jugak…kerajaan sediakan berbagai-bagai insentive untuk para graduan memulakan perniagaan dalam berbagai bidang, ramai jugak kawan aku yang berjaya.

      So apa yang hang nak lagi ?….hang ni patut rasa malu..kononnya melayu Islam…

      tapi usaha malas, kerja pun malas..nak harapkan kerajaan suap nasi masuk mulut hang hari-hari…agak-agak la

      Reply
      • April 1, 2012 at 3:54 pm
        Permalink

        aku nk umno BN turunkan harga barang…

        turunkan harga minyak…

        hapuskan GST..kalau korang xsdr bende ni dah ade..

        hapuskan tol..

        hapuskan kronisma..

        hapuskan dasar lapuk british..

        hapus PTPTN…

        hapuskan gol yg suka bermewah dgn wang rakyat…

        hapuskan BN sekali..sbb slalu mnyusahkan rakyat…humban meke pada PRU13 nti…

        Reply
        • April 1, 2012 at 4:07 pm
          Permalink

          hehehehe…nampak sangat mamat tepu ni nak subsidi habis…cam la mamat tepu ni menyumbang..kot kot fail dari segala segi..hehehehe..

          kira ko ni kategori sampah masyarakat..hehehe

          Reply
          • April 1, 2012 at 5:45 pm
            Permalink

            melayu tepu ni nak dok rumah tgk tv saja bulan2 dapat gaji..sampah masyarakat? hehe

          • April 1, 2012 at 8:35 pm
            Permalink

            hang ingat sekarang ni hang dekat syurga ke??..semua nak free!!!…lepas ni pi berdemo minta kerajaan bg free rumah, kereta, bini kat hangpa semua…kalau mcm tu namanya negara kebajikan bapak hang…

          • April 2, 2012 at 10:18 pm
            Permalink

            sapa kata aku nk free..aku cme kte kurangkan harge yg tinggi mencanak tu…. sedar la korang..kat malaysia brape kerat sgt yg kaye raye…dgn harge brg tinggi semue tu diorg hidup dgn ape??

        • April 1, 2012 at 7:04 pm
          Permalink

          Aku mintak satu jea…semoga Allah hapuskan manusia mcm hang ni…melayu islam pala hotak hang!!!

          Reply
        • April 1, 2012 at 11:30 pm
          Permalink

          Hapuskan sekali pemuja syaitan serta pemuja seks bebas…

          Reply
        • April 3, 2012 at 2:47 am
          Permalink

          aku rasa peliklah. beras dtg dari thailand, sayur ditanam pekebun Cam.H’land tiba-tiba suruh Bn turunkan harga? Minyak digali dari perut laut, kosnya bukan sikit, si bodoh ni ingat minyak tu keluar dari celah zip seluar? kalau hapuskan tol sape sanggup nak bina lebuhraya? entahlah kalau org Pas mahu jd buruh paksa mcm zaman jepun? patutlah anwar aljubori boleh kata apa saja memperdayakan penyokong2 nya kerana mereka tu bodo-bodo belaka !!

          Reply
      • April 1, 2012 at 11:32 pm
        Permalink

        Jenis manusia subsidi inilah yg selalu makan hak orang lain. dia lupa bahawa subsidi hanyalah pada mereka yg layak, kalau dah boleh melanggan china doll takkan tol dan minyak nak free pulak.

        Reply
    • April 1, 2012 at 7:29 pm
      Permalink

      ptptn adalah sebuah organisasi yg bergerak dengan kewangan sendiri dimana ia masih belum mampu sbbnya pelajar liat nak bayar…ala…org melayu mmg liat bayar hutang…itu bukan perkara baru ptptn..itu kita sndiri pun penah terkena…yg takpenah terkena tue dia mmg slalu mengena…

      bro melayu islam…melupuskan hutan ptptn diakui adalah satu noble will, sgt suci…saya xmo la berdebat cant it be done or cannot sbb sume org dah bahas isu sama….

      yg saya nak sampai kan adalah keperluan sebelum melupuskan hutang ptptn yaitu ada 2 demi rakyat…..

      1) sistem biasiswa yang memberi dan melindugi kaum melayu mengikut kuota dan bukan meritokrasi….pemberian biasiswa dan bantuan pelajaran mmg tidak adil mengikut pendapat cina dan india sbg minoriti….oleh itu jika hutang ptptn dihapuskan…maka semua pelajar akan belajar menggunakan biasiswa dan apakah sistem yang akan digunapakai oleh anwar….kuota atau meritokrasi?????????????satu fakta yg tuan perlu perlu pertimbangkan sebelum menjawab soklan ini adalah pecahan golongan profesional iaiatu 20% melayu 70% cina dan 10% india,..itu tanpa bantuan pelajaran cina2 ini cekal dan mendapat bantuan dari persatuan termasuk organisasi untuk melanjutkan pelajaran dan kemahiran…..justeru kalau tiada ptptn…..pakai pulak sistem meritokrasi saya jamin…dari 10,000 graduan setiap tahun hanya 100 orang je melayu….

      2)sistem pendidikan negara…….bab ini saya mahu saudara sekalian pk….orang melayu islam hanya memandang pada kertas sijil diploma dan ijazah…..oleh itu kita desak anak belajar2x sampai ijazah walaupun ijazah ipts low class…..kita bukan tak tahu…tapi kita desak gov sediakan tmpt dan pinjaman untuk anak kita…sedangkan cina2 ini mereka paksa anak mereka berenti sekolah…repair kereta…wat welding….jaga kedai runcit….dsb……hasilnya ekonomi terutema premis di ou, midvalley dan klcc adalah 90% cina, 5% melayu dan 5% india…nak salah sapa…kerajaan>??????kita sendiri paksa anak kita sedangkan anak kita fail math spm…..lulus bm agama dan english…lain sume fail….sambung belajar di IPTS yang hanya mengejar wang sahaja bukan semangat pendidikan…..kendian dengan cgpa 2.0 sahaja anak2 melayu ini ditawarkan sambung belajar ijazah di ipta….duit lagi…kalau kerajaan tak sediakan pinjaman merajuk…tapi hasilnya…anak2 kita ini sampah masyarakat…belajar ijazah tapi keje haprak…kuli……saya bukan menghina…tapi anak2 melayu islam ini dikaruniakan ALLAH kelebihan lain selain belajar ijazah….tapi kita sbb nak berlagak dan taknak melayu ngn sedara mara yg anak doktor lawyer dll…kita gadai masa depan anak kita……

      oleh itu saya nak tanya…selepas ptptn dihapuskan apakah sistem pendidikan negara yang dirancang anwar untuk anak melayu islam…jika suh mereka jgn sambung belajar diploma sbb spm 3 subjek je lulus…pastikan ada sekolah kemahiran untuk mereka…kertas boleh dibakar…tapi keupayaan membuat doest d rest…

      kesimpulannya…saya menyokong ptptn dihapuskan tetapi kedua isu diatas perlu dilakukan terlebih dahulu baru boleh ptrptn dihapuskan..kalau tak….alamatnya kita gado berebut tempatr ngn cina dan india..pastu bila keje nanti boss sume cina…kuli sume melayu…dah jadi dah skang..tapi sbb deb dsb melayu sleamat ada la 2-3 kerat jadi korporat tapi lupa asal usul….

      agenda anwar mudah…malaysia jadi republik..tapi senang ke sbb kita semua tahu askar dibawah kuasa raja…xpecaya tanya askar sumpah taat setia dia pada ydp agung bukan pada pm….jadi…..dengan menimbulkan kekacauan dan pergaduhan melayu islam dgn cina buddah dan india hindu….usa akan masuk campur dan bebaskan malaysia kununnya dan kendian isytihar negara sbg republik…….

      Reply
    • April 2, 2012 at 1:06 am
      Permalink

      hanya maklok buta sahaja yang tidak tahu apa kerajaan buat. Belajarlah bersyukur sebelum rezeki awak ditarik. Bala dan bencana dinegara ini adalah balasan atas gejala pembangkang.

      Reply
  • April 1, 2012 at 12:22 pm
    Permalink

    yang sokong utang ptptn hapus tu jenis otak tepu..malas nak belajar dan nak berdemo je..

    jangan lupa nanti mati nanti hutang tu bawak ke mati..tak tenteram nanti ..duit korang utang tu orang lain boleh gunakan jugak..bodo!! nama je student..tapi bodo bertingkat tingkat..nak jadi cam si adam gay tu ke?? tak nak belajar..tu cakap je la..bagi orang lain nak betul2 belajar bantu keluarga depa lagi bagus..

    dapat PTPTN.bukan untuk belajar..tapi beli gadget ribu ribu.lepas tu study entah kemana..lepas tu fail..

    Reply
  • April 1, 2012 at 12:24 pm
    Permalink

    nak hapuskan tol kat penang tu pun tak mampu…nak hapuskan cukai pintu kat selangor pun tak mampu..ada hati nak hapuskan ptptn…

    Reply
  • April 1, 2012 at 12:26 pm
    Permalink

    janji dia kat penduduk kg buah pala penang tu apa jadi??? kampung entah kemana..janji entah kemana..baru sekangkang kera pun dah tak mampu nak janji…biasala..anwar..kalau dengan china doll..semua sanggup!! hehehehe

    Reply
  • April 1, 2012 at 12:41 pm
    Permalink

    siapa yg ko kte mls blaja…suke ati di lah nk demo ke ape..berlambak org yg demo tu dpt kptsn elok…kau telah menghine org yg telah belajar sungguh tp dihimpit utang yg bertimbun tp x mampu nk byr..sbbye krajaan gagal mengawal pasaran kerje…kerja x byk tp ambilan mask Univeriti smkin byk… menganggur..x mampu nk byr utang..skrg ni PR nk ringankan beban peminjam..ko susah knpe…ko duit byk,mk bapak kaye ko x kisah la..
    bende blm tentu ko kte mcm2..masalahnye pihak ko x de cdgn nk kurangkan beban peminjam…yg ko mrh org punye cdgn pasai apa..kalau x jd tuka la GE berikutnye..susah ape..

    Reply
    • April 1, 2012 at 12:51 pm
      Permalink

      hutang sendiri cari pasal…dapat duit beli hand phone canggih manggih…beli yang takder kene mengene dengan study..itu yang hutang tambah tapi belajar tak lepas…cam si adam gay tu..tau nak berdemo….ada subject demo ke kat U tu? aku rasa ko pun sama gak …hehehe

      Reply
      • April 1, 2012 at 2:46 pm
        Permalink

        sbb x ade duit la plajar pinjam PTPTN…kalau ade pg berambus la PTPTN cekik darah…x pyh buat pinjam… belambak lg plajr lain yg x cukup mkn wlaupun dpt pinjmn…yg ko sbut beli caggih mangih tu sape..segelintir saje…

        dia demo sbb apa..lupus ptptn ka…marah auku sekat plajar la…sape suh krajaan buat akta kuno cmtu…takut plajar tumbang krajaan mcm kt arab tu kot..sbb tu buat auku…igt lembu ke nk sekat2 kebebasan org..

        Reply
        • April 1, 2012 at 3:05 pm
          Permalink

          dey…masuk tadika PASTI yang ajar ntah apa-apa tu pun kena bayar duit…apa yang hang cerita ?

          Reply
          • April 1, 2012 at 3:39 pm
            Permalink

            ape kene mengene pasti dgn ptptn..x de kaitan pon…
            beza tadika dan pasti ialah tadika tjaan krajaan..jd murah la…pasti x ada sumber duit..yg ade adelah yuran dari ibubape.. same la tadika swasta lain..cmne nk byr gaji guru..

            skrg ni org ckp nk mintak mansuh faedah u je..dah Pr tambah lg nk hapus plak..lg bagus…ade faedah utk student..kurang sket kos hidup..dari beli kpal x leh selam, dari lupus utang juta2 utk sorang, dr byr utk baiki imej yg dah rosak kan..baik gak blh tolong rakyat kn..

            rappp…yg pasti aku yakin budak pasti lbey tahu agama dari ko…kalau x caye ko hantar anak ko kat pasti..tgk ape die blaja kat pasti dan beza dgn tadika biase…

          • April 1, 2012 at 7:19 pm
            Permalink

            Anak khalid samad pun guna duit zakat pi belajar…dia tak cukup duit ke???..

            woi tolol, duit PTPTN tu bkn utk bayar yuran sepenuhnya jea, tapi duit sara hidup seharian depa…ada yg guna duit tu, utk beli hp/tab,beli prepaid,tengok wayang, belanja kekasih hati,beli rokok,beli ganja,pi bawak awek kat hotel,beli pakaian,beli seluar dalam,makan sedap2 kat restoran, pi berdemo…tak kan semua tu kerajaan nk seponsor sepenuhnya…kalau hang guna credit card beli semua tu hang mintak bank lupuskan semua tu ke???…

            bodoh sgt la hang ni…buat malu melayu dan islam jea…

        • April 1, 2012 at 4:05 pm
          Permalink

          depa demo sebab belajar bodo cam adam gay tu…bodo…

          orang lain belajar pandai dan dapat result baik takder pun demo..siap kerajaan hapuskan ptptn dia kalau cemerlang..bukan bodo otak tepu cam ko..hehehehe

          Reply
        • April 1, 2012 at 5:47 pm
          Permalink

          ko ckp je la ko nak semua benda free..dasar sampah masyarakat hehe

          Reply
          • April 1, 2012 at 11:42 pm
            Permalink

            yg. nak semua benda free… yg aku kenal spesis UMNO. sebab tu Najib selalu cakap dan tegur ahli UMNO yg. tak hulur kerja tak jalan. Tak hulur, mengundi pun diorang tak keluar, usah kata nak pasang bendera.

  • April 1, 2012 at 12:48 pm
    Permalink

    keje nak duduk dalam air cond..tapi belajar malas…
    keje berlambak tapi memilih….tu sebab otak pelajar demo otak tepu otak lembu..

    kalau nak seribu daya..tak nak seribu dalih..

    baik bagi kat pelajar miskin yang ada hati nak belajar sampai berjaya..kerajaan dah offer..ptptn akan hapus kalau cemerlang..kalau bodo cam si adam gay tu..habeh borass..hehehe

    Reply
    • April 1, 2012 at 2:51 pm
      Permalink

      hoho..bkn seme org cmtu la…ko silap..skrg ni x de da org memilih..ini realiti skrg…kerje plak memilih plajar skrg….

      kalau memilih pon..berpatutan la…x kan ade ijazah nk kerje cleaner kot…hutang bertimbun nk byr ape kalau kje cleaner…

      Reply
      • April 1, 2012 at 3:07 pm
        Permalink

        tu la hangpa…kerja memilih, awat hang ingat degree tu besar sangat ke ?

        mentaliti melayu Islam acuan PAS sungguh la hang ni..

        Reply
        • April 1, 2012 at 3:43 pm
          Permalink

          jd jln penyelesaiannye ape bg kau…keje cleaner???kerje kilang???buat bangunan??atau prlu gune kroni amno bida tender krajaan???ko nk tolong bayar utang diorang???atau ko nak tlg menysahkan lg hidup dorang dgn sokong krajaan curi duit rakyat smpai nk bg buke pluang pekerjaan baru pon susah???

          Reply
          • April 1, 2012 at 5:49 pm
            Permalink

            klu PR menang tak payah keje goyang kaki je blh dpt gaji

        • April 1, 2012 at 8:30 pm
          Permalink

          hutan credit card, personal loan, rumah yg tinggi interestnya boleh plak bayar..tak plak berdemo depan bank tu…bayar 1% pun menyalak mcm setan laknat….bodoh punye umat….

          kalau tak kerana 1 % tu berjuta org Melayu jadi bodoh mcm hang ni…kerana 1% tu la ramai org Melayu yg bergelar eksekutif, manager, general manager, director yg berpendapatan mencecah beribu-ribu ringgit sebulan…ada yg dpt rm30k sebulan mcm si rafizi lembu tu, walaupun sekadar menjadi balaci peliwat negara…

          Reply
          • April 1, 2012 at 11:11 pm
            Permalink

            sebab otak PR jenis tepu..takleh pk dah…jadi jalan terakhir demo tepu la..hehehe

      • April 1, 2012 at 4:04 pm
        Permalink

        apa salahnya jadi cleaner.. jijik ke jadi cleaner janji halal..tu sebab otak tepu cam ko fail memanjang cam bos ko yang kaki seks tu..hehehe

        bukan cam boss ko..nak jadi PM tapi buat keje menjijik..tibai chinadoll dan jubor orang..hehehe

        Reply
        • April 2, 2012 at 10:36 pm
          Permalink

          x kate salah jijik..aku cme tnye…berpatutan ke dgn gaji sbyk tu..msa diorg bergolak gadai berhabis duit blajar dkt u…lain la kalau mmg x msk u..blh thn kire..x ade utang ptptn..ni habis blaja dah berhutang puluh2 ribu..

          eleh..ktuk org…yg sorang tu kaki betine..kaki judi,,kaki mksiat,,kepale dogol,,bermewah sakan,,makan duit haram ko x mau sbut plk..

          Reply
      • April 4, 2012 at 2:03 pm
        Permalink

        ko keja apa melayau islam? kalau keja gomen, ko pegi pinjam bank rakyat, bila time kena bayar balik, ko buatlah ajak kwn2 buat demo untuk bank rakyat lupuskan hutang ko boleh?, kalau x bleh, ko guna saluran politik. kalau boleh, aku setuju kalau k’jaan lupuskan hutang PTPTN, camner?.
        aku tak taulah apa yang ada dlm kepala hotak ko, majerin ka, selut ka apa?. bodoh melantun-lantun.

        Reply
  • April 1, 2012 at 12:54 pm
    Permalink

    kalau kerajaan tak bagi ptptn..aku rasa tak ramai yang dapat study kat U la…

    dah dapat keje tapi nak bayar liat nak mamposs..
    ingat!! duit tu untuk pelajar lain nak guna jugak..jangan ingat tekak korang je nak lepas…

    Reply
  • April 1, 2012 at 12:58 pm
    Permalink

    tengok apa jadi kat MAT JUBO GAY tu…belajar pun jadi mat demo..last last jadi ketua pembangkang gila SEX!!! study sastera tapi ada hati nak citer pasal ekonomi..yang dia tau pompuan punya barang sulit je dengan bontot orang nak ditutuh….heheheh

    Reply
  • April 1, 2012 at 1:32 pm
    Permalink

    Janji pru aje… Cth di selangor dah cukup membuktikan… Kilang arak sampai skrg tiada penyelesaian….

    Reply
    • April 1, 2012 at 1:35 pm
      Permalink

      tu janji kosong aka hamPAS!! hehehee..

      cukai pintu kat Selangor pun tak berani nak hapuskan …nak turunkan pun lagi tak berani..hehehehe

      Reply
  • April 1, 2012 at 1:51 pm
    Permalink

    Salam

    Kalau ada mana-mana parti atau puak yang boleh meringankan beban pelajar-pelajar kita rasanya elok kita sokong. Dari mana depa nak cari duit untuk menampung kos pembelajaran ini, terpulanglah kepada kritiviti mereka.

    Banyak negara dalam dunia yang bagi pelajaran percuma kepada rakyatnya dan juga rakyat asing yang menuntut di negara tersebut. Tiada bayaran tution dikenakan. Pelajar/ibubapa hanya perlu menanggung kos tempat tinggal dan makan minum sahaja.

    wasallam

    Reply
  • April 1, 2012 at 3:09 pm
    Permalink

    mooo…mooo…orang yang bijak tak baca harakah laa..

    Reply
    • April 1, 2012 at 3:45 pm
      Permalink

      org yg cerdik x baca utusex, x tgk TV 1 hingga 3 suku

      Reply
      • April 1, 2012 at 4:01 pm
        Permalink

        orang macam ko la yang tak jadi cerdik sebab tak tengok tu semua..hehehe..pasai tu suka sgt berdemo..jadi otak pun tepu la..hehehehe

        camne aljuburi yang bodo sampai ke tua..ko pun nak ikut sama bodo cam dia..hehehe

        Reply
      • April 1, 2012 at 5:54 pm
        Permalink

        org yg cerdik org yg menilai berita dari semua sumber..org yg kata org lain xcerdik sbb membaca tu sampah masyarakat hehe

        Reply
      • April 1, 2012 at 8:26 pm
        Permalink

        hang tak baca utusan pun, utusan tak bankrap…dah lebih 50 tahun dah depa wujud….

        boleh percaya ke hang tak tengok langsung TV1 DAN TV3…berani hang bersumpah dgn nama Allah kat sini yg hang tak pernah dan tidak akan baca utusan dan tengok siaran2 TV tu…..kalau hang berani aku sokong hang sampai bila2 pun…

        aku tunggu reply hang……

        Reply
        • April 1, 2012 at 8:57 pm
          Permalink

          Org munafik jer yg hidup suka bersumpah-sumpah….

          Utusan masih hidu- ya. Tapi nasib baik ada bantuan dari umno. kalau tidak dah lama mampus. nasib baik ada berita2 seks dalam kosmo, kalu tidak……… skg pun mcm nyawa2 ikan jer… sales dah lama trending down. Siap tipu account supaya tak nak bagi bonus (ini kes mahkamah-sila rujuk). ada SC ambik tindakan..??

          Reply
          • April 1, 2012 at 9:52 pm
            Permalink

            mcm puak hangpa ke???…hidup pasal israel dok bantu….

            kalau berani sgt bersumpah la….ooo kalu suruh bersumpah org munafik…org yg suka buat fitnah mcm hangpa ni golongan munafik kategori apa plak??…sebenarnya org munafik yg takut bersumpah, sebab dia tau di menipu…takut Allah turun bala kat dia??…betul tak mooo…

          • April 1, 2012 at 11:54 pm
            Permalink

            Bila kami bantu israel?????

            APCO dgn invoice RM76 juta tu dari PR ke??? DAP pun tak kasi project kat israel tau..

          • April 2, 2012 at 12:32 am
            Permalink

            ha..ha..masa bersama cium lah DAP tu..mcm sayang kat hassan ali dulu.. lepas pecat..duk maki..cian hassan ali..

          • April 1, 2012 at 10:51 pm
            Permalink

            harakah hidup pun dengan iklan kuat seks je..hehehe..

            kalau tak naik kuning la kat counter paper tu..heheh

          • April 1, 2012 at 11:57 pm
            Permalink

            YA ka??? Aku rasa tu Metro, dgn Mingguan Malaysia aka Utusex. Ko tak percaya ko beli satu and compare.

            Masalahnya korang tak pernah baca pun…

          • April 2, 2012 at 12:30 am
            Permalink

            YG BANYAK IKLAN SEKS ADALAH HARAKAH.. kalau tak caya saman aku 100 juta..ha..ha..

          • April 2, 2012 at 12:34 am
            Permalink

            YG KUAT SEKS PUN PEMBACA HAAKAH…

          • April 2, 2012 at 7:33 am
            Permalink

            ye ke??? aku tak jumpa pun…wakakakaka…

            hari hari aku beli..sebab tu aku cerdik.,.bukan cam ko otak tepu..baca harakah ingat seks…mat sabun tibai bini orang dalam bilik 121 mulanya dari harakah la..wakakakak

          • April 4, 2012 at 2:13 pm
            Permalink

            laaa fitnah lagi si pengkhianat ni!!!

        • April 1, 2012 at 11:51 pm
          Permalink

          tapi Utusan Melayu(versi jawi..) dah lama hilang d m’sia. kenapa ye…?

          Reply
          • April 4, 2012 at 2:10 pm
            Permalink

            sebab melayu pengkhianat macam ko tak baca, asyik baca keldaian dan haramkah je,,, sumber fitnah semalaysia he he he

      • April 2, 2012 at 12:37 am
        Permalink

        orang yg cerdik hanya pandai menunggang cina doll je..

        Reply
  • April 1, 2012 at 3:18 pm
    Permalink

    nampaknya umno sudah takut dengan janji PR untuk menghapuskan ptptn !

    Reply
    • April 1, 2012 at 4:02 pm
      Permalink

      eeeiiii takutnya….hehehee…

      Reply
      • April 1, 2012 at 9:35 pm
        Permalink

        yahudi memang suka berjanji.. mcm janji 16 sept tu..

        Reply
  • April 1, 2012 at 3:26 pm
    Permalink

    PR kata hapus PTPTN, BN kata xblh hapus nanti bankrap negara
    PR kata harga minyak turun, BN kata xblh turun nanti bankrap negara
    PR kata turun harga gula, BN kata xblh turun nanti bankrap negara
    PR kata nk turun tol, BN kata xblh turun nanti bankrap negara
    Dari kenyataan diatas, sapa2 yg masih sokong BN lagi tak taulah kat mana otak dorang, xblh pikir yg mana buruk yg mana baik.
    Pada peminjam PTPTN atau ibupaba yg anaknya pinjam duit PTPTN.. klu masih sokong BN lg mesti something wrong dlm dirinya.

    Reply
    • April 1, 2012 at 5:51 pm
      Permalink

      PR kata klu menang PRU semua pun free pnyokong nya pun percaya..

      Reply
      • April 1, 2012 at 9:34 pm
        Permalink

        ha..ha..nak hapuskan PTPTN??? cukai pintu pun tak mampu nak hapuskan.. Pakatan Haram bukan pandai mentadbir tp menjahanamkan negara boleh la..

        Reply
        • April 1, 2012 at 11:04 pm
          Permalink

          kan diaorang geng PR OTAK TEPU pernah janji..nak bangkrapkan dulu negara ni…cam kata arwah fadil nor nak lelong putrajaya dulu..last last PAS yang dilelong ke ISRAEL sebab sokong ANUGAY tu..hehehe

          Reply
    • April 1, 2012 at 11:15 pm
      Permalink

      Saya percaya PR pasti dapat memenuhi semua janji-janji ini , Hapuskan PTPTN dan semua mahasiswa IPTA/IPTS akan dapat biasiswa. Turunkan harga gula sehingga mencapai RM0.80/kg , Minyak petrol turun RM1.00, Hapuskan semua tol di seluruh negara dan lain-lain lagi. TAPI untuk tempoh paling lama satu penggal atau 4 tahun sahaja janji-janji ini dapat dipenuhi. Selepas tempoh tersebut negara ini akan mengalami keadaan seperti negara Greece akibat kehabisan dana untuk pentadbiran kerajaan.

      Perlu fikirkan:

      1. Setiap tahun bilangan penduduk Malaysia semakin bertambah manakala jangka hayat penduduk Malaysia semakin panjang. Setiap rakyat Malaysia yang hidup akan sedikit sebanyak akan menggunakan wang subsidi kerajaan.

      2. Harga barangan terutama barangan makanan yang dimport seperti gula mentah dan bijirin gandum akan sentiasa meningkat kerana jumlah penduduk dunia yang meningkat turut menaikkan permintaan untuk barangan ini dan harga ditentukan oleh kuasa pasaran atau dikawal oleh segelintir organisasi/individu yang menguasai pasaran ini. Manakala kos pemprosesan dan pengeluaran barangan makanan ini pun akan sentiasa terus meningkat. Untuk mengekalkan harga maka subsidi akan terpaksa ditambah. Namun untuk menurunkan lagi harga barangan ini supaya menjadi lebih rendah maka lebih banyak subsidi yang terpaksa dikeluarkan.

      Reply
  • April 1, 2012 at 5:13 pm
    Permalink

    Cakap memang mudah,berjanji juga tiada masalah.Masalahnya disini org yg berjanji dgn mudah itu yg menjadi masalah.Cuba kita lihat siapa yg berjanji ? Ini lah masalahnya.Org yg berjanji ini adalah org yg tiada harga diri,yg mana moralnya tersangat lah rendah.Ini org yg bernafsu besar,org yg bernafsu besar ini bukan saja mempunyai minat yg pelik tetapi juga citarasa yg berbeza.Cuba bayangkan ? Manusia serupa inikah yg kita boleh percaya,manusia serupa ini juga kah yg boleh tunaikan janji? Kalau dirinya saja sudah terkenal dgn main belasah aje tak kira apa,baik depan mahu pun belakang,bagaimana manusia serupa ini mahu kita pegang kepada janjinya ?Peristiwa Kg Buah Pala antara contohnya.Lihat bgimna janji yg tinggal janji,yg mana akhirnya setelah Pktn Haram menang,bukan saja tanah menjadi miliknya malahan tergadai seluruhnya.Penduduk Kg Buah Pala menangis tak berlagu.Hakikatnya undi telah pun diberi kpd makhluk anugerah tuhan ini.Janji tinggal janji.Ini belum lagi contoh2 belambak yg lain.
    Ini belum lagi kalau nak dibincangkan dari sudut ekonomi.Pendapatan juga perbelanjaan.Wang bukan boleh datang bergitu saja,dan bukan boleh dibelanjakan sesuka saja.Kalau nak diikutkan,kerajaan BN boleh hapuskan PTPTN,tetapi apa maknanya kalau hanya untuk memancing undi dan hanya sedikit kuasa ?Ini bukan nak menghapuskan satu ringgit atau beberapa sen saja,tetapi berbilion ringgit Malaysia.Kawan sendiri yg berhutang RM50 pun dituntut sampai ke lubang kubur,inikan pula nilai yg besar. Tak payah nak gebanglah Anunuar…
    Antara satu sebab kenapa tabung PTPTN ditubuhkan juga adalah dari desakan pengusaha IPTS Bumiputra juga,yg akan gulung tikar akibat dari tiada ibubapa menghantar pelajar untuk datang belajar ke institusinya akibat tidak kemampuan.Pengusaha ini kerajaan juga kena bantu.Maka tabung pinjaman ini lah antara penyelesaiannya. Jangan kita lupa kepada pelajar yg lulus tetapi bukan cemerlang.Dimanakah tempatnya dan dimankah kemampuannya ?Memang mudah jika nak serahkan masalah ini atau salahkan kepada kerajaan.Tapi apakah tanjungjawab pelajar dan ibubapa itu sendiri ?Ini kerajaan BN nak laksanakan GST,sebagai pendapatan baru untuk menampung segala subsidi pun ditentang,bagai mana nak dihapuskan segala pinjaman,padahal kita tahu pada hakikatnya kerajaan juga yg kena bayar dan tanggung segalanya. Ini bukan harta mak bapak kau orang,dan bukan harta rampasan perang ….

    Reply
    • April 2, 2012 at 12:04 am
      Permalink

      Habis pesal Hgeng umno hutang sampai berbillion dilupuskan…??? yg RM50.00 nak kutip. Kes terbaru hutang Tajuddin Ramli dilangsaikan (atakut pecah lobang la tu…byk org umno yg terlibat) . Jumlah Hutang RM589 juta.

      Reply
      • April 4, 2012 at 2:08 pm
        Permalink

        hoi bodoh… toksah dok tabur fitnah kat sini. baik hang zikir lagi baik mamak….

        Reply
  • April 1, 2012 at 5:26 pm
    Permalink

    harakah untok org pas.utusex, tv1 hingga 3 suku utk org umno.buat lawakla…hehehehe

    Reply
  • April 1, 2012 at 5:41 pm
    Permalink

    Tak akan aku percaya dengan janji2 orang MUNAFIK!!!!!!
    Jauhkanlah diri kamu dari gulungan2 sesat ini!!!!!

    Reply
  • April 1, 2012 at 6:14 pm
    Permalink

    blajarlah rajin2 sampai dpt Deg.gred 1, ptptn jadi biasiswa penuh, tak perlu bayar ptptn.
    ini aku tengok anak2 melayu blajar sambil lewa, asyik bercinta je kat U.

    Reply
  • April 1, 2012 at 9:31 pm
    Permalink

    Hukum asal bersumpah adalah makruh tetapi ia boleh menjadi sunnah, harus, wajib dan haram, bergantung kepada keadaan;

    Haram : apabila bersumpah untuk melakukan perkara yang haram, atau meninggalkan yang wajib atau bersumpah dusta ke atas sesuatu.

    Wajib : apabila tiada jalan selain bersumpah untuk memberi pengajaran kepada orang yang zalim dan untuk menegakkan kebenaran.

    Sunat : sekiranya bersumpah itu menjadi wasilah ke atas orang-orang yang mendengar, dan menjadi penyebab mereka membenarkan sesuatu peringatan dan sebagai nasihat ke atas mereka.

    Harus : sekiranya bersumpah untuk melakukan perkara ketaatan, serta menjauhi perkara maksiat, atau untuk mendorong melakukan ke arah kebenaran atau untuk memberi peringatan.

    Reply
    • April 2, 2012 at 12:02 am
      Permalink

      Ustaz belajar sekerat jalan…

      Reply
      • April 2, 2012 at 12:34 am
        Permalink

        itu puak pakatan haram nasihat majlis fatwa tak nak pakai..tp kalau lim guan eng bg fatwa ko junjung.. jilat la jubur komunis dan yahudi tu..

        Reply
  • April 1, 2012 at 11:58 pm
    Permalink

    Aku percaya, PTPTN akan d ubah dan perbaiki cara pembayarannya. K’jaan akan berusaha untuk tarik pengundi muda (penghutang PTPTN). Hanya masa akan menetukan, waktu tu beberapa pemimpin UMNO dan k’jaan yg. dah terlepas cakap akan malu sendiri. Sekarang ada yg. kata tektik kotor, jijik dan negara bankrup. Tapi dalam sebulan dua ni pasti ada berita gembira buat siswazah atau penghutang PTPTN. Mungkin tak d hapuskan, tapi d baiki hingga melunakkan. Tapi waktu tu, mykmu dan peyokong UMNO akan kata k’jaan baik tolong rakyat, tapi sebenarnya PR lah yg. memberi idea untuk kemudahan rakyat. Waktu tu takkan dengar negara akan bankrup sebab lupuskan hutang PTPTN atau seumpamanya.

    Reply
    • April 2, 2012 at 12:36 am
      Permalink

      janji seorang muslim pakai nande’ tak boleh dipercayai..

      Reply
  • April 2, 2012 at 12:13 am
    Permalink

    Kebajikan bukan utk di kecapi oleh 1 generasi saja, tapi perlu ada kesinambungan yg berterusan..

    Fikirkan andai kata kerajaan menaikkan charge rawatan di klinik2 atau pun hospital dari RM1 ke RM20 untuk menampung kos memberi pendidikan percuma kepada sekalian pelajar IPTA/IPTS..sure puak hangpa akan bakar Kem. Kesihatan tu..tu baru 1 contoh…

    Lagi pun pinjaman PTPTN adalah pinjaman yg amat berbaloi pada pelajar, dgn pinjaman itu la akan merubah kehidupan pelajar serta keluarga suatu masa nanti..seperti juga kita membuat pinjaman perumahan, kita amat bersyukur bila pinjaman kita diluluskan oleh pihak bank, kerana dgn pinjaman tersebutlah kita mampu berteduh di rumah sendiri walaupun dari segi undang2nya rumah tersebut belum menjadi hak milik kita sepenuhnya selagi hutang pinjaman tersebut belum diselesaikan…ada yg membuat kenduri kesyukuran bila pindah ke rumah yang baru mereka beli walaupun dgn cara berhutang juga..

    Hangpa beli kereta dgn berhutang dgn pihak bank, tapi sedar tak kereta yg hangpa beli tu begitu pantas susut nilainya..beli tahun 2000, sampai tahun 2012 kereta tu dah tak de nilai..nak jual pun dah tak laku…tapi adakah nilai ilmu yg depa tuntut di IPTA/IPTS tu akan susut nilainya walaupun ilmu yg dituntut itu menerusi kaedah pinjaman kewangan dari mana agensi pun..

    Ada kalanya nilai pinjaman yg dibuat di PTPTN berkali-kali ganda lebih kecil daripada pendapatan depa selama setahun..malah ada yg berpendapatan lebih dari RM20k sebulan sedangkan pinjaman yg depa perlu dibayar hanya lah RM25K ( sbg contoh ) itu pun dalam bentuk ansuran..semuanya bermula dari mana???…bukan kah daripada pinjaman PTPTN tersebut..

    Siapa yg tak mahu benda2 percuma, tapi bezakan lah tuntutan yg berkonsep khayalan dan kenyataan…bodoh aku menolak benda2 yg percuma ni, tapi lagi bodoh aku menerima benda2 percuma yang akan menghancurkan negara dan generasi aku…nak kahwin pun kena bayar Mas kahwin walaupun sekadar senaskhah Al Quran, nak buat haji/umrah pun ada kos, nk buat masjid pun perlukan kos, nak pi berdakwah pun ada kos, hangpa padam pun, org yg hidup kena keluarkan kos…so kalau semua nak percuma bkn realiti kehidupan tapi sekadar dongeng politik murahan puak2 hangpa…

    Reply
  • April 2, 2012 at 12:36 am
    Permalink

    copy dari kitab YAHUDI..

    Reply
  • April 2, 2012 at 9:27 am
    Permalink

    Dsai tengah merepek, barangkali mungkin sebab nak sangat rasa duduk diatas kerusi PM sampai wang yang dipinjam pelajar dari PTPTN pun dia nak mansuh. Apa nak jadi dengan 25 universiti, 22 kolej unversiti dan 400 kolej swasta nanti kalau dia mansuh. Mungkin sebab dia teringin nak tengok universiti, kolej universiti dan kolej swasta ni giulung tikar. Tak kan perkara remeh macam ni pun dia boleh pikir. Dah tu kat mana rakyat kita nak kerja lepas tu selepas diberhentikan tadi.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *