68 % kata PAS/Pakatan Rakyat akan bungkus di Selangor..

Orang melayu di Selangor semakin berubah persepsi terhadap Pakatan Rakyat khususnya PAS. Jika pada PRU12 yang lalu ramai rakyat Selangor memilih untuk mengundi Pakatan bagi menggantikan BN, ia mungkin akan berubah pada PRU akan datang.

Buktinya dapat dilihat melalui satu kajian yang dibuat oleh pihak Universiti Malaya di negeri tersebut baru-baru ini.

Daripada 795 responden yang terdiri dari pelbagai bangsa, hanya 32 peratus sahaja yang yakin bahawa PAS serta Pakatan Rakyat mampu menggantikan UMNO dan Barisan Nasional di negeri Selangor jika Pilihanraya Umum diadakan.Selebihnya, sebanyak 68% responden pula tidak yakin ataupun tak pasti jika PAS/Pakatan Rakyat boleh menjaga kebajikan seperti mana yang pernah UMNO/BN lakukan sebelum negeri itu ditawan oleh Pakatan.

Enam puluh peratus daripada responden itu adalah terdiri daripada bangsa Melayu, manakala Cina dan India pula masing-masing mewakili 25 dan 12 peratus responden dalam kajian tersebut.

Penilaian ini telah dibuat dari 3 hingga 11 Disember lalu dan meliputi kawasan parlimen Puchong, Sepang, Sabak Bernam, Hulu Selangor, Kuala Selangor, Selayang, Gombak, Ampang, Hulu Langat, Pandan, Subang dan Shah Alam.

Kajian yang dilakukan oleh Pusat Kajian Dan Demokrasi Pilihan Raya Universiti Malaya (UMCEDEL) di Selangor ini sekaligus menjelaskan senario sokongan rakyat yang semakin hilang terhadap kepimpinan Anwar dan Khalid Ibrahim.

Dari satu perspektif, sokongan rakyat Selangor yang mula kembali kepada UMNO/BN dilihat sebagai hasil dari tranformasi yang dilakukan oleh Perdana Menteri DS Najib Razak sejak memegang jawatan sebagai orang nombor satu negara.

Pendekatan menyelami masalah rakyat dan juga mengutamakan keberkesanan pentadbiran negara dikenalpasti sebagai salah satu faktor yang berjaya “mencuri” sokongan rakyat dari Pakatan. Lebih-lebih lagi dengan sifat rendah diri serta mesra rakyat yang DS Najib tunjukkan.

Saya percaya, dengan sokongan serta usaha dari semua kepimpinan UMNO/BN diperingkat bahagian serta cawangan di Selangor, kajian UM ini akan menjadi langkah awal bagi merealisasikan impian DS Najib bagi merampas kembali Selangor dari Pakatan.

7 thoughts on “68 % kata PAS/Pakatan Rakyat akan bungkus di Selangor..

 • January 7, 2012 at 8:30 PM
  Permalink

  Bolih ke kita nak nafikan bahawa PM telah bekerja, sedang bekerja dan terus bekerja.

  Tak nampak ke kita idea idea yang dilahirkan olihnya bersama team kabinet dan penasihatnya lepas satu, satu diimplementasikan ?

  Lain lah kalau dia dilihat lelap dalam tiap majlis. Keluar negara tiap hujung minggu, tengah bulan dan balik tangan kosong. Pakai sedondon kehulu kehilir, senyum sampai telinga.

  Rasuah ? Penyelewangan? They are NOT his policy. Ianya seakan cara hidup bagi segelintir orang disesuatu sektor. Salah dia ke.

  Reply
 • January 8, 2012 at 1:23 AM
  Permalink

  Insya Allah.AMIN.AMIN.AMIN semoga kesemua puak pakatan haram PR ini bungkus buat selamanya2..
  nnt kita masukkan sbg topik-sejarah Melayu Moden, Pengkhianat Islam dan Melayu di Abad ini!

  Reply
 • January 8, 2012 at 3:49 AM
  Permalink

  Najib yang buat kerja salahkan.
  Anwar yang kerjakan ‘cinadoll’ tu????
  buat kerja apa?????

  Reply
 • January 8, 2012 at 12:03 PM
  Permalink

  anwar@pkr penyebab pas bungkus

  Reply
 • January 8, 2012 at 7:08 PM
  Permalink

  Aku sendiri amat yakin BN akan menguasai Selangor dan semua negeri negeri taklukan PR kecuali Kelantan. Negeri negeri lain memang BN sapu bersih nanti..!!!

  Reply
 • February 7, 2012 at 8:50 AM
  Permalink

  ye betul3x BN terbaaeeekk..BN akn menguasai semula..secara logik akalnya..BN bekerja & berbakti..pkr & konco2nya pergi mati….

  Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.