PAS buang masa bila cuba tutup kemarahan Hasan Ali..

Share


Bila Hasan Ali dedahkan terdapat sekumpulan parasit yang wujud didalam PAS bagi menyingkirkan perjuangan Islam beliau, ramai pemimpin-pemimpin PAS sendiri sudah mula kepanasan. Mereka mendesak supaya Dr Hasan Ali menampilkan bukti terhadap dakwaan tersebut.

Yang paling lantang mengecam kenyataan Hasan Ali itu ketika ini ialah Pesuruhjaya PAS Selangor, Dr Rani yang juga merupakan ADUN kawasan Meru. Dr Rani menyifatkan Hasan Ali cuba untuk mencemarkan imej PAS dan cuba untuk menaburkan fitnah terhadap parti PAS itu sendiri.

Dan seperti yang kita tahu.., jika ada saja kecaman atau pendedahan yang tidak baik kena pada batang hidung PAS, maka dengan segera topeng Islam mula digunakan. Sama juga keadaannya dengan Dr Rani, beliau mengatakan yang Hasan Ali tak Islamik kerana membuat dakwaan tanpa sebarang bukti, sedangkan Islam mengajar betapa perlunya untuk membuktikan setiap tuduhan yang dibuat.

Apakah Dr Rani lupa, pemecatan Hasan Ali dari PAS sendiri sudah jauh menyimpang dari apa yang Islam ajarkan. Mana ada pertuduhan dan pemecatan seseorang dari jawatannya tanpa sebarang peluang pembelaan seperti yang terjadi kepada Hasan Ali? Tapi itulah yang diamalkan didalam PAS.

Jadi, apakah PAS itu adil dan mengamalkan politik Islam sepenuhnya? Apakah Dr Rani bercakap tanpa menyedari bahawa Hasan Ali telah menjadi mangsa keadaan percaturan politik jijik Pakatan dimana PAS telah menjadi kuda tunggangan DAP serta Anwar Ibrahim?

Dan jika PAS mahu bercakap mengenai konsep dakwaan didalam Islam, sepatutnya Hasan Ali lebih layak untuk mengajar PAS. Hasan Ali layak untuk menerima perbicaraan yang adil dan peluang untuk mempertahankan dirinya sebelum dipecat dari parti, bukan dibuang sesuka hati sepertimana yang dilakukan oleh Presiden PAS Hadi Awang.

Kini, setelah Hasan Ali cuba untuk mendedahkan salahlaku yang wujud didalam PAS, mengapa pula para pemimpin tertinggi parti Islam tersebut mahu menghalangnya? Harus diingat, Hasan Ali bukan lagi ahli PAS setelah beliau disingkirkan kerana mengecam salahlaku Anwar Ibrahim. Jadi Hasan Ali tak tertakluk didalam mana-mana perundangan serta perlembagaan parti PAS.

Kalaupun Dr Rani, Nik Aziz ataupun Hadi Awang mahu Hasan Ali menutup mulutnya, perkara tersebut patut difikirkan sebelum Hasan Ali ditendang keluar dari PAS. Sekarang ini, nasi sudah menjadi bubur. PAS sendiri telah mencipta ‘musuh’ yang mampu menumbangkan parti tersebut didalam PRU akan datang.

Sekarang ini, Dr Rani dan Nik Aziz sepatutnya memikirkan cara untuk menangkis ‘peluru-peluru’ dari Hasan Ali, bukannya mereka membuang masa untuk menutup ‘kemarahan’ Hasan Ali pada PAS.

Sebelum ini PAS mungkin ingat Hasan Ali tak mampu menggugat PAS. Tetapi kini baru mereka sedar yang Hasan Ali bukannya kecil anak untuk dipermainkan. Sendiri yang cari pasal, sendirilah tanggung akibatnya.6 thoughts on “PAS buang masa bila cuba tutup kemarahan Hasan Ali..

 • January 16, 2012 at 5:24 pm
  Permalink

  Tambo Sutan Nan Salapan

  November 14, 2011 in Kerajaan, Tambo | 2 comments

  Pada tahun 1050 H (1680 M) Kerajaan Pagaruyung telah mengeluarkan satu keputusan berupa Sunnah 1050 yang berisikan penempatan Raja-Raja di Rantau ( Darat dan Laut ) di mana ada terdapat masyarakat yang berasal dari ketiga Luhak di Minangkabau.

  Naskah ini disebut juga Tambo Nan Salapan dengan isi sebagai berikut:

  1) Adapun nan tingga di tanah Aceh ialah nan banamo Sultan Syariat berpangkat Rahim. Anak cucu Daulat yang dipertuan dalam Nagari Pagaruyung, asal mulonyo rajo-rajo di negeri Aceh, malimpah ka Patahan Batu, lalu ka tanah labuah kaliliang, lalu ke Deli. Adapun Deli taklukka Aceh. Itulah kebesaran Rajo Aceh nan turun tamurun, lalu sakarang kini, nan tiada marubah rubah, waris nan manjawek dek Rajo Aceh, nan di tarimo dari Niniak kito. Wallahualam.

  2) Adapun nan tingga di dalam nagari Banten, malimpah lalu ka Batawi, Sultan Nan Banamo: Marhabat Maruhum Alam, anak cucu yang dipertuan di dalam nagari Pagaruyung, tatkala asa mulonyo Raja di tanah Jawa, lalu ke Johor ka Manggali, kaliliang Banten Batawi, semuanya tanah Banten ialah kebesaran Raja Banten, beroleh khalifah dari yang dipertuan nan sati, memberi ijin mutlak serato sumpah sati, kalalamullah di dalam Koto Pagaruyung, Darussalam

  baginda sinang / raja kapiceh | January 16, 2012 at 7:45 am | Reply

  3) Adapun nan tinggal turun temurun di dalam nagari Jambi Sultan Bagindo Tuan Rabbi, anak cucu Daulat yang di pertuan dalam nagari Pagaruyung, tatkala asa yang dipertuan dalam nagari Pagaruyung, tatkala asa mulonyo jadi rajo dalam nagari Jambi, lalu melimpah ka Batang Hari sampai ka hulu Batang Sangie, tatkala asa mulonyo jadi Rajo di dalam nagari Jambi 12 Koto Sungai Babi, tatkala masa dahulunyo, itulah kabasaran dan mukjizat, Sultan Bagindo Rabbi, nan dijawek turun tamurun, beroleh derajat nan tinggi di bari Allah Subhanahuwataala, amin ya rabbal alamin.

  4) Adapun yang turun tamurun ka Palembang katurunan di tanah Jawa asal mulonyo jadi Raja ialah, nan banamo Sultan Bagindo Ibnu Rahim, anak cucu Daulat yang dipertuan di dalam nagari Pagaruyung, Tinggal di dalam Nagari Palembang, malimpah lalu ka Musi, sampai turun ka Bugis Makasar, di dalam laut kaliliang tanah Bugis, ialah darajat dan mukjizat Sultan Bagindo Ibnu Rahim, Khalifatullah Muhammad Rasulullah. Amin

  5) Adapun nan turun tamurun ka nagari Pariaman tatkala, akan badiri, belum banamo Tiku Pariaman, hanyo banamo Sungai Salak, nan tingga didalam nagari Pariaman, ialah nan banamo Sultan Maharajo Dewa, anak cucu Daulat yang dipertuan Nan Sati di dalam Koto Pagaruyung, tatkala asa mulonyo manjadi Rajo di Pariaman, malimpah lalu ka Natal sakuliliangnyo, kurnia Allah subhanahuwataala, baroleh Khalifah dari pado bapaknyo, karena mukjizat Tuanku Nan Sati, dalam Nagari Pagaruyung, Nan Khalifah datang dari dalam syurga jannatun naim. Rahman Muhammad Rasulullah.

  6) Adapun nan turun tamurun dalam nagari Indrapura, tatkala asa mulonyo jadi Raja Indrapura, nan banamo Sultan Muhammad Syah, anak cucu daulat nan dipertuan nan Sati, didalam nagari Pagaruyung, itulah yang mulo-mulo jadi Rajo di Indrapura, balahan tingga di dalam nagari Muko-Muko, Partamuan Rajo Rajo dahulunyo, balun banamo Muko Muko, sakalian hamba rakyat mangko turun ka tanah Padang, hinggo Lawik Nan Sadidiah, lalu ka pulau kaliliangnyo, kapado Rajo Indrapura Kaliling itu, itulah kabasaran Sultan Muhammad Syah Indrapura, nan oleh Khalifah di bari Allah, katurunan Daulat nan dipertuan Sati, Khalillullah di Pagaruyung.

  7) Adapun nan turun tamurun ka dalam nagari Sungai Pagu, iolah nan banamo Sultan Besar, Barambuik Putieh, Bajangguik Merah, anak cucu daulat dipertuan nan Sati, dalam koto Pagaruyung, asa mulonyo jadi Rajo dalam Alam Sungai Pagu, malimpah lalu kabandar Nan Sapuluah, di situlah Rajo nan Barampek, keliliang Alam Sungai Pagu. Semuanya itu beroleh Khalifah, dari pado Tuhan yang banamo Rahman, tatkala manjunjung mangkuto alam nan mamilih Tanah Nan Sakapa di dalam alam nangko, berwasiat Sungai Pagu yang terjadi di dalamnyo.

  8) Adapun nan turun tamurun ka nagari Indragiri, Sultan Kadhi Indra Sakti, anak cucu daulat nan dipertuan di dalam nagari Pagaruyung, asa mulonyo manjadi Rajo di nagari Indragiri lalu ka Kuantan sampai ka Riau, kaliling Indragiri Riau, adapun Riau takluk pado Indragiri, Riau baroleh Khalifah dari Indragiri, katurunan daulat nan Sati dari nagari Pagaruyung, itulah daulat na baroleh mukjizat, nan di bari Allah swt Alaihissalam, katurunan Adam di dalam syurga jannatun nain, amin ya rabbalalamin Tuhan Yang Maha Esa.

  Bamulo Sultan Nan Salapan Rajo ialah nan banamo Sultan Rajo Siak anak cucu nan dipertuan dalam nagari Pagaruyung jua adonyo, ialah nan Kerajaannya di nagari Siak Malimpah lalu ka Kualo Kampar.

  Tambo ini ganti baganti, salin basalin, turun tamurun kapado urang tuo kito, datang datang sakarang kini, barubahpun tiak barang sadikit syak dan mungkir akan tambo ini, dimakan kutuk daulat yang dipertuan, dimakan biso kawi dinagari, karena itulah Read the rest of this entry »

  baginda sinang / raja kapiceh | January 16, 2012 at 8:04 am | Reply

  Harimau Campa Dalam Tambo

  Harimau Campa adalah nama seorang tokoh yang disebut-sebut di dalam Tambo Alam Minangkabau. Bersama-sama Kucing Siam, Kambing Hutan dan Anjing Mualim, mereka berempat adalah para pengiring Ninik Sri Maharaja Diraja dan rombongan. Mereka semua adalah para pendekar yang di kemudian hari menjadi orang-orang pertama pendiri cikal bakal Silek Minang. Mereka juga dipercaya sebagai leluhur orang-orang di Luhak Nan Tigo.

  Reply
 • January 16, 2012 at 11:58 pm
  Permalink

  pembelot perlu dihapuskan tanpa belas kasihan!

  Reply
  • January 17, 2012 at 9:16 am
   Permalink

   pembelot? siapa pembelot? Hasan Ali ke?
   org yg rampas arak, lawan isu murtad, istiqamah dgn Islam dilabel pembelot?

   berani benar anak2 dajjal2 anu-war ni berkata2.. mcm tak takut dgn Tuhan? ko nk Tuhan hapuskan spesis Anu-war dan macai2nya tanpa belas kasihan pulak ke?

   habistu siapa yg bukan pembelot?
   LGE laknatullah kafir harbi tu?
   Mat Sabut kaki betina tu?
   N.Ajis kaki maki org tu?
   atapun Anu-war? kaki sebat jantan betina tu?

   GILA sungguh..

   Reply
  • January 18, 2012 at 12:56 am
   Permalink

   gaya cakap macam komunis. pas dah ada cawangan komunis ker?

   Reply
 • January 17, 2012 at 3:20 am
  Permalink

  berani kerana benar …laki bini lagi bercerai..ini kan lidah lagi tergigit..Dr Hasan Ali pejuang islam masa kini…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *