Apa Sebenar Kes Dr Khir

Share


1. Minggu lalu mahkamah menjatuhkan hukuman penjara 12 bulan dan rumah Dr Khir (masih di dalam kaveat HSBC) akan dipindahkan kepada milik kerajaan bergantung kepada keputusan rayuan Dr Khir nanti.

2. Dr Khir didapati bersalah oleh Mahkamah atas alasan mendapatkan sebuah hartanah dengan balasan yang tidak mencukupi dari orang yang mempunyai hubungan rasmi semasa beliau menjadi Menteri Besar.

3. Pada hemat saya peguam bela Dr Mohamad Khir perlu membuat permohonan mengenepikan keputusan Hakim Datuk Wira Mokhtaruddin kerana beliau telah terkhilaf dalam menentukan ukuran balasan yang tidak mencukupi tersebut.

4. Ramai yang menganggap pertuduhan ini adalah pertuduhan rasuah. Namun pertuduhan ini merupakan pertuduhan di bawah 165 Penal Code iaitu dianggap salah guna kuasa.

5. Di bawah pertuduhan ini adalah menjadi kesalahan untuk seseorang penjawat awam membeli sebarang barangan dengan balasan yang tidak mencukupi daripada seseorang yang mempunyai hubungan rasmi dengannya. Sama ada individu terbabit mendapat kelebihan atau tidak daripada saya tidak penting.

6. Ia tidak ada kena mengena dengan unsur rasuah atau corruption seperti yang dinyatakan oleh beberapa pihak. Rasuah harus berunsur sogokan untuk mendapat sesuatu kelebihan atau keuntungan. Dalam kes ini tiada unsur keuntungan atau kelebihan yang diperolehi oleh Datuk Shamsuddin daripada Dr Khir selaku penjawat awam.

6. Sebaliknya, apa yang dikemukakan oleh pendakwa raya ialah saya menulis surat sokongan kepada syarikat Shamsuddin selaku Menteri Besar dan saya juga merupakan pengerusi Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor(PKNS). Surat sokongan ini merupakan surat-surat biasa yang diberikan oleh Dr Khir selaku orang politik kepada hampir ke semua syarikat yang memintanyal. Pegawai PKNS yang dibawa ke Mahkamah mengesahkan mereka menerima banyak surat sokongan daripada Menteri Besar, EXCO dan ADUN namun ia tidak menjejaskan proses pemberian projek mengikut kriteria yang ditetapkan dan juga bersandarkan keuntungan kepada PKNS. Malahan dalam Mahkamah juga didedahkan sokongan Dr Khir terhadap satu kelonggaran syarat yang diminta oleh syarikat Shamsuddin juga ditolak oleh PKNS.

7. Justeru tidak timbul unsur rasuah seperti yang dituduh oleh mereka yang malas membaca dan meneliti isu sebenar.

8. Tuduhan terhadap Dr Khir sangat berat kepada pembelaan dan memudahkan kerja pendakwa raya. Oleh kerana tiada duluan kes seperti ini sebelumnya, saya tercari-cari makna dan definisi “mengetahui balasan yang tidak mencukupi” berasaskan kriteria apa.

9. Dalam konteks inilah peguam bela Dr Khir berhujah bahawa untuk mengukur balasan itu mencukupi atau tidak ia haruslah mengikut nilai pasaran semasa bukannya harga belian sebelum ini atau harga yang ditawarkan. Apatah lagi saya membeli hartanah yang belum siap sepenuhnya berbanding semasa dibeli oleh Datuk Shamsuddin.

10. Dalam perbicaraan Mahkamah dimaklumkan oleh Datuk Shamsuddin bahawa beliau yang menawarkan untuk menjual rumah tersebut kepada Dr Khir dengan harga RM 5 juta dan kononnya saya meminta RM 3.5 juta.

11. Dr Khir pula dalam keterangan menyatakan bahawa, “memang Datuk Shamsuddin menawarkan RM 5 juta namun disebabkan rumah tersebut hanya rangka sahaja dan saya penjawat awam, maka biarlah penilai hartanah menilainya. Apabila HSBC menyatakan kepada saya Rahim and Co menilai hartanah tersebut dengan harga RM 3.5 juta saya pun menyatakan kepada Shamsuddin dan beliau bersetuju dengan harga tersebut.”

12. Justeru bagaimana ada unsur rasuah jika Shamsuddin yang ingin menjualnya kepada Dr Khir, bukannya Dr Khir yang meminta atau memaksanya menjual rumah tersebut. Juga tiada sebarang kelebihan mahu pun keuntungan Shamsuddin dari segi projek diterima oleh Shamsuddin sejak beliau menjual rumah tersebut kepada Dr Khir. Ini diakui sendiri oleh Shamsuddin selaku saksi pendakwa.

13. Namun lebih penting ialah harga pembelian Dr Khir ditentukan oleh Rahim and Co iaitu penilai hartanah yang dilantik oleh HSBC. Adakah pembelian yang dilakukan oleh saya dengan harga yang ditentukan oleh Rahim and Co merupakan satu balasan yang tidak mencukupi?

14. Justeru saya nasihatkan kepada mana-mana penjawat awam, jika mahu membeli hartanah daripada mereka yang pernah berurusan dengan anda, sila ke mahkamah dapatkan nilai balasan yang mencukupi terlebih dahulu.

15. Jika tidak anda hanya perlu ada seseorang yang ingin menganiaya anda membuat tuduhan seperti ini, kononnya anda membeli barangan miliknya dengan harga yang tidak mencukupi dan mahkamah bebas menentukan balasan tidak mencukupi itu sesuka hatinya.



103 thoughts on “Apa Sebenar Kes Dr Khir

  • December 27, 2011 at 1:56 pm
    Permalink

    betul tu..aku setuju pendapat lawyer cabuk ni..

    mana logik rumah dah tinggal rangka dan tak siap sampai RM5 JUTA..aku dapat tau penilai si shamsuddin ni kaki muflis..tul ke??

    sekarang ni rumah tu under HSBC…ingat senang2 nak return balik..apa punya hakim la..dan rahim & co tu pulak wakil penilai rasmi HSBC pulak tu…

    Reply
    • December 27, 2011 at 4:03 pm
      Permalink

      nasir tu bukan penilai dia, tu kontraktor yg buat rumah dr khir toyo, dia seorng yg bangkrap dan kata dia terima 500 ribu sebanyak 5, 6 kali cash, tapi bila suruh tunjukan bukti seperti draf bank apa semua dia tak dapat tunjukan, nasir kata dia simpan dalam bank bini dia bila suruh tunjuk draf bank bini dia pun tak dapat dibuktikan..

      nasir nie ada pertelegahan besar dengan dr khir kerana tidak dapat siapkan rumah dr khir nie, tapi dia kata dldm kenyataan makamah hanya pertelagahan kecil saja.. dr khir dlm kenyataan dia mengatakan nasir nie tidak dapat siapkan rumah seperti yg dikehendaki dan telah melarikan barang brang di dlam rumah tersebut…

      malah dr khir toyo sip menunjukan bukti draf cek bank yg telah dibayar kepada nasir, dan penguam bela siap memangil lagi pegawai bank sebagai saksi peguambela..

      Reply
    • December 27, 2011 at 4:07 pm
      Permalink

      penilai yg membuat penilai rumah ada dalam 3 syarikat, satu semasa keadaan rumah tersebut masih lagi tersegam indah dlam thn 2004 dan boleh diduduki yg dibeli oleh samsudin, dan satu lagi penilaian yg dibuat oleh hsbc bank melalui Rahim & co iaitu penilai yg bertauliah dan telah membuat penilaian rumah tersebut hanya 3.5 juta disebabkan keadaan rumah tersebut yg hanya tinggal rangka dan penilaian dibuat dlam thn 2007. itu pun semasa dr khir membuat pemohonan bank untuk mengambil loan pinjaman rumah ..

      Reply
      • December 30, 2011 at 10:03 pm
        Permalink

        Kira spt beli tanah kosong le.

        Reply
    • January 1, 2012 at 10:04 pm
      Permalink

      Harapkan pagar,pagar makan padi.Harapkan UMNO,harta rakyat dia sapu.Patut la semua pakai kereta mewah.

      Reply
    • January 11, 2012 at 12:08 pm
      Permalink

      klu mcm tu x boleh beli rumah yg bank lelong kerana kebanyakannya dibawah harga pasaran semasa..kiranya beli dibawah harga pasaran tu mcm kes khir toyo jgk lah.

      Reply
  • December 27, 2011 at 2:37 pm
    Permalink

    takde isulah kes ni…confirm pergi mahkamah rayuan menang..ni bukan aku je cakap, semua lawyer yang aku jumpa pun cakap..tak tahulah apa politiknya hakim mokhtarudin ni tapi keputusan ni jelas banyak sangat kekhilafan dan kekelakaran

    Reply
    • December 27, 2011 at 5:37 pm
      Permalink

      lawyer nuar kot ckp ade kes hehe..

      Reply
    • December 27, 2011 at 11:32 pm
      Permalink

      mahkahmah tinggi jatuh hukuman..

      mahkahmah rayuan akan lepas kan ….

      Reply
      • December 28, 2011 at 12:03 am
        Permalink

        “4. Ramai yang menganggap pertuduhan ini adalah pertuduhan rasuah. Namun pertuduhan ini merupakan pertuduhan di bawah 165 Penal Code iaitu dianggap salah guna kuasa.”
        Dulu DSAI kena 9 tahun kononnya salah guna kuasa pasal ayat “hang gempaq dia sikit…”
        Lawak antarabangsa betul laa politik diorang ni.

        Reply
        • December 28, 2011 at 10:27 am
          Permalink

          Anwar kaki bontot, main bini Azmin Ali jadi banyak maksiat hingga bala turun ke rakyat Malaysia. Kan Anwar buat kerja sial itu

          Reply
          • December 29, 2011 at 2:15 pm
            Permalink

            ni la contoh komen tahap Baghal. Puak2 ni tak dak perkataan lain…balik2 perkataan lucah sebab mmg dah dilatih cam tu. Jgn masa mati nnt sebut benda2 lucah dah laaa…kesian mak bapak korang yg bela korang masa kecik.
            Malas nak layan IQ tahap Baghal cam ni.

          • December 30, 2011 at 10:04 pm
            Permalink

            Jgn guna bontot. Lebih gah bila guna Al-Jubori.

          • January 1, 2012 at 10:06 pm
            Permalink

            Ini ke akhlak pencacai UMNO,24 jam fitnah org,mati nanti ko jumpa anuar di mahsyar.

    • December 27, 2011 at 11:37 pm
      Permalink

      Dulu korang tak caya mahkamah main politik, tapi bila kena tau pulak meroyan yeee….

      Reply
  • December 27, 2011 at 3:59 pm
    Permalink

    Hakim kurang buat homework ke. Atau kurang menghayati dan digest moral kes sebenar ?

    Mujur terjadi pada seorang bekas pemimpin Umno. Kalau tertuduh dari pihak pembangkang, macam mana ?

    Habis semua kena ungkit, kena tempelak. keluarlah istilah tak cukup mahkamah kangaroo, dipanggilnya mahkamah cimpanzee atau apa jua yang sewaktu dengan nya. Keluar lah hujah hujah loyer mereka yang serba tahu. Termasuk lah loyer yang telah pun mengesahkan satu salah tingkah laku klien nya yang mana kesalahlakuan itu masih belum bolih diterima oleh followers nya hingga saat dan ketika ini.

    Reply
  • December 27, 2011 at 4:17 pm
    Permalink

    lepas nie semua penjawat awam tidak boleh membeli harta yg harga lebih rendah atau mengikut harga pasaran disebabkan boleh kena dakwa menyalahgunakan kuasa hehehe.. apa punya lawak lah..

    beli rumah hutang pun boleh kena dakwa perhhhh so lepas nie penjawat awam berhati hati lah anda sedang diperhatikan..

    Reply
    • December 27, 2011 at 5:53 pm
      Permalink

      drpd awal aku tkphm kt mane kes dakwaan DS Khir ne? Pok Nik dpt tajaan Umrah kos mewah ank beranak dr company berkepentingan xpula kena ape2..

      Reply
      • December 28, 2011 at 8:13 am
        Permalink

        apa susah dakwa lah ….

        Reply
    • December 27, 2011 at 11:38 pm
      Permalink

      Logiknya penjawat awam memang tak mampu beli hartanah yg. nilainya jutaan ringgit…. betul kan?

      Reply
      • December 27, 2011 at 11:41 pm
        Permalink

        nak harap gaji tak mampu ….

        hanya dengan duit rasuah jea boleh beli ..

        Reply
        • December 27, 2011 at 11:58 pm
          Permalink

          mcm nik ajis g haji belanja sampa 60an ribu..katanya sponsor ye..hehe

          Reply
          • December 28, 2011 at 8:14 am
            Permalink

            ada bukti dakwa lah …. awat tak dakwa..????

          • December 28, 2011 at 10:28 am
            Permalink

            PAS bagi nafkah bini muda RM3juta dari duit rasuah balak. Kesian ibu tunggal rakayat Kelantan

        • January 20, 2012 at 7:57 am
          Permalink

          C4 cakap jer lebih “ada bukti dakwalah..awat tak dakwa..???

          kalau hebat sangat pasal kes rosmah tu bawak lah gi makamah…kecoh lebih kutuk orang beli tu salah beli ni salah..tu bapak anwar yang tua tu mampu jadi pengangan saham terbesar syarikat swasta tak nak taya ke camner dia dapat…

          Reply
        • February 4, 2012 at 2:05 pm
          Permalink

          Tak salah beli hart bernilai 3.5 jut a. Lagipun rumah yg Ada kat kawasan shah alam pun dah melebihi 3 jut a, lagipun monthly kena bayar 15,000 ‘ bagi saya DS khir mampu bayar, Dan b4 dia jd menteri pun dia dah kaya.

          Reply
          • March 12, 2012 at 10:48 pm
            Permalink

            setakat duit bendang 2@3 keping beqapa la sangat. Tambah duit klinik gigi dia, ciput saja..Mungkin duit fees tahunan sebagai pengerusi PKNS dan anak syarikat kerajaan negeri yang lain aku pecaya lah dia boleh beli rumah tu.

      • December 27, 2011 at 11:53 pm
        Permalink

        alaaaa….bekas banduan pun bleh beli rumah juta2….tiap2 minggu ke Eropah temberang org putih…..pelik ke????

        tu blum yg pkai ferrari lg…..

        Reply
      • December 28, 2011 at 1:42 pm
        Permalink

        lagi tak logik budak tak ada kerja boleh guna kereta ferarri….bukan kaya pun mak bapak dia…

        hmmmm….

        Reply
      • December 28, 2011 at 3:06 pm
        Permalink

        sapa kata tak boleh menteri besar saja gaji berbelas ribu sebulan, lagi pun bukan beli cash tapi beli hutang melalui bank…

        Reply
        • December 30, 2011 at 10:55 pm
          Permalink

          Kira tengok…
          RM10,000 utk bayar bank la, 25 tahun berapa?
          Takkan tak beli kereta, makan pakai, perabot, kelengkapan rumah?
          Cirit la kalau semata2 makan gaji.

          Reply
          • January 4, 2012 at 11:31 am
            Permalink

            Kalau pinjam 3.5juta, bulan2 dalam 17k. Gaji mb belas2 jer kut

    • December 30, 2011 at 10:13 pm
      Permalink

      Betoi2 tu.RM1 kurang pun tak leh or 1 sen.Mcm ni semua perjawatan awam tak boleh apa2 dgn harga yg ditawarkan.Nak beli mesti tawar terpaling tinggi dari harga pasaran atau yg tertera.Gaji pulak kecik.Camne.
      Ingat baru nak tender rumah dan kereta lelong bank.Terpaksa cancel sbb harga lebih rendah dari pasaran.Actually, siapa yg berhak tentukan harga pasaran?Hakim,lawyer atau pasaran/market?Agaknya pensel atau pen skrg pun tak leh beli takut kedai tu pernah berurusan dengan gomen.Kira harta juga. Nak kahwin mcm mana?Mcm mana nak tentukan harga pasaran utk dowry?Pening&***7^^&8##$

      Reply
  • December 27, 2011 at 4:40 pm
    Permalink

    bodoh punya petikan!kes khir toyo hanya satu sandiwara BN ! ingat lagi kes eric chia , kes kasitah gaddam , semua ini merupakan sandiwara BN! khir toyo sendiri pernah kata sekiranya dia masuk penjara maka BN akan merampas semula negeri selangor pada PRU yg akan datang! terbukti ini semua sandiwara BN! sampai bila lagi rakyat akan ditipu oleh BN !

    Reply
    • December 27, 2011 at 5:39 pm
      Permalink

      sandiwara nuar brahim tu lagu mane plak? bape puluh kali tangguh kes?

      sandirwara Pok Nik dan Pok Hady tntang negara Isle..? jgn dilupakan.. beribu dh jd kafir tau krn BEROK dua ekor ini!
      PUNOH!

      Reply
    • December 27, 2011 at 6:52 pm
      Permalink

      sandiwara ?

      yang terbungkang mati tapi hidup balik di tembak tear gas canister polis…itu lah sandiwara.

      yang sakit pinggang mati pucuk…tapi boleh naik kuda china doll…itu lah sandiwara.

      yang konon-konon tulus dalam pemberian projek….tapi projek kelas E/F untuk bumiputera habis depa sapu….itu lah sendiwara

      yang konon-konon pejuang Islam…tapi habis madrasah nak di runtuh buat shopping complex untuk kafir laknat…itulah sandiwara

      sandiwara..sandiwara..sandiwara…hehe

      Reply
      • December 27, 2011 at 7:05 pm
        Permalink

        sandiwara abah hang….melekat ayaq mani bang non dlm pungkok org lain pun sandiwara jugak ke????…

        Reply
    • December 27, 2011 at 11:29 pm
      Permalink

      banyak lagi kes yang tidak didakwa …..

      kenapa … tak ada bukti ke???

      kalau anuar ibrahim boleh cari bukti sampai lobang jubur…..

      apakah bukti rasuah susah sangat nak cari bukti????

      itu menunjukkan kan penipuan pemimpin UMNO …..

      Reply
      • December 27, 2011 at 11:53 pm
        Permalink

        Kes liwat Anwar yg pertama dulu dia menang sbb tiada bukti kukuh..tp kes kedua ini ada bukti2 yg kukuh..jd logik & nyata la

        Reply
        • December 28, 2011 at 1:18 am
          Permalink

          Dah xde bukti rasuah cmne nk dkwa.. sama mcm Ariffahmi lah.. salah guna berlaku tp secara teknikal tk cukup nk dkwa.. tmbah pula bapok mertua dia duk backup..

          tp kes Nuar Brahi dh bukti berlambak.. dh si kena liwat tu mengaku kena liwat..so Polis kena siasatlah.. siasat2 kes liwat kena cari sampel di lubang itulah.. tkkan pulak di dicari dlm lubang hidung.. bodoh bebal lah mamat ni…

          kes China doll..kalau dh video berversi2 terpampang.. tiada pulak ada sangkalan kukuh…tweet pn ilang time tu.. JAM OMEGA pn lesap sampai skrg.. sahabat karib yg mengkantoikan tidak dilawan.. yg asyik kena ialah PM Najib.. pelik bukan? SANDIWARA apakah ini?

          Reply
        • December 28, 2011 at 8:14 am
          Permalink

          kes rasuah pemimpin UMNO yg lain awat tak dakwa????

          Reply
        • December 28, 2011 at 10:34 am
          Permalink

          Macam mana air mani Anwar dan air puki Shamsida bertemu di atas tilam di Tivoli Bangsar. Sudah tentu melalui sexual aktiviti baru boleh bertemu.

          Reply
      • December 28, 2011 at 10:29 am
        Permalink

        Sebab jubur lagi sedap dari lubang puki

        Reply
  • December 27, 2011 at 4:52 pm
    Permalink

    kalau kau rasa takde masalah dalam hal ni, cubalah pergi berli rumah dapat diskaun 2 – 3 juta like that? try lah? boleh dapat? apa logiknya dia dapat diskaun sebanyak tu? hadiah? even in finance orang offer hadiah more than a thousand ringgit pun kena declare ni million million? korang ni kuda toyo ke apa?

    Reply
    • January 2, 2012 at 10:58 am
      Permalink

      dude. . . tu bukan diskaun. . kesian orang macam aku belajar pasal hartanah tapi orang main cakap ikut suka, tak tahu apa benda langsung. . .kesian sangat tahu?

      Datuk Shamsuddin – rm5 juta, tu offer price, mungkin tak ikut keadaan semasa tanah tu, dan mungkin harga itu diletak ikut suka hati, lebih dari market value, biar kalau ada orang offer baru, biar lagi tinggi atau rendah, tapi dalam range yang dia nak

      Dr. Khir (lepas nilaian)- rm3.5 juta. nilaian dibuat selepas mengambil kira keadaan tanah tu, binaan atas tanah tu, keadaan semasa tanah tu, nilai tanah sekitar tanah tu. tu pasal harga jadi rm3.5 juta

      katakan harga tanah sekitar tu range rm 3-4 juta. munasabah ke harga 5 juta? mungkin. tapi kalau keadaan tanah tu tak menggambarkan 5 juta, wajar ke bagi lagi murah dari 5 juta? ke nak bagi 6 juta?

      reasonable la sikit. tak tahu, belajar, tanya orang yang tahu. jangan cakap ikut sedap mulut je. guna fakta, tanya pensyarah ke professor ke bidang ni, bukan main sebut je diskaun diskaun. .

      Reply
  • December 27, 2011 at 7:29 pm
    Permalink

    All UMNO politicians are corrupt, and why only Khir Toyo was charged in court?
    The reason is Najib has to please Chinese community who generally to believe that Khir Toyo is the black hand who murdered Teoh Beng Hock.
    Teoh Beng Hock incident has caused Najib and its BN losing many Chinese neutral votes.
    Send Khir Toyo to jail with corruption charges will help BN to regain some Chinese neutral votes which are critical for BN to defeat PR in Selangor.

    Reply
    • December 27, 2011 at 9:25 pm
      Permalink

      are u a day dreamer?

      what TBH has got to do with khir toyo?

      TBH case has resolve through RCI..

      is nga kor meng so innocent until kulasegaran brought it up?

      better shut ur fucking mouth!

      hahahahahahaha

      Reply
      • December 27, 2011 at 11:26 pm
        Permalink

        by sending Khir Toyo to jail with corruption charges, it will not help BN and UMNO to regain votes from the rakyat …..

        Reply
        • December 28, 2011 at 1:27 am
          Permalink

          perghhh… DAHSAT statement dog sekor ni : All UMNO politicians are corrupt..

          berani betul die tuduh semua sekali.. mau nak mati esok nyawa sangkut kt halqum..nazak xlepas ye Moo.. berapa ribu ahli politik UMNO die nk kena mntk halal ampun.. lantak ko lah… Mooo..

          (haha tetibe plak PR’s dogs ni kecek engelis..kah..kah nk tunjuk pro konon.. macai2 ‘highclass’ Nuar Brahi nih.. )

          seterusnya..

          tkusah le nk create isu lain.. Khir Toyo masuk jail pn xde sape nk menggila buat rusuhan.. yg kita nk tgk hounds of Nuar ni nk kena sawan anjing lepas keputusan kes liwat kluar nnt…
          tunggu le tembok penjara sungai buloh tu blh roboh ke tak…

          Reply
          • December 28, 2011 at 3:09 pm
            Permalink

            hahaha bapak segala rasuah dan salah gunakuasa anwar ibrahim depa duk junjung hahaha.. tu tak masuk lagi kes kes moral yg terlalu jijik hahah siap berserta dengan video lagi kahkahakhak…

    • December 28, 2011 at 10:31 am
      Permalink

      Anwar is mother of all corruption while was Finance Minister. At that time corruption was at the highest height when he challenge TGB for Timbalan Presiden. Anwar create the worst money politics in UMNO. Now PAS, PKR & DAP got infectious

      Reply
    • December 30, 2011 at 10:20 pm
      Permalink

      Harga Dell komputer yg baru RM3500.Kat kedai second hand or recond, harga model yg sama hanya RM650.Kedai ni pernah berurusan dgn jabatan kerajaan tempat si pulan bekerja.Bolehkah sipulan tersebut membeli komputer seocnd hand tersebut tanpa ditakuti akan terkena sabit kesalahan.
      Moohyideen ni tukang nujum pak belalang.boleh nampak back to the future and future.Hebat.Jadi Hakim tak payah panggil saksi sebab semua dah nampak dgn terang.MOoooooooohhhhh.

      Reply
  • December 27, 2011 at 7:32 pm
    Permalink

    Hidup Melayu!

    Putrajaya contracts Gemas-JB double-track to Chinese firm
    By Jahabar Sadiq
    Editor
    December 27, 2011

    A worker checks train tracks near a railway station in Yingtan, Jiangxi province March 10, 2008. — Reuters pic
    KUALA LUMPUR, Dec 27 — Putrajaya has agreed to award a Chinese firm, most likely the Chinese Road and Bridge Corporation (CRBC) with local partner Gamuda Bhd, a multi-billion ringgit contract to build the 197-km Gemas-Johor Baru electrified double tracking project (EDTP), instead of front-runner China Railway Construction Corporation (CRCC), sources say.

    The Malaysian Insider understands the project is worth between RM7 and RM8 billion, after it was put under a mid-term review in the Ninth Malaysia Plan. The Gemas-Johor Baru sector would be the final package for the EDTP, with the other sectors being the Ipoh-Padang Besar and Seremban-Gemas lines.

    “Putrajaya has decided on China Road and Bridge Corporation after some last-minute lobbying,” a source told The Malaysian Insider.

    Another source said the award could be a wrinkle in Putrajaya-Beijing ties as only CRCC is authorised to tender for rail-related projects abroad. “The decision has been made and will be announced very soon,” the source disclosed.

    Putrajaya and Beijing maintain very good political and business ties, with China taking palm oil and other commodities apart from a flow of goods being traded under the Asean-China Free Trade Agreement (FTA). However, the Penang Second Bridge project has not drawn down a US$800 million soft loan from Beijing while Putrajaya has also rejected a Chinese firm’s US$1 billion (RM3.1 billion) redevelopment bid for the Pudu Jail land.

    But the Gemas-Johor Baru EDTP has always been seen as a project for Chinese companies, the sources said.

    The project includes building nearly 200km of parallel railway tracks, including stations, depots, halts, yards and bridges and cover systems such as electrification, signalling and communications. This includes a realignment between Pulau Sebang, Melaka and the Gemas section.

    Transport Minister Datuk Seri Kong Cho Ha said in July that the Gemas-Johor Baru stretch was already in the final stage of design but declined to state if the tender would be open to foreign parties when it is completed by end of the year.

    He said the EDTP in the northern section was slated for completion by end-2013 and the line to Johor by 2016.

    There has always been great interest in Malaysia’s double-tracking project as it was part of a larger Trans-Asian rail link between Singapore to China.

    On May 2009, Global Rail Sdn Bhd, a relatively small contractor and its Chinese partner, China Infraglobe, submitted a proposal to Putrajaya to build and upgrade tracks from Gemas to Johor Baru at a cost of RM5 billion. The Business Times reported that the project will be on a private finance initiative (PFI) basis and the plan submitted to the Finance Ministry later in June 2009 was conditional upon signing over mineral rights in Johor State.

    Kong said last January that the government hoped to appoint the contractor for the project this year and Malaysia is still in the midst of talking with CRCC but nothing had been confirmed yet. He also said two consultants had been appointed, a design consultant and an independent checker, to monitor the project..

    Reply
    • December 27, 2011 at 9:35 pm
      Permalink

      puhhh ! selamat aku…hehe

      Reply
      • December 27, 2011 at 11:55 pm
        Permalink

        fuyooo…nasib baik….

        Reply
    • December 28, 2011 at 10:38 am
      Permalink

      PKR want to give to America yahudi. Look very dangerous. Anwar become PM, Sabah will become for US army to port their war ship to control South China Sea and will be like Philippines Clarke air base. Now Singapore is USA marine base. America is targetting Sabah

      Reply
    • December 30, 2011 at 10:24 pm
      Permalink

      MOOOOOooohhhhh for PM.HooraiiI

      Reply
  • December 27, 2011 at 9:42 pm
    Permalink

    1 / Shah Alam –- Pembangkang terus menerima tamparan hebat apabila lebih 73 ahli parti Keadilan Jalan Kebun di sini bertindak keluar parti dan menyertai UMNO.

    Tindakan keluar parti secara berterusan ahli pembangkang di seluruh negara meletakkan parti pembangkang berada dalam keadaan yang cukup tidak selesa dan tertekan untuk berhadapan pilihan pada 21 Mac ini.

    Borang kemasukan ahli Keadilan dari Jalan Kebun itu yang diterima sendiri oleh Naib Presiden UMNO, Tan Sri Mohd Muhamad Taib serta Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Selangor, Datuk Seri Dr Khir Toyo di Bilik Mesyuarat Bangunan UMNO Selangor di sini, hari ini

    2/ BACHOK: Seramai 70 anggota Pas yang terdiri daripada nelayan tradisional pantai Kuala Kemayan di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Tawang, di sini, mengisytihar keluar parti Pas berikutan kecewa terhadap sikap kepimpinan mereka gagal membela nasib mereka yang dibelenggu kemiskinan.

    Ketua kumpulan itu yang juga bekas penyokong tegar Pas, Azlan Mamat, 39, menyerahkan borang keanggotaan UMNO kepada Ketua UMNO Bahagian Bachok, Datuk Dr Awang Adek Hussin.

    “Kami akan berusaha menarik lebih ramai lagi anggota Pas dari kalangan nelayan yang tinggal di Kampung Kemayan, Pantai Senok dan Kuala Kemasin supaya turut berhijrah bersama kami,” katanya pada majlis pemimpin bersama rakyat di Kuala Kemasin di sini, Sabtu.

    Beliau berkata tiada sebarang bantuan disalurkan kepada nelayan di kawasan itu oleh kerajaan negeri Kelantan pimpinan Pas sepanjang lebih 20 tahun ia memerintah Kelantan.

    “Wakil rakyat Pas hanya turun padang menemui nelayan ketika mahu memancing undi ketika pilihan raya sahaja dan selepas itu dia tidak lagi menampakkan muka untuk beramah mesra dengan golongan miskin seperti kami ini,” katanya.

    Azlan berkata ini berbeza dengan kerajaan Persekutuan yang sentiasa menyalurkan bantuan termasuk pukat, sampan dan enjin bot kepada nelayan yang memerlukan serta elaun sara hidup bulanan nelayan sebanyak RM200 setiap bulan.

    Sementara itu, Awang Adek yang juga Timbalan Menteri Kewangan berkata pihaknya sentiasa mengalu-alukan kesedaran rakyat terutama di kalangan anggota serta penyokong Pas untuk menyertai UMNO.

    “Gelombang penyokong Pas menyertai UMNO semakin kuat di daerah ini dan sebelum ini sebilangan besar penyokong Pas dari Kampung Jembal, Kubang Telaga, Mak Makyong dan Kampung Kolam bertindak keluar daripada parti itu,” katanya yang juga Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelanan.

    3/ Seramai 3,226 anggota PKR Pulau Pinang yang majoritinya terdiri daripada masyarakat India hari mengisytiharkan keluar parti berikutan hilang kepercayaan terhadap perjuangan dan pucuk pimpinan parti.

    Pengerusi Pertubuhan Pembangunan Kaum India Pulau Pinang M Nyanasegaran menyerahkan borang keluar parti itu kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang merasmikan Karnival Kebudayaan India 1Malaysia di Pusat Arena Sukan Antarabangsa (Pisa) di Georgetown, hari ini.

    Nyanasegaran yang juga Naib Pengerusi PKR cabang Bayan Baru dalam ucapannya berkata kesemua mereka yang keluar parti itu terdiri daripada anggota PKR kawasan Bayan Baru, Batu Maung, Permatang Damar Laut, Sungai Ara, Bukit Jambul, Sungai Nibong, Sungai Dua, Bayan Lepas, Air Itam, Paya Terubong, Farlim, Relau, Tanjong, Weld Quay, Gelugor, Jelutong, Penanti, Bukit Mertajam, Seberang Jaya, Permatang Pauh dan Perai.

    Sementara itu, mengulas mengenai tindakan kumpulan itu, Perdana Menteri dalam ucapannya berkata rakyat Malaysia telah cerdik dan terpelajar serta tidak mudah ditipu.

    “Mereka mungkin boleh ditipu sekali, dua kali tetapi bukan selama-lamanya. Sebab itulah PKR digelar parti keluar beramai-ramai,” katanya.

    Najib berkata berdasarkan pilihan raya kecil yang dimenangi BN sebelum ini, menunjukkan kaum India telah kembali menyokong BN.

    “Saya harap kaum India di Pulau Pinang ikut trend nasional dan kembali ke pangkuan BN,” katanya.

    Terdahulu, ahli parlimen Bayan Baru Datuk Zahrain Mohamed Hashim berkata akan berlaku transformasi politik di Pulau Pinang kerana rakyat telah hilang kepercayaan terhadap kerajaan negeri Pakatan Rakyat.

    banyak lagi mooo..hang tak teringin nak baca ke…kalau hang teringin aku nak copy paste lagi…he

    Reply
    • December 27, 2011 at 11:39 pm
      Permalink

      setiap kali pilihanray Umum … ini lah idea lapok UMNO …… tapi kalah di 4 negeri …..

      Datuk Zahrain Mohamed Hashim nak buat apa lagi…UMNO takkan terima dia jadi calun lagi ….. tapi buat2 sibuk macam zukifli nordin….la….

      mana tahu kot2 UMNO bagi bertanding pulak …habis tu Ketua Bahagian UMNO nak bertanding kat mana???

      UMNO kena sedar tindakan zukifli nordin dan Zahrain Mohamed Hashim menjatuhkan UMNO sahaja …..

      Reply
      • December 27, 2011 at 11:47 pm
        Permalink

        org2 PAS kata Yb. Zul jd katak..hehe..tp Alhamdulillah..dulu diorg org kuat Anwar tp sekarang telah menyokong kerajaan..sedar la org2 yg tak sedar diri..hehe

        Reply
        • December 28, 2011 at 1:32 am
          Permalink

          yg mendpt sijik katak oleh PR : YB Ibrahim Ali, Zaid KITA, Yb Zul Kulim..

          kekatakkan mereka akan terbatal jika JILAT semula (join) parti haram tu (PR).. stail politik kanakkk2..

          Reply
        • December 28, 2011 at 8:17 am
          Permalink

          letak jawatan bertanding atas tiket bebas ….. baru anak jantan …. menang pun atas tiket orang lain….

          zul meruapakan haji penipu …menipu pengundi2 dia dan perkerja parti….

          kenapa calun hindu boleh jujur dengan pengundi dia …dia letak jawatan….

          kenapa haji zul pakai ketayap penipu tak letak jawatan????

          Reply
          • December 28, 2011 at 1:41 pm
            Permalink

            itu hak dia laaaa…yang hang jeles tu apasal..

            Tuhan dah buka pintu hati dia untuk menerima kebenaran…

            hang tu bila pulak ?

      • December 28, 2011 at 10:41 am
        Permalink

        Yang penting siapa itu Anwar. Ingin kuasa politik sanggup membiarkan Melayu di hina Islam di pijak

        Reply
    • December 27, 2011 at 11:43 pm
      Permalink

      Alhamdulillah..Mudah2an Allah membuka hati lebih ramai lg utk menyertai BN..Insyallah

      Reply
      • December 28, 2011 at 1:29 am
        Permalink

        AMINN! AMINN! AMINN!

        Reply
      • December 28, 2011 at 8:40 am
        Permalink

        ya ramai yang masuk BN …. tapi mengundi pembangkang

        Reply
    • December 28, 2011 at 12:03 am
      Permalink

      moooo dh pensan kot bro……hang copy paste byk2 lg bleh….mooo nk simpan dlm personal folder dia…..kurang2 dlm doktor tanye dia, kenapa tiba2 jd giler, dia bleh la tunjukan sebab kenapa dia jadi mcm tu….

      Reply
  • December 27, 2011 at 9:57 pm
    Permalink

    Kalau begini rupanya dan kalau Hakim ini lah yg mengadili kes anuWAR brahim atau kalau Dr Khir ini ahli PAS atau PKR ke, alamat tak akan ada cerita lain selain dari cerita Mahkamah sudah kena beli, Mahkamah telah di set, tiada keadilan, Mahkamah kanggru,UMNO dalang n konpirasi, penuh dalam bolgers Propmbkg,media pembangkang dan media Haramkah dari muka depan hingga belakang semuanya cerita pasal ketidak adilan dan biasnya Mahkamah UMNO …
    Ini lah sengkeknya pemikiran dan murahan Pktn Haram PAS PKR dan daPIG dalam menilai keadilan.

    HancuSSSS ….

    Reply
  • December 27, 2011 at 11:00 pm
    Permalink

    Setelah meneliti keterangan dari penilaian tanah oleh Rahim & Co pasti kes rayuan Khir Toyo akan berjaya nanti…!!!

    Reply
    • December 27, 2011 at 11:23 pm
      Permalink

      rayuan tu hanya prosidur sahaja ….. kalau pemimpim UMNO yg salah ….pemimpin UMNO yang lain akan bela….

      biasa lah politik UMNO ni…. adakah itu sebuah kerajaan yang didakwa mereka sebagai kerajaan yang diredahi oleh allah …????

      Reply
      • December 28, 2011 at 12:11 am
        Permalink

        bis tu ko nak pemimpin kerajaan yg suka meliwat & penzina ke..hehe..Allah redhai ke pemimpin yg mcmtu..??

        Reply
        • December 28, 2011 at 12:37 am
          Permalink

          puak2 depa ni, mang suka benda2 bebas ni…

          Reply
      • December 29, 2011 at 4:34 pm
        Permalink

        Tak macam PR Selangor sanggup guna dana kerajaan demi untuk mempertahan kan sorang ahli PR yang kena dakwa kat makhamah. Tu apa ceriter…?

        Reply
  • December 27, 2011 at 11:34 pm
    Permalink

    porah lah ….ini semua permain politik UMNO lah …..tak payah fening kepala nak fikir ….. semua telah diatur sedemikian rupa …… mengaburi mata rakyat sahaja ,….. kononya UMNO telus …tak kira sapa ….. untuk mengambil tindakan …..

    cuma rakyat2 yang BODOH sahaja percaya dengan UMNO…..

    Reply
    • December 28, 2011 at 12:08 am
      Permalink

      Tuhan dah tunjuk dengan bukti yg nyata skali pun (video) tetap nafikan jugak..lg bangang Pakatan haram

      Reply
      • December 28, 2011 at 1:35 am
        Permalink

        ayat2 kekecewaan C4.. sbb Nuar Brahi pn xlama dh blh BEBAS…

        Reply
    • January 2, 2012 at 12:38 pm
      Permalink

      wahai c4,kami rakyat yg tak sokong pakatan rakyat.kamu jgn kata rakyat bodoh,kamu lagi bodoh sebodoh bodohnya,percaya sgtla dgn nuar,n.ajis and guaneng.

      Reply
  • December 27, 2011 at 11:47 pm
    Permalink

    Setaip kali PRU dan PRK, ada beribu2 yg keluar PR dan masuk BN…

    Reply
    • December 28, 2011 at 12:04 am
      Permalink

      Alhamdulillah..

      Reply
    • December 28, 2011 at 12:04 am
      Permalink

      nak sedapkan hati sendiri ke?????…

      Reply
    • December 28, 2011 at 1:37 am
      Permalink

      tunggule silent voters.. Insya Allah terlungkuplah PR cm belanga tertiarap..

      Reply
    • December 28, 2011 at 8:08 am
      Permalink

      kalah juga UMNO kat 4 negeri …

      UMNO ingat menteliti rakyat masih tahun 40an lagi kot …..

      wahai UMNO ubah lah sikit pendekatan tu ….

      Reply
  • December 28, 2011 at 7:20 am
    Permalink

    Salam pd bro2 yang sokong kebenaran;
    Aku tengok kat sini best hujah2nya. Tapi best juga yg pro-UMNO.

    Apa pun, kita tau ramai geng kristian n hindu yang proanwar kat sini.

    Komen aku pasal DrKhir, mahkamah rayuan boleh pertimbangkan lagi. Tgk pulak bila Mahkamah Tinggi nanti buat keputusan. InsyaAllah, jika ada kebenarannya tentu ada jalan.

    Sabar la yea…

    Reply
  • December 28, 2011 at 7:22 am
    Permalink

    InsyaAllah, kebenaran akan dimiliki sesiapa yang memperjuangkannya.

    Tunggu…

    Reply
  • December 28, 2011 at 9:08 am
    Permalink

    Umno Terpaksa Melutut Dengan Parti Gerakan Di Pulau Pinang
    Posted on Tuesday, December 27 @ 07:32:46 PST
    Dilulus untuk paparan oleh savvy

    Analisis Isu Oleh: reformis1998

    Pembangkang Pulau Pinang sudah menemui jalan kehancuran apabila suara
    lantang Pengerusi Umno Pulau Pinang, Zahid Hamidi yang mahukan Umno memegang jawatan Pengerusi BN Pulau Pinang telah DICAMPAK begitu sahaja oleh Gerakan dan Barisan Nasional.

    Parti Melayu Umno terpaksa melutut dengan Pengerusi Jawatankuasa Kerja BN Pulau Pinang, Datuk Dr. Teng Hock Nan yang telah dilantik sebagai pengerusi baru BN Pulau Pinang.

    Zahid Hamidi pernah lantang meminta supaya Umno menjadi Pengerusi BN negeri, kerana hanya wakil Umno telah memenangi semua kerusi yang dikuasai BN di Pulau Pinang dalam pilihan raya umum lepas.

    “Parti Gerakan tidak ada satu kerusi pun di Pulau Pinang,” tegas Zahid.

    Pergolakan Bn Pulau Pinang itu menunjukkan bahawa ‘bangkai’ mereka sebenarnya amat membusukkan… dan kerana itu, mereka cuba menutup isu ini dengan ‘kononnya’ ramai ahli PR keluar di Pulau Pinang baru-baru ini.
    Umno koyak Gerakan

    Beberapa waktu yang lepas, Ketua Umno Bahagian Bukit Bendera, Datuk Ahmad Ismail yang pernah mengatakan ‘orang Cina sebagai pendatang’ sebelum ini, dengan mengoyak gambar Presiden Gerakan, Koh Tsu Koon, sebagai punca desakan dalaman dalam Umno sendiri dan punca pergolakan ini berlaku.

    Pergolakan ini menggambarkan masalah besar BN yang dijangkakan turut mencetuskan ‘konflik kepentingan’ BN di seluruh negara kelak.

    KECOH FASAL MELAYU AKAN HILANG KUASA

    Tapi… apa boleh buat… Umno Pulau Pinang hanya pandai melalak terlolong di Pulau Pinang yang mengatakan ke seluruh dunia, bahawa Melayu akan hilang kuasa…. Tetapi hakikatnya UMNO yang akan hilang kuasa!!!

    Bila hampir pilihanraya, Utusan Malaysia memainkan propaganda nasib bangsa Melayu yang bertujuan, hanya untuk menakut-nakutkan pengundi Melayu tatkala kuasa UMNO dalam politik tanahair kian terhakis.

    BUKTI MELAYU TAK AKAN HILANG KUASA, MELAYU UMNO HILANG KUASA

    Kenapa surat khabar tak keluarkan fakta dibawah ini?

    PRU11 – BN 198 kerusi, BA 21 kerusi, MP Melayu 123
    PRU12 – BN 140 kerusi, PR 81 kerusi, MP Melayu 130

    *Kerusi MELAYU PRU 12 = UMNO-77, PAS & PKR 53 (Sekarang Umno 77, Pakatan Rakyat 48, KATAK 5)

    selamat tinggal umno

    Oleh itu, pastikan PAS menang kerana PAS akan letak calon di kerusi Melayu, PKR dan DAP kerusi campuran dan sebab itulah PAS paling sedikit menang kerusi sebab MELAYU selalu ditipu. . . .

    oleh: Reformis Anak Muda

    Reply
  • December 28, 2011 at 9:25 am
    Permalink

    Hidup Melayu!!

    Wow, this is indeed an achievement for our PM Najib’s golfing partner, the one and only Tan Sri Tan Kay Hock of George Kent (the water meter maker).

    YM Raja Petra Kamarudin exposed his plot in Malaysia Today sometime in September, 2011 (see article attached http://malaysia-today.net/mtcolumns/34319-how-playing-golf-with-the-prime-minister-can-earn-you-billions), but our great Tan Kay Hock kept smartly quiet, allowed time to lapse so that the short memory of Malaysian Rakyat would forget while he planned and schemed his way to CRBC (Chinese Road & Bridge Corporation) which like his previous horse CHEC (China Harbour Engineering Construction) is also within the Group of CCCC (China Communications Construction Co. Ltd).

    You can bet your last penny that Tan Kay Hock (perhaps in collaboration with some other buddies and Daim) will not use any name of company connected to him or his family when working with CRBC for fear that his demand of RM500 million will be exposed again. Whatever vehicle is used in this contract, you can be sure that Tan Kay Hock’s unseen hand is there, to grab the RM500 million (Rakyat’s money); RM300 million for himself and his buddies, and RM200 mllion for Rosmah to buy that returned diamond and more luxury handbags, etc. etc.

    It must be made known to all Malaysians that neither CRBC nor CHEC has track record of having constructed railroads, let alone electrified double tracking rail. Based on a Google search, these Chinese companies are good for ports, harbours, roads and bridges only. But YM Raja Petra Kamarudin in his article, has said that Najib was bent on giving the contract to CHEC for his golfing partner Tan Kay Hock, come what may. Therefore, since CHEC’s plot exposed by Malaysia Today, and Tan Kay Hock could not get into the good books of CRCC (the forerunner) because they know his scandalous approach, he must have got CRBC to agree to his scheme of things.

    YM Raja Petra Kamarudin had said, “In China, both the givers and the receivers of bribes will be sentenced to death with a bullet in the head plus the cost of bullet charged to the family of the deceased.” In this case, we have to prove there is bribery involved first, and if proven, only the Chinese givers will face the firing squad, while they cannot touch our receiver (or his nominees) in Malaysia. We therefore cannot stop what our Najib wants to do for his buddy, and who cares if some Chinese givers get shot in the head? That’s not our concern.

    Behind every cloud however, there is always a silver lining, and we the Malaysian Rakyat will have to pray hard for that silver lining to appear during the coming GE13. When and if that happens, we can review the contract in details, checking every minute payment and commitment. The new Lords of Putrajaya will take all necessary actions to put these culprits behind bars, and cancel the contract (like what Pak Lah did to Mahathir’s pet project), and to reopen negotiations with the new President of China, Xi Jinping.

    Malaysia’s name stinks in the global market where Government or semi-government projects are concerned. We have to stop this curse by promoting and assisting The March to Putrajaya.

    Eye M Fox

    Reply
  • December 28, 2011 at 10:44 am
    Permalink

    What difference it takes between Nga Kor Meng & his wife? Earn as much you can. Start with smaill next more to come.

    Reply
    • December 28, 2011 at 11:49 am
      Permalink

      Buat lah siasatan. Kalau salah ambik tindakan. Bukan cakap2 jer..

      Itu pun susah..????

      Reply
      • December 28, 2011 at 2:04 pm
        Permalink

        Terimalah hakikat nya tak kira PAS/DAP/PKR/UMNO semua di terajui oleh manusia yang mempunyai nafsu. Jadi PAS pun sama UMNO pun sama. Yang penting tak kena tangkap tapi Allah swt amat mengetahui semua yang berlaku di atas dunia ini. Contoh Hadi Awang ada 3 bini, 3 rumah, 3 kereta etc jadi nafsu tetap ada….

        Reply
        • December 28, 2011 at 2:20 pm
          Permalink

          Semua manusia ada nafsu. Jadi ko kata semua pemimpin sama???? Eh Rasul saw pun ada nafsu, kalau Nabi jadi pemimpin pun maka dia akan rasuah juga??? Begitu pendapat ko? Sebab tu kita ada Al Quran dan Hadith sebagai panduan. Ikut undang2 yg berdasarkan Islam dan pemerintah yg adil.

          Ini adalah pemahaman konsep UMNO- semua manusia adalah sama. Maslahnnya ko dah terpalit dgn hidup pemimpin umno yg menerima Rasuah sebahgian dari hidup.

          Reply
          • December 28, 2011 at 6:32 pm
            Permalink

            tapi tak semua ada nafsu meliwat…tak banyak moooo…tapi sayang…yang nefsu meliwat tu hangpa kutip buat jadi ketua !!

          • December 28, 2011 at 6:39 pm
            Permalink

            pehh..hang moooo kalau cakap pasal agama…wali 7 songgo pun bolih lari…

            typical pecacai PAS…sejak bila hadis mengajar hang buat fitnah ?

            opps sorry…agama PAS semua di bolehkan..janji menang election..tak gitu moooo ?

          • December 29, 2011 at 4:46 pm
            Permalink

            Hang ni sikit punya bodo la apa punya bingai hang pi buat analogi antara nabi ngan manusia biasa..? Nabi & rasul ada la manusia suci pilihan Allah sedang kan manusia biasa ada bermacam macam kekurangan tu ini. Kelemahan rasul & nabi cuma kecil dan sedikit jika di banding kan ngam manusia biasa ,macam ahli politik. Pi tengok ahli politik PR lagi teruk ada sampai taram pungkok jantan & bini kawan. Tu la perangai manusia biasa tapi jangan la nok sama ngan nabi/rasul ? Ada ka nabi & rasul taram pungkok & burit jantan ato wanita bini orang..? Nafsu serakah ada kat puak puak taksub pada Harakah bukan pada nabi/rasul. Nabi/rasul punya nafsu yang terkawal baik bukan macam haiwan melata tau. Tu cuma hang dok buat putaq alam spin fakta untuk keliru kan orang bebai macam pak lebai hamPASasau…!!!

        • December 28, 2011 at 5:06 pm
          Permalink

          KALAU PAS DAN UMNO SAMA ….

          TAK KAN NAK CONTOHKAN HADI AWANG SAHAJA ….

          KENAPA TAK CARI CONTOH DARI PEMIMPIN UMNO ….

          Reply
      • December 30, 2011 at 10:25 pm
        Permalink

        Ingatkan yg banyak cakap2 je kau. MOOOOoohhhhhh.

        Reply
  • December 28, 2011 at 4:56 pm
    Permalink

    Parti UMNO dan BN akan mainkan isu-isu seperti ini di sehingga Pilihanraya Umum (PRU)

    1.UMNO dan BN akan menuduh dan menfitnah bahawa pengundi2 PAS menganggap bahawa Nik Aziz sebagai Nabi.

    2.UMNO dan BN akan menuduh dan menfitnah bahawa Nik Aziz telah menjanjikan kepada pengundi2 PAS masuk surga sekiranya mengundi PAS.

    3.Ahli PAS dan PKR setiap masa akan masuk UMNO atau BN, kerana tidak ada keyakinan lagi dengan PAS dan PKR kononya..

    4.Segala keburukan parti pembangkang akan disiarkan oleh media kerajaan Utusan Malaysia, TV1,TV2 dan TV3. Media kerajaan akan menyiarkan kebaikan parti UMNO dan BN sahaja.

    5.PAS dituduh dan fitnah sebagai anjing tunggangan DAP.

    6.PAS dituduh dan fitnah sebagai menjual agama demi politik dan juga bangsa Melayu.

    BUKTIKAN TUDUHAN UMNO

    a.Ada ke Nik Aziz mengaku nabi? Ada ke penyokong PAS mengucap tukar nama Nabi muhamad kepada Nik Aziz? Buktikan ? Hanya pemimpin UMNO dan BN sengaja menuduh dan menfitnah.

    b.UMNO dan BN telah ketandusan idea nak menang PRU kali ini. Isu UNDI PAS MASUK SURGA, semasa pilihanraya kecil di Kuala Terengganu dulu poster “UNDI PAS MASUK SURGA” sapa yang edarkan poster itu? Tidak ada nama pencetakan pun, dan PAS Pusat tidak pernah mengarahkan atau mengedarkan poster seperti itu?Adakah mungkin PAS mengedarkan poster seperti itu yang boleh menjatuhkan PAS sendiri? Ini semua kerja dari UMNO, rakyat tahu. Apakah lulusan azhar sebodoh pengikut2 UMNO…. Percaya dengan Nik Aziz menjanjikan surga???

    c.Perkara ini diupah oleh UMNO sendiri, rakyat tahu ini semua kerja UMNO.

    d.Segala kebaikan pembangkang akan dilindungi oleh BN dan UMNO.

    e.Apakah selama ini UMNO tidak sedar diri nya sendiri ditunggang oleh China Singapura, MCA, Gerakan dan MIC. Seluas 275 ekar tanah KTM di Singapura diserahkan oleh Najib kepada Syarikat Singapura untuk dibangunkan secara joint venture. Pasti joint venture ini akan memihak syarikat singapura sahaja, syarikat Malaysia pasti kena tipu oleh Syarikat Singapura.

    f.Apakah UMNO benar2 sebagai pejuang bangsa ??? Porah pemimpin UMNO sendiri yang banyak buat joint venture dengan bangsa asing…… demi duit.

    Reply
    • December 28, 2011 at 6:36 pm
      Permalink

      cubaan akhir nak selamatkan diri dari terkubur…

      Apa yang tertulis tu c4…benar sebenar-benarnya…

      rakyaat dah tahu dah….PRU13 nanti PAS akan balik ke bawah rumah nik ajis…hang tentu ikut sekali kan ?

      Reply
      • December 29, 2011 at 7:31 am
        Permalink

        suruh najib cepat sikit buat PRU tu….

        kalau anak jantan ….. tapi Najib PM dayus …. kote nya bini pegang…

        Reply
        • December 29, 2011 at 7:47 pm
          Permalink

          aikk ! tak sabar nak masuk bawah rumah nik ajis nampak ! hehe

          Reply
  • March 29, 2012 at 8:57 am
    Permalink

    dr khir mmg suci dan maksum
    dia tak patut dipenjarakan

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *