Anwar Menteri Kewangan Paling Awesome !!

Share


KUALA LUMPUR 28 Okt: Hutang negara berkurang pada zaman Datuk Seri Anwar Ibrahim menjadi Menteri Kewangan, namun melonjak selepas Datuk Seri Najib Razak mengambil alih kementerian itu.
 
Ulasan :
Kenapalah masih ada pihak yg secara tidak warasnya membuat perbandingan ni??
Kalo dilihat dari perspektif penyokong tegar Anwar, pastinya mereka akan meyorak gembira dgn artikel ini. Yelaa mana kan tidak Anwar akan dilihat sebagai hero kerana telah ‘berjaya’ mengurangkan kadar hutang negara semasa zaman diri dia menjadi Menteri Kewangan.
Deyyy macha.. itu zaman tahun 90-an lah. Sekarang tahun 2011, zaman sudah maju.
Dulu henpon I phone pun takde lagi.
LRT pun baru mula operasi.
Terowong SMART pun tak buat lagi.
Hiway DUKE pun takda lagi.
MAS pun belum nak paras bankrap
Lagi itu AIRASIA pun tak femes mcm hari ni.
Pembangkang timbulkan isu Kerajaan BN banyak hutang dan negara boleh bankrupt. Kononnya setiap rakyat Malaysia, termasuk budak baru lahir, sudah tanggung hutang yang besar.

1. Kerajaan Malaysia (BN) berhutang kerana hendak membangunkan negara bagi faedah rakyat; bukan untuk joli. Hutang Kerajan Persekutuan kecil sahaja (7.7%) dari jumlah hutang atau 2% daripada KDNK. Hutang yang besar ialah oleh sektor swasta. Kerajaan mampu bayar – pada kadar 2 sen daripada setiap RM10 dari hasil eksport (0.2%).

http://riziqin.blogspot.com/2011/10/anwar-menteri-kewangan-paling-awesome.html



3 thoughts on “Anwar Menteri Kewangan Paling Awesome !!

  • October 29, 2011 at 9:39 am
    Permalink

    mat jubo takat bersajak dengan demo pandai la…hehehe..

    sapa ingat dia jadi barua IMF tahun 1998?? interest melambong naik…NPL tinggi..keje sapa masa tu…bukan keje MATJUBO dulu ke??…nasib baik..orang yag pakar ekonomi cam Tun Mahathir selamatkan Malaysia masa tu..kalau tak….taik MAT JUBO merata merata la jawabnya..

    Reply
    • October 29, 2011 at 7:30 pm
      Permalink

      Itu pasallah aku langsung tak percaya Anuwar boleh urus Kewangan Negara.
      Anda jangan lupa zaman ‘pink form’ dan zaman ‘kontraktor wibawa’.
      Masa itulah istilah2 kroni dan nepotism begitu popular bermain dibibir rakyat
      khususnya orang2 politik dan politikus.
      Siapa punya angkara??? Sendiri tahulah!!!!

      Reply
  • October 30, 2011 at 9:14 pm
    Permalink

    Teringat pada zaman itu PM Britain Magarette Tatcher datang melawat Msia dan masa itu Anwar jadi Finance Minister. Tatcher dalam ucapan nya mengandaikan Anwar sebagai seorang Finance Minister yang berkaliber, bersinar talentnya malah yang terbaik dalam sejarah Msia. Beliau ibaratkan jika Anwar seorang striker yang bermain dalam liga Inggeris pasti dia akan menjadi rebutan oleh semua team dalam liga tersebut.

    Kita yang mendengar speech Minah salleh tu rasa terlalu pelik. Dalam hati pada masa itu, apa hal ni, berapa duit yang Anwar bayar pada penulis text PM dari Britian itu. Nak kata dia bayar direct Tatcher, rasa nya tak mungkin. Nak kata Tatcher benar benar mengucapkan apa yang tulin dan memberi pengintirafan pada yang hak …. tidak juga . Kerana berapa rapat dia dengan Anwar, kita tak nampak rapat sangat. Tak mungkin Anwar suka himopit tatcher menadangkan umur Tacher tak muda lagi pada masa itu. Kecualilah kalau dia sebaya dengan PM Austrialia sekarang yang agak muda dan belum kahwin.

    Demikian juga masa zaman itu, rakyat juga tertanya tanya apa sebenarnya achievement Anwar sehingga melayakkan dia dipuji sebegitu rupa. Kerana selain dari kroni yang dikayakan nya, yang diberi pink form beli saham, yang lain lain nya kita tak nampak. Bukan langsung tak ada, tapi tak ada apa apa yang terlalu ketara.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *