Lynas: Padah Ambil Ahli Akademik Jadi Calon Pilihanraya

Setelah cerita pembohongan cincin 24 juta terbongkar tapi oleh pihak luar (Kompas) yang tersilap bergantung kepada penyebar fitnah bernama Chegu Bard, semalam Pakatan Rakyat terkantoi lagi tapi dalam isu Lynas pula, lebih memeritkan yang terlibat itu adalah orang Pakatan Rakyat sendiri, dari parti PAS.

Dalam nak menunjukkan bahawa partinya juga turut mendapat sokongan orang-orang terpelajar, sarjana-sarjana dalam pelbagai bidang, PAS telah mencalonkan beberapa orang dari kumpulan ini sebagai calon pilihanraya ke-12 pada 2008.  Setelah keputusan keluar, beberapa diantara mereka ini menang dan bergelar YB sehingga kini.

Antara yang terlibat itu ialah Ahli Parlimen Hulu Langat dari PAS, Dr. Che Rosli Che Mat.

Berkelulusan Doktor Falsafah dalam sains Nuklear, sudah tentu Dr. Rosli punya pengetahuan mendalam apa yang dikatakan nuklear dan apa yang dikatakan tidak.  Tahap radiasi macam mana yang boleh membahayakan kesihatan dan tidak.  Sebagai pakar juga, sudah tentu Dr. Rosli tidak boleh menafikan kebenaran disebalik kilang Lynas ini, baik dari segi teori mahupun teknikal.

Semua ini yang membuatkan Dr. Rosli tidak boleh menahan diri dari membuat kenyataan yang benar mengenai Kilang Lynas ini – kilang ini bukan kilang memproses bahan nuklear dan seterusnya tidak merbahaya kepada manusia  Walaupun dari segi politiknya ia amat merugikan PAS dan Pakatan Rakyat tapi sekurang-kurangnya maruah Dr. Rosli sebagai saintis nuklear masih terpelihara.

Kebetulan pulak isu ini sudah menjadi isu politik (bukan akedemik) dengan Pakatan Rakyat menjadi dalang di sebaliknya (gambar atas sebagai bukti)

Merugikan saja belajar bertahun-tahun sehingga mendapat PhD kalau membiarkan pihak-pihak yang ‘tidak sekolah’ ke tahap itu seperti Fuziah Salleh memberikan ulasan-ulasan yang jelas bercanggah dengan pengetahuan yang telah diperolehi hasil penat lelah mentelaah dahulu.

Menyokong Pakatan Rakyat tidak bermakna menyokong saja segala pembohongan yang diatur oleh mereka, mungkin inilah pandangan dan pendirian Dr. Rosli.  Tapi Dr. Rosli silap, kenyataan di atas itu mungkin benar dalam bidang akedemik tapi tidak dalam bidang politik, lebih lagi cara politik yang diamalkan Pakatan Rakyat dan PAS.

Pada PAS, musuh yang nyata ialah UMNO, apa saja yang boleh untuk menjatuhkan UMNO (termasuk pembohongan) adalah ‘halal’ olehnya.  Kebetulan kerajaan BN yang membawa pelaburan masuk RM 700 juta melalui kilang Lynas ini dan keadaan ini merugikan Pakatan Rakyat serta tidak boleh dibiarkan.

Untuk pengetahuan Dr. Rosli, segala apa yang dijadikan isu oleh Pakatan Rakyat dan komponennya selama ini, bukanlah isu yang sebenarnya.  Tinggal lagi Dr. Rosli bukan pakar dalam bidang yang diisukan itu, maka itu Dr. Rosli tidak mengulas banyak atau mengulas langsung mengenainya.  Berlainan pula dengan isu kilang Lynas yang memang menyentuh kepakaran Dr. Rosli sebagai saintis Nuklear.

Pendedahan Dr. Rosli yang menyokong pembinaan kilang Lynas ini benar-benar memberikan tamparan hebat kepada puak Pakatan Rakyat terutama PAS.  Inilah padahnya bila memilih calon tangkap muat, bukan berdasarkan kriteria politik yang sepatutnya menjadi faktor penting dalam pemilihan seorang ahli Parlimen/ADUN.

Orang ini (Dr. Rosli) tidak ada pengetahuan politik, yang tahu olehnya ialah apa yang benar kepadanya, apa yang ada dalam kepakarannya dan apa yang fakta sahaja.  Dr. Rosli bukan MP tak sekolah macam Mahfuz Omar yang boleh bercakap segala macam merepek dan boleh hidup dengan pembohongan tersebut sehingga dia mati!!

Dr. Rosli adalah pakar dalam bidang yang berkenaan, dengan berdiam diri dan membiarkan bidang kepakarannya diputar belit waima oleh media partinya sendiri (dalam hal ini Harakah), adalah satu tamparan kepada kelulusan akedemik yang dimilikinya.

Bukan semua orang boleh dapat PhD lebih lagi dalam bidang sains nuklear tapi orang tak lulus SRP pun boleh jadi MP (Mahfuz).

Itu nasib baik tidak ada pakar dalam video dan fotografi yang terlepas menjadi calon dan menang atas kerusi PAS.  Kalau tidak, orang ini pasti mampu menjelaskan hal teknikal yang membawa kepada rumusan pakar luar negara yang video Anwar dan china doll itu adalah 99.8 peratus tulen berlawanan dengan kenyataan Hadi Awang yang langsung tak pakar itu.

Isu Lynas ini sudah masuk tahap matang.  Sudah ada sebilangan orang yang percaya ianya projek merbahaya dan sebilangan lagi yang berpendirian sebaliknya.  Oleh yang demikian, pendedahan Dr. Rosli dalam is Lynas di tahap ‘matang’ ini bukan hanya mencemar imej PAS dan Pakatan yang disokongnya dalam isu ini, malah dalam isu-isu lain juga.

Nampak sangat PAS dan rakan komponennya sengaja memutar belit isu bukan berlandaskan kebenaran tapi demi kelebihan politik.  Jenuh kami cakap selama hari ini tapi puak-puak ini taknak percaya, tapi nah ambik kau, orang dalam sendiri dah bercakap.

Bukan calang-calang orang pulak tu!!!

Adamyan

Hidup mesti berprinsip

187 thoughts on “Lynas: Padah Ambil Ahli Akademik Jadi Calon Pilihanraya

  • August 25, 2011 at 1:09 PM
    Permalink

    Alhamdulillah..tahniah diucapkan kpd Dr. Che Rosli ahli parlimen hulu langat (PAS) di atas keberanian kerana menyatakan kebenaran daripada pembohongan yang dicanangkan selama ini oleh PR selama ni..Semakin banyak pembohongan n fitnah yang Tuhan dah tunjukkn kepada kita oleh puak2 PR ni. Inilah yang di katakan “Tuhan Maha Adil n Maha Mengetahui”. Kalau dulu pak Ajis n the gang mitak tuhann tunjukkn kebenaran dengan solat hajat n mcm2 lg maka Tuhan dah tunjukkn..Terima lah..tp nescaya UMNO jugak la yang akan dipersalahkan..tengok la

    Reply
    • August 27, 2011 at 9:24 PM
      Permalink

      dah kedengaran cerita anak2 penganot pas dah mula mintak kerja kat kilang lynas tu….
      puziah saleh….PRU13 bersedia jadi suri rumah sepenuhmasa…terutama room service yg.dah lama berkurangan tuh…bertaubatlah bebanyakkkk..

      Reply
  • August 25, 2011 at 2:03 PM
    Permalink

    Alhamdulillah, sempena Ramadan kali ini, Allah SWT sudah tunjukkan kebenaran…Amin..

    Reply
  • August 25, 2011 at 2:19 PM
    Permalink

    satu lagi kisah bodoh pemimpin pakatan haram ni..
    Kalau tak tahu baik tanya..
    Jgn jadi bodoh sombong..
    Mcm ni nak jadi wakil rakyat?
    Ramai lagi rakyat yg cerdik dari fuziah salleh ni..
    Aku sbg penduduk kuantan rasa terhina dpt wakil rakyat mcm fuziah salleh ni..

    Reply
  • August 25, 2011 at 2:26 PM
    Permalink

    fuziah salleh ni pemimpin tahi ayam..
    Mula2 je panasnya..
    Masa pilihanraya satu kuantan di round nak bg tau visi..
    Lepas pilihanraya lesap entah kemana..
    Fuziah otak udang…

    Reply
  • August 25, 2011 at 2:50 PM
    Permalink

    bagi aku,aku lagi suka pemimpin akademik dari pemimpin palsu.tak kesah la belah mana.

    Reply
    • August 26, 2011 at 12:33 AM
      Permalink

      ini baru betul pemimpin…
      cakap guna ilmu bukan pakai kepala lutut…

      Reply
  • August 25, 2011 at 3:22 PM
    Permalink

    ok lah..bukan macam PROFESSOR-PROFESSOR KANGKUNG UMNO..KUAT KIPAS!!
    p/s heheheheheh

    Reply
    • August 25, 2011 at 4:14 PM
      Permalink

      ko dah takde point ke nak cakap main sedap mulot….kahkahkah..kesian… sendiri terkantoi…
      sekarang sape lagi kuat fitnah?… aku tengok dlm facebook, bukan main lgi budak2 pas, macam bagus n pandai brhujah pasal lynas… naaa… sekarang bile pakar dah bersuara, maka terserlah la kebodohan mereka yang berhujah dlm facebook tu… main cakap ikut suke hati mak bapak diorang..macam ko la…. kahkahkah… terima je la kenyataan brader… UMNO membawa pada kemajuan rakyat dan melayu… PAKATAN HARAMJADAH DAN PARA PEMIMPINYA hanya membawa pada perbalahan dan perpecahan rakyat saja… sanggup sekat kemajuan (bantah kilang lynas) semata2 nak jatuhkan UMNO… tu la minda pakatan dan penyokongnya….last2 sendiri menyerlahkan kebodohan….

      Reply
      • August 27, 2011 at 6:48 AM
        Permalink

        PAKATAN sanggup sekat kemajuan (bantah kilang lynas) semata2 nak jatuhkan UMNO……
        Sebaliknya PAKATAN sanggup tegang kemaluan (bina kilang stor kunyit) semata2 nak sodok mangsanya.

        Reply
      • August 27, 2011 at 9:29 PM
        Permalink

        pas sekarang mengangkat ketua2 low akademik jadi kapten kapal yg.dah separuh karam mereka seperti mahdpodz, mat sabu roundabout dll…

        sejak akhir2 ni mereka menjuarai isu back fire….asik kena balik batang hidung sendiri…tanda2 nak ditalkinkan semakin hampir untuk pas..

        Reply
    • August 25, 2011 at 5:02 PM
      Permalink

      He..he..he..en.carlosmontoya ni pandai buat lawak la…terhibur saya…He..he..he..

      Reply
    • August 25, 2011 at 5:18 PM
      Permalink

      LAWAK BODOH…kah..kah..kah..

      Reply
    • August 25, 2011 at 6:54 PM
      Permalink

      sampai dah tak de apa toya nk ckp dah…nampak gaya teruk tekanan jiwa toya ni…

      Reply
    • August 27, 2011 at 6:39 AM
      Permalink

      Carlo, kamu profesor aper ?

      Reply
    • August 28, 2011 at 1:09 AM
      Permalink

      Kipas apa benda nya mangkuktoya oii? Presiden parti pun kita orang turunkan kalau tak betul. Kau orang pula, pemimpin gila bontot pun sanjung bagai nak gila.Hahaha..

      Reply
      • August 28, 2011 at 1:05 PM
        Permalink

        ade bakat jd raja lawak carlotoyok nih….bukan le lawak bodoh..tp memang bodoh pun…hahahahahha

        Reply
  • August 25, 2011 at 4:12 PM
    Permalink

    Mamat Ali said…
    Cuba check betul-betul kenapa Dr. Che Rosli beriya-iya benar sokong sangat projek tu…siapa yang buat EIA report, RIA…consultant mana yang terlibat…Agak-agaknya YB. Dr. Che Rosli keluarkan kenyataan yang sama ke tak jika kalau Loji tu dibuat disebelah rumahnya di Bandar Baru Bangi…. berbanding dengan kami yang tinggal & berkerja kurang dari 2 km dari loji tu… pokoknya standard apa yang dipakai untuk high risk plant macam Lynas dibina kurang dari 5km radius dari penempatan penduduk terdekat di Sg. Ular, Balok Makmur dan Balok Perdana. Saya pun boleh buat ulasan panjang lebar juga kalau mahu sbb. dah berbelas tahun terlibat dengan “high risk plant” secara live dalam plant cuma tak ada title Dr atau Prof je kat depan yang kebanyakannya digelar Pakar kerana buat kajian di “U”.Saya sokong penjelasan yang dibuat oleh Sdr. Zul dari Lajnah

    penjelasan yang dibuat oleh Sdr. Zul dari Lajnah
    http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/5104-lynas-pandangan-berbeza-dari-lajnah-alam-sekitar-pas

    Reply
    • August 25, 2011 at 4:24 PM
      Permalink

      dulu ckap projek lynas ni kesan die akan menganggu kesihatan penduduk…
      bile pakar dah bersuara, membuktikan kadar radio aktif adalah selamat… secara tak langsung menafikan dakwaan pembangkang dan foto2 budak cacat kononya lynas akan bagi efek macam tu pada rakyat…..kadar radioaktif yang same seperti talifon bimbit dan alatan lain… bile fitnah tu tak menjadi… sekarang nak spin lak (bisa lah, dah paham dah pakatan ni cane)… ape masalahnye kalau lynas tu diteruskan?… pakatan haram jeles ke kerajaan berjaya bawa pelaburan 700m dalam lynas?… hehehehe…..

      ok….. sape yang duduk dalam kilang tu pun, kadar radioaktifnya adalah selamat… apa lagi kalau radius 5 KM?… baca harakah… memang laaa…. bende ni dah lame kuar dah kat TV3…. siap tunjuk kaedah saintifik dan merujuk pakar lagi….memang comfirm selamat….

      Reply
      • August 26, 2011 at 12:48 AM
        Permalink

        setau aku orang yang bekerja kat loji nuklear pun tak la sampai cacat cenggitu..

        Reply
        • August 27, 2011 at 6:59 AM
          Permalink

          Bukan apa….. Puak2 fuckatan ni takut mental dan physical mereka yg sedikit cacat akan tercacat terus

          Reply
          • August 28, 2011 at 1:09 PM
            Permalink

            teman agak le..muke abu, carlotoyok ngn c4 ni mesti muke dema ade iras2 mat sabun gak…pasal pemikiran pun same je..

      • August 26, 2011 at 1:03 PM
        Permalink

        Mamat Ali said…

        Saya nak tambah sikit lagi…kita boleh anggap Dr. Che Rosli sebagai pakar nuklear…tapi dia bukannya pakar dalam process safety, engineering, environmental, waste management, occupational health, transport & distribution safety…. Ulasan yang menyatakan Loji Lynas adalah selamat hanya bedasarkan pertimbangan kadar pendedahan radioaktif yang minimum semata-mata adalah hujah yang dangkal…. Dr Che Rosli & harus ingat… lebih banyak “silent expert” dalam bidang dinyatakan diatas yang membantah loji tersebut dan banyak membantu BADAR dan YB Fauziah dalam memperjuangkan isu ini….. HASILNYA laporan IAEA, 11 cadangan penambahbaikan itu adalah sebahagian yang dituntut oleh kami yang membantah loji tersebut….Tahniah YB Fauziah. Salah satunya adalah kelemahan EIA & RIA report…. Cuba tanya Dr. Che Rosli siapa yang terlibat dalam penyediaan EIA & RIA report.

        Kedudukan loji tersebut juga menjadi persoalan kerana terletak di “upstream of wind direction”, yang mana yang paling teruknya kalau berlaku “unwanted release of failure of vent scrubber”, yang keluar bukannya angin oiii…tapi gas beracun H2S, SO2, SO3 yang boleh menyebabkan hujan asid… yang paling bangang nya Kuarters dan Pengkalan APMM serta cluster industri sawit terletak di downstream of wind direction kira-kira 1km sahaja. Kalau nak ulas panjang lagi… tak termasuk HAZOP study, safety, protection & interlock system (SIL2 or SIL3)…

        Saya cadangkan pihak BADAR buat jemputan kepada Dr. Che Rosli dan buat professional discussion di Masjid Balok Makmor atau pon Pusat Tarbiyyah Balok..

        Bagi saya usahkan loji Lynas…. Malah kalau Loji Indah Water dibina disebelah rumah Dr Che Rosli saya gerenti dia akan bising…. Jangan perkecilkan Hak Kami.

        Jangan pandang rendah & perbodohkan kami penduduk Balok dan Sungai Ular…. hanya dengan title Dr…di depan nama dan dianggap pakar. Kalau kita Dr. Sakit Puan, jangan cerita pasal

        Reply
        • August 26, 2011 at 3:24 PM
          Permalink

          die bukan pakar safety…tapi die tahu ape kesan radiasi lynas sebab die tahu tahap mane radiasi yang selamat…dan kenyataanya tahap radiasi lynas adalah selamat….. lagipun teknologi yang diguna kat lynas takkan la teknologi lame…mesti la dah di naik taraf… atleast beliau sebagai pakar nuklear mesti tahu bahan ape yang boleh block sinaran seperti Gamma…. kenyataan sekarang, lynas hasilkan produk yang digunakan dalam komponen barang yang kita pakai seharian seperti talifon bimbit… bukan buat bom nuklear….

          Reply
        • August 27, 2011 at 9:33 PM
          Permalink

          abu berkata ”cuma tak ada title Dr atau Prof je kat depan”…aku heran dia percaya pada golongan yg.tak di iktiraf sedangkan pakar dunia dari EIA dah sahkan selamat…denial sindrom cukup kuat dalam otak karat dia..

          Reply
          • August 28, 2011 at 1:11 PM
            Permalink

            bodoh beno dak abu ni rope nye ye…ape punye spin la dia nk buat ni….hahahahha

          • August 28, 2011 at 10:13 PM
            Permalink

            ayah chor…mungkin budak abu-toh nih masa kecik pernah tersedak dodol…sebab tu otak sampai sekarang taraf samdol.

    • August 25, 2011 at 4:54 PM
      Permalink

      Dah fhm sangat dah..semua pembangunan kerajaan akan dibangkang bermati-matian..tapi tggu dan lihat la nanti bila projek ni semua sudah terlaksana..pakatan haramjadah diorang jugak la yang beriye-iye nak mengambil alihnya..projek2 yang diorng bangkang la yang diorang idam2kan macam gak Putrajaya..KLIA..SIC..n mcm2 lg bermati-matian pulak la diorg nak ambik..apa yang diludah itu la yang diorang jilat balik..tak reti malu..masing-masing berckp mengalahkan Dr. n Profesor..tp membohong

      Reply
    • August 25, 2011 at 6:59 PM
      Permalink

      senang je citer.dr rosli ni dah di bayo oleh umno berbilion ringgit.kan tu yg selalu diungkapan oleh puak hamlau pakatan.tak payah lah putar belit.org pun paham la

      Reply
      • August 27, 2011 at 6:41 AM
        Permalink

        PANGKAH … hang memang pakar ulang perkataan nieh eeeh ha ha ha

        Reply
    • August 25, 2011 at 11:30 PM
      Permalink

      Hah Abu Meraban lagi Saudara Zul tuh tak qualified tak yah cakap … Terompah je
      kuat bunyi… waka ka ka

      Reply
    • August 26, 2011 at 10:58 AM
      Permalink

      Sengkek puya pemikiran SiAbu nie…ikut sedap mulut ajer bercakap..

      Reply
  • August 25, 2011 at 4:21 PM
    Permalink

    Risiko yang dikenalpasti bukanlah hanya daripada pancaran radiasi, malah terdapat banyak potensi risiko yang cukup tinggi ketika pengangkutan bahan mentah yang tiba dari Australia di pelabuhan Kuantan ke tapak kilang LAMP milik Lynas di Gebeng Kuantan.

    Selain itu, risiko yang tinggi juga akan dialami ketika kerja-kerja pemprosesan, simpanan dan pengurusan sisa buangan (pepejal, air sisa dan gas) yang dikenalpasti mempunyai elemen radioaktif di dalamnya.

    Malah berdasarkan kenyataan penduduk di kawasan itu, sekiranya Dr Che Rosli yang bersetuju dengan projek itu, jangan sekali-kali dibina di kawasan mereka, tetapi bawalah projek nuklear Lynas itu ke tepi rumah Dr Che Rosli sendiri.

    Kenyataan penduduk di kawasan Gebeng itu perlu difahami dengan jelas oleh Dr Che Rosli. Mereka menentangnya bukan kerana tidak memahami kepentingan nuklear, tetapi tidak yakin dengan pengawalan dan pemprosesannya.

    Reply
    • August 25, 2011 at 4:27 PM
      Permalink

      kau tahu ape produk yang kilang ni buat dan kat mane produk tu digunakan?…
      berapa kadar radioaktif kawasan kilang tu?…. berapa kadar radioaktif yang selamat dan yang tidak selamat?….harakah ade cakap tak?…cecite….

      Reply
    • August 25, 2011 at 7:01 PM
      Permalink

      tu dia seorang lagi professor sains nuklear sedang memberikan pendapatnya..prof dr. abu al-kangkungi…hehe

      Reply
    • August 25, 2011 at 7:13 PM
      Permalink

      sudah la abu tak payah tunjuk pandai, makin byk plak bodoh ko yg keluar nanti…apa la yg ko tau pasal teknologi ni berbanding dgn kawan ko Dr Che Rosli tu….rumah ko tak de cermin ke…

      Tak rugi ke ko hidup ari2 diperbodohkan oleh beberapa helai kertas yg bernama Harakah…dah la ko ni nampak tak bijak dlm kurungan tolol, baca pulak akhbar lidah syaitan…abu..ko ni tak takut ke lembu lebih pandai dari ko nanti…

      Reply
      • August 27, 2011 at 7:14 AM
        Permalink

        Biarkanlah siAbu tu…….. Dia tengah mabuk hARAKah

        Reply
    • August 25, 2011 at 11:57 PM
      Permalink

      hehehe… tu dia mai.. Encik Abu.. ops.. Dr. Abu..

      mana hang dapat fitnah/pembohongan ni? Lajnah Alam sekitar Pas? Hua..hua..hua…
      punyela sgt ko iktiraf lajnah ni sampai klu dorang ckp bau kentut nua leh wat orang histeria, ko nak percaya? sape lajnah tu?

      Panel dari IAEA itu diketuai oleh Dr. Tero Varjoranta dan disertai oleh sembilan ahli profesional pelbagai bidang dari Kanada, Finland, India, Itali, Belanda, United Kingdom dan IAEA yang berpangkalan di Vienna. Mereka semua mempunyai kepakaran bertaraf dunia dalam bidang berkaitan.

      Hasilnya, IAEA telah meluluskan projek itu dan melaporkan kepada Kerajaan Malaysia bahawa ia SELAMAT dan MEMATUHI SEMUA STANDARD ANTARABANGSA.-http://www.mykmu.net/?p=12097

      mana laporan kajian oleh lajnah?

      1 perkara yg jelas, menurut Dr Che Rosli

      ‘Yang membawa isu ni PKR. Jadi saya bersabar lama dan saya pernah dapat warning daripada Penerangan PAS mengatakan YB jangan buat komen apa-apa. Saya terima. Saya tidak bercakap.’

      PAS parti mempergunakan ISLAM yang suci sanggup menghalang perkara yg HAQ daripada diketahui umum… JAHAT…

      Reply
    • August 26, 2011 at 12:45 AM
      Permalink

      hang tau tak abu.. badan hang pun ada mengeluarkan radiasi.. ?? emn tau tak?

      bercakap bab risiko.. hang buat rumah walau setingkat pun ttp ada kemungkinan runtuh betui tak? hang dok atas kerusi makan pun ada risiko kerusi patah? malah sudu yang hang guna untuk makan pun bahaya bro.. nampak berkilat, licin je kan.. hang tau tak berapa ratus ribu partikel ( kebanyakan nya alloy sebagai bahan asas ) masuk dalam badan hang setiap kali makan? pinggan yang hang guna, tak kira la plastik ka kaca ka, brapa ratus ribu partikel? udara yang hang sedut tu brapa bilion bakteria masuk dalam badan hang? keta yang hang guna tu, tak takut ka tetiba meletup masa hang tgh pandu? semua ada risiko bro.. tapi dah depa dah calculate, hang ingat senang2 ka EIA nak lepas?

      ni la mentaliti puak pembangkang di negara kita.. semua nak dibangkangnya walaupun dengan alasan yang bodoh.. tu belum lagi buat logi nuklear, kalau ikut information yang aku baca dari puak hangpa yang bersepah tu. ada ka depa siap sebut pasai kes gempa bumi kat fukushima takut menda yang sama berlaku kat gebeng.. hui mak ai..

      kalau nak pk lebih jauh la kan, matahari lagi banyak menghasilkan radiasi, Allah telah menjadikan bumi nih ada medan magnet sebagai perisai untuk mengurangkan tahap radiasi sampai ke bumi.. tapi tetap ada yang terlepas sebab lapisan ozon dah nipis..

      eh apa aku dah melalut nih, aku patah balik, point aku, takdak menda pun di dunia ni tak dak risiko, malah nak bercakap ngan puak hangpa nih pun kena berhati2 pasal takut Aqidah lari.. tu lagi bahaya!!

      Reply
    • August 26, 2011 at 6:34 AM
      Permalink

      kau dan ahli2 fuckatan pakai minyak tanah ajelah abuuu….

      Reply
    • August 26, 2011 at 7:32 AM
      Permalink

      Kita ada contoh kebocoran radiasi di projek yg. hampir sama di Bukit Merah. Tak perlu bising2 pi tanya mereka yg. terlibat dan kesan kepada diri dan alam sekitar… atas kertas semua baik, semua terkawal…. sama juga kerja2 k’jaan yg. lain. Apa hasil Ops Sikap yg. saban tahun diwa-warkan? apa cerita salah urus sisa buangan kilang2? apa cerita pendatang haram? apa cerita kadar jenayah yg. dikatakan menurun tapi tiap2 hari ada pembunuhan, rogol, pecah rumah, colek dan sebagainya. Hanya mereka yg. mengalami tahu betapa gawatnya jenayah di m’sia hingga Menteri KDN pun dapat peluru tapi k’jaan kata kadar jenayah menurun, statistik tak sama dengan yg. sebenar. Samalah projek Lynas, aku percaya pada laporan/kenyataan Dr. Rosli tapi apa terjadi sekiranya berlaku kelalaian, lebihkurang dan tahap pengawasan yg. rendah??? kita boleh lihat hasil kerja rakyat kita, bukan tidak ada kualiti tapi kurang teliti(bukan semua) dalam hal nuklear ni ketelitian sangat penting, sedang Jepun yg. tinggi teknologi dan mempunyai pekerja yg. hebat juga musnah dengan loji nuklear bila berlaku tsunami… apakah tuan2 tak fikirkan jika perkara tersebut berlaku di M’sia? adakah k’jaan kita akan bantu sepertimana k’jaan jepun bantu rakyatnya bagi air minuman bersih dan susu percuma untuk seluruh rakyat yg. terlibat?

      Reply
      • August 26, 2011 at 9:11 AM
        Permalink

        terlalu subjektif la bujuk, mmg di akui kita tak akan boleh/dapat menghalang berlakunya kelalaian yang berpunca dari manusia.. takda satu alat pun yang boleh digunapakai untuk mengekang sifat semula jadi manusia ini, bukan semudah abc.. sebab tu lah manusia belajar dari kesilapan/kesalahan.. kalau tak semua benda takkan jadik juk…. kalau cenggitu dok dalam rumah pun bahaya juk.. sebab terkena letrik bleh mati, tgk balik sejarah penggunaan letrik oleh manusia, dari awal apa yang berlaku? sudah tentu ada penambahbaikan sehingga sekarang kita langsung tak rasa terancam, sebaliknya ia menjadi keperluan utama..

        sebab yang kata tak perlu bising2, so boleh lah kita menganggap hang dah tau sejarah dan kronologi kes kat bukit merah tuh.. nak Tanya sket la, takkan takdak menda yang kita boleh ambil pengajaran dari kes tersebut? Adakah kerana anak hang pernah terjatuh sampai berdarah hidung masa dia belajar berjalan, hang dah taknak kasi dia berjalan dah sampai seumur hidupnya? Samalah kes logi nuclear kat jepun yang hang mention kat atas tuh… depa belajar dari kesilapan dulu, ada improvement, masih jugak ada kelemahan di mana mereka hanya membina loji yang mampu bertahan sehingga gempa bumi berskala 7 je.. walhal IAEA dah soh buat lebih lagi, tup2 kena gempa skala 9, sendiri mau tanggunglah.. nak crita panjang pulak…. Cuma point aku kat sini, kita beruntung kerana dapat belajar sesuatu yang boleh dimanfaatkan untuk masa hadapan.. lain lah kalau nebula X tu betul2 nak hantam bumi, time tu pebende pun tak bleh tahan juk… apa pun kita kalau dah biasa ngan environment manufacturing, kita akan terbiasa dengan langkah pencegahan untuk mengelakkan berlakunya kesalahan/kemalangan akibat dari kelalaian manusia ( cth poka yoke etc ), pihak lynas sendiri dah tentunya ada kepakaran untuk mengelakkan berlakunya perkara yang tidak diingini juk..

        seperti yang telah aku mention kat atas, “lalai” mmg sifat semula jadi manusia, OPS sikap sendiri hanyalah sebagai tools yang digunakan untuk mengurangkan kadar kemalangan/kematian, aku rasa kalau tak buat, lagi tinggi kadar kematian/kemalangan.. untuk persoalan rogol, jenayah etc hang yang kat atas tu? Lebih molek rasanya kita bertanya dulu kepada diri kita sendiri.. adakah guide line yang di beri oleh Allah kepada kita melalui Nabi tu kita ikut? Allah melarang kita memfitnah tapi kita buat jugak… bab tu hang nak salahkan sapa? Adakah hang nak salahkan Allah? Aku tak berniat untuk menyamakan undang2 dunia dengan perintah Allah, Allah Maha Besar, Cuma aku rasa basic untuk jawapan hang tu adalah dengan berfikir balik dari asas lah.. dan tak kata kerajaan semua betul.. sama jugak cam hang hantar anak hang gi sekolah agama, tapi kalau dia gagal, takkan hang nak salahkan sekolah? Btui tak?

        Berhentilah untuk menanam sikap sentiasa menyalahkan orang juk..
        pasai kerajaan depa bagi bantuan tuh, kerajaan jepun mmg ada stanby makanan/perubatan untuk bencana ( biasanya dlm bunker ) di setiap kawasan, sbb tu depa tak bising sangat pasal bantuan makanan.. Negara kita belum boleh buat cenggitu kot ( untuk bencana besar lah ) ..

        semua nak di bangkang, hidup penuh dengan pemikiran yang negative, bagi mereka semua yang dibuat adalah salah dan lemah.. tak faham aku dengan cara hidup puak2 nih..

        Bukan niat mengagungkan dunia bukan Islam, tetapi cara pemikiran menjelaskan hakikat kedudukan kita di dunia. Kita tidak berubah sehinggalah kita sendiri yang mengubahnya. kita harus bangkit dalam semua bidang. Kita tidak boleh terus dibelenggu dengan pemikiran yang kemajuan dan pembaharuan akan mendatangkan masalah dan penuh dengan keburukan.

        Sebagai umat Islam kita tidak boleh lagi memegang al-Quran dan al-Hadith sebagai penentu diantara halal dan haram dalam setiap aspek kehidupan sahaja, tetapi al-Quran dan al-Hadith sebagai rujukan bagi sebuah binaan tamadun yang unggul. Kenapa kita tidak mampu mencapai tahap seperti orang bukan Islam? Kerana kelemahan kita dalam menguasai ilmu dan bentuk pemikiran yang lebih dicorakkan atau tercorak dengan suasana yang negative.

        Wallahuallam..

        Reply
        • August 26, 2011 at 1:05 PM
          Permalink

          Mereka menentang kerana tidak yakin dengan pengawalan dan pemprosesannya.

          Reply
          • August 26, 2011 at 3:27 PM
            Permalink

            kalau tak yakin…. buat la kajian… bukan tabur maklumat tak betol….

        • August 26, 2011 at 1:12 PM
          Permalink

          bagus hujah dari seorang penyokong UMNO…..
          open minded, think positif …berpandangan jauh…

          Reply
          • August 27, 2011 at 7:16 AM
            Permalink

            terima kasih, hujah yang kosong je tu.. yang baik datang dari Allah, selebihnya adalah kelemahan den yang tak pernah habis belajar lagi..

        • August 26, 2011 at 3:41 PM
          Permalink

          Ok..Ciku aku terima pendapat ko.
          Cuma nak tanya apa teknologi yg. kita dapat setakat loji Nadir Bumi. Kalau loji Nuklear ok la. Patut ke rakyat M’sia tanggung kesan pembangunan teknologi Nuklear di Australia?
          Senang cerita patut ke orang kampung yg. guna sumber air sungai terima padah pencemaran sungai sebab pengusaha kilang yg. kaya-raya buang sisa kilang ke sungai yg. menjadi tempat bergantung hidup?
          Seperti aku cakap, MB Perak tak benarkan lagi loji Nadir bumi di Perak selepas kes Bukit Merah. Aku mintak Utusan keluarkan kes tragedi bukit merah untuk seluruh rakyat hakimi dan pilih samada nak teruskan/tidak LYNAS, siarkan temubual penduduk yg. terlibat.

          Reply
          • August 26, 2011 at 4:29 PM
            Permalink

            Cehhh bujuk….kona baring nampak…puak ko kata teknologi di loji nadir bumi tu serupa loji nuklear….lepas tu ko kata loji nuklear tu ok lak….apa la bengap sangat….lagi satu…ko tak tau ke teknologi yang terhasil dari pembuatan dari nadir bumi….pembuatan skrin LCD….pembuatan telefon bimbit….pembuatan bateri kereta…itu aku bagi contoh la….apa kata orang macam ko yang perlekehkan teknologi nadir bumi ni boikot jangan guna benda benda alah tu….gerenti aku respek ko….kah…kah…kah…

          • August 26, 2011 at 6:46 PM
            Permalink

            bujuk.. Ko ni kalau bab bercakap mengalahkan pakar IAEA..
            Tapi sayang menampakkan kebodohan dan kebebalan ko..
            Ko telan habis apa yg fuziah salleh cakap..
            Ko patut diberi satu anugerah dari anwar aljuburi diatas kesetiaan
            kpd perjuangan pakatan haram!!!!

          • August 26, 2011 at 7:33 PM
            Permalink

            rakyat kita dapat ilmu dan pengalaman untuk menguruskannya, eh bujuk, hang nak cerita pasai “sisa nuklear” ka atau ” rare earth mineral” ? apa kena mengena dengan teknologi nuklear Australia..

            setau aku loji ni untuk memproses ” rare earth mineral” untuk dijadikan bahan asas product2 lain. nak lawan china sebagai pengeluar terbesar.. ni macam dah tersasar jauh dah nih.. betui ka maklumat yang hangpa dapat tuh? hangpa tau ka apa itu nadir bumi tau rare earth nih?! hangpa dengaq nadir ja terus ingat benda berlendir ka? cam hingus?

          • August 27, 2011 at 3:15 PM
            Permalink

            Sorry aku cakap bagi pihak aku sendiri bukan Fauziah Salleh atau PKR atau PAS. Aku tak sanggup terima risiko yg. tinggi sedang hasilnya orang lain yg. kaut. Tapi aku sanggup terima risiko kalau hasilnya aku yg. dapat.
            Seperti aku cakap, MB Perak tak benarkan lagi loji Nadir bumi di Perak selepas kes Bukit Merah. Aku mintak Utusan keluarkan kes tragedi bukit merah untuk seluruh rakyat hakimi dan pilih samada nak teruskan/tidak LYNAS, siarkan temubual penduduk yg. terlibat.
            Aku yakin kita disini bukan pakar…. jadi jika Utusan ulas dan temuramah mangsa kita dapat gambaran sebenar kebaikan dan kesan sekira berlaku sesuatu yg. takdiingini.

          • August 27, 2011 at 4:39 PM
            Permalink

            Juk…ko tak sanggup terima risiko ke? tapi barang barang kegunaan harian yang ko guna hasil dari nadir bumi tu…macam mana lak….contoh telefon bimbit….skrin komputer dsb….cuba ulas sikit….

          • August 27, 2011 at 5:42 PM
            Permalink

            Kan aku dapat faedahnya… boleh telefon keluarga dan sahabat, TV boleh dapat pelbagai maklumat, PC boleh komen myKmu dan pelbagai maklumat lain.
            LYNAS ni kesan radiasi yg. rendah sekiranya diselengara dengan baik, tapi jika berlaku kebocoran dan sebagainya kesan nya berbeza bro.

          • August 27, 2011 at 9:36 PM
            Permalink

            bujuk…kilang lynas tu sah bukan loji nuklier…so,kalau bocor, kenapa tetiba jadi kebocoran nuklier pulak?

          • September 1, 2011 at 12:29 PM
            Permalink

            gen2 betul lynas bukan kilang nuklier tapi loji nadir bumi, kesan yg. dikatakan seperti radiasi hp dan tv serta alat gunaan harian tu adalah loji tu sendiri. Tapi berbeza jika berlaku kebocoran dan sebagainya. Sama juga loji nuklear, radiasinya juga biasa tapi kalau terjadi seperti tsunami di jepun radiasinya bukan biasa. Seperti yg. kita tahu k’jaan jepun perlu bekalkan air dan susu untuk penduduk di sana kerana pencemarannya berbeza dengan loji yg. baik.

      • August 26, 2011 at 11:26 AM
        Permalink

        Ko bujuk & Abu sama ajerlah…pandai dok komen apa yg kerajaan cuba buat ajer..apa pon kesalahan dan kesilapan yg pernah berlaku, tak lain tak bukan kerja Kerajaan lah tuu. Sampai ada yg mati kemalangan dijalanraya (Opps Sikap) pon salah kerajaan..Tapi yg hairannya ko berdua nie dn Para Pembangkang hanya tahu bagi KOMEN/KRITITIKAN sahaja tapi tak langsung MENYUMBANG/MEMBANTU untuk memperbaikan lagi keadaan….MENTALITI kalau dah kena TOKSIK Pembangkang nielah akibatnya……

        Reply
        • August 26, 2011 at 3:48 PM
          Permalink

          Bro.. bagi komen bukan menyumbang ke? Ko baca tajuk akhbar Utusan hari ni?
          PM kata semua Rakyat menyumbang….
          Berbeza pendapat bukan bermaksud meruntuhkan negara dan pengkianat. Tapi jika kita yakin perkara tersebut salah masih menyokong itulah namanya pengkianat pada negara. Pasal Ops. Sikap aku kaitkan dengan loji ni kerana nak tunjukkan sikap rakyat m’sia yg. tak endah pada bencana atau kecelakaan. Cuba ko bayangkan jika orang yg. sanggup gadai nyawa di jalanraya tu bekerja di loji LYNAS…? apa nak jadi dengan rakyat kita. Tu tak kira lagi tanah jerlus, tanah runtuh, gempa dan sebagainya.

          Reply
          • August 26, 2011 at 4:32 PM
            Permalink

            Ooooo…baca utusan rupanya…..bagus la tu….tak haram ke? kah…kah…kah…Cara ko cakap pasal akibat loji tu serupa la macam akibat letupan loji nuklear….padahal….kan pakar dah kata….kesan radiasi yang ada pada kilang Lynas tu kecil….ko nak tau….kalau ko mengadap TV pun…ko dah kira terdedah pada radiasi…..apa ko nak spin lagi….kah…kah…kah…kasi putar halim….

          • August 26, 2011 at 4:58 PM
            Permalink

            ko bg komen ke menentang/menolak? perangai puak-puak ko sume benda nk tolak:

            1) putrajaya membazir- .
            2) buat pencakar langit klcc membazir
            3) tak payah wujudkan proton sbb nk buat jarum pn x reti (time tu)
            4) sama kan waktu/jam seluruh malaysia dikatakan nk orang islam tinggal solat
            5) perpaduan sesama islam (pas umno) tak perlu
            6) biometrik undi pn xnak
            7) bagi bonus pn di cakapnya gula2 gomen
            8) pemeriksaan murtad kat gereja pn xleh
            9) last2, hudud yg puak hang sendiri kokok, sendiri takmau

            mmg gi le isim agaknya puak2 ko ni… sume bende xleh..

            yg boleh menurut juak hang
            1)mencarut
            2)amik duit rasuah
            3)kufur dengan menyokong penggunaan kalimah Allah dalam Bibble melayu
            4) kafirkan sesama islam/berpecah belah
            5) menipu
            6) memfitnah
            7) membuka aib pihak lawan (pihak sendiri xleh)
            8) menyimpan kebenaran

          • August 26, 2011 at 6:52 PM
            Permalink

            ko bukan menyumbang idea bujuk tp ko menghancurkan idea org..
            Aku pun pelik puak pakatan haram ni kalau nak harapkan idea sendiri
            memang tak ada..
            Tapi..kalau bab mengutuk,mengeji,mencaci idea org dia lah hero..

          • August 27, 2011 at 3:24 PM
            Permalink

            Baca utusan haram tu hanya untuk mereka yg. tak boleh berfikir dan memilih mana yg. baik dan buruk. Macam MERCUN/ SENJATAAPI kan haram tapi masa merdeka dan sambutan tahunbaru bakar bunga api lagi besar. Kalau tentera takda senjataapi musuh tak gerun pun. Jadi kena tau kita ditahap mana.
            Jebat.. lu tanya PM sendiri la, PM yg. kata bukan aku suka2. Atau ko nak bantah Presiden UMNO?
            Wak… sorry tak cukup masa nak komen ko.

          • August 28, 2011 at 9:23 AM
            Permalink

            BUJUK…
            YANG PENTING KO BUKAN ORANG YANG AHLI ATAU PAKAR DALAM NUKLER.. MAU CAKAP APA KA KO TETAP SENGAL!!!
            BUJUK NUKLER YANG SENGAL… SELAMAT ARI RAYA MAAF ZAHIR BATIN..

    • August 26, 2011 at 6:27 PM
      Permalink

      TV yang ko tengok hari2 tu lagi banyak radiasi……..handfon pon radiasi gak………PC nie pon ada radiasi gak………………..so apa nak jadi isu……………..mikrowave oven lagi dashyat radiasinya………tak bising pon org kat malaysia nie

      Reply
      • August 28, 2011 at 9:27 AM
        Permalink

        biasa la bro , YANG SENGAL DATANGNYA DARI PAKATAN RAKYAT, YANG MEMBANTU DAN YANG MENOLONG DATANGNYA DARI B.N
        so.. cakap apa pun yang penting ORANG DARI DALAM MEREKA YANG PAKAR DAH SEPENDAPAT NGAN B.N.. maka makcik ahli parlimen kuantan tu secara automatiknya jadi BODO N SENGAL sepanjang hidup…

        Reply
      • September 1, 2011 at 12:33 PM
        Permalink

        radiasi loji nadir bumi dengan kebocoran loji nadir bumi kesan yg berbeza bro…. rakyat jepun tak bantah loji nuklier masa keadaan baik, mereka hanya bantah selepas berlaku kebocoran loji akibat tsunami. Jadi PR bantah sebelum berlaku kebocoran tersebut… tak faham atau taknak faham…?

        Reply
  • August 25, 2011 at 4:30 PM
    Permalink

    Kisah pembohongan cincin??? BIla siasatan ada di buat???

    Reply
    • August 25, 2011 at 7:20 PM
      Permalink

      mooo..semua org tau ko ada masalah mental….takpe2 tulis la ikut suka jari ko…ok2 nanti aku check bila siasatan di buat yea…orait moooo, nnti aku tanya cincin tu, betul ke rosmah yg beli dia…

      takpe2 mooo….buat la mykmu ni macam kat msiakini yea…

      Reply
      • August 25, 2011 at 11:32 PM
        Permalink

        Stingray hang jangan tak tau Moooo nih dah nyanyuk dah… ikut suka dia jaaaa…

        Reply
        • August 26, 2011 at 11:28 AM
          Permalink

          Nama pon Moooo serupa macam LEMBU….

          Reply
          • August 26, 2011 at 4:34 PM
            Permalink

            Alaaa Yon…ko maafkanlah dia akibat dari kebodohan dia sendiri….raya nak dekat…banyak kawan kawan lembu dia kene sembelih….tu yang jadi macam tu….tak lama lagi….dia pulak kene sembelih…kah…kah…kah…

          • August 27, 2011 at 1:21 AM
            Permalink

            Bro , kita bagi Mooo…. Raya Puasa dululah..kesian, nanti Raya Korban kita sembelih dia…kah..kah..jangan maraahhh.. Moooooooooo………

          • August 28, 2011 at 9:28 AM
            Permalink

            Mooooo LEMBU SENGAL..

    • August 26, 2011 at 1:15 PM
      Permalink

      ttiba lak pasal cincin…. nak siasat penipuan ke atau nak siasat siapa yang buat cerita dan fitnah?… heheheehe….. orang yang fitnah tu sendiri dah membuat kenyataan sebenar….

      Reply
  • August 25, 2011 at 5:21 PM
    Permalink

    hahaha… geli hati aku bila membaca penjelasan dari Pengerusi Lajnah Alam Sekitar Pas Pusat. Depa kata depa dah buat kajian…. dan kajia depa menunjukkan konfem projek lynas akan memudaratkan rakyat Kuantan. nampaknya lobai2 yang mata pelajaran sains masa SPM mungkin dapat kredit je mengakui lebih terer dari pakar saintis nuklear.

    Reply
  • August 25, 2011 at 5:22 PM
    Permalink

    Haa…kentang putar 1…besarr punyerr

    TAzkirah ramadan kat Lynas ker nih….

    Reply
  • August 25, 2011 at 6:56 PM
    Permalink

    PAS KEMALUAN BESAR!! hehehehe.

    KANTOI lagi…TUHAN BAYAR CASH lagi kat Pakatan HARAM ni..hehehe

    Reply
    • August 27, 2011 at 5:34 AM
      Permalink

      KEMALUAN BESAR kat muka rosmah laknatullah

      Reply
      • August 27, 2011 at 10:18 AM
        Permalink

        Tak pasal pasal je Rosmah dapat pahala dari ko C4….nasib ko la C4….kah…kah…kah…

        Reply
      • August 27, 2011 at 10:25 AM
        Permalink

        LEBIH LAKNAT la anwar meliwat..penzina..pembohong..pembelit..menfitnah..agen kafir LAKNATULLAH..

        Reply
        • August 27, 2011 at 9:38 PM
          Permalink

          satu lagi…PETUALANG BANGSA !!

          Reply
  • August 25, 2011 at 7:05 PM
    Permalink

    mana nak letak muka ni…..mana nak sorok bangkai paujeah ni.semua dah tau pembohongannya.bulan yg mulia kita sem ua pohon agar puak hamlau ni berkubur dalam pru nanti

    Reply
    • August 25, 2011 at 10:01 PM
      Permalink

      letak kat jubur anwar bro….tak lama lg ada la sorang badut warga emas pencinta jamban berkubur kat sg.buluh hell resort..

      Reply
  • August 25, 2011 at 9:18 PM
    Permalink

    PENDEDAHAN terbaru Wikileaks 18 Ogos 2011, berdasarkan satu kabel rahsia selain dari mendedahkan bahawa pendatang dari Filipina adalah sinonim dengan masaalah sosial yang tercetus di Sabah, WikiLeaks juga telah mendedahkan bahawa dalam satu skim yang diperkenalkan pada tahun 90-an, Umno telah memberikan kerakyatan Warganegara Malaysia serta hak mengundi kepada lebih 600,000 warga asing.

    Kebanyakannya mereka adalah umat Islam dari Mindanao dan Indonesia, sebagai balasan warga asing tersebut perlulah mengundi BN dalam pilihan raya Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah.

    Bekas Perdana Menteri Tun Mahathir dikatakan telah memulakan projek haram ini sebelum pilihan raya Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah pada tahun 1994, bagi membolehkan Umno menguasai Negeri Sabah. Kerja haram ini juga dikenali sebagai “projek Mahathir” [Wikileaks].

    source: http:///wikileaks

    Reply
    • August 25, 2011 at 11:35 PM
      Permalink

      Ha pi la repot kat SPRM tunggu apa lagi… Ni pon teerompah gak nih…

      Reply
    • August 26, 2011 at 12:11 AM
      Permalink

      sudah-sudah la tu C4, tak abes2 lagi ka.. banyak hang dedah pun jap2 lagi kebenaran akan keluaq jugak… Allah dah beri petunjuk dah C4.. naik bosan dah dengar..

      Reply
    • August 26, 2011 at 12:21 AM
      Permalink

      memanjang lari topik puak2 nih.. nak tunjuk hebat, pandai tapi tak fokus and teraboq, lain orang cakap lain yang di bincangkan.. patut la hangpa tak maju. konon boleh korek sejarah, tapi sejarah tang camna puak pembangkan buat kat negara kita sampai singapore pun boleh hilang tak nak di ingat, taknak di kenang.. mengong!

      Reply
    • August 26, 2011 at 6:41 AM
      Permalink

      baguihlah bole jadi rakyat yg setia pd kerajaan mengantikan org2 macam kau C4,pengkianat negara haramjadah.

      Reply
      • August 27, 2011 at 5:36 AM
        Permalink

        aku pengkianat UMNO……

        Reply
        • August 27, 2011 at 10:31 AM
          Permalink

          PAS pun tak orang mcm ngko

          Reply
        • August 27, 2011 at 10:32 AM
          Permalink

          PAS pun tak pernah iktiraf ngko

          Reply
    • August 26, 2011 at 11:35 AM
      Permalink

      Kalau minda dah senang diresapi YAHUDI inilah contohnya Si-C4…buta2& bodoh2 ajer percayakan sumber Yahudi nie…Apa pon yg titulis diWikileaks adalah semuanya BENAR dan SAHIH bagi C4..terutamnyanya kalau (-) pada kerajaan..tapi kalau (-) bagi PR pandai lak dia MENIDAKKANNYA…cth; cerita SiJuburi yg didedahkan oleh LKY Singapork tuu…

      Reply
    • August 26, 2011 at 1:22 PM
      Permalink

      pakatan ni macam lalang…..
      nampak sangat kelamkabutnye…
      dulu kutuk n tak pecaya wikileak sebab depa buat cerita sal anwar the juburi…
      sekang dok pecaya lak bile kuar cerita buruk sal UMNO…haihhhh…. payah kira budak pembangkang ni….

      Reply
  • August 25, 2011 at 9:19 PM
    Permalink

    Rasanya ramai di kalangan rakyat Malaysia yang sudah mengetahui tentang projek haram ini. Jika tidak didedahkan oleh Wikileaks pun, sudah ramai rakyat terutama warga Sabah yang mengetahui hal ini.

    Demi mendapatkan kuasa, United Malays No Otak, Umno sejak zaman Mahathir lagi sudah menggunakan taktik pemberian taraf kewarganegaraan kepada pendatang asing. Tun Mahathir, pemimpin yang dianggap paling agung oleh penyokong United Malays No Otak ini sudah menggadaikan kedaulatan negara ini sejak dahulu lagi.

    Kini hal ini diulangi oleh kerajaan Rosmah Mansor, demi meraih kuasa. Negara ini dijual secara terang-terangan di depan batang hidung rakyat. Sama-sama kita nantikan negara ini musnah, jahanam, dimusnah dan dijahanamkan oleh warga asing! Tahniah!

    Reply
    • August 25, 2011 at 9:23 PM
      Permalink

      cakap je.. tapi kosong… macam hamPAS… talk-talk-talk nothing happend!
      sengal..

      Reply
      • August 25, 2011 at 11:36 PM
        Permalink

        ZUMAZORE depa ni NATO… ” NO ACTION TALK ONLY “

        Reply
    • August 25, 2011 at 9:55 PM
      Permalink

      ko citer apa ni C4…sendiri bukak citer baru sendiri ulas…nape banggang sangat diujung-ujung ramadhan ni….ko ingat ni msiakini ke….mcm mane nk memerintah kalau semua ahli PR jiwa kacau mcm ko ni….ko tertekan ke C4….

      Reply
      • August 27, 2011 at 5:37 AM
        Permalink

        aku termakan nasi berbuka posa anjuran Ketua bahagian UMNO….

        rupanya bagi makan berbuka posa dengan duit haram…….

        Reply
        • August 27, 2011 at 5:51 AM
          Permalink

          puak pas..dlm duk kutuk2 umno, ble umno or kerajaan bagi mkn sapu jugak. dh kenyang nonggeng, dikatanya nasik tu duit haram plak..masa nk makan, mentekedarah tak ingat mcm org kebulur sebulan..

          Reply
        • August 27, 2011 at 10:40 AM
          Permalink

          Ala apa saja kemudahan yang kerajaan bg diorg la yg kuat melantaknya..lepas tu olok2 la komplen n hentam kerajaan balik..biasa la tu..sama la mcm tahanan Bershit tempohari..dalam pada menentang kerajaan tp mencekik tak hingat..itu pun nak kata kerajaan zalim lg..apa punya mahluk perosak

          Reply
        • August 27, 2011 at 7:09 PM
          Permalink

          ala c4 ape nak heran ko makan makanan haram..
          Dah memang anak haram berbapakan babi..

          Reply
    • August 25, 2011 at 10:34 PM
      Permalink

      Aslkm,

      Sebab itu la orang Pilipin dan Bugis indon dah melebihi suku Kadazan dusun kat Sabah…. Juak juak Umno ni takut nak menerima kenyataan pemimpin agung depa( puii ) rupa rupanya menjual maruah negara… ahaks… jangan mara… terimalah kenyataan…

      Reply
      • August 26, 2011 at 5:41 AM
        Permalink

        jauhnya tersimpang… Jangan jerlus lubang jamban dah la neutron..
        Kembalilah ke pangkal jalan.

        Reply
      • August 26, 2011 at 9:02 AM
        Permalink

        nuar p luar negara burukkan malaysia….bukan ke tu menjatuhkan maruah negara?…

        Reply
        • August 27, 2011 at 1:24 AM
          Permalink

          Dia sendiri mana ada MARUAH diri….apa dia kisah Maruah Negara…

          Reply
        • August 27, 2011 at 10:44 AM
          Permalink

          Apa ke bangang diorang tak habis2..pandai nak salahkan orang jugak..sudahnya..meludah la ke langit pastu jatuh la balik ludah sdri kat muka sendiri..

          Reply
    • August 25, 2011 at 11:07 PM
      Permalink

      hang percaya wikilik ka?
      klu hang percaya wikilik bab ni, hang pun musti percaya wikilik yg anua mempunyai tabii meliwat..

      ‘Wikilieaks memetik kawat diplomatik antara perisikan Singapura serta Menteri Mentornya Lee Kuan Yew dengan perisikan Australia seperti berikut:-

      ”The Australians said that Singapore’s intelligences services and [Singaporean elder statesman] Lee Kuan Yew have told ONA in their exchanges that opposition leader Anwar ‘did indeed commit the acts for which he is currently indicted’.”

      hang sokong peliwat ka c4? ka hang pn peliwat?

      Reply
      • August 27, 2011 at 5:45 AM
        Permalink

        aku pun percaya wikilik najib berkhalawat dengan ziana zain kat PD

        Reply
        • August 27, 2011 at 5:55 AM
          Permalink

          najib mana ni c4? malaysia ada byk org nama najib. tp kalau pasal kaki liwat, mmg ada sorang je anwar dlm malaysia ni..

          Reply
        • August 31, 2011 at 12:57 PM
          Permalink

          jadi ko percaya anwar meliwat? dan ko sokong dia? aku x percaya wikilik.. tapi aku percaya anwar meliwat.. dan kepercayaan aku bukan berdasarkan wikilik..

          Reply
    • August 26, 2011 at 7:43 AM
      Permalink

      C4 kalau betul memang pengkianat negara ni. Halal ……

      Reply
      • August 26, 2011 at 1:24 PM
        Permalink

        dari wikileaks tu brader…. nak caye ke?…
        hehehehehehhe….

        Reply
        • August 26, 2011 at 3:51 PM
          Permalink

          Bukan percaya, tapi siasat la kalau berani… baru tau betul ke tidak. Kalau diam je… maknanya betul la.

          Reply
          • August 26, 2011 at 4:29 PM
            Permalink

            bab ni mesti kene siasat sbb wikilik yg kluakan.. tapi, bab wikilik nua meliwat, ko diam je la pulak.. malahan puak pembangkang ckp bende ni fitnah.. mmg dasar penyembunyi keadilan dan kebenaran laa puak ko ni..

          • August 27, 2011 at 3:08 PM
            Permalink

            wikileaks dah kene bayar ngan diorg..20juta..

          • August 27, 2011 at 3:29 PM
            Permalink

            La ..kan dah masuk mahkamah…?
            Apa aku nak kata pada ko…. bulan puasa ni.

      • August 27, 2011 at 2:46 AM
        Permalink

        ya ha…ha…pengkianat negara ???????

        Reply
        • August 27, 2011 at 4:52 AM
          Permalink

          betul c4..mcm ko gak pengkhianat negara..he..he..
          Batu api melaga2kan manusia..
          C4 mengambil alih kerja2 setan.,

          Reply
      • August 31, 2011 at 1:00 PM
        Permalink

        kes anuar tu ada laporan polis dibuat, maka ada siasatan..
        kes yg ko sebut ni mana laporan polisnyer.. siasatan bukan dibuat berdasarkan perkabaran wikilik.. ko percaya wikilik? anwar bertabii meliwat ko percaya?

        Reply
        • September 1, 2011 at 12:36 PM
          Permalink

          kes khir toyo pun tunggu laporan 3 menteri baru mahu siasat… laporan PR mana polis terima kan…. sendiri mau ingat laaa… jangan putar boleh tak?

          Reply
    • August 27, 2011 at 3:30 PM
      Permalink

      ko pecaya laporan wikileaks?
      so laporan wikileaks tentang anwar tu ko pecaya la kan?
      tahniah!

      Reply
  • August 25, 2011 at 11:57 PM
    Permalink

    pecah tembelang bapak pembohong pas dan pakatan haramjadah tu..langsung x der faedah fuziah tu jd yb..jgn la pilih lagi

    Reply
  • August 26, 2011 at 2:01 AM
    Permalink

    mudahnya melayu percaya kepada Fitnah, lepas timbul isu ni semalam aku tinjau cari dalam google dan yahoo search pasal berita harakah yang kot2 ada siarkan pas tuduh kilang lynas ialah loji nuklear tak dak begitu juga kalau2 ada kenyataan fuziah salleh ada mengatakan kilang lynas ialah loji nuklear tak ada juga sampai beratus pages aku cari tak jumpa juga media harakah dan kenyataan fuziah salleh mengatakan kilang lynas loji nuklear
    jadi bagi bertindak adil jika hangpa ada bukti harakah dan fuziah salleh ada katakan kilang lynas loji nuklear bagi kat sini jangan tuduh sembrono saja di bulan tamadhan ni
    aku setuju dengan tajuk artikel pas main hentam saja ambik calon orang bukan ahli pas pun di ambik jadi calon macam datuk ibrahim ali, husam musang upah blogger umno kickdefella sampai 2 juta padahal ramai ahli pas tidak di ambil, ahli pas berjuang keluar duit sendiri punyalah bingai

    Reply
    • August 26, 2011 at 2:27 AM
      Permalink

      memang la takdak baghral pasai nama dia loji nadir bumi.. aku komen kat atas pun sebab sedara hang komen :

      ” Malah berdasarkan kenyataan penduduk di kawasan itu, sekiranya Dr Che Rosli yang bersetuju dengan projek itu, jangan sekali-kali dibina di kawasan mereka, tetapi bawalah projek nuklear Lynas itu ke tepi rumah Dr Che Rosli sendiri. ” see dia kata projek nuklear..

      lagi satu hapa punya spin la.. kata radioaktif dia tinggi, pencemaran nuklear la bagai.. sampai tunjuk gamba kena kesan radioaktif dia..

      sian politikar nih, dia pernah tuduh aku kena bayo, walhal dia pun sama machai cam aku, kuar duit sendiri, lain kali toksah dok fitnah orang lah politikar.. punya la dia hina aku cheett!! tu lah kalau jenis manusia yang tak belajar untuk beradab a.k.a biadap! mai rumah orang tak di jemput lepas tu maki hamun tuan rumah.. apa punya manusia tak beradab laa..

      Reply
      • August 26, 2011 at 7:52 AM
        Permalink

        MB Perak telah batalkan projek yg. sama di Perak selepas ditandatangani, beliau marah2 pihak yg. berkenaan kerana tidak maklumkan MB untuk projek yg. besar itu. Ini kerana kemarahan penduduk Bukit Merah atas isu yg. sama belum reda lagi.
        Kita terima penerangan Dr.Rosli, kerana atas kertas semua ok. Tapi kesannya kena tanya penduduk bukit merah yg. suatu masa pernah memiliki loji Nadir bumi ni…

        Reply
        • August 26, 2011 at 9:19 AM
          Permalink

          sebelum gempa bumi hingga meletupkan loji nuklear fukushima, takdak pulak aku dengar atau tgk orang fukushima cacat cam gambar dalam banner puak hangpa..

          Bodoh sangatkah orang kita sampai tak reti nak amik pengajaran dari kesalahan/kelemahan lepas.. kita tak boleh dengan mudah melupakan kes Bukit Merah tu, tapi tak bulehkan dijadikan guide line atau pengajaran… ?? emn..

          Reply
          • August 26, 2011 at 1:40 PM
            Permalink

            yang cacat tu gambar efek dari bom nuklear yang meletop kat nagasaki mase perang dunia ke2 dulu…. bom tu amerika yang buat…. tahap radioaktif memang diletak pada tahap membunuh…. kesanya nak hilangkan kne lalui berapa keturunan sebab sinaran Gamma dah sampai ke genetik…sinaran Gamma kalau nak block atleast kne block dengan carbon setebal 2cm (kalau tak silap aku)
            thats why ibu yang mengandung lahirkan anak cacat….
            kalau nak tau, kite hari2 terdedah dengan tenaga nuklear… yang semulajadinya seperti cahaya matahari….
            sebab tu salah satu sebab ibu mengandung tak digalakkan terdedah pada cahaya matahari terlalu lama…

            lagi satu, kat rokok tu pon sebenarnye ade keluarkan radioaktif…why not pembangkang beganding bahu dengan kerajaan menjalankan kempen anti rokok atau berhenti rokok, kan lgi bagus… heheheheheh….

            note : fact yang aku tulis tu base on ape yang aku masih ingat mase belajar sains tingkatan 4 dulu… lau ade yang tersilap tolong betulkan yep…. hehehehehe….

            aku memang suke kongsi ilmu…

          • August 26, 2011 at 3:57 PM
            Permalink

            Rakyat layak buat pilihan selepas semua maklumat ditangan. Serahkan pada rakyat masa PRU13, kalau BN menang di Gebeng… silakan terus dengan projek tersebut kerana rakyat disitu sedia terima risiko.
            Tapi aku persenal tak nak ambil risiko atas keuntungan orang lain(Australia) yg. terima tenaga Nuklear kecuali kita dapat teknologi dan tenaga nuklear.

          • August 26, 2011 at 5:38 PM
            Permalink

            masalahnye kenapa pembangkang bagi maklumat slah pada rakyat?… tu dah kira menipu rakyat serta meperbodohkan rakyat…. mereka berlagak macam pakar bila berhujah….
            masalahnye radiasi yang diterima oleh penduduk adalah normal….

          • August 27, 2011 at 3:33 PM
            Permalink

            Apa yg. normal bro… pi tanya penduduk bukit merah yg. terima kesan projek ni zaman 80an.

  • August 26, 2011 at 3:57 PM
    Permalink

    Dr. Che Rusli ini telah membuat kesilapan besar kerana bertindak mendedahkan fakta tentang projek Lynas ini di TV3. Sepatutnya yang patut membuat pendedahan ini adalah Professor Dr. Ir. Muhammad Sabu yang mempunyai kepakaran menukarkan kereta Pajero menjadi kereta Proton Waja. Atau nak lebih hebat lagi biar Professor Emeritus Dr. Sheikh Anwar Ibrahim yang membuat pendedahan kerana kepakarannya jauh lebih hebat iaitu menukarkan saluran najis menjadi saluran pembiakan satu penemuan terbaru dan terhebat di dalam bidang bioperubatan pada abad ini. Silap-silap haribulan nanti kelak akan diperkatakan PhD Dr. Che Rusli di dalam bidang sains nuklear ini adalah ijazah palsu atau ijazah beli. Kalau tak percaya tengoklah nanti.

    Reply
  • August 26, 2011 at 6:52 PM
    Permalink

    Kalaulah projek Lynas ini dilaksanakan di Kelantan atau negeri-negeri PR yang lain dan mendapat pula endorsement atau restu daripada Ayatullah Nik Aziz atau Professor Emeritus Dr. Sheikh Anwar Ibrahim AJ sudah tentu lainlah pula hujah-hujah puak PR ini. Sudah tentu antara hujah-hujah mereka lihatlah betapa hebatnya kepimpinan PR dapat menarik pelaburan berteknologi tinggi ke negeri-negeri PR. Pelabur asing menaruh keyakinan tinggi terhadap pemerintahan PR dan lain-lain lagi. Pada ketika itu kepakaran orang-orang seperti Dr. Che Rusli ini pasti akan digunakan sebaik-baiknya untuk mempertahankan projek tersebut daripada dikritik oleh kem BN. Masih ingat bagaimana mereka berhujah dengan fakta dan logik mereka ketika mempertahankan projek Ladang Babi Mega di Sepang Selangor dahulu sampaikan di masjid-masjid dan surau-surau diedarkan bermacam risalah dan maklumat demi untuk memberikan justifikasi bagi merealisasikan projek Ladang Babi Mega ini. Berbalik kepada projek Lynas ini apa yang saya perhatikan kebanyakan penyokong PR ini bercakap dan kecoh tanpa mangetahui dengan mendalam apakah itu rare earth (atau bumi nadir) yang menjadi bahan mentah kepada projek Lynas ini. Mereka bercakap dan mengulas isu ini setelah membaca Harakah, Suara Keadilan dan blog-blog pro-PR tanpa mereka sendiri berusaha untuk membuat kajian dan penelitian untuk memahami isu dan masalah sebenar. Gaya dan cara mereka bercakap seolah-olah merekalah yang paling pakar di dalam bidang ini orang lain semua dungu dan bodoh belaka. Kalau ada pun yang membuat kajian mereka akan menumpukan dan mengumpulkan maklumat yang bersifat negatif sahaja manakala maklumat yang bersifat positif akan diabaikan dan disembunyikan. Kemudian maklumat-maklumat inilah yang akan mereka sebarkan dan war-warkan demi memberikan imej yang negatif terhadap projek Lynas dan seterusnya kepada kerajaan BN yang memerintah negeri Pahang dan kerajaan Pusat. Semuanya dilakukan atas dasar dan kepentingan politik semata-mata. Sebenarnya inilah sifat dan sikap sebenar penyokong PR khususnya daripada PAS yang akan membuta tuli menyokong apa sahaja yang diperkatakan oleh para pemimpin mereka asalkan ia dapat memburukkan UMNO dan BN. Ia tidak terhad kepada isu Lynas sahaja malahan isu-isu yang lain juga.

    Reply
    • August 26, 2011 at 11:29 PM
      Permalink

      betul tu, kita tak kata apa yang kerajaan buat semua betul, ada jugak yang membebankan atau lebih tepat menyusahkan, dan tak semua boleh berjaya seperti yang di rancang.. tapi kalau benda tu akan mendatangkan sesuatu yang lebih baik untuk masa hadapan, kenapa tidak kita sama2 mencuba.. kalau bukan untuk kita, tak mungkin generasi baru ( anak2 kita ) akan memperoleh kebaikan darinya.. kalau asyik berfikiran negatif, hasilnya akan jadik negatif jugak..

      Reply
  • August 26, 2011 at 7:56 PM
    Permalink

    ish ciku hang tak dapat upah kesiannya, mengiaw bukan main untuk umno pertahan umno tapi tak dapat upah kahkahkah kesian api tapi lawak dah macam hamba sahaya juga pulak jadi melayu umno sekarang nih ataupun pengawal qarun jaga harta qarun begitu punya banyak gaji hanya ciput saje
    macamtu juga umno orang melayu berjuang punya teruk tapi yang untung bangsa asing juga najib upah apco saja 77 juta setahun kalau bagi kat melayu umno kan bagus
    aku sokong kalau najib bagi 77 juta kat melayu macam ciku ni susah pi kerja naik motor saja tak dak duit tapi menulis dalam ni kalahkan najib dan semua pemimpin umno
    aku sendiri rasa pemimpin umno tak boleh bagi ulasan macam hangpa kat sini spin direct
    eh ciku mintaklah kat media baru tuh sikit duit kesian kat hang sokong umno tapi pi keja naik moto kapcai saja
    putera mamak 1 malaysia pun boleh taja mat rempit terjun payung dapat bajet berjuta umb pun kabarnya bajet banyak juga tu mintaklah sikit ciku 5 ke 6 ribu cukuplah atas jasa hang kat umno
    pasai hang buat kerja amal munkar nahi makruf inilah pemimpin umno dan kroni boleh sebat sampai berbillion
    depa dapat gaji yb saja campur elaun sampai berpuluh ribu sebulan tak campur komisyen projek lagi munkin berjuta sebulan takat melayu haprak umno apa sangatlah nak di pandang cukupkah 50 hinggit setiap kali pru ?

    Reply
    • August 26, 2011 at 9:03 PM
      Permalink

      mentaliti kelas rendah!. tak dak point nak tulis jugak.. rentikalah pk guna kepala lutut tikaq oi.. lebih baik senyap, makin hang nak spin makin banyak kelemahan cara kita berfikir akan terserlah.. sudah2 la tu tikaq.. pi cari bullet yang lebih baek.. cakap bab ilmiah sket dah surender.. ceh! apa punya cara pemikiran la puak pembangkang nih… letak bawah tapak kaki ja.. cam wali terompah hangpa!

      Reply
      • August 27, 2011 at 10:57 AM
        Permalink

        Betul la bro..semakin bnyk diorg spin sebenarnya makin menampakkan kelemahan cara berfikir..makin menampakkan kejahilannya..makin terserlah la kelemahannya..sedar2 la

        Reply
  • August 26, 2011 at 8:12 PM
    Permalink

    nah fauziah dah nak saman karam singh tv3/4 dan adun mca kuantan pasai spin kata2 dia http://www.malaysiakini.com/news/174210
    itulah aku kata tv3/4 putarbelit kenyataan pasai isu lynas ni
    paling best “Ti didakwa memetik Fuziah sebagai berkata “pegawai-pegawai kita, pakar-pakar Melayu, pakar-pakar rakyat Malaysia semua tak boleh dipercayai”.
    nah cina kapiaq mca dah fitnah seorang pompuan melayu apa hangpa nak kata ?

    Reply
    • August 26, 2011 at 9:06 PM
      Permalink

      aku rasa hang main tibai ja, percaya bulat2.. hang pernah degaq dia punya ceramah ka? aku pun pernah dengaq pasal nak tau, kalau tak tau aku pun tak brani nak campoq.. len kali selidik dulu, baru buat pertimbangan… main sondol ja.. setakat “nak saman” pun kecoh! biasanya paneh setakat tu ja la.. buat nya tak jugak.. gebang!

      Reply
    • August 27, 2011 at 12:36 PM
      Permalink

      cakap je tu…buat nye idak….
      aku rase sape yg patot kne saman ek?…
      tv3 tak spin pon.. tapi tv3 nak betulkan persepsi dan maklumat salah yang datang dari mulut pembangkang…. paptut ke tv3 kne saman sedang kan mereka beri maklumat dan bukti yang benar…?

      Reply
      • August 27, 2011 at 3:36 PM
        Permalink

        Masuk mahkamah nanti jawab…. ko sembang sini bukan Hakim dengar pun.

        Reply
      • August 27, 2011 at 9:42 PM
        Permalink

        TV3 pakai fakta dan opinion dari the experties…
        puziah pakai pala lutut …macam tin kosong…

        masuk court confirm akan dimalukan lagi dan lagi dan lagi dan lagi….
        pas dan hilang maruah…tiap2 hari kena back fire.

        Reply
  • August 26, 2011 at 10:23 PM
    Permalink

    Penulis nak ucapkan terima kasih yang tidak terhingga kepada Utusan Malaysia kerana menyiarkan petikan artikel ini dalam ruangan Blog pilihan bertarikh 26hb Ogos 2011.

    Terima kasih

    Reply
  • August 27, 2011 at 12:16 AM
    Permalink

    sebenarnya fuziah lampir dah panas ponggongg..konon nak jolok sarang tebuan..last last ponggong dia kene jolok dengan orang PAS balik!! hehehehehe kantooooi ko fuziah lampirrr!! hehehe

    Reply
  • August 27, 2011 at 12:53 AM
    Permalink

    Menyingkap kembali peristiwa 13 tahun lalu, Tan Sri Harussani Zakaria mendedahkan beliau pernah cuba untuk bertemu dengan Tun Dr Mahathir Mohamad agar tidak memecat dan juga tidak mengenakan tuduhan sodomi ke atas Datuk Seri Anwar Ibrahim.

    Namun jelas Mufti Perak ini, bekas perdana menteri itu enggan menemui beliau.
    “Saya, banyak perkara suruh Dr Mahathir berhenti (tidak lakukan), tapi ada tiga perkara beliau tidak mahu berhenti, yang pertama bila nak pecat, Anwar saya ditahan daripada jumpa perdana menteri.
    “Saya kata kepada pembantu (Dr Mahathir) pecat Anwar pengaruh bukan sikit boleh pecah Melayu… bila nak buat tuduhan sodomi, saya kata kalau nak pecat Anwar (dari timbalan perdana menteri) buat rombakan Kabinet, letak di kementerian lain… tapi saya tidak dibenarkan jumpa perdana menteri,” katanya pada Wacana Ulama Politik Untuk Dakwah Atau Parti hari ini.
    Anwar dipecat daripada jawatan timbalan perdana menteri dan timbalan presiden Umno pada September 1998.

    Reply
  • August 27, 2011 at 1:02 AM
    Permalink

    Harussani berkata sebagai orang yang tidak berparti, beliau telah mengambil pendekatan itu sejak zaman Tun Razak Hussein lagi.
    “Saya kata pada Najib, Datuk Seri, perpecahan Melayu sebab kerajaan cukup lemah, tak amanah dan rasuah,”

    Reply
    • August 27, 2011 at 11:05 AM
      Permalink

      hehehe..datang rumah org tp nak buat mcm rumah sendiri..

      Reply
  • August 27, 2011 at 1:23 AM
    Permalink

    Syabas MP Pas Dr Che Rosli
    Demi kebenaran tampil zahiri
    MP PKR Fauziah disanggahi
    Izin Allah menjelang aidilfitri

    Gerak bangkang membuta tuli
    Matlamat halalkan cara amali
    Sanggup reka cerita suka hati
    Pendapat ‘pakar’ tidak setujui

    Jika ditakdir perintah negeri
    Banyaklah luar biasa terjadi
    Pada sultan, khalid bohongi
    Isu lantik SUK dahulu ingati

    Kalau buat kerja pun marahi
    Contoh terjadi pada hasan ali
    Hal arak pun, beliau dicurigai
    Sergahan ‘geng’ Pas digeruni

    Hal ‘serbuan JAIS’ baru aksi
    Pegawai JAIS tidak diyakini
    Lemah MB selangor kendali
    Emosi DAP-PKR lebih jagai

    Syukur dalam Ramadan kini
    YB Dr Rosli kata benar jajai
    Jika dilayan seperti hasan ali
    Wajarlah ahli Pas cermin diri

    serling
    [27.08.2011]
    sabtu
    ……

    Reply
  • August 27, 2011 at 2:42 AM
    Permalink

    hai anjing2 UMNO dah kenyang ke berbuka dengan ketua bahagian UMNO????

    mana ketua bahagian UMNO dapat duit????

    Duit haram ke ???? Duit rasuah ke ????

    Reply
    • August 27, 2011 at 12:41 PM
      Permalink

      pembangkang mintak dana dari rakyat untuk pilihan raya…
      buat jamuan kne bayar… baik makan kat kedai je… mane pegi hasil negeri sampai sume tu kne bayar?…

      buat beli toyota camry sorang saty ke?… hahahahaha..

      Reply
    • August 27, 2011 at 9:45 PM
      Permalink

      mat sabu sedang disiasat pakai duit perbadanan air p.pinang cover kos rawatan dia jatuh masa hadir perhimpunan haram ber-shit..Claim 8K sedangkan kos sebenar 5K je…

      Reply
  • August 27, 2011 at 3:17 AM
    Permalink

    kenapa tak buat loji tu kat rumah najib dgn rosmah ????

    Reply
      • August 27, 2011 at 7:18 PM
        Permalink

        c4 ni elok bagi anjing2 DAP makan je..

        Reply
    • August 30, 2011 at 8:07 PM
      Permalink

      kat rumah najib tak cukup tanah.cukup untuk tanam ngko c4 hidup2

      Reply
  • August 27, 2011 at 5:32 AM
    Permalink

    hoi ….. Ketua Bahagian UMNO munafik…..PRU nak dekat ni …..

    kena buat jamuan hari raya di setiap cawangan ……

    nanti nama tak dicalunkan bertanding besok….. nanti rosmah potong nama kau orang….

    duit mana …nak dicuri buat jamuan hari raya nanti????

    Reply
  • August 27, 2011 at 5:49 AM
    Permalink

    PKR: Politik kotor Umno punca Melayu pecah, bukan kerana Anwar atau Pakatan

    Oleh Syed Mu’az Syed Putra

    KUALA LUMPUR, 26 Ogos — Parti Keadilan Rakyat (PKR) menyifatkan pendedahan Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria mengenai perpecahan Melayu membuktikan ia berlaku disebabkan “politik kotor” Umno, bukannya disebabkan faktor-faktor lain. Rasuah, kroni, jatuh menjatuhkan sama sendiri, berebut kuasa dan jawatan dalam UMNO.

    Ketua Penerangan PKR, Dr Muhammad Nur Manuty, berkata, pendedahan Harussani juga membuktikan perpecahan Melayu bukan berpunca daripada Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Pakatan Rakyat.

    “Beliau (Harussani) juga menyatakan bahawa demi menjaga perpaduan Melayu, pernah menasihati (Tun) Dr Mahathir Mohamad agar tidak memecat timbalanya ketika itu iaitu Datuk Seri Anwar Ibrahim serta membuat tuduhan sodomi tanpa membawa empat orang saksi.

    “Dengan kenyataan di atas, jelaslah bahawa apa yang ditanggapi sebagai perpecahan Melayu-Islam pada masa kini adalah berpunca dari permainan politik kotor para pemimpin Umno sendiri bermula dari Dr Mahathir,” katanya dalam satu kenyataan.

    Jelas beliau, pendedahan yang dibuat Harussani itu juga membuktikan tuduhan sodomi terhadap Anwar pada 1998 adalah fitnah dan konspirasi Dr Mahathir.

    “Kenyataan Mufti Perak tersebut juga mengesahkan pendirian kita selama ini bahawa tuduhan sodomi ke atas Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah tidak sah dan fitnah semata-mata untuk menjatuhkan beliau sebagai pemimpin politik harapan orang Melayu-Islam.

    “Adalah jelas bahawa pemecatan Anwar bukan kerana faktor moral tetapi konspirasi jahat Dr Mahathir dan para pengikutnya,” katanya.

    Harussani dalam Wacana Ulama Politik Untuk Dakwah Atau Parti di Shah Alam kelmarin berkata, beliau pernah cuba untuk bertemu dengan Dr Mahathir agar tidak memecat dan juga tidak mengenakan tuduhan sodomi ke atas Anwar.

    Beliau berkata pemecatan Anwar akan mengakibatkan perpecahan orang Melayu kerana Anwar mempunyai pengaruh yang besar.

    Kata Muhammad, ekoran pendedahan Harussani itu rakyat perlu sedar dan menolak fitnah yang dilemparkan ke atas Anwar.

    “Malah, semua yang cintakan keadilan perlulah bersama-sama bertanggungjawab dan bertindak untuk membela beliau dari segala kezaliman dan pembohongan berterusan sejak lebih satu dekad yang lalu.

    “Kita menyeru pemimpin Umno supaya melakukan muhasabah diri dan menghentikan kezaliman ke atas Datuk Seri Anwar Ibrahim demi perpaduan seluruh masyarakat Malaysia. Kita berkeyakinan penuh bahawa selagi kezaliman terhadap Datuk Seri Anwar tidak dihentikan, isu perpaduan Melayu-Islam tidak akan dapat diselesaikan secara tuntas,” katanya.

    Anwar dipecat daripada jawatan timbalan perdana menteri dan timbalan presiden Umno pada September 1998.

    Kemudian beliau berhadapan dengan kes salah guna kuasa dan sodomi.

    Anwar, Ketua Umum PKR, menghadapi tuduhan sodomi kali pertama pada 1998 yang dikaitkan dengan beberapa individu yang rapat dengannya seperti Azizan Abu Bakar dan Sukma Darmawan.

    Anwar kini berdepan dengan satu lagi tuduhan sodomi yang melibatkan pembantu peribadinya Mohd Saiful Bukhari Azlan – kes masih dalam perbicaraan

    Reply
      • August 27, 2011 at 11:10 AM
        Permalink

        hehehe..aku suke C4 buat lawak mcmni bro..

        Reply
        • August 27, 2011 at 9:46 PM
          Permalink

          dia caci harusani bila tak sependapat…dia guna harusani punya statment bila untungkan dia….

          Reply
          • August 27, 2011 at 11:19 PM
            Permalink

            apa nak heran bro..
            Daging babi ngan lembu c4 kata sama je..

          • August 29, 2011 at 12:51 AM
            Permalink

            Memang pun . Pemimpim agung dia lagi dasyat saluran najis dan saluran pembiakan pun dia cakap sama sahaja boleh jadi tempat menakung benih

    • August 27, 2011 at 7:19 AM
      Permalink

      situasi 1998 amat berbeza dgn sekarang. jgn kata tan sri harussani, kalau tanya si saiful bukhari yang waktu tu masih sekolah lagi pun takkan percaya. ezam pun tak percaya siap duk maki hamun tun mahathir lagi.

      pendek kata, majoriti rakyat (khususnya org melayu) takkan percaya dakwaan tun M tu. tapi cuba tanya orang sama sekarang. adakah tan sri harussani masih tak percaya tuduhan liwat tersebut hari ini..? beliau tak pernah pun menyatakan ketidak[ercayaan beliau terhadap kes ini..

      Reply
      • August 27, 2011 at 3:40 PM
        Permalink

        yeop.. tolong tanya Mufti Perak tu… Aku pun nak tau jugak.

        Reply
        • August 27, 2011 at 4:39 PM
          Permalink

          boleh bujuk.tapi ko kena ikut skali la.. sama2 kita tanya kat beliau..baru kita sama2 dapat jwpn yg sahih. nak x?

          Reply
          • September 1, 2011 at 12:39 PM
            Permalink

            aku dah dapat jawapan… tapi tak boleh bagi tau. Ko kena tanya sendiri…

          • September 2, 2011 at 2:52 PM
            Permalink

            hahaha…typical pr. pembelit dan penakut.

  • August 27, 2011 at 5:53 AM
    Permalink

    KUALA LUMPUR, 25 Ogos: Kenyataan Tan Sri Muhyiddin Yassin yang menasihat supaya masalah akidah jangan dikorbankan walaupun berlainan ideologi politik menunjukkan Umno hipokrit.

    “Sebenarnya nasihat ini patut ditujukan kepada pemimpin Umno yang sedang mempolitikkan isu murtad kebetulan isu ini berlaku di negeri Pakatan Rakyat,” katanya AJK PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad.

    Jika berlaku di negeri yang ditadbir oleh Umno tentunya nada berlainan, katanya.

    “Inilah wajah pemimpim umno yang bersikap hipokrit, daripada dahulu sampai sekarang dalam isu agama,” katanya.

    Katanya, jika satu isu itu menguntungkan, maka mereka seolah-olah bercakap mempertahankan Islam seolah-olah lanjutan pemerintahan khalifah al-Rasyidin.

    Beliau bertanya, mana suara pemimpin Umno apabila Noraishah Bukhari di Johor, Hartina Kamarudin di Perak, Lina Joy di Wilayah Persekutuan yang murtad.

    Waktu itu, jelasnya PAS dan NGO lain bangkit menentang, pada ketika itu mungkin Umno belum berjumpa lagi kitab akidah menyebabkan mereka membisu.

    Begitu juga dalam politik, katanya ketika bertemu dengan orang bukan Islam mereka menakutkan dasar Islam yang hendak diperjuangkan oleh PAS.

    Menurutnya, apabila bertemu dengan orang Islam, mereka mengatakan bahawa PAS sudah tidak berani menegakkan Islam kerana takut kepada DAP dan PKR.

    “Inilah contoh hipokrit pemimpin Umno ketika berkempen di dalam pilihan raya, Tan Sri Muhyiddin selaku Timbalan Perdana Menteri tidak menghalang kerajaan Melaka yang hendak membina Tugu 1Malaysia.

    “Bukankah fatwa mengatakan tidak boleh membina tugu?” soalnya.

    Katanya, kerajaan pimpinan Umno terus langgar juga fatwa tersebut.

    Menurutnya lagi, sikap pragmatis dan hipokrit pemimpin Umno terserlah lagi dalam isu larangan memasang bacaan al-Quran melalui pembesar suara sebelum Subuh yang diarah oleh Jabatan Mufti Pulau Pinang.

    Maka, ujarnya bangkitlah pemimpin Umno menunjukkan kejahilan mereka menentang secara membuta tuli dengan menuduh itu satu lagi penghakisan syiar Islam di bawah pemerintahan Lim Guan Eng.

    Pada hal, tambahnya isu itu tidak ada kaitan langsung dengan Pejabat Ketua Menteri.

    Begitupun, katanya pemimpin Umno menikus apabila kerajaan Perlis di bawah pemerintahan Umno bersetuju dengan arahan Jabatan Mufti Pulau Pinang.

    “Kenapa pemimpin Umno tidak mengamuk kepada kerajaan Perlis?” soalnya lagi.

    Jawapannya, kata beliau mudah kerana itu negeri Umno dan jika Umno buat semua kebal.

    Beliau bertanya lagi, mana suara pemimpin Umno ketika seorang peguam dan ahli seumur hidup MCA dari Pantai Hill Park tidak berpuas hati dengan berkumandangnya azan di Masjid Al-Khadijah, Kampung Pantai Dalam.

    “ Suasananya tentu berlainan jika yang melakukan ini ahli DAP. Pemimpin Umno tidak tahu mana sunat dan mana haram,” ujarnya.

    Reply
    • August 27, 2011 at 7:05 AM
      Permalink

      bukankah anwar ibrahim salah seorang yang menyokong kuat pemurtadan Lina Joy? beliau menyatakannya dalam interview bersama media asing atas nama hak kebebasan indvidu memilih agama. siapakah yang lebih HIPOKRIT?

      Reply
    • August 27, 2011 at 7:13 AM
      Permalink

      Lynas, panjang tapi tak fokus.. lari topik, sebab tu tak pernah cerdik, banyak melencong.. try to focus bro..

      Reply
    • August 27, 2011 at 3:16 PM
      Permalink

      Dah la bodoh..sombong pulak tu..

      Reply
    • August 27, 2011 at 5:57 PM
      Permalink

      C4 kat kelantan tu lg byk tugu…yg baring ada, yg buncit ada, yg muka garang ada…hang suka tugu yg mana…yg tonggeng?… yg tu kat segambut ada……

      Reply
      • August 27, 2011 at 11:01 PM
        Permalink

        tak lama lagi…..ada pulak tugu yang ada janggut…pas tu panggil pecacai PAS ni semua cucuk colok….boh buah limau sepinggan….

        Reply
    • August 27, 2011 at 7:14 AM
      Permalink

      Lynas bro! terdesak ka?

      Reply
    • August 27, 2011 at 12:46 PM
      Permalink

      dah takde modal nak cakap pasal lynas… dah malu… tapi ego..bawak cite lain…

      Reply
    • August 27, 2011 at 3:19 PM
      Permalink

      …dia buat2 pekak bro..hehe

      Reply
    • August 27, 2011 at 6:01 PM
      Permalink

      alahai sang C4 jgn la tension sgt…lg 3 ari jea lg kwn2 baik ko dah tak kena ikat lg….

      Reply
  • August 27, 2011 at 9:28 PM
    Permalink

    org pas tdk tahu hal nucluer.kalau hal ugama mereka memang professor.tok lebai katakan

    Reply
    • September 11, 2011 at 11:37 AM
      Permalink

      Salam saudara2 ku dari semua parti2..

      Aku heran kita nih smua ISLAM@bsaudara (crite kat ceramah, msjd, surau etc..) bila bckp, mnulis, komen2 langsung xterfikir DOSA DOSA DOSA => NERAKA !!!

      1) FITNAH – sama mcm bzina dgn IBU sndiri dlm MASJID
      2) M’GUMPAT – diberi makan bangkai daging (mayat saudara sendiri)
      3) HINA, M’CACI – sgala kata2 itu d lempar k muka sendiri (walaupun BENAR)

      Yg d ajar dlm Islam :-
      1) B’sangka baik
      2) B’cakap benar & b’laku jujur walaupun ‘pedih’
      3) B’istigfar skurang2nya 70 kali sehari.. bukan cari salah org walau 1 kali sebulan
      4) DOAkan pd mrk2 yg hilang pedoman dek krn ceteknya ilmu & hidayah (Jgn ikut sumpah mrk2 ini.. bnyk2 bsabar…)

      AWAS DAKYAH KAFIR2…”MEREKA TIDAK AKAN GEMBIRA SEHINGGA KAMU MENGIKUTI JEJAKLANGKAH MRK..” (yakni tukar agama..)

      Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.