FBC: Faekah menyalak lagi membodohkan rakyat!

Share


Memang perempuan ini bodoh dan tak tahu hujung pangkal. Saya percaya, dia akan marah sekiranya saya berkata begitu padanya. Tapi itulah kenyataan dan hakikat yang perlu diterima dan ditelan oleh Setiausaha Politik kepada Khalid “Gagap”, Faekah si anak dara tua. Tapi biasalah, dia takkan sedar dirinya itu bodoh memandangkan dia berjawatan besar dan berkelulusan undang-undang…

Baru-baru ini Faekah menyalak persis anjing betina lagi. Kali ini berkenaan perbelanjaan Kerajaan berjumlah RM28.4 juta yang digunakan untuk mengupah Fact Based Communication (FBC) bagi mengilap dan menonjolkan Malaysia di persada dunia. Dia menyalahkan Najib untuk hal itu. Katanya jumlah tersebut sangat besar untuk tujuan mempromosikan negara dan lebih baik wang tersebut digunakan untuk rakyat.

Mendengar apa yang dipertuturkan Faekah ini, saya rasa seperti mendengar kenyataan dari seorang budak yang tak cukup akal. Dari segi logik, bagi orang yang tidak tahu mengenai asal usul FBC ini serta malas berfikir atau mencari kebenaran, sudah tentu akan mengiyakan dan mengangguk-angguk membenarkan kata Faekah ini. Sekilas pandang, sudah tentu Faekah betul. Namun, sekiranya kita ada sedikit pengetahuan tentang FBC dan menggunakan akal, sudah tentu kita tahu Faekah hanyalah seorang “penjilat boss”nya.

Memang benar Kerajaan ada perjanjian kontrak dengan FBC yang berpangkalan di UK. Kontrak tersebut tersebut dibuat ketika Tun Dolah memerintah lagi. Kenal dengan Tun Dolah yang merupakan sahabat baik Anwar yang melepaskannya dari Sungai Buloh? Jadi mengapa perlu salahkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib dalam hal ini? Beliau hanya mewarisi kontrak dan “najis-najis” yang ditinggalkan padanya saja.

Mahu ditamatkan kontrak itu? Itu kerja bodoh yang lebih merugikan negara memandangkan Kerajaan terpaksa membayar jumlah yang lebih besar dari harga kontrak tersebut sebagai pampasan. Justeru itu, Kerajaan gunakan saja syarikat itu selagi ada di dalam tempoh kontrak. Lagi pun, syarikat itu bukanlah “syarikat cap ayam” seperti “Kohilal”, TVPas, TVSelangor, Harakah Daily, Malaysiakini, Malaysian Insider, Suara Keadilan atau Roketkini!

Syarikat tersebut telah dipergunakan untuk mempromosikan Malaysia secukupnya sementara kontraknya masih berbaki lebih kurang 2 tahun lagi. FBC berjaya meluaskan rangkaiannya dan mencerminkan negara sebagai sebuah negara Islam yang baik melalui rakan-rakan media antarabangsa yang besar seperti BBC, Al-Jazeera, CNBC dan banyak lagi. Dan hasilnya dilaporkan sangat memberangsangkan di mana banyak isu yang digunakan untuk menyerang Malaysia, dapat dijawab dan diperjelaskan dengan mudah oleh syarikat tersebut.

Faekah tak perlu menyalak mengenai harga RM28.4 juta itu. Jumlah itulah yang terpaksa dibayar untuk mencuci najis yang dibuat oleh kepimpinan yang dipujanya. Kepimpinan Pakatan Haram, terutamanya Anwar Ibrahim, sangat aktif memburuk-burukkan negara, tak kira sama ada mereka ada di dalam atau di luar negara. Perangai buruk seperti ini jika dikaji, hanya ada pada parti  pembangkang di Malaysia sahaja, di negara lain tidak ada.

Memandangkan perlakuan busuk dan jijik Anwar yang “boss-boss” Faekah yang lain itu, maka terpaksalah Kerajaan membelanjakan jumlah wang yang besar untuk membersihkan najis-najis yang cuba dilemparkan kepada Malaysia. Padahal, sekiranya “boss-boss”nya itu tidak bersikap sedemikian, sudah tentu Kerajaan tak perlu membazirkan wang itu. Wang itu terpaksa dikeluarkan kerana pengkhianat-pengkhianat negara yang “melacur” di luar negara!

Justeru itu, Faekah sepatutnya memarahi Anwar dan kepimpinan Pakatan Haram yang selama ini berkhianat kepada Tanah Melayu ini. Merekalah penyebab utama “wang pembayar cukai” yang disebutnya itu digunakan untuk memcuci “najis” Anwar dan konco-konconya. kerana pengkhianat-pengkhianat inilah “wang pembayar cukai” itu dialirkan keluar oleh Tun Dolah ketika itu, dan bukaannya Najib!



24 thoughts on “FBC: Faekah menyalak lagi membodohkan rakyat!

  • August 21, 2011 at 4:19 am
    Permalink

    nah big dog umno pulak menjawab yang di kutuk pompuan melayu yang untung fbc nedia british penjajah dulu kini dan selamanya …patutlah melayu asyik kena jajah saja dari portugis, belanda british jepun dan british lagi asyik kena jajah saja melayu ni sebab adanya pembodek penjilat macam ni bangsa sendiri di khianat bangsa asing di jilat
    fikirkan kalau rm28.4 juta yang umno upah media fbc di berikan pada melayu umno labur dalam asb sekarang ini berapa jumlah nya ? patutnya anak ahli umno masuk universiti tak payah pinjam ptptn lagi dah semua guna duit yang di laburkan secara elok , musin haji pun berduyun2 umno boleh pi hantar ahli umno yang tak kemampuan pi haji
    upah 1 malaysia f1 untuk kalah lagi banyak dan amat memalukan yang untung tony kaa apana fernandes tu , rm 300 juta kalau bagi simpanan kat anak melayu umno bukan takat f1 boleh buat jet pejuang pun anak melayu umno boleh buat tapi pi bagi kat lotus brirish kafir kristian laa pulak
    tengok fernandes ni punya untung sampai beli qpr padahal kalau beli team kat malaysia pun tak mau

    Reply
    • August 21, 2011 at 8:37 am
      Permalink

      dia ni tau tak apa itu penjenamaan?

      hangpa ingat orang boleh kenai Malaysia atas nama ja ka? orang sanggup melabur hanya dengar nama Malaysia?

      hang pun tau kan mencegah lebih baik dari mengubati, sekarang puak hangpa dah buat taik, burukkan nama Malaysia, kerajaan takdak pun guna duit tu untuk memburukkan hangpa, tu untuk menaikkan nama negara kita, untuk cuci taik hangpa..

      aku tak kata kerajaan semua betul, tapi sekurang2nya ni salah satu usaha jangka panjang untuk Malaysia.. bukak sikit, hang tgk lain negara lain cara mereka mempromosikan diri mereka.. tgk kat tv la bro, camna korea promote negara mereka, hang ingat free of charge ka?

      hang cari la mana-mana organisasi yang tak melabur untuk penjenamaan.. kedai runcit malar devi pun kuar duit untuk buat signboard untuk promosikan kedai dia.. hapa punya sempit la cara ko berfikir tikar..

      Reply
  • August 21, 2011 at 6:29 am
    Permalink

    i. Tun Dolah tu memang kenal anwar, tapi dia adalah pemimpin Wahid umno (mantan) yg duluk ahli umno sendiri yg dok anguk2 kat dewan PWTC tu…. Macam mana ko boleh spin off salah anwar pulak. semua decision melalui kabinet (ahli2 BN)

    Ini adalah salah guna dana. Malah zaman Pok Jib bayar lagi si Apco tu RM76 million. Untuk pengetahuan ko, kat mana2 negara ada pembangkang. Kalau tak betul defend je dgn fakta, tak payah nak hire org. Kalau jawapan tu realistik org boleh terima, ini bukan tahun 1950-an atau 1960-an..ini zaman internet.

    Reply
    • August 21, 2011 at 8:52 am
      Permalink

      uii zaman interneett.. tau gak hang ek.. kalau dah tau check la kenyataan nuar tu kat internet! kalau tak nak baca utusan pun hang gi check kat CNN ka, youtube ka etc.. tau zaman internet, lagi mau kata spin off.. ada dia kata perkara yang baik2 ttg Malaysia sejak dia di reject? ada dia berusaha untuk yakinkan pelabur supaya pilih Malaysia sebab negara kita bagus? berapa banyak peluang kerja dia bawak masuk?

      kat situ pun hang buleh pk, kalau dia hebat sangat sampai kata DS Najib bodoh (aku tak fitnah, hang leh check), awat lepas dia direject, dia tak mampu membawa peluang pekerjaan macam yang dia claim kata usaha dia time jadik TPM? Maknanya “he’s nothing without BN”.. dia tak brani nak claim pelabur yang melabur (selain rumah urut) di Selangor sekarang atas usaha dia dan puak2 dia, sebab dia tau yang tu usaha BN ( terang2 kuar kat TV)..

      lagi satu pasal fakta.. heh fakta, benda ada depan mata untuk di nilai, lagi mau fakta… sendiri ludah sendiri jilat..

      Reply
      • August 21, 2011 at 9:46 am
        Permalink

        Eh….memburukkan kjaan Malaysia??? Bukan Anwar sorang je…semua hli PR pun..

        Kalau usaha BN cemerlang sangat, dulu harga minyak naik kepada USD 100, maka kjaan naikkan harga retail petrol. skg ni aku tgk dah lama harga minyak turun ke USD80 se tong, apasal kjaan tak nak turun pulak. Kata nak jaga rakyat. jaga kat mana??? Once harga bahanapi turun, it will reduce the upward pressure of inflation. Korang ygang tahu sooooookooooooooooong membabi buta!

        Reply
        • August 21, 2011 at 10:26 am
          Permalink

          Betul tu saya sokong anda. Patutnya bila harga minyak turun USD80.00 setong harga minyak di pam patut turun RM1.60 seliter. Maka bila harga minyak naik sehingga USD120.00 dollar setong maka harga minyak juga akan naik RM2.20 seliter. Maknanya turun naik harga minyak di pam mestilah mengikut harga pasaran minyak semasa.

          Reply
        • August 21, 2011 at 12:39 pm
          Permalink

          ciku ni ahli ahli umno yg memang suka ke neraka jahannam kat sana nun…bercakap dengan dia mcm bercakap dengan syaitan yang tau Allah Yg berkuasa tapi dah bersumpah akan sesatkan manusia sampai kiamat untuk ramaikan majlis2 keramaian kat NERAKA JAHANNAM,…nauzubillah….

          Reply
          • August 21, 2011 at 1:50 pm
            Permalink

            seburuk2 den, den tak pernah doakan orang lain untuk masuk neraka, apatah lagi neraka jahanam.. apakah dengan menyatakan kebenaran maka mereka akan di cop sebagai setan? bagaimana pula dengan pemfitnah? kalau ada manusia yang suka ke neraka jahanam, aku rasa nuar dan brani bersumpah bro!..

          • August 21, 2011 at 2:37 pm
            Permalink

            “nuar dan brani bersumpah” = nuar dah berani bersumpah

            lagi satu kalau tak dak point, baik tak payah tulis lah.. dengan menuduh aku bersumpah mengajak manusia sesat.. aku terima kiranya aku berdosa, hanya berserah pada Allah. dan sesungguhnya mmg tiada terdetik pun di hati aku untuk berniat sedemikian, aku memohon agar Allah akan bukak kan hati hang untuk berfikir dengan cara lebih luas, lebih terbuka..

            baru debat sikit dah hilang point, doakan orang masuk neraka.. inikah Islam cara hang? kalau sanggup mengkritik hingga memfitnah kena la tahan beb! takkan terus tenggelam punca?

        • August 21, 2011 at 2:10 pm
          Permalink

          point hang, masa nuar jadi TPM minyak tak naik? heh check balik bro!..

          pasai minyak tu aku pun tak setuju! tu pasai aku gi kerja naik moto, jimat, jangan tau nak salahkan orang ja.. sebulan brapa banyak hang bayar cukai? lagi satu kat sini pun hang kena bukak sikit minda, bukan aku nak kata kerajaan betul, tapi sumber yang hang cakap tu tinggal brapa banyak lagi bro? sebulan brapa banyak kreta baru yang dok kat jalan.. ? apa usaha hang untuk mengekang atau sekurang2 nya mengurangkan beben orang lain? kalau ada modal jom kita bangunkan & improvekan lagi technology brown gas, banyak bleh jimat, dah carik pelabur tapi tak dapat lagi, nak mintak geran kerajaan, haram..

          tula jangan asyik tau komplen ja.. dah tau naik, kurangkan la penggunaan, guna bila perlu, maka permintaan berkurang…

          kalau ikut aku pun tak puas hati, pasai aku pakai moto untuk menggunakan kos yang cuma beberapa ringgit, cukai bulanan dah la banyak.. orang lain ada yang tak kena potong cukai pun, tapi sedap dok lam ekon gi balik kerja.. minyak naik sikit complen macam depa tu dah abes usaha untuk kurang kan kos transport.. ceh!

          Reply
          • August 21, 2011 at 3:54 pm
            Permalink

            sapa PM time dia yer..?

          • August 21, 2011 at 10:16 pm
            Permalink

            ?? tak paham..

  • August 21, 2011 at 4:40 pm
    Permalink

    Aku setuju dengan ciku.

    Reply
  • August 21, 2011 at 8:12 pm
    Permalink

    mike ingat minyak naik tu bangsa melayu ke yg byk melantak?..pieraaahhhh…yang pakai myk byk tu bangse ape….setakat melayu isi myk motor kapcai rm5 dh penoh tangki myk…pastu leh tahan seminggu…tu dia yg pakai keta beso..sape? BMW sape byk pakai? MERCEDES, VOLVO milik sape? lg byk dema isi myk lg byk le dema tebas duit subsidi myk…kome dpt ape…duk betekak siang malm mcm le rugi beso gamaknye….baghal betol pemikiran kome nih

    Reply
  • August 22, 2011 at 1:45 am
    Permalink

    Tun Abdulah bukan nya yang membebas kan Anwaq dari penjara tapi kuasa keadilan mahkamah. Jangan coba buat cerita karut pulak ikut fakta bukan emosi…!!

    Reply
  • August 22, 2011 at 1:55 am
    Permalink

    ciku musti masyuk banyak kali ni, bonus rayalah katakan berapa bulan gaji dapat ciku ? 120 bulan atau lebih ? paling tidak ciku kena dapat lebih dari zionis apco ciku kurang2 upah ciku menyalak saja mau mesti lebih dari zionis apco atau fbc, fbc dapat 24 juta ciku dapat 30 juta cukuplah, zionis apco dapat 77 juta setahun ziku dapat 100 juta cukuplah, kalau kroni boleh dapat komisyen kapai selam 500 juta takkan ciku tak boleh dapat macam tu kot …banyak masyuk beraya sakanlah atas muka bumi ini
    penjenamaan ? hang mereben apa ciku oii, dulu waktu che dead tak lah teruk macam ni “penjenamaan” f1 ada team petronas saja tapi pok jib pulak pi tambah 1 lagi penjenamaan rm300 juta melalui proton untuk masuk f1 hilang akai ka ??? apa ni proton dahlah kualiti tahap mic atau ppp atau makal sakthi kroni bn tu kalau 300 juta bagi kat anak ahli umno seorang 30000 masuk universiti kira macam biasiswa berapa ramai dapat ?
    ayh_chor betoi pendapat kome tu melayu ni tahap pakai moto kapcai saja sebab umno lebih suka sedekah kat bangsa lain untuk buat duit pakai kereta besar tengok sahaja list orang terkaya di malaysia siapa yang paling ramai ?
    tapi laa nie setakat 5 hinggit pun tak penuh tangki lagi melayu oii, ex5 aku mau 6 hinggit ron95 baru penuh itu pun la nie dok buat perangai sejak pakai ron95 nie yea lah aku pun melayu jadi aku pun kena tipu dengan pemimpin melayu jugak, melayu nak pakai bmw kenalh tipu melayu lepas tu jadilah ramai melayu kena pakai kapcai sebab duit melayu kapcai di kebas oleh melayu bmw dan mercedes
    1malaysia pun nak jatuhkan melayu jugak
    iklan imalaysia kartun pak cik melayu misai kontot macam Hitler kebulur nak jadikan orang lain sebangsa dengan melayu patut kah ?
    patutlah orang umno susah sekarang nih semua duit di guna bayar orang asing ? neng mismah dapat banyak tak sampai boleh beli rumah teres

    Reply
    • August 22, 2011 at 3:41 pm
      Permalink

      mentaliti kelas rendah!.. tiada yang lain selain dari duit!

      hoi politikar gampang!, aku tak terima sesen pun wahai cilaka! sebulan aku bayar RM800 income tax ada la babi! nih internet pun aku pakai celcom prepaid la bahlol!

      Takkan dah hilang point kot? pantang tul aku kalau melayu tak sedar diri!

      Reply
    • August 23, 2011 at 1:28 am
      Permalink

      tu dengki la tuuuu……
      hidup berdengki jer……tak boleh tengok orang lain lebih sikit….mula ka buat fitnah…tak baik oooo…..

      hang jangan kata melayu pakai kap chai….apek jual paper kat tepi umah aku pun pakai kapchai jugak….aku tengok orang India pun ramai yang pakai kapchai

      tak kan la nama jer UMNO mesti papa kedana…sam jugak tak kan la nama jer pembangkan mesti sengkek harta benda….yang pasti sengkek pemikiran adalah.

      alaaaa….macam budak seekor tu..yang main kongsi-kongsi ngan mat liwat….pakai ferari tu….alasan takot lambat pi office bukan dia ada keje pun….biarlah kat dia…dia ada duit, sekor lagi tu…nak pi umrah package 65 ribu…kaya la tu….orang melayu jugak

      politikar…di negara bertuah ni…apa yang hang perlu buat…berusahalah, rajin, dan berdoa kepada Allah swt….

      Ni asyik dok harapkan kerajaan suap nasi kat mulut hang sentiasa….lingkup lah negara !
      usaha malas….tapi kalau boleh semua nak free…pembangkang…pembangkang..

      Reply
  • August 22, 2011 at 2:01 am
    Permalink

    kenapalah hang kedekut sangat ciku ? pi keja naik moto saja kesian hang, takkan umno bayaq tak cukup kat hang walau hang kerja keras bodek jadi tukang salak kat pok jib, kurang2 flom pun dah masyuk 211 juta untuk 2 tahun tapi hang ciku ???? kesian hang

    Reply
    • August 22, 2011 at 3:44 pm
      Permalink

      aku ttp besyukur atas rezeki yang Allah bagi kat aku.

      Reply
  • August 22, 2011 at 2:03 am
    Permalink

    sumpah ? hang bagi dalil aqli dan dalil naqli mai sini ciku? ada sumpah ikut cara sepul dan trio t kah dalam Islam bagi mai dalil !

    Reply
    • August 22, 2011 at 3:46 pm
      Permalink

      rilek bro!.. rilek! jgn cepat hilang fokus.. hang ada baca tak statement kat atas, nak berhujah pun biarlah releven dengan issue.. ka hang tak pernah pun baca then hang cuma tau nak hantam orang ja?

      Reply
  • August 22, 2011 at 11:29 pm
    Permalink

    aku naik heran pulak mana gi puak2 yang bagus sangat tu? takkan takdak bullet dah kot.. mehla.. ini budak gampang ini dan ready nak lawan balik.. mampuih pi la aku tak dapat sesen pun.. aku bukan peminta sedekah.. cuma aku meluat ngan puak yang mudah lupa dan tak tau nak bersyukur..

    Reply
  • August 29, 2011 at 6:47 pm
    Permalink

    Dah lah Utusan Malaysia, RTM dan UMNO sentiasa memperbodohkan melayu dan sekarang timbul pula blog MYKMU yang sudah tentu membangangkan melayu…Biji buah dan isi kandungan MYKMU tidak layak diguna pakai untuk dijadikan hujah dalam apa juga diskusi intelektual…teruskan memperbodohkan melayu…

    Reply

Leave a Reply to ayh_chor Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *