Demonstrasi adalah kerja manusia jahil…

Adalah menjadi satu kekhilafan yang sangat besar apabila ada uztaz-ustaz politik tertentu mengatakan bahawa demonstrasi itu adalah satu perkara yang harus dan dituntut dalam Islam. Ini kerana demonstrasi itu sebenarnya perbuatan yang sia-sia dan dilarang apabila ia berkaitan untuk menjatuhkan sesebuah kerajaan Islam.

Perlu diketahui, demonstrasi atau tunjuk perasaan itu adalah satu perlakuan yang bertentangan dengan apa yang disyariatkan oleh Allah swt. Ini kerana, setiap demonstrasi atau tunjuk perasaan itu pastinya dipelopori oleh manusia-manusia yang mempunyai agenda tertentu disebaliknya.

Sebab itulah jika dilihat dengan teliti, wujudnya rasa ingin menunjuk perasaan dan berdemonstrasi ini berpunca dari individu tertentu sebagai pencetus rasa tak puas hati dan menghasut. Individu ini mengharapkan sesuatu disebalik kekecohan dan kekacauan yang bakal timbul dengan demonstrasi atau tunjuk perasaan yang dianjurkannya.

Pelbagai alasan digunakan untuk menghalalkan satu-satu demonstrasi itu. Ada pihak yang sangat keterlaluan bila menyamakan demonstrasi itu seperti solat berjemaah dan juga amalan menunaikan Haji di Makkah. Ini semua adalah perkara yang langsung tak masuk akal. Dan sesiapa yang mengatakan begitu, bolehlah kita kategorikan dia sebagai manusia yang sedang diuji oleh Allah.

Demonstrasi atau tunjuk perasaan itu bukanlah ungkapan hati nurani rakyat. Walaupun di zaman sekarang kita boleh melihat tunjuk perasaan atau demonstrasi di kebanyakan negara-negara Islam, tapi ia langsung tak boleh diterima sebagai amalan hati yang sihat dan beriman. Ini kerana, demonstrasi itu sendiri adalah penggerak utama konspirasi bagi mempergunakan rakyat yang didalangi oleh pihak-pihak tertentu.

Kita harus sedar, jika demonstrasi itu hanya satu luahan rasa terhadap sesuatu isu, mengapa ada pihak-pihak terbabit yang sanggup mempertahankan tindakan mereka berarak secara haram hingga sanggup menentang penguasa negara? Mengapa mereka bermati-matian mendukung ideologi demonstrasi mereka hinggakan setiap musibah yang dialami oleh pesertanya dianggap JIHAD?

Ini bukannya kerja orang yang berakal dan beriman kepada Qada’dan Qadar Allah. Demonstrasi dan tunjuk perasaan itu sebenarnya dilakukan oleh orang yang jahil dan buta terhadap tuntutan syariat dan juga agamanya.

Para imam dan ulama kurun terawal telah mengharamkan perbuatan tunjuk perasaan dan melakukan demonstrasi diatas alasan ia menganggu ketenteraman awam keseluruhannya. Malah demonstrasi juga dilihat sebagai mencemarkan imej dakwah Islam yang sewajarnya dijalankan secara berhikmah, bukannya dengan kekerasan dijalanan.

Ini sekaligus menjadikan perbuatan berdemonstrasi itu sebagai satu tindakan yang bida’ah serta sesat. Jika sudah begitu, ia wajiblah dijauhi oleh setiap umat Islam yang mengaku beriman kepada Allah dan juga mengaku mahu menjaga kesucian agama Islam di bumi Allah ini.

Perlu diingat, peristiwa terjadinya pembunuhan khalifah Uthman bin Affan radiallahu anhu adalah bermula dari perbuatan demonstrasi dan juga tunjuk perasaan juga. Ia nya terjadi apabila golongan khawarij yang diterajui oleh seorang Yahudi bernama Abdullah bin Saba menyebarkan fitnah-fitnah terhadap khalifah Uthman dikalang kaum muslimin sehingga berlakunya demonstrasi.

Hari ini di Malaysia, ada juga individu yang mahu menjadi seperti Abdullah bin Saba laknatullah yang menghasut serta melemparkan fitnah-fitnah terhadap pemimpin Islam kerajaan. Diharap supaya umat Islam di negara ini kembali sedar dan berwaspada dengan agenda Abdullah bin Saba berbangsa melayu ini.

Rasulullah SAW telah bersabda yang bermaksud..

“Barangsiapa yang ingin menasihati pemerintah dengan suatu perkara; Maka janganlah ia paparkan di khalayak ramai. Akan tetapi hendaklah ia mengambil tangan penguasa dengan empat mata. Jika ia menerima, maka itu (yang diinginkan) dan kalau tidak, maka sungguh dia telah menyampaikan nasihat kepadanya. Dosa bagi dia dan pahala baginya (orang yang menasihati).” – (Hadis diriwayatkan oleh Imam Ahmad.)

45 thoughts on “Demonstrasi adalah kerja manusia jahil…

  • July 18, 2011 at 10:49 am
    Permalink

    Puak2 PR ni bawa lah Dalil dari mana pun. Kalau tidak memihak kepada mereka, Ayat Quran dan Hadis pun di sanggah. Lepas tu tuding jari kat UMNO. Allah pun nak di tipunya.

    Reply
    • July 18, 2011 at 12:05 pm
      Permalink

      betul2..saya dah alami dan kenal perangai munafik mereka..
      yg ditakuti skrg mereka xkisah pun twist2 apa2 jua dalil2
      mereka semakin jauh dgn Islam, makin angkuh..dan bongkak..
      itulah hasil selama menkafirkan golongan lain, mencerca dan aib..
      Allah tu Maha Pemberi BALASAN..

      Reply
      • July 19, 2011 at 4:10 pm
        Permalink

        butullll….ALLAH maha pemberi balasan…IA akan membalas segala jenis kejahatan dan Fitnah oleh UMANO….

        Reply
  • July 18, 2011 at 10:54 am
    Permalink

    Dalam politik bila dunia terlalu ramai orang pandai akan menjadikan dunia huru hara.Kalau dunia terlalu ramai orang kurang pandai orang pandai akan memperbodohkan orang yang kurang cerdik.

    Reply
  • July 18, 2011 at 12:12 pm
    Permalink

    sudah berbuih2 mulut kita ckp keburukan berdemo, dari sudut Islam ataupun dari sudut kemanusiaan sejagat..tp golongan PR dan PAS Khawarij ni tetap memutar alam.. di usahakan juga untuk menghalalkan benda yg haram yg jelas bawak mudharat dan jelas menjadi alat org kafir untuk melingkup Islam..

    harap2 dgn tk lama lagi masuk Ramadhan, Allah satukan hati2 umat Islam, kembali ke jalan yg Benar, bersatu utk kebaikan dan melawan dakyah2 musuh Islam..

    Ramadhan adalah bulan yg penuh dengan kemuliaan, mulakah lah langkah baru kearah kemuliaan buat kita sesama umat Islam ini, terutama PAS, yg semakin hari semakin lesu dan meroyan dgn halatuju perjuangan.. kembalilah ‘bersemeja’ dgn UMNO utk bincang kemaslahatan umat..itu yg terlebih baik..

    Insya Allah

    Reply
  • July 18, 2011 at 12:19 pm
    Permalink

    BAHAYA HAK ASASI ALA BARAT

    Bekas ketua polis negara, Tan Sri Rahim Noor berkata beliau yakin di sebalik tirai isu hak asasi, sebenarnya ada puak yang menentukan supaya negara yang menentang Yahudi dan Israel, akan jatuh dan Malaysia adalah salah sebuah negara tersebut.

    Reply
  • July 18, 2011 at 12:20 pm
    Permalink

    BAHAYA HAK ASASI ALA BARAT

    “Pihak itu akan gunakan segala-galanya dan menjadikan orang politik tempatan yang telah dikaji latarbelakangnya sebagai sasaran atau alat menghalalkan cara mereka.

    “Saya yakin ada tangan yang tersembunyi menggunakan soal hak asasi untuk menentukan kerajaan sesuatu negara yang ghairah membaham Israel akan jatuh,” kata Rahim dalam wawancara yang disiarkan oleh Mingguan Malaysia hari ini.

    Reply
  • July 18, 2011 at 12:21 pm
    Permalink

    BAHAYA HAK ASASI ALA BARAT

    Berdasarkan pengamatan dan bacaannya, kata Rahim, istilah hak asasi manusia sebenarnya lahir dari Ghetto of the Jews, di mana bangsa Yahudi mengalami tekanan, penindasan oleh pelbagai kuasa besar untuk beratus tahun lamanya sehingga tertubuhnya negara Israel.

    Reply
    • July 19, 2011 at 4:12 pm
      Permalink

      Yeahhhh…sekarang dah dapat guru baru dah…Tok Rahim….yang penuh berpalitan dengan rasuah dan sex…

      Reply
  • July 18, 2011 at 12:23 pm
    Permalink

    BAHAYA HAK ASASI ALA BARAT

    “Akibat daripada hidup dalam buangan mereka melahirkan arus pemikiran menerusi penulisan, malah ada yang menyebut revolusi Perancis tercetus akibat bibit-bibit tulisan pemikir Yahudi di Eropah.

    Rahim percaya ada sesuatu “yang kita tidak nampak di peringkat antarabangsa” bertujuan mahu menentukan survival Yahudi dalam memastikan ‘the promise land’ yang disebut dalam kitab-kitab dalam pegangan mereka.

    Reply
  • July 18, 2011 at 12:24 pm
    Permalink

    BAHAYA HAK ASASI ALA BARAT

    Kumpulan tanpa wajah ini, menurut beliau, bergerak di mana-mana dan “bagi saya AS kini menjadi Israel terbesar di dunia.”

    “Manakala tangan tersembunyi mencari mana-mana individu yang boleh dijadikan puppet (boneka), mereka boleh berpangkalan di mana-mana baik di Washington, Paris, Jakarta atau di mana saja.

    Reply
    • July 19, 2011 at 4:13 pm
      Permalink

      Menurut saya UMNO kini adalah talibarut ISRAEL TERBESAR kerana menerima nasihat dari Syarikat UPCO Israel….

      Reply
  • July 18, 2011 at 12:25 pm
    Permalink

    BAHAYA HAK ASASI ALA BARAT

    “Tidak perlu ramai, mereka mungkin hanya tiga tokoh yang facelessdan merekrut beberapa wakil beberapa orang secara tidak untuk menyebarkan kerosakan dan menyalurkan dana yang bukan sedikit.

    “Saya bimbang orang tempatan yang digunakan, akan fikir mereka lebih pandai umpama cerita Do Re Mi yang nak kenakan Pak Lebai untuk makan percuma, akhirnya mereka yang terkena,” tegasnya.

    Reply
  • July 18, 2011 at 12:33 pm
    Permalink

    Rahim… rahim mana, bekas KPN tu….
    Ada rekod menipu k;jaan dan rakyat malaysia bila tumbuk mata Anwar tapi tak berani bertanggungjawab, ni Dayus namanya.
    Ko nak suruh rakyat percaya cakap penipu ni…..?
    Kirimsalammmmm….

    Reply
    • July 18, 2011 at 1:03 pm
      Permalink

      xkisahlah dia tipu pasal nk hapuskan kelaknatan ejen Yahudi-Anu-war
      yg PAS menipu pencacai2 selama hampir 50 tahun dgn perjuengan negara ISLE tu lagu mana bujuk?
      itu bukan sekadar dayus..malah MUNAFIQ.. dan mungkin jadi kufur!

      bujuk..kalo sekali skala ko xngok buleh dk?
      sekali skala ko jd org yg beriman dgn Tuhan? boleh dk?
      cukup2lah loyar buruk..PAS akan melingkup xlama lagi dan Pakatan Rakyat akan musnah..
      Insya Allah..

      Reply
      • July 18, 2011 at 1:11 pm
        Permalink

        wah2..bujuk2..ko mrh benar dgn Tan Sri Rahim tu.. wpun cmtu dia seorang yg berani..berani mengajar manusia yg kurang ajar mcm Anu-war..
        so…skrg ni..
        ko kim salamm plak dgn Azizan yg buat lawak dol..dh kecut perot baru kena jentik sket dgn DAPig laknatullah..dayus ke munafiq tu bujuk oii?
        tp yg syoknye..tibe2 plak Hadi pn muncul jgk nk tunjuk hero dpn DAPig…
        adoiii..berok2 PAS ni pakat2 berebut nk jd penjilat DAPIg..kasihan terhina2..kah..kah..kah…

        ..dgn UMNO bkn main garang..
        dgn kafir..jd tukus mondok..lari bertempiaran dgr tapak kasut DAPig jer..
        it petanda2 jelas yg PAS akan lingkup besar tk lama lagi..

        AMINN..AMINN..AMINN

        (teringat drama Makhbul di TV 2 yg baru berakhir munggu lepas..)

        Reply
    • July 18, 2011 at 1:16 pm
      Permalink

      Alehh…kena sebiji penumbok pun kecoh, berapa ramai anggota polis mati kerana nk bg ko tido lena tiap2 malam ko tak nk kira….

      rakyat mane bujuk??? rakyat israel ke indon…..

      Reply
    • July 18, 2011 at 2:48 pm
      Permalink

      anwar pelakon serba boleh yang dah tipu satu dunia dan ahli ko,ponenya pasal 16 september tu ko boleh lak pecaya… cakap macam bagus… tapi diri sendiri pon lagi teruk…sekarang orang citer pasal perbuatan bodoh yang PR lakukan iaitu perhimpunan BERSIH yang membazir semata2 tu… ape jua perbuatan yang merugikan diri sendiri dan orang lain adalah ditegah dalam islam… dah terbukti… perhimpunan bersih tak mendatangkan ape2 kebaikan…

      Reply
    • July 18, 2011 at 3:44 pm
      Permalink

      Rahim yang ko sindir inilah yang berjaya menghapuskan komunis dan mengikat perjanjian Hatyai..

      Kalau ko mengharapkan Lim Guan Eng memang dia tidak akan menghapuskan Chin Peng di Malaysia malah Chin Peng akan kembali silap² jadi penasihat negara…

      Mungkin itu yang kau mahu bujuk..

      PAS memang tidak boleh berbuat apa..dan tidak mampu langsung nak berbuat apa kerana kekuatan PAS hanya pada mimbar dan juga pentas ceramah sahaja..

      btw hari ahad lepas lagi sorang budak BERSIH aku lempang lagi..aku nak tgk betapa banyak budak bersih ni aku boleh lempang..dan aku harap suatu hari nnt orang itu akan adalah kamu bujuk..heheheh

      Best beb lempang budak BERSIH ni…perjuangan konon..LEMPANG KAN JER

      Reply
      • July 19, 2011 at 1:26 am
        Permalink

        Taksangka besar jasa Tan Sri Rahim Noor,
        jika dibandingkan dgn Anu-war perosak negara, dan org2 mcm bujuk.
        yg hanya pandai bercakap bohong, manipulasi dgn matlamat yg entah kemana..
        sepatutnta Rahim tumbuk je tulang belakang anuwar tu.. kasi lumpuh.. jahat sgt

        Reply
    • July 18, 2011 at 5:08 pm
      Permalink

      lucu la ko ni bujuk.. Ko suruh pemimpin pujaan ko tu cermin diri dulu.. Dari celik mata sampai tutup mata duk menipu rakyat je la..

      Reply
    • July 19, 2011 at 1:31 am
      Permalink

      bujuk bercakap pasal rekod menipu……!!

      bujuk….tolong laaaa….aku tak larat dah nak gelak dgn posting hang ni…

      p/s hang ingat rekod penipu bapak liwat kebangsaan tu…agak-agak hang lah….tebal mana ??

      Reply
    • July 19, 2011 at 4:15 pm
      Permalink

      Taklah….Rahim Tambi Citt…Bekas KM Melaka…yang syok kat budak sekolahhhh..

      Reply
  • July 18, 2011 at 12:46 pm
    Permalink

    Zaman Sekarang:

    Pembangkang menuntut Pilihanraya yang ADIL

    Zaman Saidina Uthman:

    Pembangkang menuntut Pembahagian Tanah yang ADIL

    Cuba fikir sejenak. 😉

    Reply
  • July 18, 2011 at 1:19 pm
    Permalink

    Nak menuntut Pilihanraya yang ADIL, aku setuju, no problem, tapi buat cara yg baik, pakai saluran yg betul dengan bukti yg kukuh, jgn pakai saluran taik atau saluran kencing (yg hanyir dan busuk) seperti berdemonstrasi, aku dah naik fed up dgn org yg suka demo ni, macam demon ( hantu ), buat huru hara, burokkan negara.

    Reply
    • July 18, 2011 at 2:50 pm
      Permalink

      brtul tu tok mid… dalam islam sendiri ajar kite supaya bermusyawarah… bawak brbincang…
      takde pon suruh berdemo dan nyusahkan orang…

      Reply
      • July 19, 2011 at 4:17 pm
        Permalink

        Pandai cakap…turut cara Islamlah…selama ini UMNO buat ikut cara IslamkahhhhhKelantan nak Laksana Islampun Dr. Mahadir ugut nak saman kerajaan negeri…memang laknat betul UMNOni…cakap tak serupa bikin.

        Reply
        • July 19, 2011 at 4:59 pm
          Permalink

          he..he…takut rupanya PAS kat Tun…..tapi takut lagi PAS kat kapai sink

          siannn….PAS ayik takotttttt…jer memanjang….bila nak jadi berani niii ?

          Reply
  • July 18, 2011 at 2:50 pm
    Permalink

    “Demonstrasi adalah kerja manusia jahil” Zaman dulu UMNO pun berdemonstrasi melawan Malayan Union juga kan? Apa ada kisah…

    Reply
    • July 19, 2011 at 9:42 am
      Permalink

      susah betul nak cakap dengan orang tak tau sejarah ni. .
      zaman dulu yang nak tentang malayan union tu dah ada pilihanraya? kalau ada piliharaya, rakyat takkan pergi jalanan. . fikirkan 2saat. ..tak perlu lamalama sebab masa lagi balance masa tu kau fikir camna nk spin n kelentong

      Reply
  • July 18, 2011 at 3:38 pm
    Permalink

    http://nilebowie.blogspot.com/2011/07/malaysia-bersih-20-mass-demonstrations.html

    Jika anda baca article link yang saya sediakan diatas menerangkan bagaimana BERSIH ini di tanggung atau finance oleh dua buah NGO berkuasa dari Amerika Syarikat.

    Salah satu penubuhan NGO tersebut ialah Open Society Institute yang ditunjangi oleh George Soros iaitu seorang philanthropist yang kaya berketurunan Yahudi.

    Kedua-dua buah badan NGO ini amat berkuasa di Amerika, dan sentiasa akan memberi wang bantuan bagi puak² pembangkang dimana-mana negara yang ada..dengan bersyarat bahawa puak² pembangkang ini menyokong dasar Amerika dan juga bagi membantu syarikat² konglomerat negara itu supaya boleh mengaut keuntungan dengan sumber² yang ada dalam sesebuah negara asing.

    Dalam kes ini kita boleh lihat di Malaysia yang mempunyai pelbagai sumber asli yang boleh memberi keuntungan serta keselamatan serantau bagi kepentingan Amerika Syarikat.

    Mengikut artikel berkenaan ada kemungkinan AS ingin mengugat keutuhan ekonomi China yang sedang berkembang pesat.

    Jadi salah satu caranya ialah dengan mengawal negara² yang berurusan dengan China secara langsung. Ini bagi mengurangkan business atau pendapatan China daripada menjadi sebuah negara yang berekonomi kuat dimana boleh menjejaskan Amerika Syarikat.

    Kerana pada firasat saya- apabila sesebuah negara itu berhutang lebat maka negara itu akan menjadi bankrupt dan ini boleh menyebabkan kekuatan negara itu akan menjadi lemah lalu boleh menjadi huru-hara seperti kurun 19 perang revolusi AS

    Oleh yang sedemikian kerajaan AS telah memberikan dana kewangan yang kuat bagi dua buah NGO iaitu National Democratic Institute dan juga Open Society Insitute supaya kedua-dua NGO ini boleh memberi bantuan kewangan keapda mana² pertubuhan NGO yang menyokong dasar Amerika

    Jadi disini Malaysia mempunyai Dato Sri Anwar Ibrahim yang merupakan favor kepada AS dan juga DAP yang sah² menentang dasar Islam baik dari segi pemimpin dan juga penganut..dan sekarang kita sudah pun melihat betapa PAS rupa²nya senang dipijak dan disorong tarik seperti lembu maka oleh itu senang lah untuk menjatuhkan kebanggaan kita bahawa Melayu Islam perintah di Malaysia akhirnya akan terkubur 100% jika puak pembangkang ini berjaya memerintah negara.

    Reply
  • July 18, 2011 at 4:57 pm
    Permalink

    Yang sedih yang bila pembangkang buat kita boleh terima tapi bila orang macam Marina Mahathir duk sokong depa terang2 tu sudah lebih.Dia bila dah kerja dgn The Star newspaper as a columist dia kena ikut retak depa untuk remain RELEVANT tidak depa buang dia.Bila pak dia dah pencen to get attention kena buat kontraversi to remain in the public eyes. The fact dia kahwin dgn orang perancis then orang indon shows dia padah rendah orang melayu biak photographer cabuk pun tak pa jadi jangan orang melayu.

    Reply
    • July 18, 2011 at 7:26 pm
      Permalink

      Mereka rasa terancam kerana memandang remeh BERSIH pada 2007 dan pada pilihan raya umum 2008 mereka hilang banyak kerusi di parlimen dan dewan undangan negeri. Dan oleh kerana kini dalam keadaan panik, mereka tidak boleh berfikir dengan jelas lagi. Apa di kepala mereka adalah hanya cara untuk menang pilihan raya.

      “Awak boleh dapatkan semula sokongan orang ramai dengan hanya berbaik kepada mereka. Awak tidak boleh dapatkan sokongan dengan bersikap jahat. Awak tak boleh tuduh peserta perhimpunan itu kumpulan samseng.

      “Majoriti mereka adalah kumpulan professional. Kumpulan itu adalah berbeza-beza dan ia sebenarnya 1Malaysia, muda, tua, kaya, miskin, setiap bangsa dan agama menyertainya,”

      ———> Marina Tun Mahathir

      Reply
      • July 18, 2011 at 10:24 pm
        Permalink

        So what kalau marina cakap mcm tu. Maknanya PR respect gile dgn mantan PM, anak dia cakap semua betul.
        Tak pulak nak quote anak2 mantan PM yg lain.

        Anyway, takboleh lupa puak Pas perguna masjid satu Malaya jaja perkataan maha zalim. Sudahlah tak kenang budi, buat cerita sensasi burukkan orang lain tanpa asas kukuh pulak tu.

        Reply
        • July 19, 2011 at 12:14 am
          Permalink

          tu kate Marina bukan Tun Mahathir (ayah nya)
          dan aku tak pasti pe msalah ko bila anak ex PM ckap mcam tu
          ade msalah ke weiii ?????

          Reply
          • July 19, 2011 at 1:28 am
            Permalink

            yup itu kata marina…orang kuat sisters in Islam….bagi aku satu pertubuhan rojak bt pasembur…..

            tak ada apa-apa significant pun…….

    • July 19, 2011 at 7:32 am
      Permalink

      BN yang berada dalam kedudukan panik merasakan kerajaannya kini terancam dan tidak mampu berfikir secara jelas lagi, kata anak sulung mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad,
      Datuk Paduka Marina Mahathir.

      “Mereka rasa terancam kerana memandang remeh BERSIH pada 2007 dan pada pilihan raya umum 2008 mereka hilang banyak kerusi di parlimen dan dewan undangan negeri. Dan oleh kerana kini dalam keadaan panik, mereka tidak boleh berfikir dengan jelas lagi. Apa di kepala mereka adalah hanya cara untuk menang pilihan raya.

      “Awak boleh dapatkan semula sokongan orang ramai dengan hanya berbaik kepada mereka. Awak tidak boleh dapatkan sokongan dengan bersikap jahat. Awak tak boleh tuduh peserta perhimpunan itu semuanya kumpulan samseng, mungkin ada segelintir. Tetapi bukan semua mereka.

      “Majoriti mereka adalah kumpulan professional. Kumpulan itu adalah berbeza-beza dan ia sebenarnya 1Malaysia, muda, kaya, miskin, setiap bangsa dan agama menyertainya,” kata Marina dalam satu wawancara dengan Malaysiakini.

      Pada 9 Julai lalu, Marina juga mengambil bahagian dalam perhimpunan BERSIH 2.0. Beliau turun ke jalanan bersama anak dan rakan-rakannya.

      Mereka bermula berhampiran Jalan Pudu (Berjaya Times Square) dan berarak sepanjang Jalan Hang Jebat di hadapan Stadium Negara menuju ke bangunan Majlis Olympik Malaysia.

      Katanya, mereka yang turun pada hari itu begitu bangga dengan pertubuhan BERSIH 2.0.

      “Saya mungkin tidak setuju dengan perjuangan mereka tetapi mereka melakukan perkara yang baik. Kami semua menjadi 1Malaysia.

      “Sekarang kerajaan melabelkan kami dengan pelbagai nama. Biar saya beritahu, mereka kini kehilangan banyak undi.

      Mereka mungkin beranggap mereka telah tewas tetapi biar saya beritahu, sebenarnya banyak yang masih di atas pagar dan sudah tentu (tindakan kerajaan itu) mereka akan menyokong pihak satu lagi. Saya lihat ini jelas dalam media sosial, terutamanya di emel, twitter dan blog,” kata Marina

      Reply
  • July 19, 2011 at 1:29 am
    Permalink

    Abu..udahle buat kerja munafiq..
    facebook sesat mana ko link tu?
    ko tak takut mati ke ha?
    aku bila berhujah dgn ko..aku dpt lihat.. ko ni xde ilmu pun utk di hujah
    ko hnya pandai twist spin..putar belit je apa hujah yg org len kasi..
    aku rasa biawak pun tk berlidah cabang mcm ko bujuk..

    Reply
  • July 19, 2011 at 10:01 pm
    Permalink

    Makin lama aku tengok keling ambiga ni, makin benci plak aku…kalau ada peluang, nak jer aku lunyai2kan babi betina ni…

    Reply
    • July 20, 2011 at 3:52 am
      Permalink

      hmm tau tak nape si Ambiga laknat ni berani dan xkisah sbg ancaman?
      dan kit epun serba salah nk lunyaikan musuh negara sekor ni
      sbb..dpn betina beribu2 balaci2 Melayu yg berkadpengenalankan Islam sedang bersedia utk bertempur..membelanya..
      silap2 kita ni berlawan sesama Melayu Islam
      ruginyaaa kita!

      Reply
  • July 20, 2011 at 1:16 pm
    Permalink

    Hambo sebagai tok perawi tidak mahu berlagak sombong. Hamba hanya berniat nak menyambung cerita. Ibu bapa, adik dan kakak jangan senyum, tapi ketawalah terbahak-bahak. Hamba nak royak kisah kumpulan Perkasa yang bukan main ribut melahak-lahak.

    Bingar bising macam halilintar membelah busut. Beribu anggota akan dijemput. Untuk membuat onar dan bikin kelam kabut. Rakyat terdengar rakyat lalu rakyat pun menyahut.

    Semua mula berkata: “Kami tak takut.”

    Auta Perkasa sudah terserlah. Maka geng silat pula masuk mencelah. Ini lagi lawak hinggakan kita ketawa mata terbeliak. Jangan menuduh hamba ini tok perawai yang berat sebelah. Tapi inilah hakikat cerita yang telah menjadi sejarah kita.

    Perkasa lesap hilang entah ke mana muntah kedarah. Geng silat ramai yang datang tetapi sudah tersalah. Perhimpunan Bersih di Kuala Lumpur tetapi geng silat semua berkumpul di Kuala Pilah. Mereka berzikir, berkelintau memukau, akhirnya ghaib hilang ke negeri entah berentah.

    Maka tinggal Pemuda Patriot Berbaju Merah. Hamba diberitahu mereka semua datang kerana makan upah. Apabila tak ramai yang datang berkumpul maka menantu ayah menjadi gelabah. Lalu Mat Bangladesh diberi upah pakai baju merah.

    Tak cukup dengan Mat Bangladesh, si Patriot menghina diri lagi. Demonstrasi belum lagi selesai, mereka semua sudah masuk ke dalam kedai Kentuki.

    Kepada cucu-cicit yang akan datang zaman berzaman, marilah kita belajar dari alkisah ini. Hendaknya kisah ini akan turun temurunlah. Hendaknya disurahkanlah dari mulut ke mulut, dari laman ke laman, dari blog ke blog, dari Twitter ke Twitter.

    Reply
    • July 20, 2011 at 6:25 pm
      Permalink

      KENA BALIK PADA NAMA ASASNYA… TUNJUK PERASAAN = TAKBUR, RIAK,… ALLAH MELARANG KITA TAKBUR.
      NAKCERITA APA PUN KALAU DAH ASASNYA TAK BETUL MAKA YANG LAINYA TAK BETUL GAK..

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *