Reformasi Ke Revolusi, Anwar Tak Habis-Habis Meniru!!

Share

Tahun 1998, rakyat Indonesia bangkit menuntut pengunduran pemerintah Suharto yang ketika itu sudah berpuluh tahun memerintah Indonesia.  Dalam masa yang hampir sama, pergolakkan politik yang berlaku di Malaysia lanjutan dari pemecatan Anwar Ibrahim berkenaan kes liwat dan salah guna kuasa juga menyebabkan berlaku pergolakkan politik disini yang berlanjutan sehingga tahun 2000.

Ketika itu laungan yang kuat kedengaran di Indonesia ialah reformasi (pembaharuan), dan di Malaysia juga laungan yang sama kedengaran tapi lebih popular lagi.

Tapi sayang, reformasi yang diperjuangkan Anwar tidak bertahan lama, akhirnya reformasi sudah jadi reforbasi.  Orang tak nampak apa bentuk reform yang Anwar nak laksanakan sangat tu, dengan dia sendiri ketika itu merengkok dalam penjara kerana kesalahan menyalahgunakan kuasa pada 1997 (mengarahkan polis turning over Ummi Hafilda dan Azizan Abu Bakar).

Sejak dibebaskan pada 2004, laungan reformasi tenggelam timbul tenggelam timbul, dah tak macam zaman kegemilangan tahun 1998 lagi dah.

Sekarang, meniru apa yang berlaku di Mesir dan Tunisa, Anwar melancarkan revolusi pula.  Revolusi ni dalam banyak erti bermaksud penentangan dalam bentuk peperangan dan kekerasan.  Kalau keluar dari mulut Anwar, mestilah tentang keganasan – dalam hati Anwar mana ada taman!!

Siapa yang kata Anwar ini pemimpin hebat, elok kaji balik pendirian anda.  Hebat apa taik kalau asyik meniru apa yang orang lain buat?  Malah dalam soal negara berkebajikan Pakatan Rakyat juga, hanya ‘menambah baik’ apa yang telah dilakukan kerajaan BN.  Mana datang duit nak ‘menambah baik’ tu entahla tapi yang penting BN dah buat dululah.

Tiru lagi.

Gambarannya 8,000 ke 10,000 atau 15,000 orang yang hadir secara berbayar dalam perhimpunan Bersih 2 Sabtu lepas, dijadikan alasan kukuh Anwar untuk melancarkan revolusi pula.  Anwar memberikan bayangan bahawa Malaysia sekarang sudah hampir dengan revolusi.

Penulis nak terangkan pada Anwar, revolusi dicetus oleh orang-orang yang kuat, cekal dan tak takut mati.  Kalau pemimpin ‘revelusi’ baru kena tolak sikit pun leher dah berbalut, dah duduk atas kerusi roda, itu revolusi apa nak dilancarkan sangat tu?  Belum kira lagi, pengikut yang kena tembak dengan water canon dan gas pemedih mata dah berterabur lari macam anjing.

Cukup syarat ke nak lancar revolusi?

Kemarahan rakyat di masing-masing Tunsia dan Mesir itu bersebab.  Hosni dah 40 tahun memerintah dan tidak ada tanda akan berundur, malah nak lantik anak dia pulak sebagai bakal pengganti.  Zine El Abidene Ali di Tunisa pula dah memerintah selama 24 tahun, pun sama, tidak ada tanda akan berundur.

Masing-masing tidak punya wibawa dan track record yang baik kenapa perlu terus memerintah negara masing-masing lama-lama.  Maka itu kemarahan rakyat tidak dapat dibendung lagi dan revolusi yang dilancarkan mendapat sambutan secara sukarela tanpa perlu bayar-bayar semua ni.

Berbeza dengan Malaysia.  Perdana Menteri bertukar ganti, paling lama pun Tun Mahathir iaitu selama 22 tahun.  Tapi lihat sajalah Malaysia dahulu sehingga beliau bersara pada Oktober 2003.  Perubahan ketara sekali dan kalau boleh penulis mahu lihat beliau memerintah lagi tapi apakan daya, usia tidak mengizinkan Tun Mahathir terus berkhidmat.

Yang kita risau kalau Pakatan Rakyat jadi pemerintah, dalam keadaan sekarang pun dah nampak situasi di Mesir dan Tunisia akan berulang kembali di negara kita ini.

Anwar, Nik Aziz dan Kit Siang, kesemuanya memegang jawatan parti masing-masing tanpa dipilih secara demokrasi dan kekal sehingga ke akhir hayat.  Kalau dah dalam parti pun kekal sampai mati, apa lagi kalau jadi Perdana Menteri sebab jawatan itu bergantung kepada kedudukkan dalam parti.

Masing-masing juga sudah meletak anak masing-masing di satu kedudukkan yang tinggi dalam parti pimpinan masing-masing, terutama sekali Anwar dan Kit Siang.  Anak Nik Aziz baru dapat jadi Timbalan kepada Nasrudin Tantawi.

Situasi ini mengingatkan kita kepada Mesir dan Libya dimana revolusi rakyat telah dan hampir menumpangkan pemerintah masing-masing.

Penulis percaya, kalau Pakatan memerintah negara ini, barulah revolusi rakyat akan berlaku.  Selagi BN memerintah, revolusi tidak akan berlaku sama sekali kerana pemimpin kita bertukar pada masa dan ketika yang bersesuaian, ini yang rakyat semua sedia maklum.

Ingat ya, orang yang nak berevolusi mesti kuat dan tahan mati, bukan kena tembak air dah berterabur lari.

Oh ya, cakap pasal berterabur

 

116 thoughts on “Reformasi Ke Revolusi, Anwar Tak Habis-Habis Meniru!!

  • July 14, 2011 at 3:57 pm
    Permalink

    Sekali pandang Badak Air tuu tak ubah mcm Muka SiNuar bila pakai Pemegang Leher tu kan???

    Reply
    • July 14, 2011 at 4:46 pm
      Permalink

      hahaha… betulah macam anwar…. suka menyondol depan belakang

      Reply
    • July 14, 2011 at 7:25 pm
      Permalink

      Ya, beeeeettttuuuuuulllll!. Sama ngan Anwar Ibrahim pakai penyokong leher!!!. Jangan-jangan dia tu badak air kot??????

      Reply
    • July 14, 2011 at 9:26 pm
      Permalink

      BUKAN LAH TAPI MIRIP SI MAT SABU 99.9% SAMA…
      LEPAS NI MESTIKENA MARAH NGAN C4 SAWAN, MOOOO LEMBU NYANYUK, BUJUK YANG MERAJUK, FARID YANG KONON GAJI RM14K, C1 YANG TAK CUKUP BAHAN…

      Reply
    • July 14, 2011 at 11:03 pm
      Permalink

      Dalam hati mana ada taman…tapi belalai anwar ada bunga…tapi aku harap hangpa tolong padam lah bunga raya tu..itukan bunga kebangsaan kita..tak layak hangpa tak kat situ…letaklah bunga yang gatal2 sikit….bunga keladi ke..atau apa2 bungan yang sewaktu dengan nya.

      Reply
    • July 15, 2011 at 1:16 pm
      Permalink

      aku tengok badak tu macam muka rosmah …..

      Reply
      • July 15, 2011 at 2:17 pm
        Permalink

        aku nampak macam ibu tiri ko c4 ambiga pro murtad tu..

        Reply
  • July 14, 2011 at 4:08 pm
    Permalink

    baca la artikel yang sangat berkualiti yang di copy dari utusan malaysia. penulisnya pun bukan calang2….tajuk artikel ni “moral kebebasan, umpan konspirasi”…. bace lah dengan minda yang terbuka…

    MELIHAT kepada riuh-rendah sekumpulan kecil rakyat Malaysia yang beramai-ramai turun ke jalan raya menuntut kebebasan dan ketelusan telah membawa saya membuka kembali kitab-kitab lama yang pernah saya telaah terutamanya semasa saya diarah oleh negara mengetuai sebuah agensi kerajaan di Jabatan Perdana Menteri suatu masa dulu.

    Bezanya, kalau dahulu saya telaah sampai tidak tidur malam untuk tujuan melaksanakan tugas di jabatan saya tetapi sekarang sebagai pesara awam yang tiada lagi peranan sedemikian, saya hanya telaah sebagai pemerhati dan memuaskan naluri akademik sahaja.

    Antara bahan-bahan yang saya baca semula termasuklah buku kecil tentang ‘Seni Perang’ yang ditulis orang timur, terbaru pula ‘Strategi Lautan Biru’, tulisan gabungan Timur dan Barat serta ‘Protokol Orang Tua-Tua Bijak Zion’ yang tidak diketahui siapa penulisnya.

    Yang saya ingin kongsi kali ini ialah mengenai Protokol. Walaupun Protokol ini dituduh telah dicipta oleh Hitler bagi menyemai kebencian terhadap keturunan Zion, tetapi banyak pihak yang melihat ada kebenaran dari segi perkembangan dunia seterusnya. Sehingga ada rujukan yang mencadangkan supaya Protokol ini dijadikan bacaan wajib bagi mereka yang ingin memahami mengapa dunia sekarang sedang jelas menuju kepada One World Government, yang dikawal oleh tangan yang tidak kelihatan.

    Dengan tidak menujukkan bahawa Protokol ini hasil konspirasi golongan Zion, saya hanya melihatnya sebagai sesuatu yang boleh dianuti oleh sesiapa sahaja yang berminat merancang menguasai dunia. Amat menarik membaca perkara 6, Protokol 1 yang menyebutkan bahawa ‘kebebasan itu bukan suatu fakta sebaliknya ia hanya suatu idea’.

    Oleh itu sesiapa yang ingin menguasai dunia atau bahagian-bahagian mana masyarakat dunia hendaklah bijak menggunakan idea kebebasan itu sebagai umpan kepada sekumpulan rakyat massa menghancurkan sekumpulan rakyat massa yang lain.

    Tugas itu dikatakan akan lebih mudah disempurnakan jika salah satu pihak sudah dijangkiti oleh idea yang dipanggil mereka sebagai ‘meliberalkan’ sesuatu. Amat mudah mengkucar-kacirkan kumpulan masyarakat yang ahli-ahlinya senantiasa hendakkan kuasa, bahkan jika boleh hendak menjadi diktator serta jarang pula ada yang mahu berkorban untuk kebajikan ramai.

    Seperti kebebasan yang merupakan hanya suatu idea, demikian juga tentang hak. Ia hanya sesuatu permainan fikiran dan tidak dapat dibuktikan dengan apa-apa. Maksud sebenar hak itu tidak lain daripada desakan berbunyi ‘berikan aku apa yang aku hendak kerana aku telah membuktikan aku lebih kuat daripada engkau’.

    Oleh sebab kebebasan dan hak itu adalah sesuatu yang abstrak, maka orang ramai akan sangat sulit membezakan pihak mana yang lebih benar apabila ada dua kumpulan yang sama kuat dan sama-sama mengatakan kumpulan mereka lebih memperjuangkan kebebasan dan hak berbanding dengan kumpulan yang dilawannya.

    Dalam keadaan itu orang ramai akan jatuh ke dalam permainan konspirasi oleh sepihak yang hendak menjatuhkan yang berkuasa pada pihak yang lain. Dalam konspirasi itu kebebasan dan hak dibiarkan dalam keadaan abstrak melalui pelbagai medium yang paling hampir dengan orang ramai.

    Antara medium konspirasi yang berkesan termasuklah isu penindasan kaum, isu tuntutan dan kehendak agama, kebebasan media massa, pembebasan gaya hidup, gangguan terhadap sempadan peribadi, intipan-intipan dan gangguan-gangguan terhadap kehidupan individu, kepentingan ekonomi, ujian persenjataan, eksploitasi kepercayaan tahyul dan sebagainya.

    Tujuan utama konspirasi adalah untuk tidak membiarkan sesuatu masyarakat itu aman dan ada establishment yang mentadbir lama. Jika mereka dibiarkan mentadbir lama, mereka akan mempunyai kepandaian dan kreativiti sedangkan perancang ini mahu semua masyarakat bergantung pada penasihat-penasihat mereka yang telah dilatih untuk menguasai sesuatu masyarakat sasaran supaya patuh kepada kehendak pihak yang melantik penasihat itu.

    Dalam konteks negara Malaysia, establishment yang sudah terlalu lama mentadbir hendaklah diganti kerana sudah ada tanda-tanda masyarakat Malaysia ingin berdikari daripada apa jua unsur penjajahan dari luar. Contohnya, walau pun didesak oleh kuasa besar, Malaysia masih berani melewat-lewatkan keputusan menandatangani Perjanjian Dagangan Bebas dengan kuasa besar Amerika Syarikat.

    Malaysia juga belum pasti akan melaksanakan undang-undang anti-trust bagi meliberalkan halangan perdagangan atau barrier to trade yang memberi perlindungan kepada usahawan-usahawan dan korporat tempatan.

    Apabila diteliti isu-isu yang dipermainkan di Malaysia sekarang, hendak tidak hendak perasaan seperti mengesahkan apa yang terkandung di dalam Protokol itu. Tuntutan supaya kerajaan yang ada mesti diganti kerana telah terlalu lama memerintah, kerajaan yang ada ini diktator, kerajaan yang ada telah menyalahi tuntutan agama, tiadanya kebebasan hidup di bawah pentadbiran pihak berkuasa semasa dan yang lainnya seperti dijadikan tema utama dalam aktiviti hubungan awam pihak penentang.

    Protokol juga menyebutkan supaya disemaikan pula perasaan rasa bersalah di kalangan ahli pihak yang memerintah. Dikatakan apabila ahli-ahli di kalangan yang memerintah mulai resah dan rasa bersalah terhadap apa yang mereka telah lakukan, di situlah bermulanya tanda kejatuhan mereka. Mereka akan saling salah-menyalahkan antara satu sama lain dalam kumpulan pemerintah.

    Ada di kalangan ahli mereka yang akan menjadi belas kasihan, membelai dan memberi jalan kepada yang menentang mereka, sebaliknya yang menentang tidak akan sekali-kali membalas dengan balasan yang sama sehingga mereka dapat merampas kuasa itu.

    Pihak yang menentang pula biasanya miskin dari segi sumber. Dalam keadaan miskin sumber, mereka akan sentiasa dahagakan penajaan tanpa mengira dari mana datangnya penajaan itu. Apa yang halal dan tidak halal bukan menjadi persoalan lagi kerana semuanya itu dinamakan sebagai kebijaksanaan siasah demi mencapai kebenaran dan kebaikan yang lebih agung.

    Sebarang suara atau usaha yang menimbulkan soal suci atau tidak sucinya sumber tajaan akan diperkecil sebagai orang bodoh yang tidak mengerti kebijaksanaan siasah itu.

    Selepas establishment dijatuhkan dan establishment yang baru ditabalkan nanti, tangan tidak kelihatan ini dikatakan akan tidak mempercayai establishment baru itu. Mereka akan pastikan adanya kepelbagaian aliran dalam establishment baru supaya kestabilan, musuh utama perancang ini, tidak akan wujud untuk tempoh yang lama.

    Dalam keadaan tidak stabil itu kumpulan-kumpulan yang lemah itu akan sekali lagi memerlukan sumber kekuatan luar. Pada ketika itulah tangan tidak kelihatan ini akan menguasai sepenuhnya establishment baru itu. Kebebasan yang diimpikan itu akhirnya kekal sebagai suatu ilusi.

    Benar atau tidak Protokol itu ditulis oleh kumpulan yang disebutkan tidaklah menjadi penting. Apa yang penting ialah jangan sampai terjadi kebebasan yang dituntut itu bukan kebebasan yang hakiki dan datang dari naluri suci rakyat tetapi ia datang dari naluri kapitalis antarabangsa yang akan menjadi pemerintah baru di Malaysia.

    Lupakah kita kepada peristiwa menyaksikan seorang pemimpin negara jiran kita yang begitu besar, kaya dan kuat menandatangani perjanjian menyerahkan kuasa ekonomi negara merdeka dan berdaulat itu untuk diwarnakan oleh sebuah badan dunia yang tidak pernah diundi oleh rakyat negara itu?

    Lupakah kita lupa kepada gambar ketua badan tidak demokratik dunia itu bercekak pinggang semasa penyerahan kuasa itu ditandatangani oleh ketua negara tersebut, mungkin dengan tangan terketar-ketar?

    Negara ini bukan milik saya seorang. Masing-masing kita warnakanlah ia mengikut warna yang meyakinkan semua warganya.

    TAN SRI DR. NORDIN KARDI

    ialah Penyandang Kursi Za‘ba,

    Universiti Pendidikan Sultan Idris

    Reply
    • July 14, 2011 at 7:17 pm
      Permalink

      Alhamdulillah dah makin ramai yang di buka minda mereka untuk ” nampak ” hubungan anwar dengan illuminati…dan ianya lebih complex daripada rusuhan di jalanan

      Reply
      • July 15, 2011 at 4:01 am
        Permalink

        Insya Allah..moga dibuka lagi ramai hati2 rakyat kita..kenal siapa musuh Islam..

        Reply
    • July 15, 2011 at 3:03 pm
      Permalink

      Anwar Ibrahim is SUCK!!!

      Reply
  • July 14, 2011 at 4:30 pm
    Permalink

    bersih 2.0 adalah lambang kegagalan sesetengah pemimpin menyelesaikan dan menyuarakan ketidak puashatian mereka…. rakyat digunakan untuk kepentingan politik….

    Reply
    • July 15, 2011 at 1:18 pm
      Permalink

      gagal disebabkan sekatan oleh polis……

      Reply
      • July 15, 2011 at 1:23 pm
        Permalink

        ko ni mesti kputusan BM ko teruk kan…. bace dan fahamkan la balik ape sbenarnye maksud aku tu…. senang je… point aku… pemimpin PR tak professional dalam menyelesaikan masalah… makin tambah masalah ade la…

        semua orang tahu, even budak menegah rendah pun tahu perhimpunan jalanan tu bukan la satu jalan penyelesaian yang baik… tapi kenapa pemimpin PR sanggup bayar kat rakyat sorang RM200.00 utuk join perhimpunan tu dan buat provokasi kat pihak polis dan kerajaan…. kalau berfikiran waras…mesti dapat agak ape helahnya….

        Reply
      • July 15, 2011 at 2:19 pm
        Permalink

        kesian…anjing2 lepasan ambiga tak dpt lepas hajat..

        Reply
  • July 14, 2011 at 4:44 pm
    Permalink

    Najib lagi bagus TRANFORMASI EKONOMI…aku sokong
    anwar refobasi dan revogusi aku tak fahamlah tapi kalau depan belakang aku fahamlah memang kesukaan anuar.

    Reply
    • July 14, 2011 at 5:13 pm
      Permalink

      Nuar telah berjaya. Nuar telah berjaya dalam meracuni minda rakyat yang sedia bebal untuk mempercayai cakap dia, lakunan dia dan tipu helah dia. Walau pun jumlahnya tidak sebesar mana kerana yang sudah balik kepangkal jalan pun besar juga bilangan nya.

      Dalam pada itu Nuar sudah graduate dirinya ketaraf Puaka.

      Reply
      • July 14, 2011 at 5:41 pm
        Permalink

        Nuar faham apa yang dia suka….yang tak faham faham adalah balaci dia saja. Puak-puak nih sampai koma pun tak akan faham sebab depa dok faham tak lama lagi Nuar nak pi kat putrajaya..yang tuh saja yang depa dibagi tau. Yang dok dikampung Nuar buat lakonan yang seperti “alim ulamak,ahlil kitab” yang dok di pekan sebab seghonok makalau Nuar berjaya depa boleh hidup “suka-suka” tambah lagi yang gemarkan “permainan pintu belakang jugak yang sukakan putih kuning di jalanan”..haaaa gituuu.. Tok sah dok gebang bab ekonomi… …mana penyokong dua tauuuuuu…..Kalau anak bini boleh main kencing kencing..inikan pulak penyokong PKR heheehh…pikiaq ambik laaaa bukan kaaa

        Reply
    • July 15, 2011 at 1:19 pm
      Permalink

      transformasi ekonomi kepala butuh apa …..

      harga barang naik, letrik naik, minyak naik…..

      itu lah tranformasi ekonomi najib …..

      Reply
      • July 15, 2011 at 1:25 pm
        Permalink

        kau tak faham ape transformasi ekonomi tu jangan nak banyak bunyi…. ok … 🙂

        Reply
      • July 15, 2011 at 2:22 pm
        Permalink

        terima kasih UMNO memberi bantuan netbook kpd anak2 miskin.. Jasamu dikenang.. Terima kasih Najib..

        Reply
      • July 15, 2011 at 9:16 pm
        Permalink

        bab hubungan ekonomi dan inflasi telah diulas oleh che det dengan baik. cuba2kanlah buka minda untuk fahami BigMac index yang digunapakai beliau. nak capai negara maju – gaji tinggi, taraf hidup tinggi, kos sara hidup pun jadi tinggi juga. benda ini memang bersangkut-paut. boleh buat perbandingan ngan singapore, tokyo, paris, london, new york. lpas tu tengok plak kuasa beli pengguna… ini pernah diulas dalam the star juga (sori xde link nak bagi… aah rajin2kanlah tangan untuk googlekan benda2 ni…) tengok jugak subsidi makanan, minyak masak, minyak petrol ron95, tol (kadang2 kan pemegang konsesi tak leh naikkan harga tol ikut agreement, tu gomen subsidi le tu), letrik (bawah RM20 kan free)…

        kenaikan harga makanan bukan kat malaysia je. ianya fenomena global disebabkan pengeluaran makanan jatuh akibat bencana, cuaca, perang (kos minyak/pengangkutan), faktor manusia dll. Apa penang, kedah, kelantan ngan selangor tak naik harga ke? kalau pakatan hebat sangat ekonomi, trylah turunkan harga barangan kat negeri2 ni dulu. apa kata suruh petani2 kat negeri jelapang padi turunkan harga padi sikit biar RM1/kg. tapi takmaulah beras super tempatan 15% cam BN buat. buat untuk beras siam spesial ka, beras wangi taj mahal ka. ni takat subsidi air 20 liter, tu pun azmin dah ura-ura nak kensel untuk orang kaya pasal kos mahal. ituhari janji semua orang dapat.

        Reply
  • July 14, 2011 at 7:35 pm
    Permalink

    BABI is a failure.!Baloq liat ni memperkudakan ahli parti PKR dan seluruh anggota pembangkang dan BABI ni jugak lah telah di perkudakan olih seluruh ahli parti pembangkang. His time is up , so we wish him well and retire in Sungai Buloh Resort and continue reading the books that he klentong us all that he benifitted from it whilst in the correctional facilities.He aint no Nelson Mandela.Best known synonym for him is the “PENGACAU NEGARA”! Hopefully ,we will get to watch more dramas potrayed from U-TUBE of his hypocondriac situations. This is all under the watchfull eyes of his wardens, yet they all took this as a joke!This time I hope , he will show us more of his self inflicted sickness and super klentong, so that maybe us all could could contribute that “satu sen” yang kita tak berapa endah tu , di sedekahkan kepada beliau untuk merawat sakit yang mengada-ngada tu! Saya syorkan di sini supaya satu badan di tubuhkan untuk mengutip daripada rakyat khusus untuk mengutip duit satu sen untuk di dermakan kepada BABI, (macam dok jumpa badan kebajikan recycle, sediakan pondok). Ini untuk standby supaya apabila beliau merengek pabila merengkok dalam resort sungai buloh kelak , dengan macam macam penyakit yang beliau hadapi, daripada arsenic poisoning , hingga lah daripada sakit tengkuk yang beliau dapati daripada hobi mewah menaiki kuda sehingga lah daripada sakit belakang. Jangan lupa juga untuk mengupah macai tukang urut dalam penjara kelak,tak kan lupa kut cerita ni sehingga macai tu keluar bolih kerja dengan nya di rumah Damansara dulu, Ini macam pun bolih ka. Tu sebab di panggil resort, ye tak brader.Yang tukang jaga orang salah tu dok buat apa ,dok biaq perkara ni gitu saja ka wei!Dok diam selagi tak kena kutuk , buat tak tau!! Special priveledges dapat , maklum lah . So kali kedua masuk resort ni pun macam tu jugak kah? Macam x2 info dan arahan duk keluar dari beliau melalui macai . Saya sangka, ini sangka saja , mungkin makanan pun pun bolih tapau dari luaq aja kut. Kalau salah saya mohon ampun beribu ampun kepada jabatan penjara ke atas apa yang saya tulis, ni anggapan saja.

    Reply
  • July 14, 2011 at 7:46 pm
    Permalink

    Ish2 huduhnye org tua kutuk ni..
    kalao bangsa lain..dh lama malu..dh lama letak jawatan..
    ini terkonteng2 nk cuci jugak najis yg penuh di badan..
    yg bodohnya PAS ngok..jilat xsudah2 ape Anu-War ckp..

    pemimpin anugerah syaitan..

    Reply
    • July 14, 2011 at 8:48 pm
      Permalink

      Kalau berlaku pada bangsa lain kita tak rasa dia masih disokong dengan perbuatan aib yang maha tinggi itu. Masaalah dengan bangsa kita, pengamal maksiat ini di ampu dari belakang, diangkat tinggi dan disokong kuat tanpa bebelah bagi.

      Itu membuatkan dia terasa dimaafkan dan keaiban maha tinggi itu bertukar menjadi benda elok. Dengan ini kemungkaran akan berterusan dan tak tahu bila nak surutnya.

      Reply
      • July 15, 2011 at 12:37 am
        Permalink

        betul tu bro,
        kdg2 bila kembali pada logik akal pun, saya xjumpa logik apakah yg menyebabkan org Melayu mcm penyokong PAS PKR MESTI terima Anu-war kalaupun tidak mahu TERIMA UMNO?

        tidak terfikirkah pimpinan PAS utk buat siasatan sesama dlman PAS dahulu sebelum memutuskan utk terus MENYAYANGI Anu-WAR?

        Reply
  • July 14, 2011 at 11:05 pm
    Permalink

    Dalam hati anwar mana ada taman…tapi belalai anwar ada bunga…tapi aku harap hangpa tolong padam lah bunga raya tu..itukan bunga kebangsaan kita..tak layak hangpa tak kat situ…letaklah bunga yang gatal2 sikit….bunga keladi ke..atau apa2 bunga yang sewaktu dengan nya.

    Reply
  • July 15, 2011 at 1:41 am
    Permalink

    Anwaq cuma hebat buat torak pada rakyat dan hebat pelekoh pungkok dan tibai burit pompuan tak kira bini orang semua dia mau sapu BERSIH..!

    Reply
  • July 15, 2011 at 10:57 am
    Permalink

    Rakan2 sekalian…. SPR masih belum BERSIH…

    BUKTI… sila click ke laman web SPR berikut :

    http://daftarj.spr.gov.my/semakdm/

    di bawah adalah senarai I/C rakyat malaysia…. dan cuba semak satu persatu..
    anda akan dapati… cina, india, melayu semua ni duduk serumah… takkan sekeluarga kot… ohh lupa.. 1Malaysia

    730211065002
    730422085898
    730814105544
    631109107583
    610117106334
    620112085721
    620130045002
    571211105005
    580715106401
    590409086042
    470930105244
    471225055151
    480510075172
    390407085023
    410908085211
    430416105130.

    Bolehkah sesapa penyokong UMNO kat sini jelaskan apa yang berlaku…. dgn hujah… kalau tak sampai bila2 orang tak percaya kat UMNO..

    patut lah ramai orang turun untuk BERSIH

    ehehehh….

    Reply
    • July 15, 2011 at 12:09 pm
      Permalink

      perangkaan yang dikeluarkan oleh SPR, pengundi paling tua di negeri Perak berusia 132 tahun dan terdapat 160 pengundi yang berumur lebih 110 tahun.

      jumlah pengundi berusia antara 100 hingga 109 tahun pula adalah 1,447 orang.

      Reply
      • July 15, 2011 at 1:22 pm
        Permalink

        Bapak nya mengajar anak menipu ……

        UMNO mengajar SPR menipu

        Reply
        • July 15, 2011 at 3:07 pm
          Permalink

          abu dah la pianggg tahap gaban…..dia pulak boleh tipu hang….

          aku tengah dok cari…bodoh tahap apa hang ni…

          orang bodoh…tipu orang bodoh…tu laaa PR !!

          Reply
          • July 15, 2011 at 10:38 pm
            Permalink

            Nasib sungguh laaa rumah sewa tuhhhhhh…..nasib laa sapa yang dok rumah tuhhh…spr dapat nama. nih semua nama penyewaaaa rumah tuhh…bukan pemilik rumah tuhhhh…

      • July 15, 2011 at 2:25 pm
        Permalink

        sumber dari org munafik mana boleh percaya…

        Reply
        • July 15, 2011 at 2:54 pm
          Permalink

          sumber dari org munafiq..MUNAFIK yang nyata wahai kawan2..
          berdosalah korang menyebarkn link hoax ni utk tipu org..

          DAFTAR SPR yang betul ialah (BM):

          h.ttp://daftarj.spr.gov.my/NEWDAFTARJ/

          Semakan dalam BI :

          h.ttp://daftarj.spr.gov.my/NEWDAFTARJ/DaftarjBI.aspx

          Reply
          • July 15, 2011 at 3:05 pm
            Permalink

            HAHAHAHAHAH !!….HIK ! HIK ! HIK !

            dah lama dah aku jangka yang abu ni retarded…….!!

            buat web sendiri….masukkan data sendiri….pas tu suruh satu dunia check……..

            c4…abu tu kawan hang ka ?

            hahahahahahahah

        • July 15, 2011 at 3:17 pm
          Permalink

          Tuan kaki COPY PASTE (pemalas)

          aku dh check dr link yg betul dr SPR,

          mula2 aku check kad pengenalal aku dulu

          MANA ADA TULIS ALAMAT LENGKAP
          yang ada cuma LOKALITI PENGUNDIAN

          mcm kes di atas..semua maklumat berbeza, nama, IC, umur, tarikh lahir, so apa yg ko kalut sgt ni??

          Yang aku dpt : LOKALITI : 105/34/07/028-JLN 14/20 dan bila aku check di GOOGLE EARTH + MAP 14/20 tu jalan yang panjang dan ada deretan rumah dan rumah kedai.. dan 028 tu bukan alamat lah ngok oiii.. itu lokaliti yg di tetapkan SPR..

          mcm alamat aku jugak..lokaliti akhir ialah 001-XX XXXX(nama jalan)

          so apa yg ko meroyan sgt ni? kalao ko tk puas hati juga sila buat bantahan ke SPR..

          Reply
          • July 15, 2011 at 5:55 pm
            Permalink

            http://daftarj.spr.gov.my/NEWDAFTARJ

            hah ni link yang raplahjingga bagi plak… bukan hoax punya…

            cer check.. sama tak…

            aku masuk IC aku kat dua2 web tu sama jer result…

            link ko bagi tu tak leh bukak la bai… ngok betul la.. bagi la link betul2….

          • July 15, 2011 at 6:10 pm
            Permalink

            kau dengarlah cakap anjing UMNO tu bro..

            pasdaplaknat —> anjing UMNO @ bapok bajingan dari tanjung malim.

            bila lah aku nak jentik bapok tanjung malim ni…

          • July 15, 2011 at 6:28 pm
            Permalink

            Tuan COPY PASTE….memang dua2 link boleh masuk dan sedara akan detail yang sama kecuali satu link ada no.rumah satu lagi xder…kalau nak tau link yg betul…sila ke spr.gov.my…baru tekan semak daftar…kat situ sedara akan dapt tau mane satu link yg betul dan satu lg yg palsu….jgn masuk trus direct link …masuk spr.gov.my

            sah…link yg anda kasi http://daftarj.spr.gov.my/semakdm/test.asp adalah palsu….prasan tak test.asp kat add tersebut

            yg betul…link sebenar
            http://daftarj.spr.gov.my/NEWDAFTARJ
            PR membawa fitnah yg maha besar….

      • July 15, 2011 at 3:03 pm
        Permalink

        ni lagi bodoh……kan SPR dah jelaskan kalau ada kematian….tolong laporkan kepada SPR….dengan bukti…sijil kematian.

        Supaya nama itu dapat dikeluarkan daripada sinarai nama pengundi….berapa ramai waris yang melaporkan kematian kepada SPR ???

        SPR tidak mempunyai hak untuk mengeluarkan nama pada daftar pengundi tanpa bukti yang kukuh !!

        hang paham kan abu ? hang ni kalau ada waris meninggal…..yang hang serbu dulu…pejabat pencen…tabung haji…tu yang hang pi serebu dulu….

        pas tu nak salahkan SPR……sia-sia jer kerajaan BN buat sekolah bagi hang mengaji….pianggg tak sudah

        Reply
        • July 15, 2011 at 10:58 pm
          Permalink

          BALACI PEMBANGKANG MEMANG JENIS HANTU RAYA.menipu rakyat dengan menggunakan laman web palsu. Kalau ketua depa yang sanggup TIPU ANAK BINI ajaq depa pulak tipu orang masjid dengan menjahanamkan negara. Bawak bertobattt …Semua no kad tadik palsu dan palsu…nih ..C4 memang manusia yang layak kita kambus hidup hiudp..Abu pulak layak kita bagi champazii koyak…..Inilah manusia yang allah cipta untuk menipu. Dan Allah bagi oghang lain….tau hangpa pesen menipuuuuuuuuu!!!!!

          Reply
    • July 15, 2011 at 1:20 pm
      Permalink

      IC palsu pun UMNO pernah keluarkan ……

      Reply
    • July 15, 2011 at 1:41 pm
      Permalink

      Anwar tak pernah ajar pengikutnya selesai masalah care betul…

      kalau bende ni BUKTI…. nak buat ape melalak hanya dalam blog2 dan dijalanan saja?…
      why not pemimpin PR sendiri pegi jumpe dengan pihak SPR dan setel masalah ni… nak betulkan masalah biar la dengan cara yang bijak dan professional… kenapa perlu gunakan rakyat, kenapa perlu berhimpun dijalanan dan lakukan provokasi, masalah utama adalah SPR didakwa tak bersih tapi kenapa yang dilaungkan “reformasi”?. kenapa perhimpunan tu perlu diadakan di tempat tumpuan ramai orang?.. dimana hak orang awam yang berada disekitar tempat perhimpunan?. dimana pula hak peniaga dan siapa yang nak gnti rugi diatas kerugian mereka? pemimpin PeRosak tak fikir ke impak semua tu dan tak terfikir ke masih ade jalan penyelesaiaan yang lebih bijak lagi?… dari segi agama pulak, ada ke islam mengajar kita selesaikan masalah dengan berhimpun dijalanan dan mengeluarkan kata2 yang kesat dan akhirnya tak beri faedah pada rakyat se-sen pon… yang paling sedih… ade puak PAS yang menyamakan perhimpunan bodoh sabtu lepas tu macam perjuangan nabi… sedangkan didalam perhimpunan tu pesertanya ade yang mengeluarkan kata2 kesat dan ianya diketuai oleh seorang kafir…

      Reply
      • July 15, 2011 at 2:13 pm
        Permalink

        apa bengap sangat ElectroMagneticPulse ..

        gi mampus sama anwar… orang citer pasal current government.. kau melalak anwar apa hal.. Anwar tu ex-Idola kau ker..? kau bekas ahli PAS ker..?

        stupid idiot..

        Reply
        • July 15, 2011 at 2:22 pm
          Permalink

          yang kau melenting bila aku cakap pasal anwar ni ape hal?….
          hahahahahaha…kau tu lagi bodo… aku rase aku bukan citer pasal anwar semata2 dlm post aku tu…. tapi aku rase ade betol gak bile aku cakap anwar tak ngajo penyokong die buat cara betul… yang die tahu hanya merosak minda rakyat dan terhasil lah orang macam ko…hahahaha…
          haaaaa….dalam post ni baru la aku cite sal anwar….

          Reply
          • July 15, 2011 at 2:29 pm
            Permalink

            cuba ko semak dulu daftar SPR yg Tuan COPY PASTE kasi tu
            mane rasional nye satu rumah duk kongsi2 pelbagai bangsa
            kawasan di DUN Bukit Gasing tu…… bukan nye kawasan orang2 papa kedana

          • July 15, 2011 at 2:50 pm
            Permalink

            suruh aku semak buat ape….. bukan aku ade kuasa untuk betulkan dan sahkan maklumat ni sahih atau palsu…. pegi la suruh pemimpin korang bawak bende tu dan suruh orang yang sepatutnya semak dan betulkan jika ade kesilapan….argue bende ni pada pihak yang bertanggungjawab…sebab care tu lebih bekesan untuk selesai masalah….betul tak abu?…

          • July 15, 2011 at 3:01 pm
            Permalink

            aku tau ko tiada kuasa……malah puluhan ribu yg brhimpun 9 Julai lpas pun tiada kuasa mmbetulkan kesalahan SPR…MP PR pun dah letih mengatakan hal ini…..NGO2 yg mnuntut pilihanraya BERSIH pun bnyak kali di aniaya.
            dan mereka2 pun dah bnyak kali mngadu pada SPR Kerajaan dan Parlimen brkenaan kesalahan daftar pemilih tu

            ape tindakan SPR …TIADA, blik2 jwapan SPR kita akan bincang “brape lama mau bincang ?” dah puluh2 tahun

            so,tak kan lah nak redho je kalu ade orang sengaja menipu?
            skurang2nya tunjukkan sikap ko yg benci pada penipuan dlam sistem pilihanraya kita….

            60,000 mnusia akan diseksa kerana melakukan maksiat
            40,000 mnusia akan diseksa kerana mendiamkan diri terhadap maksiat yg dilakukan _ Khutbah Jumaat di Masjid Al-Munawwarah

          • July 15, 2011 at 3:09 pm
            Permalink

            oiiii abu…..hang ingat rakyaat malaysia bodoh macam hang…….

            buat web sendiri…pas tu suruh orang check…..

          • July 15, 2011 at 3:22 pm
            Permalink

            jingga…ko mngarut ape ni ?
            aku tak pernah buat/ade web sndiri berkaitan politik
            so mane rasional nya aku mintak orang tngok web/blog aku ?
            nak ke blog mykmu pngampu tegar umngok ni pun kekadang aku tak smpat

          • July 15, 2011 at 3:27 pm
            Permalink

            DAFTAR SPR yang betul ialah (BM):

            h.ttp://daftarj.spr.gov.my/NEWDAFTARJ/

            Semakan dalam BI :

            h.ttp://daftarj.spr.gov.my/NEWDAFTARJ/DaftarjBI.aspx

          • July 15, 2011 at 3:40 pm
            Permalink

            Oops! Google Chrome could not find h.ttph.ttp://daftarj.spr.gov.my/NEWDAFTARJ/
            Semakan dalam BI :
            h.ttp://daftarj.spr.gov.my/NEWDAFTARJ/DaftarjBI.aspx

          • July 15, 2011 at 5:52 pm
            Permalink

            Encik Rapah Jingga… terima kasihlah sebab bagi link SPR yang betul…

            tapi.. bila aku masuk balik senarai I/C yang aku bagi tu…
            sama gak result dia…

            PASDAPLAKNAT .. ko kena check pakai raplahjingga nyer link plak kalau kata link aku bagi tu HOAX..

            jangan senyap jer yer,,, bagi lah hujah lain pulak…
            heheheh…

            730211065002
            730422085898
            730814105544
            631109107583
            610117106334
            620112085721
            620130045002
            571211105005
            580715106401
            590409086042
            470930105244
            471225055151
            480510075172
            390407085023
            410908085211
            430416105130.

        • July 15, 2011 at 2:46 pm
          Permalink

          PR kalah kerana SPR? Kah..kah.. Bodohnya anjing2 PR. Kalau letak calon bodoh dan dungu mane nak menang.. Kelulusan setakat SRP ada hati nak tadbir malaysia.. Urus 4 negeri pun lintang pukang.. Sampah kat selangor pening nak urus inikan pula pentadbiran sebuah negara.. Lawak..lawak..

          Reply
          • July 15, 2011 at 5:56 pm
            Permalink

            bila marah tidak dapat di kawal… akhirnya… sesama manusia digelar anjing..

            hakahkahkahka… sorry bai… aku gelak tak tahan..

          • July 15, 2011 at 6:43 pm
            Permalink

            dol….check balik 028 tu apa….no rumah ke…no kawasan…?
            pas tu hang mai sini balik…..

          • July 15, 2011 at 9:25 pm
            Permalink

            SISTEM SEMAKAN PEMILIH BAGI ISI RUMAH
            BIL NO.KPT / NO.KP LAMA / NAMA ALAMAT PARLIMEN (a) / DUN (b) / DAERAH MENGUNDI(c) / LOKALITI (d)
            1 390407085023 (1415089)
            BEH CHU CHUAI 26
            JLN 14/20 a. PETALING JAYA SELATAN
            b. BUKIT GASING
            c. JALAN SEMANGAT
            d. JLN 14/20 (105/34/07/028)
            2 410908085211 (1450932)
            WONG HAH @ WONG POOI LAM 26
            JLN 14/20 a. PETALING JAYA SELATAN
            b. BUKIT GASING
            c. JALAN SEMANGAT
            d. JLN 14/20 (105/34/07/028)
            3 470930105244 (3908285)
            SAM AH MOY 26 a. PETALING JAYA SELATAN
            b. BUKIT GASING
            c. JALAN SEMANGAT
            d. JLN 14/20 (105/34/07/028)
            4 471225055151 (0575086)
            MICHAEL GAN SENG KHOON 26
            JLN 14/20 a. PETALING JAYA SELATAN
            b. BUKIT GASING
            c. JALAN SEMANGAT
            d. JLN 14/20 (105/34/07/028)
            5 480510075172 (0950908)
            KONG SIEW CHEE 26
            JLN 14/20 PETALING JAYA a. PETALING JAYA SELATAN
            b. BUKIT GASING
            c. JALAN SEMANGAT
            d. JLN 14/20 (105/34/07/028)
            6 571211105005 (5279237)
            YAP YEE TEONG 26
            JLN 14/20 a. PETALING JAYA SELATAN
            b. BUKIT GASING
            c. JALAN SEMANGAT
            d. JLN 14/20 (105/34/07/028)
            7 580715106401 (5480880)
            HABIB BIN KATHER GHANY 26
            JLN 14/20 a. PETALING JAYA SELATAN
            b. BUKIT GASING
            c. JALAN SEMANGAT
            d. JLN 14/20 (105/34/07/028)
            8 590409086042 (5605089)
            LEW MOY 26
            JLN 14/20 PETALING JAYA a. PETALING JAYA SELATAN
            b. BUKIT GASING
            c. JALAN SEMANGAT
            d. JLN 14/20 (105/34/07/028)
            9 610117106334 (6314222)
            MAHESWARI A/P VIJAYA GOPAL 26
            JLN 14/20 PETALING JAYA a. PETALING JAYA SELATAN
            b. BUKIT GASING
            c. JALAN SEMANGAT
            d. JLN 14/20 (105/34/07/028)
            10 620112085721 (6346253)
            YUN YOON LEONG 26
            JLN 14/20 a. PETALING JAYA SELATAN
            b. BUKIT GASING
            c. JALAN SEMANGAT
            d. JLN 14/20 (105/34/07/028)
            11 620130045002 (6349648)
            CHIN HEN MEE 26 a. PETALING JAYA SELATAN
            b. BUKIT GASING
            c. JALAN SEMANGAT
            d. JLN 14/20 (105/34/07/028)
            12 631109107583 (7178064)
            LIM KAM ENG 26
            JLN 14/20 PETALING JAYA a. PETALING JAYA SELATAN
            b. BUKIT GASING
            c. JALAN SEMANGAT
            d. JLN 14/20 (105/34/07/028)
            13 730211065002 (A2397631)
            SARASWATHY A/P VIJAYA GOPAL 26
            JLN 14/20 PETALING JAYA a. PETALING JAYA SELATAN
            b. BUKIT GASING
            c. JALAN SEMANGAT
            d. JLN 14/20 (105/34/07/028)
            14 730422085898 (A2438548)
            SHALINI A/P RAMAN NAIR 26
            JLN 14/20 PETALING JAYA a. PETALING JAYA SELATAN
            b. BUKIT GASING
            c. JALAN SEMANGAT
            d. JLN 14/20 (105/34/07/028)
            15 730814105544 (A2521290)
            CHONG YOKE SAN 26
            JLN 14/20 PETALING JAYA a. PETALING JAYA SELATAN
            b. BUKIT GASING
            c. JALAN SEMANGAT
            d. JLN 14/20 (105/34/07/028)

          • July 15, 2011 at 11:36 pm
            Permalink

            satu alamat….banyak nama pengundi, kalau musykil laporkan pada SPR…..hehe…apa masaalahnya..

    • July 15, 2011 at 2:28 pm
      Permalink

      itu je maklumat ko nak suruh aku percaya???? Ha..ha..kesian masih mencari simpati..

      Reply
  • July 15, 2011 at 12:57 pm
    Permalink

    BOOOOO Najib…

    The flash crowd that turned up to boo Najib’s event at Mansion House (the official residence of the City of London’s Mayor) was larger than yesterday’s outside Downing Street. They had been joined by Amnesty International, who have spoken out about the treatment of the Bersih demonstrators at the weekend. Amnesty commands considerable respect in the UK.

    The Malaysian PM had come to court the City’s investors and it was embarrassing. Investors do not like countries with uncertain human rights records and an unhappy middle class.

    Few non-Malaysians turned up in the end, but some of the investors who did went and chatted first to the crowd of protesters outside. One, who described himself as ‘working for a global investment company’, said that he was well aware of the human rights issues in Malaysia and confirmed that his company monitors the matter and that such issues are of concern.

    Brushed off

    Meanwhile, the main topic in the crowd was the news that Najib’s lunch with Cameron had been cancelled. Was it owing to the human rights issues or simply because the UK PM was too busy they wondered? Neither looked particularly good from the perspective of the Malaysia PM !

    Reply
  • July 15, 2011 at 12:58 pm
    Permalink

    Najib malu sampai dapat Brain Attack… tak lama lagi Najib Brainless laa…. hahah

    He calls police action “quite mild.”

    It appears that the Prime Minister has suffered a mild “brain attack” whilst on an official visit to UK.

    He experienced sudden trouble speaking or understanding speech, dizziness, lightheadedness loss of “balance or coordination”, “spinning” sensations, and “brain seizures”.

    It happened when Najib was telling CNN in an interview conducted in London that police action on those who took part in the Bersih 2.0 march on July 9, was “quite mild”.

    There was no “undue use of force”. It was of course not as mild as his initial response when he even initially claimed there was “no physical contact between police and protesters”!

    On the arrests of more than 1,600 protesters, well, “…(t)hey were released after eight hours and they were treated very well… the demonstrators were dispersed using minimum force.”

    Meanwhile, back in Bolehland, a group of brave Bersih marchers handed over a memorandum urging Suhakam (Malaysian Human Rights Commission) to probe the Najib-ordered crackdown.

    Four of them recalled their terrifying and traumatic experience of police aggression and assault on that day. One alleged that a policeman threatened to kill him when arresting him.

    There have also been countless first-person accounts of having been pounced on, pushed, punched, pinned down and pulverized by the police! They have been confirmed by witnesses.

    Pictures and video clips revealed that it was no walk in the park as the PM has suggested. They pointed to the brutal truth that the police action was far from “mild” but mean and menacing!

    This was further confirmed in a detailed report by a team of 100 people of the Malaysian Bar Council who openly monitored the rally.

    Their conclusion: “Police used excessive and unnecessary force against Bersih rally participants while arrests were made randomly and arbitrarily.”

    Officials from the UN, US and UK have expressed their concern and criticism and castigated the authorities for their heavy and high-handedness and strong-arm tactics..

    The influential Guardian called the Malaysian government gormless and said Najib will face global backlash for his “characteristic heavy-handedness” in handling the Bersih rally.

    The signed statement by 11 doctors revealing that “police had fired tear gas and chemical-laced water into the compounds of the Tung Shin and Chinese Maternity Hospitals” reduces Najib’s “mild police action” to sheer nonsense! (Please refer to my article on: Liow’s Tongue Lies!)

    “It is repulsive that the authorities entrusted with policing the nation and protecting the weak and needy, have shamelessly denied publicly, the occurrence of these incidents in spite of countless photo/video and eyewitness accounts of what was evident to all independent observers,” they said.

    During the CNN interview Najib desperately argued:“It will come up to see that we are all for fair and clean elections. And as you know, the last general election, you know, the ruling party lost five states. And we were deprived of two-thirds majority.”

    To put it very mildly, dear Najib, if the last elections were truly fair and clean, you probably would not be PM today!

    Is the Prime Minister’s visit to the Pope going to be a “mild” one too?

    Reply
    • July 15, 2011 at 12:59 pm
      Permalink

      Tau mengelabah…. lepas ni jumpa POPE plak.. apa kejadah…

      mampuh kering la mu najib..

      Reply
      • July 15, 2011 at 3:11 pm
        Permalink

        hmmm…tak luak apa-apa pun….

        biasa laaa….negara mana-mana pun ada penderhaka….itu adalah fitrah..
        ada ke negara yang tak ada penderhaka ?
        tak ada kan…..

        nampak tak ?

        Reply
        • July 15, 2011 at 5:58 pm
          Permalink

          ya.. betull… memana pun ada penderhaka…

          kalau dah tau dia penderhaka…. tak payah la layan…

          buat bodo jer… dah nama penderhaka.. mestilah semua dia cakap tak betull…

          sama gak bai… kalau UMNO jadi pembangkang… otomatik kau yang sokokng umno pun jadi penderhaka…

          hekhekhekhke… hukum karma tu..

          Reply
          • July 15, 2011 at 10:33 pm
            Permalink

            “KALAU” UMNO jadi pembangkang……..heheheh, bila agaknya “kalau” tu akan jadi kenyataan yek?

  • July 15, 2011 at 1:12 pm
    Permalink

    “Unperturbed by local and international pressure over the crackdown against Bersih 2.0 rally last Saturday, Prime Minister Najib Abdul Razak continued to maintain his stand that the police had used minimum force with no physical contact at all with the demonstrators.” —– KEPALA BAPAK KAU NAJIB

    Reply
    • July 15, 2011 at 2:30 pm
      Permalink

      dah nama ko ni keje copy paste…

      ok gak buat keje ni…. bagi maklumat yang budak2 UMNO tak nampak…

      tapi ko jangan la..sampai kepala bapak pun kau main… cool jer… hahah

      Reply
      • July 15, 2011 at 3:13 pm
        Permalink

        ” continue to mainstain his stand that the police had used minimum force ”
        way to go najib…..

        tegas !!….itu yang rakyaat hendak…well done.

        Reply
        • July 15, 2011 at 6:00 pm
          Permalink

          yeah najib..!!

          rupa nya..sepak orang macam dalam video tu… minimum force rupe nyer..

          oooo…. hidup Polis Raja Di Malaysia..!! lu nyer kick wa salute la…. next time jangan bagi minimum.. kasi maksimum terus…

          ahhahaha… lawak lah.

          Reply
          • July 15, 2011 at 10:35 pm
            Permalink

            Setuju….guna “maximum force”…baru padan muka penderhaka-penderhaka nih….minimum ni tengoklah masih tak sedor diri!

  • July 15, 2011 at 1:57 pm
    Permalink

    BUSUK HATI SUNGGUH PEMBANGKANG!!

    SEMINGGU selepas perhimpunan haram Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) di Kuala Lumpur, isu itu terus membakar kemarahan semua rakyat Malaysia.

    Di pihak penyokong kerajaan, jelas sekali kemarahan bertumpu kepada Pengerusi Bersih, Datuk S. Ambiga dan ketua parti-parti pembangkang yang jelas sekali telah memperdaya, menghina dan membelakangkan titah Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin selaku pemimpin tertinggi negara.

    Penyokong pembangkang pula marah rancangan pemimpin mereka dihalang pihak berkuasa, sementara yang di atas pagar marah kehidupan harian mereka diganggu dan terhalang disebabkan perhimpunan haram tersebut.

    Namun, amatlah mengecewakan apabila media pembangkang dan media asing berterusan memutar cerita bagi menunjukkan peserta perhimpunan haram sebagai ‘hero’ sementara polis dan kerajaan sebagai ‘penjahat’ kejam.

    Rata-rata media asing terutamanya yang bertumpu di Barat memainkan isu tersebut sebagai sebuah perjuangan demokrasi terhadap ‘kepimpinan kuku besi’ yang seterusnya digunakan pula media pembangkang di Malaysia untuk mengapi-apikan rakyat membenci kerajaan.

    Ini jelas digambarkan melalui paparan portal pembangkang Malaysiakini yang memetik laporan AFP kononnya 170,000 orang telah menyokong (Like) laman Facebook 100,000 People Request Najib Tun Razak Resignation (100,000 rakyat mahu Najib Razak berundur) bagi mendesak Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak meletakkan jawatan.

    Petisyen melalui laman sosial itu dilihat sebagai langkah pembangkang cuba memburukkan nama Najib menjelang Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) yang bukan sahaja bakal menentukan naik turun Barisan Nasional (BN) malahan hidup mati pakatan pembangkang sendiri.

    Jelas sekali etika laporan seimbang dan neutral yang sering dilaung-laungkan AFP mahupun Malaysiakini juga telah ditongsampahkan apabila hanya melaporkan angka untuk laman tersebut sedangkan laman Facebook di bawah nama Najib Razak telah menerima sokongan (Like) hampir 800,000 orang ahli.

    Sementara itu, laman bertajuk 100,000 People Request Anwar Ibrahim To Be Prime (100,000 rakyat mahu Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri) dan 100,000 People Request Ismail Omar Resignation (100,000 rakyat mahu Ismail Omar berundur) masing-masing hanya disokong sekitar 3,200 dan 3,700 ahli Facebook.

    Ambiga sendiri melalui temu ramah dengan akhbar antarabangsa Wall Street Journal menegaskan pihaknya tidak terlibat dengan laman Facebook tersebut serta tiada niat memaksa Najib meletakkan jawatan mahupun menggulingkan kerajaan seperti di negara lain.

    Pengerusi Bersih itu turut menyangkal menjadi alat pembangkang sebaliknya menegaskan pihaknya mahu bekerjasama dengan kerajaan untuk menambahbaik sistem pilihan raya negara.

    Bagi penganalisis politik Asia Tenggara, Ahmad Zaki Hassan, tindakan membuat dan melaporkan tentang laman Facebook itu adalah tidak wajar kerana tinjauan melalui media itu tiada memberi makna apa-apa.

    “Prinsip demokrasi sudah jelas, jika mahu jatuhkan atau naikkan seseorang perlu melalui pilihan raya dan Perdana Menteri sendiri tidak melanggar mana-mana prinsip demokrasi berkenaan.

    “Tindakan membuat dan melapor mengenai laman itu jelas berat sebelah dalam cubaan memanipulasi isu terutama yang memihak kepada mereka (pembangkang),” katanya.

    Menurutnya lagi, orang Malaysia bukannya bodoh kerana pada asasnya mereka tahu laporan dan kandungan laman itu berat sebelah.

    Beliau turut kesal etika kewartawanan dalam menyalurkan maklumat yang dilaungkan pihak terbabit selama ini diketepikan sedangkan orang di luar bidang media juga dapat membezakan sama ada laporan itu berat sebelah atau neutral.

    “Perkara sebegini berlaku dari dulu lagi. Prinsip bagaikan tidak perlu dipegang, etika boleh diketepikan asalkan pembangkang dapat menggunakan sesuatu perkara sebagai isu.

    “Pembangkang akan cuba cipta apa sahaja isu dan gerakan untuk lemahkan kerajaan. Mereka mahu fokus kerajaan hanya diberi kepada mereka sehingga sukar menumpukan perhatian kepada perkara lain,” jelasnya.

    Tambah Ahmad Zaki, pembangkang juga tidak memerlukan perhatian penuh rakyat asalkan gerakan mereka tidak sunyi dan tenggelam menjelang PRU-13.

    “Seperti kes video yang dikaitkan dengan Ketua Pembangkang, betul atau salah tidak penting selagi isu itu memberi fokus kepada gerakan mereka di media mahupun di Parlimen,” tegasnya.

    Pemerhati politik, Profesor Datuk Dr. Zainal Kling pula berpendapat, taktik membuat dan melaporkan mengenai laman Facebook itu satu permainan kotor oleh individu berkepentingan.

    “Akhbar The Star melaporkan baru-baru ini terdapat kumpulan tertentu yang menggunakan alat dan media elektronik untuk menyatakan fakta yang salah dan serong demi agenda mereka yang berkepentingan.

    “Taktik mudah melibatkan sebilangan kecil individu yang menghantar mesej dan pilihan yang sama berulang kali untuk mencapai ‘angka sasaran’ menunjukkan media elektronik sekarang mudah dimanipulasi,” ujarnya.

    Oleh itu, beliau menganggap masyarakat umum boleh mengatakan mana-mana tinjauan melalui Facebook atau apa sahaja media elektronik tidak boleh dipercayai lagi kecuali individu yang menyumbang diketahui dan dibuat melalui kaedah ilmiah.

    Zainal menyarankan orang awam agar lebih kritis dan rasional dalam menerima laporan tinjauan sedemikian di samping perlu berwaspada dengan permainan kotor dan manipulasi individu tertentu.

    “Mereka sanggup mempergunakan sepenuhnya pendapat dan emosi masyarakat umum demi mencapai cita-cita sekumpulan kecil manusia.

    “Individu yang lebih kritikal pemikirannya perlu melihat kaedah pelaksaan tinjauan sedemikian sementara pihak yang bertanggungjawab perlu mengambil tindakan undang-undang terhadap golongan yang cuba menipu rakyat ini,” tegasnya.

    Beliau berharap Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) dapat bertindak terhadap penyelewengan fakta sedemikian yang jelas sekali semata-mata demi agenda pihak tertentu.

    Hakikatnya, sesiapa sahaja boleh membuat laman serupa dengan apa juga agenda dan hanya perlu menggunakan beberapa profil peribadi yang berbeza serta mengajak rakan dan saudara mara, mahupun ahli parti politik di dalam atau luar negara menekan butang ‘Like’.

    Nyata sekali Facebook mahupun mana-mana perhimpunan haram tidak mampu memberi gambaran sebenar pendapat majoriti rakyat.

    Pihak yang cuba memanipulasi kaedah yang tidak boleh dipercayai untuk meracun orang ramai membenci kepimpinan negara juga perlu sedar bahawa bukan semua orang boleh ditipu sepanjang masa.

    Paling utama, janganlah menghina tahap kebijaksanaan rakyat menggunakan taktik, isu atau gerakan songsang yang bukan sahaja tidak berprinsip dan beretika malahan tidak menunjukkan kematangan demokrasi di Malaysia.

    Reply
      • July 15, 2011 at 6:02 pm
        Permalink

        no.. no.. no…

        yang ada kredibiliti tu TV3 jer…. tu pun kat Malaysia jer… dan tu pun selagi Malaysia dibawah pemerintahan UMNO…

        kalau UMNO kini dan selama nya… TV3 pun berkredibiliti kini dulu dan selamanya..

        hekhekhekhekhke….

        Reply
        • July 15, 2011 at 10:40 pm
          Permalink

          Ko buat-buat lupe utusan, kredibiliti yg langsung tak boleh dipertikaikan. Utusan MELAYU tu…..! Its simply self-evident!

          Reply
  • July 15, 2011 at 2:14 pm
    Permalink

    puak penyokong pembangkang anggap konon mereka hero dan hebat ketika sertai perhimpunan bodoh sabtu lepas…. mereka adalah hero dalam merosakkan negara, mereka adalah hero dalam bab menyusahkan kerajaan dan rakyat…. titah pemerintah paling berkuasa tidak lagi didengari oleh mereka… penganjur seorang yg kafir telah menderhaka pada titah raja Melayu… dan yang sedihnya majoriti peserta adalah terdiri dari kaum Melayu sendiri…ini ke yang patut dibanggakan dan disokong?…

    sedangkan dalam agama islam sendiri tak pernah ajar buat huru hara untuk selesai masalah…kerana ianya hanya akan merugikan… pada mereka yang bertemu ajal ketika hari kejadian, adakah kematian mereka berbaloi… lebih sedih kematian mereka telah dimanipulasikan ramai pihak untuk menuduh pihak yang lain sebagai kejam… dalam perhimpunan tu ade yang duk maki hamun polis dengan kata2 yang tak elok, tapi dalam mase yang sama ade mereka yang berdoa tetapi dalam keadaan sedang melakukan perkara yang dianggap durhaka pada pemimpin yang akhirnya tak mendatangkan kesan kebaikan pun pada rakyat…malah makin banyak menimbulkan perbalahan….

    Reply
    • July 15, 2011 at 2:25 pm
      Permalink

      orang-orang yang duk dalam UMNO … yang clean tu ada kena tibai ker..?? takde kan… heheh

      bukan semua orang yang tibai kerajaan tu penyokokng pembangkang lah…

      bukak la mata tu bai…

      Reply
      • July 15, 2011 at 2:32 pm
        Permalink

        itu lah ganjaran utk penderhaka malaysia.. Ha..ha.. Baru sikit beb.. Aku sokong 150% PDRM.

        Reply
        • July 15, 2011 at 2:49 pm
          Permalink

          aku sokong PDRM jaga keamanan Malaysia…

          yang tak puas hati bila tgk cara dia tangkap budak2 bersih macam penjenayah..dan bila najib cakap tu minimal… uihhhhh…

          kau ada tgk ker… ni polis belum tamat latihan ni… haha

          Reply
          • July 15, 2011 at 2:53 pm
            Permalink

            mereka hanya nampak cara polis tangkap… habis macam mana lak provokasi puak2 perhimpunan tu pada polis?…polis tu pon manusia… mereka cakap macam hebat… tapi bila kene kasar sikit dengan polis dah nak merungut… lembik ke hape…

          • July 15, 2011 at 3:06 pm
            Permalink

            sorry lah bro… kalu bukak youtube.. search bersih… melambak plak aku tgk polis mengganas..

            aku carik gak peserta perhimpunan ‘hara,’ tu mengganas kat polis.. lempar batu, lempar botol…

            aku fail mencarik..

            harap2 bro jebat boleh tolong aku.. dapatkan link nya.. terima kasih..

            aku tak perfect mana tu pasal tak jumpa2 video provokasi perserta bersih tu kot.. hehe

        • July 15, 2011 at 3:18 pm
          Permalink

          aku tak kesah polis nak kelengkung dia orang pun….memang patut…..so
          PDRM….well done !!

          orang suruh bersurai…tak nak…kena ketuk…nangis ngadu merata dunia….

          memang patut pun….

          Reply
  • July 15, 2011 at 2:23 pm
    Permalink

    Bagi penganalisis politik Asia Tenggara, Ahmad Zaki Hassan – – -> “…orang Malaysia bukannya bodoh kerana pada asasnya mereka tahu laporan dan kandungan laman itu berat sebelah.”

    heheh…

    logik la… media arus perdana VS media alternatif………. memang ler salah satu condong kepada salah satu..

    ahaha.. TV3/TV1/ utusan condong kepada sapa?
    ………. malaysiakini / tvselangor / harakah condong kepada sapa..?

    setuju la… “…orang Malaysia bukannya bodoh kerana pada asasnya mereka tahu laporan dan kandungan laman itu berat sebelah.”

    ORANG MALAYSIA… boleh nampak dan menilai berapa ketaranya berat sebelah dan penipunya laporan yang diberikan…

    haha… mana media yang atas pagar… mungkin aku tak perasan.. sebab aku layan semua yang aku sebut kat atas tu… SinarHarian tu atas pagar ker… ramai org cakap tapi aku tak pernah baca..

    Reply
    • July 15, 2011 at 2:29 pm
      Permalink

      dan media manakah yang menyampaikan maklumat lebih tepat, tulin dan jelas tu pun kita perlu ambik berat juga bro…. bagus la ko…. memang betul, orang malaysia memang bukan bodoh….

      Reply
      • July 15, 2011 at 2:40 pm
        Permalink

        macam ni la bro….

        … sapa yang kau sokokng.. tu la yang benar, tepat, tulin dan jelas.. haha

        aku suka ayat ni…
        “…orang Malaysia bukannya bodoh kerana pada asasnya mereka tahu laporan dan kandungan laman itu berat sebelah.”

        Reply
        • July 15, 2011 at 2:54 pm
          Permalink

          berat sebelah tapi tulin….

          Reply
          • July 15, 2011 at 3:04 pm
            Permalink

            apa-apa jer lah bro..
            malaysiakini boleh… malaysia today boleh.. malaysiainsider pun boleh….

            kan…
            “…orang Malaysia bukannya bodoh kerana pada asasnya mereka tahu laporan dan kandungan laman itu berat sebelah.”

        • July 15, 2011 at 10:57 pm
          Permalink

          “… sapa yang kau sokokng.. tu la yang benar, tepat, tulin dan jelas..”
          Tak juga, kita sokong pihak yg benar, pihak yg akan memberi manafaat maksimum kepada rakyat jelata… (nak sambung, bla, bla…silakan). Ini prinsip. Tapi kalo kebenaran tu tak jelas dan manafaat tu tak dijamin macam kat Malaysia ni, kita sokong “the lesser of two/three/etc evils” and “its better the devil we know”! Yg penting kita tahu siapa yg kita sokong dan kenapa kita sokong….bukan membabi buta je macam yg diamalkan oleh keldai-keldai dan lemboo-lemboo jalanan tu!

          Reply
    • July 15, 2011 at 2:34 pm
      Permalink

      biasa lah media mempunyai agenda nya sendiri.. Harakah tak menyiarkan langsung gambar puak2 demo melantak nasi yg dihidangkan polis.. Kenapa?

      Reply
      • July 15, 2011 at 2:41 pm
        Permalink

        harakah kan PR…

        .. boleh jadi dia mau cakap Polis Raja DiMalaysia tu zalim… biasa lah bro..

        Reply
      • July 15, 2011 at 3:02 pm
        Permalink

        Bro….

        ada tengok tak suratkhabar utusan ker berita… aku lupa,.. Hari Ahad…
        front page :
        yang memaparkan seorang lelaki yang join bersih… melotar sesuatu bertutup muka..sambil pegang ‘pisau’

        tak malu ker berita harian menipu.. super impose gambar tu..

        mamat pegang bendera ..dilaporkan pegang pisau… hehehe
        bendera tu di edit supaya nampak macam pisau lagi tu

        gambar tu plak copy paste kat background perhimpunan tu…

        ni ker yang dikatakan berita benar, tepat, tulin dan jelas..

        mana tak orang marah dgn media arus perdana…

        camana..?
        kang mesti ko cakap aku macai pakatan kan… eheheh

        Reply
        • July 15, 2011 at 3:22 pm
          Permalink

          edit ? hang yang kata diedit…..bagi PR ianya di edit…

          macam juga pic najib ngan perempuan mongolia tu…tian chua paste..
          BN kata di edit….copy paste…..PR mati-mati kata pic betul

          so…apa isunya di sini…?????

          Reply
      • July 15, 2011 at 4:42 pm
        Permalink

        aku pun tak kenal sapa..

        aku jumpa dalam artikel yang ElectroMagneticPulse post tu…

        aku suka ayat dia.. “…orang Malaysia bukannya bodoh kerana pada asasnya mereka tahu laporan dan kandungan laman itu berat sebelah.”

        sebab aku orang malaysia.. heheh

        Reply
          • July 15, 2011 at 6:08 pm
            Permalink

            aku nak borak sat ngan ko la raplah..

            rasa2 lah ko lah raplah…
            aku bagi andaian jer ni… betul tak betul lain citer lah….

            kalau pakatan pergi putrajaya.. (kalau)
            dan (kalau) anwar ibrahim duduk kat kerusi PM… (hahah.. kalau)

            adakah akan ada demonstrasi haram.. seperti bersih berlaku…. 5,000 org..? 10,000 org? 1000000 org?

            tu aku tanya pendapat ko la…

            pendapat aku.. TAK AKAN ada..(kalau)…

            sebab .., pastinya.. najib akan jadi ketua pmbangkang (kalau)….

            najib nyer prinsip kan..tak sokong demonstrasi jalan..

            hehehe….

            kau Pro-Najib-Rosmah ker raplahjingga.

          • July 15, 2011 at 6:50 pm
            Permalink

            hmmm…..kalau….kalau…

            pakatan pergi putra jaya….mungkin hanya untuk naik lake cruise…bergurau senda….hahahahah

            kalau…kalau….hik ! hik ! hik !

  • July 15, 2011 at 2:49 pm
    Permalink

    Kemarahan rakyat di masing-masing Tunsia dan Mesir itu bersebab. Hosni dah 40 tahun memerintah dan tidak ada tanda akan berundur, malah nak lantik anak dia pulak sebagai bakal pengganti. Zine El Abidene Ali di Tunisa pula dah memerintah selama 24 tahun, pun sama, tidak ada tanda akan berundur.

    Masing-masing tidak punya wibawa dan track record yang tidak baik maka kenapa perlu terus memerintah negara masing-masing lama-lama. Maka itu kemarahan rakyat tidak dapat dibendung lagi dan revolusi yang dilancarkan mendapat sambutan secara sukarela tanpa perlu bayar-bayar semua ni.

    Tiada beza dengan Malaysia. Walaupun Perdana Menteri bertukar ganti, dan yang paling lama pun Tun Mahathir iaitu selama 22 tahun. Tapi lihat sajalah bagaimana kerajaan Barisan Nasional dari dahulu sehingga sekarang. Tiada perubahan ketara tetapi masih mahu memerintah lagi sedangkan BN semakin hilang upaya tiada daya, usia BN tidak mengizinkan untuk terus memerintah.

    Yang kita risau kalau Barisan Nasional terus jadi pemerintah dan sistem demokrasi semakin menuju saat kematiannya, dalam keadaan sekarang pun dah nampak situasi ‘kematian demokrasi’ seperti di Mesir dan Tunisia akan berulang kembali di negara kita ini !!

    Reply
    • July 15, 2011 at 10:50 pm
      Permalink

      Haha…apa yg ko melalut ni? Jadi ko nak BN bagi walkover je kat PR? Siapa “kita” yg risau tu? Majoriti rakyat ke? Jangan la buat andaian-andaian karot-marot nak puaskan hati yg tak puas sebab tak pernah menang PRU. Bila tak menang tuduh pihak yg menang macam-macam, salahkan orang lain. Ko amalkan budaya ni, memang takkan menang nya korang sampai bila-bila!

      Reply
    • July 15, 2011 at 11:39 pm
      Permalink

      haaaaaa ? aku tak paham apa yang hang cuba kata kan di sini…..
      habeh rakyaat yang mengundi BN mesti di nafikan hak mereka…sebab hang suruh ?……hang ni betoi ka ?

      Reply
  • July 16, 2011 at 8:25 am
    Permalink

    C4 dan abu..tak lupa juga Farid….cuba hangpa ambil cuti berforum 2…3 hari. Duduk tenang2…fikir tenang2…..kurangkan sikit sikap berontak dalam diri tu…bersyukur dengan apa yang ada, IsyaAllah masaalah mental kau orang akan selesai.

    Reply
  • July 18, 2011 at 8:34 pm
    Permalink

    pd pencacai pr…imbas balik ape dh jd dgn pas skrg ni…byk sgt dh menyimpang dari landasan asal dema….dh terbukti sejelas2nye…buat ape merugikan diri sendiri dengan taksub yg tak berpekdah tuh..fikir lah sedalam2nye..kecian nengok mike ni

    Reply
  • July 18, 2011 at 8:34 pm
    Permalink

    aiyakkkkkkk…bertambah pjg belalai tuh…bubuhi baje siam ke..hahahahahahaha

    Reply
  • July 20, 2011 at 8:01 am
    Permalink

    Belalai panjang berbunga-bunga
    Mari nongkek anak cina
    wahai kak wan I nak tanya
    Dalam video tu sapa dia…?

    Reply
  • December 30, 2012 at 5:51 pm
    Permalink

    Aku Menyayangimu
    Lirik: KH. Mustofa Bisri (Gus Mus)
    Lagu: Iwan Fals

    Aku menyayangimu karena kau manusia
    Tapi kalau kau sewenang wenang kepada manusia
    Aku akan menentangmu
    Karena aku manusia

    Aku menyayangimu karena kau manusia
    Tapi kalau kau memerangi manusia
    Aku akan mengutukmu
    Karena aku manusia

    Aku menyayangimu karena kau manusia
    Tapi kalau kau menghancurkan kemanusiaan
    Aku akan melawanmu
    Karena aku manusia

    Aku akan tetap menyayangimu
    Karena kau tetap manusia
    Karena aku manusia

    Aku akan tetap menyayangimu
    Karena kau tetap manusia
    Karena aku manusia

    Aku akan tetap menyayangimu
    Karena kau tetap manusia
    Karena aku manusia

    Aku akan tetap menyayangimu
    Karena kau tetap manusia
    Karena aku manusia

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *