Penggodam: Sudah Diberi Amaran Pun Kena Jugak?

Dilaporkan semalam 51 buah laman web berkaitan kerajaan yang digodam oleh penggodam yang menggelarkan diri mereka sebagai ‘anonymous’.  Beberapa hari sebelum serangan dibuat, kumpulan ini telah mengeluarkan amaran kepada Kerajaan Malaysia dan pihak kerajaan juga dikatakan sedia maklum akannya dan mengambil tindakan sewajarnya.

Yang memalukan, pihak berwajib seperti SKMM dan CyberSecurity Malaysia (Agensi dibawah MOSTI) telah berapi-api mengeluarkan kenyataan akan menghalang serangan tersebut tapi akhirnya 51 web kena godam jugak.

Persoalan kita macam mana perkara tersebut boleh berlaku?  Tak pasal-pasal Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) dan menteri bertanggungjawab, Datuk Seri Rais Yatim menjadi persoalan banyak pihak, walaupun MOSTI turut terlibat.



Dengan kerajaan semakin menggunakan pakai sistem berasaskan internet dan menggalakkan rakyat turut sama menggunakannya, kegagalan untuk menghalang serangan siber ini (walaupun telah diberi amaran) adalah satu perkara yang amat membimbangkan kami rakyat Malaysia.

Apakah kita kekurangan tenaga mahir dalam menghadapi serangan siber sedemikian?  Seolahnya laman web milik kerajaan dan yang berhubung kait dengannya ini mudah sangat un tuk ditembusi seperti tiada apa yang menghalang.

Kalau tak silap penulis, puluhan atau ratusan juta wang dibelanjakan kerajaan dalam menguruskan laman web kerajaan di pelbagai peringkat.  Apa jadi dengan semua perbelanjaan ini kalau laman web kita hanya cantik dari segi rupa tapi berlubang-lubang dari segi keselamatan.

Baru-baru ini kita dikejutkan dengan perbelanjaan RM 1.8 juta untuk membangunkan laman facebook Kementerian Pelancongan sahaja!!!  Walaupun kebenaran dakwaan ini masih menjadi tanda tanya, itu tidak menghalang kita membuat perbandingan dari segi perbelanjaan.

Ya, kita akui, laman web berperlindungan tinggi macam White House pun pernah kena godam tapi itu berlaku tanpa amaran sedangkan yang berlaku di negara kita ni ialah dengan amaran, bukan sehari dua pulak tu malah beberapa hari sudah dimaklumkan.  Itu yang menimbulkan kegusaran tu.

Ini nasib baik hacking, sekurang-kurangnya tidak melibatkan masalah kehilangan nyawa, bagaimana kalau ancaman pengganas dan sebagainya?  Sudah diberi amaran pun masih berlaku, itu nanti hanya mengundang kecaman banyak pihak dan mengancam kedudukkan kerajaan.

Mungkin ada dipihak yang menjaga sistem firewall jabatan kerajaan dan kementerian ini yang tidak melaksanakan kerja dan tugas masing-masing atau tidak membuat pemantauan yang sepatutnya.  Mereka-mereka ini perlu dipertangungjawabkan sepenuhnya dan tindakan disiplin perlu diambil kerana kegagalan mengatasi masalah yang berlaku.

Susah-susah , tutup saja capaian ke laman web tersebut untuk satu hari,  macam mana yang dibuat KRU Studio.  Ini dah tau firewall tak sehebat mana atau petugas tak secekap mana, masih lagi membiarkan laman web beroperasi walaupun menghadapi risiko serangan.

Mintak DS Yatim tengok-tengokkan perkara inilah ya, penulis yakin ada pihak yang tak buat kerja atau tidur sambil kerja tu.

Adamyan

Hidup mesti berprinsip

62 thoughts on “Penggodam: Sudah Diberi Amaran Pun Kena Jugak?

  • June 17, 2011 at 11:15 AM
    Permalink

    heh … sikit nya hal … chek tengok projek paper masuk yang nak buat *securiti* .. kadang kadang bomo hantaq santau bomo sama yang nak berubat .. tektik taun 60 an zaman pop ye ye … tukang rekemen 20 %

    Reply
    • June 17, 2011 at 1:23 PM
      Permalink

      tak la…. ni keje APCO….

      dia nak sruh… increase security .. nanti elaun apco pun secure…

      lebih kurang la maksud ko tu jebon… org sama buat orang yg sama prevent…
      ada lah alasan nanti utk keluar bajet… hakhakhakhakhakha

      Reply
      • June 17, 2011 at 1:24 PM
        Permalink

        silap taip..

        ** ..nanti elaun apco pun increase

        Reply
        • June 18, 2011 at 12:29 PM
          Permalink

          bab apco tue aku takder maklumat…tapi pasal org sama buat orang yg sama prevent…ada lah alasan nanti utk keluar bajet tu aku setuju sgt….
          ——nie lah mesia…lastt aku undi rosak jer laaa……

          Reply
          • June 18, 2011 at 10:47 PM
            Permalink

            Undi Rosak – Tindakan Bodoh

  • June 17, 2011 at 12:28 PM
    Permalink

    pertama kalai aku baca artikel Adamyanni pakai otak….
    baru perasan buat akaun FB1.8 juta tu mmbazir
    baru perasan ratusan juta dibelanjakan kan tuk menguruskan lawan web
    tapi tak se gah yang diharapkan……

    masih rasa selamat ?????

    Reply
    • June 17, 2011 at 1:21 PM
      Permalink

      haha…. abu mmg teliti…

      Reply
      • June 18, 2011 at 12:30 PM
        Permalink

        abu bila ko nak keluar artikel lak…nak gak aku baca…nanti anta la kt mykmu…..tapi ini yg aku akui artikel adamyan ni mmg menepati perrjuangan agama, bangsa dan negara…..(bukan pas atau umno yer-asal salah betulkan)

        Reply
    • June 17, 2011 at 10:02 PM
      Permalink

      salah tu ..kan dah di dedahkan RM250K…. ketinggalan info terbaru.. dok baca harakah memang lambat sikit sebab banyak tapisan… fitnah itu pembinasa umat

      Reply
  • June 17, 2011 at 3:30 PM
    Permalink

    Ada 2 / 3 orang menteri dalam kerajaan yang aku tak bekenan sangat….mamat ni adalah salah seorang daripadanya…..dia cakap banyak sangat…..positive results sikitttt sangat…..pak najib kena jugak tengok benda-benda yang macam ni…..kita tahu dia busy…tapi dia tak ada pilihan….menteri-menteri macam ni….akan menjadi liabiliti pada kerajaan…….

    Bercakap pasal kem penerangan ni…..bagi aku arwah tok mat adalah yang terbaik, banyak yang di pantau beliau.

    Reply
    • June 17, 2011 at 8:23 PM
      Permalink

      ya betul! Arwah tok mat memg terbaik utk mendisplinkan masa dlu.. Takde ke sapa2 yg sama mcm beliau

      Reply
    • June 18, 2011 at 12:31 PM
      Permalink

      setuju bro….untuk satru manusia bkejra di bawah kabinet 4 perdana menteri…ia memerlukan lidah selembut belut….badan selicin ular….jalan pun ke cam ular gak

      Reply
  • June 17, 2011 at 3:35 PM
    Permalink

    BUkan je FB, kementerian Pengguna /koperasi buat satu website untuk price comparison…RM1.4 juta…

    Tingat aku zaman Pak Lah beriya2 beli dakwat untuk election almost 2 juta sbb nak buat pilihanraya telus katenye…lepas tu tak jadi pulak…. Mana lah pergi dakwat tu yer…?

    Reply
      • June 17, 2011 at 8:53 PM
        Permalink

        Bagi ko yg tak tahu pasal “amanah” dan tak paham nak uruskan financial, it’s ok lah. Bagi kita org yg sayang negara kita concer. Macam dulu Azalina buat high Performace Centre kat England, lebih RM27 juta habis..apa pun tarak…

        Bayar Apco dah RM76 juta…siap ada proof of payment tu….tapi sapa yg complaint..dia pulak yg kena…pelik sungguh Kjaan BN ni…

        Reply
        • June 17, 2011 at 10:00 PM
          Permalink

          tu blum crita psal mcam mane Mat Maslan jaga Felda
          brbilion hangus mcam tu jer……bila ditanya
          Felda ade aset berbillion tapi still pnjam dari KWSP smpai 6 Bil
          mlabur kat US ilang mcam tu jer 500juta

          blum kisah proton jual saham 1pound sterling jer
          msa beli RM beratus2 juta…tak ke bodoh name nye tu

          bnyak lagi kisah kebodohan pemimpin2 UMNGOK
          ni dlam mntadbir urus duit kerajaan/rakyat

          mnipu mcam haram

          Reply
          • June 18, 2011 at 12:20 AM
            Permalink

            alaaa…bang abu bukti bang abu ada ke ?…..tak ada kan,….kalau tak salah saya….ini fitnah namanya….tapi tak pe la bang….si nikki ada banyak lagi permit masuk syurga….allocation yang dia sendiri bagi dekat diri dia sendiri…hahahahaha

          • June 19, 2011 at 5:52 PM
            Permalink

            raplah sma ade ko trtinggal atau buta maklumat aku tak sure
            Felda untung 1.97Bil dan Felda pinjam duit KWSP 6Bil tu
            Mat Maslam sndir ckap, duit hngus 500juta tu Felda Ventures sndiri akui

            kisah proton bebal ni bos Proton sndiri mngaku dia buat camtu sbb nak prbetulkan keputusan bos proton sblum nye
            kes brlaku 2004

            kalu dah buta ati…mmg mcam ko lah raplah

          • June 19, 2011 at 6:30 PM
            Permalink

            hmmmm……dalam harakah memang banyak citer-citer macam ni…..boleh tahu siapa yang baca…..siapa yang idak……siannn

            errr…errr..ada tak cerita penyelewengan perbadanan menteri besar kelantan dalam harakah ???…..tak ada kan bang abu….bang abu…bang abu….

        • June 17, 2011 at 11:36 PM
          Permalink

          Amanah apaaaa tu farid ?…amanah aji adi kot..kalau yang tu dah jadi perlembagaan bagi hangpa….iskh !..iskh !

          Hangpa cukup fobia dgn Apco….aku nak tergelak, pasal Apco lah budak anuar tu di malukan seluruh dunia….pasal apco tu la budak anuar tu kena warning dek majikanya…….hang bukan tau apa pun…

          huuuuu….siap ada proof of payment lagi tuu….ni mesti hang tengok kat harakah……iskh !..iskh…! kalau harakah tu….resit beli seluar dalam pak najib pun depa boleh tailor made….alaaa…bukan hang tak tau….hang pun tau…iskh !..iskh..!

          Reply
          • June 19, 2011 at 9:33 AM
            Permalink

            kalo nk ckap psal budak anwat tu..kalo x nmpak lg mmg bodo la..wakakak..bro..sblm bersumpah tu awat x rujuk kat mane2 kitab sahih/ulama’ yg fasih..jgn nk bedal je..hang igt sumpah laknat tu sesuke ati bole wat???kawen pon x lagi..wakakak

        • June 20, 2011 at 1:26 AM
          Permalink

          pengampu UMNO buta benda2 ni ……..

          buta sebab mereka sama turut terlibat ………….

          Reply
      • June 18, 2011 at 12:33 PM
        Permalink

        kali nie farid terkena…tapi dia spin g pasal azalina….azalina tu dah kena siasat dah..walau dia umno skali pun…tapi nak tangkap org beserta bukti ni susah bro…lau anwar ada 4 saksi dan qazaf dia….korang ingat pemimpin lain takpandai ke main ngn kelemahan undang2…

        Reply
    • June 17, 2011 at 9:22 PM
      Permalink

      dakwat2 yg diimport dri india tu khbar nya skang dah dijadikan
      tasik dakwat….kasi pak lah AG dan ex KPN berenang

      Reply
      • June 17, 2011 at 11:45 PM
        Permalink

        bang abu…..macam nak sedapkan hati sendiri nampak !! tak pe lah bang abu…..carry on….

        Reply
  • June 17, 2011 at 4:06 PM
    Permalink

    Itulah……Kan dah ada sistem siber security yang dibuat oleh orang tempatan (IKONA) tapi Kerajaan masih lagi terlalu percayakan produk luar.Sila rujuk pada web ikona

    Reply
  • June 17, 2011 at 9:49 PM
    Permalink

    mane ilang nye lain2 pngampu UMNGOK ????
    dah terkedu ke bila artikel Adamyan ni smash skit kat Kerajaan ?

    Reply
    • June 17, 2011 at 11:40 PM
      Permalink

      bang abu….kami tak jumud macam bang abu….itu yang cantiknya umno ni ,yang mana patut di tegur kami tegur…..cantik umno ni sebenarnya ……tapi bang abu tak nampak….sebab bang abu suka yang hudoh dan kotor….hahahahahah

      Reply
      • June 17, 2011 at 11:58 PM
        Permalink

        Cantik ke hapa, individu yg. korup camtu dilantik jadi menteri dan pemimpin. Memang nak punahkan negara namanya. Paling kontrovisial Isa Samad yg. dah dijatuhkan hukuman kerana rasuah dilantik jadi pengerusi Felda, akai ada ka? atau dalam UMNO hanya itulah aje bijak pandai yg. ada?
        Itu pun korang bongkak kata cantik…. tak sedar kena tipu dek pemimpin kurap.

        Reply
        • June 18, 2011 at 12:14 AM
          Permalink

          marah nampak ?…eleh bujuk hang jangan marah….si nikki hang tu nak pi haji dengan duit rasuah….kami tak marah pun….siap kami nasihat dia lagi…nasib baik lah dia nak dengar….tak jadilah dia pi haji tahun lepas dengan duit rasuah….berat hukum dia tu bujuk !! siapa yang selamatkan dia….umno jugak……nak harap hangpa…..apa pun hangpa tak tau !!

          Reply
          • June 19, 2011 at 9:37 AM
            Permalink

            wakakak..
            atleast die tau mane yg salah/mane yg betul..kalo da tau salah watpe nk wat lg..jgn da tau mmg kaki corrupt still nk lantik lg..wakakakk.

          • June 19, 2011 at 5:53 PM
            Permalink

            raplah : antara glongan umat yg mustahil dpat d selamatkan lagi

          • June 19, 2011 at 10:47 PM
            Permalink

            Tak pe la bang abu…tak yah susuh-susah nak selamatkan aku….bang abu selamatkanlah diri abang abu dulu…..boleh kan ?

        • June 18, 2011 at 11:00 AM
          Permalink

          ala kaki liwat ngan sondol amoi pun diangkat jadi ketua umum boleh pulak.. Ooppss ye kalau melibatkan nafsu seks boleh jadi pemimpin cume jgn rasuah kot.. Itu yg harakah duk promosi ubat kuat. Ceramah pakatan haram pun byk gerai ubat kuat.. Minyak pelincir ade tak ek..

          Reply
        • June 18, 2011 at 7:16 PM
          Permalink

          MAT SABU TU BUAT MAKSIAT NGAN BINI ORANG TU, PAS TU DI TABALKAN JADI TIMBALAN PRESIDIN PAS LAK…. SAMA JE 2X5…

          Reply
      • June 20, 2011 at 1:29 AM
        Permalink

        Islam tu lebih cantik dari UMNO …….

        UMNo tak secantik mana pun……

        UMNO perempuan tua yang hodoh dan kotor ……

        hanya di make up sahaja ….

        Reply
    • June 18, 2011 at 11:03 AM
      Permalink

      bukan terkedu cuma seronok tengok en abu jual temberang sorang2.. Salah org belum tentu betul tp salah sendiri tak selesai2.. Cakap berapi aku tengok selangor duk gitu je.. Harapkan hasil lesen arak je la..

      Reply
  • June 17, 2011 at 9:55 PM
    Permalink

    Pemuda UMNGOK kata:
    Hisham boleh beri sebanyak mana amaran yang beliau mahu. Ini Malaysia baru. Kami mempunyai hak untuk berhimpun, dijamin oleh perlembagaan. Pemuda Umno tetap berarak pada 9 Julai ini. Itu sahaja

    – KAMI MEMPUNYAI HAK UNTUK BERHIMPUN, DIJAMIN OLEH PERLEMBAGAAN –

    ada mane2 pemampu UMNGOK nak komen ker ??????
    atau dah kelu lidah

    Reply
    • June 17, 2011 at 11:42 PM
      Permalink

      ia ke bang abu….oooooh kalau macam ni aku pun nak turun sekali…terima kasih ya bang…kerana me war-warkan perarakan pemuda umno….terima kasih !!

      Reply
      • June 18, 2011 at 12:01 AM
        Permalink

        Jangan lupa juga KJ kata peserta Demo adalah beruk2 jalanan, jadi sedialah jadi beruk jalanan bersama KJ. Tentu meriah nanti bila Bersih bergabung Pemuda… jaga2 Hishammudin takut KJ sepentas dgn. Anwar nanti, tumbang UMNO leletu jugak.

        Reply
        • June 18, 2011 at 12:16 AM
          Permalink

          tak pe la bujuk….kalau nak pujuk diri sendiri…u carry on…bukan kena duit pun !!

          Reply
        • June 18, 2011 at 11:09 AM
          Permalink

          DAP berjaya memBABIkan puak pakatan haram..

          Reply
    • June 18, 2011 at 11:06 AM
      Permalink

      aku sokong KJ.. Org main kasar mesti dibalas kasar.. Puak pakatan haram mesti diajar jugak..

      Reply
    • June 18, 2011 at 12:35 PM
      Permalink

      tapi jgn pulak tk berani tangkap abang kj…orang lain tangkap..kj tak tangkap…gelap sgt ke dia sampai polis tak nampak…aku ckp nie takut nanti rakyat hukum umno pasa kj sorang nie

      Reply
      • June 19, 2011 at 9:40 AM
        Permalink

        srh KJ pkai sunblock dulu slbm pergi..nnt xla bertmbah itam..sng polis nk tangkap..wakakak

        Reply
  • June 17, 2011 at 11:26 PM
    Permalink

    Hahahah … Mana suara pengampu… Sat lagi tetiba masuk kluar maki hamun… Umno culture..sick..

    Reply
    • June 18, 2011 at 11:07 AM
      Permalink

      pengampu takpe jangan peliwat dah la..

      Reply
      • June 19, 2011 at 9:52 AM
        Permalink

        pilih2…….

        1)peliwat tapi amanah
        2)tak meliwat tapi pecah amanah

        Reply
    • June 18, 2011 at 1:00 PM
      Permalink

      lor c24….yg aku slalu dgr di corong surau wira damai umah aku nie pas je maki hamun….pagi2 ahad ceramah subuh smpai sejauh 1km dari surau…dia nya isi semua maku dan hamun…mula n akhir je ada bismillahhirahmannirrahim and doa penutup…lain…:(:(

      Reply
  • June 18, 2011 at 1:37 AM
    Permalink

    Salam. Ya, ini satu masalah yang sangat serius. Semoga pihak berkuasa dapat menangkap mereka-mereka ini. Perkara godam ini memang telah lama berlaku di seluruh dunia cuma dinegara kita ianya sesuatu yang baru. Namun begitu kita perlu berhati-hati pada masa akan yang datang. Ini kerana kita tidak tahu kemampuan mereka ini sejauh mana mereka telah berjaya mengodam. Perkara ini memang sesuatu yang amat susah untuk dijangka. Di Amerika sendiri banyak kali digodam. Sony Playstation pun baru-baru ini telah digodam. Mujurlah kita mempunyai undang-undang siber dan sistem pertahanan siber ini perlu dipertingkatkan pada masa akan datang.

    SUDAHKAH ANDA MENDAFTAR SEBAGAI PENGUNDI? Jika belum… DAFTARLAH SEKARANG DENGAN SPR.

    BELILAH BARANGAN BUATAN MELAYU DIKEDAI MELAYU

    BOIKOTLAH BARANGAN CINA DAN KEDAI CINA

    Reply
  • June 18, 2011 at 12:48 PM
    Permalink

    saudara penyokong dan penentang umno…ini adalah satu artikel yang berwibawa yang jelas memegang kepada prinsip demi agama, bangsa dan negara…..(xkira apa parti)

    nie asyik citer politik, video seks, qazaf, twist negara islam, fitnah, pecah perut, anwar laga sini sana,aku pun dah pening pasal politik…

    byk sebenarnya isu yg boleh diketengahkan dan diperjuangkan oleh kita sbb pemimpin kita semua takder masa nak perjuangkan untuk kita sbb diorang sibuk berpolitik….

    satu badan perlu ditubuhkan kerana kerajaan nie byk sgt it infra n it budget dia…apa yg terjadi aku tgk byk kotak2 besi berharga puluhan ribu, ratusan ribu per unit yg hanya sempat guna 3-4 kali jer..pastu jadi tempat aku duduk je dalam bilik server….

    begitu juga dengan mykad chip…dulu bukan main inilah teknologi…g mana2 bawak my kad jer takya bawak meps, lesen dll..skang…asyik takleh baca je my kad aku dah 4 kali tukar….

    pastu save pulak kenaikan harga minyak masa naik rm2.80 kata dapat save berbillion ringgit so nak tambah lrt dan apa2 laa..mana….

    yg pas ngn seleweng dia…yg umno ngn rasuah dia…yg pkr atas2 je la kaya bawah2 dapat la ciput…dap mca mic sorak….nampaknya sejarah runtuh empayar melaka smpai dijajah oleh beberpa penjajah tanpa penentangan akan berualang…..

    nak jaga dan jajah org melayu senang jer…citer je org sebelah beli pinggan harga 8 ribu….confirm satu kampung akan beli….pastu lagakan ckp pinggan ko tipu….confirm….takyah susah2 anta askar mati g perang..org melayu dah perang dulu….

    bagi yang berakal….smoga kita buat la sesuatu yer…

    Reply
    • June 18, 2011 at 12:51 PM
      Permalink

      pasal kerajaan nie jgn lah salahkan umno….aku tgk sendiri org kerajaan lagi power and lagi main dari umno….diorang org kerajaan kaya raya….harta terkumpul lebih byk dari org poliitik dan stgh menteri…kalau tukar government ke pas atau pkr pun diorang ttp jawatan yg sama….masa pru lepas pun putrajaya hampir berpuluh ribu pegawai kerajaan undi pembangkang….xda salah umno dalam hal org kerajaan…xkan nak pilih org tepi jalan peganag jawatan ksu/tksu/pengarah dll….diooang pun puluh tahun lobi jawatan tue….

      Reply
    • June 18, 2011 at 2:22 PM
      Permalink

      aku setuju dengan mustaqim.. Olahan yg bijak..

      Reply
  • June 18, 2011 at 12:53 PM
    Permalink

    ini la akibatnya kalau buat tindakan tak menggunakan otak. sbb nak jaga pihak tertentu lagi byk modal kena keluar utk lawan penggodam. dgn iq it admin kat jbt govt tu toksah buang masa la nak boleh defense website korang. buat keje utk dpt gaji je.

    apa yg penting sgt block file sharing? adakah file shring tu bahaya gila babi sampai tahap boleh membayakan negara. adakah file sharing tu lbh bahaya dari ahlong. lbh bahaya dari al-maunah. atau lebih bahya dari kumpulan ajaran sesat? perlu paham sikit, dlm dunia hanya m’sia je yg block filesharing beb. us yg sgt paranoid dgn keselamatan negara pun tak block filesharing beb. apatah lg singapore. dgn speed internet yg laju gila & tanpa sebarang sekatan ramai yg buat vpn server utk org malaysia yg pakai steamyx download dr file sharing dgn lbh laju. dlm hal ni sapa yg rugi? sah2 rakyat m’sia yg rugi sbb kena byr utk vpn akaun ke singapore.

    apa yg ada kat filesharing tu sampai membahayakan keselamat negara. anime yg paling fames, jdrama, kdrama, enggeris series. filem melayu? berapa kerat sgt filem melayu yg org share kat filesharing? norman kru tak payah nak gelabah sbb filem keluaran dia org tak suka pun download pun. baik download anime dr download filem kru. filem dia tak dpt tempat pun kat filesharing.

    adakah dgn filesharing negara menghadapi kerugian? ye mmg rugi sbb kena setup defense unit utk berhadapan dgn penggodam yg tak puas ati. soalnya kenapa block? byk lagi jenayah yg lebih besar dr filesharing yg diabaikan mcm tu saja. ahlong, kes murtad, buang anak, rasuah trafik. apesal tak amik tindakan drastik mcm block filesharing????

    tepuk dada tanya skmm. adakah tindakan yg dibuat tu betul? penggodam selamanya ada & serangan selamanya akan dibuat selagi perasaan tak pyas hati ujud. sampai bila kita mahu berhadapan dgn mereka? bukankah lbh mudah unblock saja filesharing & segalam masalah selesai dgn sendirinya.

    Reply
  • June 18, 2011 at 6:51 PM
    Permalink

    Ini baru acah2 aje. Pre-strike, belum lagi MAJOR STRIKE.

    Puak2 pengodam ni nak tengok beberapa perkara:-

    1. Adakah pihak kerajaan dapat menhalang tindakan mereka, tentu sekali TIDAK.
    2. Berapa cepat kerajaan dapat mencari/baik pulih laman2 yang sudah kena godam, jawapannya
    LAMBAT.

    Nah, mereka merasakan no problem for a MAJOR STRIKE.

    Bila?

    Saya dapat rasakan seminggu sebelum 9JULAI 2011.

    Supaya laman2 bloggers pro kerajaaan, laman2 penyiaran milik kerajaan – UNABLE TO CONNECT.

    Dan kita semua yang bergantung kepada alam siber untuk bekomunikasi akan terjerat.

    Reply
    • June 19, 2011 at 5:55 PM
      Permalink

      semasa Pilihan Raya Negeri Sarawak sbgai bukti

      Reply
  • June 19, 2011 at 6:45 AM
    Permalink

    Ini apa pulak ni menteri penggodam amah ni???

    Reply
    • June 19, 2011 at 3:16 PM
      Permalink

      ni la perangai bangsat pakatan haram.. bangsat darjat paling tinggi.. org siap bagi bukti dia kata fitnah.. dia dgn takde bukti cakap ikut suka mulut dia yg busukkk tu.. mmg dasar bangsat

      Reply
      • June 20, 2011 at 1:23 AM
        Permalink

        ini satu lagi maki hamun ……

        Reply
  • June 19, 2011 at 9:47 AM
    Permalink

    nk tegakkan islam??
    tau x mksud islam tu ape?
    tau x cara islam tu camne?

    Reply
  • June 19, 2011 at 2:03 PM
    Permalink

    suruh rais yatim godam amah dia la lagi sedap

    Reply
  • June 21, 2011 at 2:12 PM
    Permalink

    nk hack web2 kerajaan.. benda yg paling simple..

    simple.. jgn ada rasuah.. peace..

    malaysian hackers 🙂

    Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.