DAP BABI! APA YANG KIT SIANG SI BAPAK KOMUNIS MARAH DENGAN MERGER MAYBANK DAN RHB?

Kit Siang memang rajin. Blog Kit Siang kadangkala lebih update daripada blog Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim. Memang rajin. Segala benda Kit Siang akan suarakan tidak kira mengenai apa sahaja isu. Kerajinan seorang veteran politik seperti Kit Siang ini kita kena hargai. Bukan kita sahaja suka-suka menidakkan sumbangannya. Tapi kadangkala, minda Kit Siang ini terlalu terarah kepada Singapura. Malaysia tak boleh lebih daripada Singapura. Kalau Malaysia lebih daripada Singapura; maknanya Malaysia berada di jalan yang tidak betul. Kegilaan Kit Siang dengan Republik Singapura ini memang tak boleh disangkal.

Bagi mereka yang kenal dan banyak membaca mengenai Kit Siang; dia memang banyak memulakan perjuangan politik awal di Singapura. Bermula dengan menjadi Setiausaha Politik kepada Devan Nair. Kit Siang memang membina banyak kemahiran politik di Singapura. Ibarat kata, memang Singapura adalah KIBLAT politik Kit Siang anak beranak.

Soalnya, kenapa dalam soal ‘merger’ Maybank dan RHB Capital – Kit Siang terlalu takut bahawa ianya akan menewaskan banyak syarikat Singapura? Kenapa? Apa hebatnya Singapura sampaikan kita tak boleh nak melebihi negara tersebut? Apa salahnya kalau bank kita melebihi ‘capital’ yang dipunyai oleh Bank Singapura? Berdosa? Hukum mana?

http://parpukari.blogspot.com/

5 thoughts on “DAP BABI! APA YANG KIT SIANG SI BAPAK KOMUNIS MARAH DENGAN MERGER MAYBANK DAN RHB?

 • June 17, 2011 at 9:31 PM
  Permalink

  malaysia kini dah semakin maju dan seiring dengan singapork..Bank terbesar Abu Dhabi nak gabung dengan Maybank dan RHB kapital dan akan jadi konglomerat TERBESAR asia tenggara menewaskan singapork..

  negara maju 2020 dan negara berpendapatang tinggi menggusarkan singapork..bila rakyat malaysia mampu untuk membeli hartanah dan eset strategik negara tu.

  p/s: kat Johor nih pada 10 tahun lepas jika nampak kereta yg.jarang dilihat dan berjenama besar sudah tentulah kereta singapork..Kini kereta mewah melimpah ruah di Johor ber plet tempatan …Sekadar Toyota Alphard, Wish, Merch, BM…bersepahh…..

  Reply
  • June 18, 2011 at 5:24 PM
   Permalink

   Aslkm, Nak tergelak saya lu cakap bila rakyat Malaysia mampu beli aset strategik negara tu… Kalau lah kita periksa kat Iskandar Johor tu… siapa pelabur terbesar sana ?? Singapura beb… so jangan heran kalau banyak kereta mewah kat Johor tu tetap orang Sinagpura punya.. Apa apapun go Muslim go .. kita tawan ekonomi dunia Amin

   Reply
   • June 25, 2011 at 12:22 PM
    Permalink

    NEUTRON…58% pelabur iskandar adalah dari dalam negara dan selebihnya 48 % asing…Segment asing diterajui negara teluk seperti Abu Dhabi..Aku rasa ko bukan orang Johor kan? sebab tu penilian ko skeptikal dan khianat.

    Pelaburan melebihi jangkauan – IRDA

    Ismail Ibrahim (kiri) membincangkan Seminar Iskandar Wealth di Kuala Lumpur, semalam.

    ——————————————————————————–

    KUALA LUMPUR 13 Mei – Sejumlah 39 peratus daripada RM69.3 pelaburan yang dijanjikan dalam fasa pertama pembangunan Iskandar Malaysia sejak 2006, telah pun dilaksanakan.

    Ketua Eksekutif Pihak Berkuasa Wilayah Pembangunan Iskandar (IRDA), Ismail Ibrahim berkata, ia merupakan pelaburan yang melebihi jangkauan pihaknya.

    Katanya, jangkaan awal IRDA terhadap pelaburan yang dijanjikan dalam fasa pertama pembangunan adalah sebanyak RM47 bilion, sebaliknya ia melebihi daripada yang disasarkan apabila tempoh fasa itu tamat tahun lalu.

    ”Fasa kedua yang bermula pada tahun ini dijangkakan mengumpul pelaburan kumulatif yang dijanjikan sebanyak RM73 bilion.

    ”Pembuatan dan hartanah dijangka menyumbang pelaburan tertinggi iaitu sebanyak RM28 bilion dan RM24 bilion,” katanya selepas mengadakan sidang akhbar mengenai Persidangan Kemewahan Iskandar Malaysia di sini hari ini.

    Persidangan itu dijangka berlangsung selama tiga hari bermula 24 Mei ini di Persada Johor International Centre.

    Pembangunan Iskandar Malaysia dijangka mengambil masa selama 25 tahun dan dijangka matang pada tahun 2025.

    Tambah Ismail, pihaknya melihat berlaku perubahan sederhana terhadap pelaburan di Iskandar Malaysia.

    Beliau berkata, penyertaan pelabur domestik didapati semakin meningkat setiap tahun dan ia merupakan satu perubahan yang positif.

    ”Kami dapati tahap keyakinan pelabur domestik semakin baik dan ia seiring dengan pelabur asing.

    ”Setakat ini, Iskandar Malaysia mempunyai 58 peratus pelaburan domestik manakala 42 peratus daripadanya merupakan pelaburan asing,” ujarnya.

    Tambah Ismail, beberapa bulan lalu, Iskandar Malaysia menerima pelaburan baru dalam sektor penjagaan kesihatan dan pendidikan.

    Katanya, tiga buah universiti antarabangsa dijangka beroperasi di Iskandar Malaysia bermula tahun ini termasuk dari United Kingdom dan juga dari negara jiran.

    Reply
 • June 17, 2011 at 11:28 PM
  Permalink

  ye betoi Lim Kit Sial sebenar gasar akan kebangkitan kuasa ekonomi malaysia…lebih2 lg kalu org melayu yg kaya = kuasa …

  Reply
 • June 23, 2011 at 10:45 PM
  Permalink

  Masa Hong Leong Bank ambil alih EON Bank tidak pula Lim Kit Siang ini bising-bising. Pasal apa bila Maybank ambil alih RHB Bank dia nak buat kecoh pulak. Adakah kerana pemegang saham terbesarnya adalah PNB yang merupakan badan pelaburan majoriti bumiputera melalui ASB dan ASN? Rasanya kalau CIMB pula yang ambil alih mahu roboh Gunung Kinabalu pasal Chairman/CEOnya Nazir Tun Razak, adik Najib. Tapi kalau Public Bank atau Hong Leong Bank yang beli RHB Bank mesti dia senyap dan suka punya. Betul tak?

  Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.