Sejak bila Malaysiakini ambil alih tugas Kerajaan???

Share


Saya terpanggil untuk mengulas tentang berita yang berniat jahat yang disiarkan semalam oleh portal pembangkang, Malaysiakini.com, di sini, yang menyatakan bahawa kononnya tarif elekrik sudah dinaikkan oleh Kerajaan dan pengumumannya akan dibuat oleh Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Peter Chin Fah Kui, pada satu sidang akhbar, jam 4 petang, Isnin ini. Pada saya, siaran akhbar seperti itu sangat berniat jahat dan tidak beretika untuk disiarkan sebagai bahan berita kepada rakyat.

Saya mengikuti dengan jelas mengenai isu ini dan menegaskan bahawa Kerajaan belum lagi membuat apa-apa keputusan mengenai kenaikan harga tarif elektrik tersebut. Pada satu sidang akhbar pada Khamis lepas, Peter Chin berkata bahawa harga tarif berkenaan akan diperbincangkan dan mungkin diputuskan pada satu mesyuarat oleh Jawatankuasa Penasihat Ekonomi Kebangsaan (National Economic Council), yang dijadualkan di Putrajaya, semalam (Jumaat).

Kemudian, selepas NEC bermesyuarat semalam, Peter Chin mengumumkan bahawa perkara tersebut masih belum selesai diperbincangkan dan masih perlu diperhalusi untuk mencapai satu keputusan. Peter Chin memaklumkan bahawa sekiranya keputusan mengenai isu itu dicapai, pihaknya akan mengadakan sidang media pada Isnin ini untuk memperjelaskan mengenainya. Itu fakta sebenarnya.

Dalam sidang media semalam, Kerajaan tidak pun mengumumkan bahawa tarif elektrik dinaikkan. Tidak ada kata muktamad dan masih lagi diperbincangkan serta diperhalusi. Dalam kata lain, tarif elektrik tidak pun dinaikkan. Tapi, memang sudah dasar media pembangkang yang sememangna suka menyebarkan berita bohong, tiba-tiba Malaysiakini menyiarkan berita bertajuk “Kerajaan meluluskan tarif elektrik”!

Jahat betul bunyinya! Bila masa Kerajaan luluskan? Memang benar Datuk Seri Najib yang pengerusikan mesyuarat itu, tapi tidak ada pun pengumuman dari pihaknya yang menyatakan bahawa Kerajaan meluluskan kenaikan tarif elektrik seperti yang dilapor oleh portal pemutar alam tersebut! Jelaslah Malaysiakini mendahului Kerajaan dalam hal ini.

Sikap mendahului kerajaan untuk memberitahu rakyat mengenai perkara sensitif seperti ini adalah sangat tidak beretika dalam dunia kewartawanan. Belum pun Kerajaan umumkan, mereka yang umumkan dulu? Siapa yang menjadi Kerajaan sebenarnya? Kerajaan BN atau Malaysiakini? Pada saya, niat sebenar sidang editorial Malaysiakini adalah untuk menimbulkan kemarahan rakyat terhadap Kerajaan kepada sesuatu yang tidak pasti!

Sebenarnya, belum tahu lagi sama ada benar atau tidak tarif elektrik akan dinaikkan atau tidak. Tarif itu mungkin kekal dan mungkin juga dinaikkan, malah mungkin juga diturunkan! Tidak mustahil untuk diturunkan, bukan? Sekiranya Peter Chin mengumumkan bahawa kadar harga tarif elektrik diumumkan turun, apa kata Malaysiakini? Tentunya dia putar belit 360 darjah mengatakan bahawa Kerajaan “takut” pada desakan pembangkang! Itulah yang mereka “spin” sebelum ini mengenai spekulasi kenaikan harga minyak baru-baru ini.

Tunggulah Isnin ini. Tak payahlah buat spekulasi mengenai perkara yang tidak pasti. Keputusan menaikkan, mengekalkan atau menurunkan harga minyak adalah terletak pada Kerajaan, bukan Malaysiakini. Tindakan portal pembangkang ini jelas tidak bertanggungjawab dan tidak beretika untuk disiarkan kepada rakyat. Apatah lagi berita itu akan mengganggu emosi rakyat yang bercuti di hujung minggu. Kita tunggu Isnin ini.

Seharusnya, pihak-pihak tertentu mengambil tindakan terhadap Malaysiakini yang menyiarkan berita beunsur fitnah seperti ini. Sewajarnya Khairy Jamaluddin mengumpulkan anak-anak buahnya yang bekelulusan Oxford itu untuk berdemo secara aman di depan pejabat Malaysiakini membantah berita-berita seperti ini. Bukan Utusan yang melaporkan berita palsu, tapi Malaysiakini lah yang sebegitu jahat menyiarkan pembohongan demi pembohongan kepada rakyat.

Harap jelas mengenai perkara ini. Wallahua’alam.


47 thoughts on “Sejak bila Malaysiakini ambil alih tugas Kerajaan???

  • May 28, 2011 at 5:44 pm
    Permalink

    Setiap kali membaca portal berita dalam talian Malaysiakini (MK), perut saya naik mual kerana siapa juga yang bertanggungjawab terhadap MK mempunyai hati yang tersangat busuk terhadap Kerajaan, BN, UMNO, Melayu dan Islam.

    Tidak ada satu pun yang baik mengenai Kerajaan. Tidak ada yang betul mengenai BN, Tidak ada yang membanggakan mengenai UMNO dan tidak ada yang diambil peduli mengenai Islam. Semuanya dibenci, semuanya harus dikutuk.

    Setiap patah perkataan semata-mata terbit dari hati yang busuk, angkuh, cemburu, tamak dan menghasut supaya yang membacanya naik benci dan meluat.

    Mereka tidak sedikit pun menghormati Perdana Menteri yang dilantik secara demokrasi. Mereka cuba merosakkan imej dan nama baik POLIS, SPRM dan lain-lain agensi penguatkuasa.

    Mana ada negara di dunia yang memberi kebebasan mutlak seperti ini. Bila bertindak kita di label sebagi zalim, autokratik, tak demokratik dan sebagainya. Bila dibiarkan mereka semakin biadap dan kurang ajar kerana mereka tahu kita takut bertindak tegas. Demokrasikah ini???

    Reply
    • May 29, 2011 at 4:25 pm
      Permalink

      depa nih berani sejak KDN jadi sopan santun

      Reply
  • May 28, 2011 at 6:12 pm
    Permalink

    Laporan tak betul- saman jer…!!! (tgk substantial and weight of the kes ler…)

    Reply
    • May 29, 2011 at 8:03 am
      Permalink

      Alo farid saman – saman tak main la . Budaya saman ni hanya lah budaya songsang Anuar Brahim la ko dah lupa ke.

      Reply
      • May 30, 2011 at 9:01 am
        Permalink

        betul tu bro……saman2 ni style si aljuburi tu….suka2 taruk 100 juta la apa la….macam haram je aku tengok…..tapi bila suruh saman datuk eskay…tak berani pulak ……hahaha….takut kot kalau dia yg kena saman balik…!!!!!!

        Reply
        • May 30, 2011 at 3:22 pm
          Permalink

          ntah tu.kalau betul video tu fitnah, saman je la eskay. suh buat suruhanjaya untuk siasat taknak, suh saman eskay tak berani, suh tunjuk jam tak gak tunjuk2. tapi duk canang kat dlm ceramah tu semua fitnah. tapi takde usaha nak buktikan tu fitnah. setakat cakap je…hahahahah…. pelik kan?. mesti pelik lah…

          Reply
    • May 30, 2011 at 3:19 pm
      Permalink

      hermmm~… nampak benar nipunye… kerajaan belum bagi keputusan tapi depa tulis tarif elektrik dah naik. kan membohong rakyat namenye tu. saja nak bagi rakyat benci kerajaan. media macam ni ke patut dijadikan rujukan?. pikir2 la sendiri… mentang2 bebas. suke2 hati tulis story macam ni.

      Reply
      • May 31, 2011 at 4:39 am
        Permalink

        tp skunk btol2 naik kn… diorng dpt info cepat hang 2 jnis kura2

        Reply
    • May 31, 2011 at 2:38 pm
      Permalink

      mALAYSIA KINI pENYIAR BERITA mOTHER fUCKER

      Reply
  • May 28, 2011 at 7:36 pm
    Permalink

    para bloger pro bn sanggup berbogel keliling klcc klu dpt tampilkan pelakon porno video seks selain drpd anwar ibrahim. Wow yakinnya mereka yg pelakon tu anwar ibrahim.. Puak pakatan haram ada komen? Komen la sikit..

    Reply
    • May 28, 2011 at 8:37 pm
      Permalink

      jawab la si farid ooooooiiiiiii

      Reply
      • May 28, 2011 at 8:55 pm
        Permalink

        Hahaha…saya pun nak join

        Reply
    • May 28, 2011 at 10:08 pm
      Permalink

      Perlu kah layan org yg masih gelap hatinya…?? .dalam hati mereka terus suruh bsumpah. Dalam hati mereka tidak menerima hukum Islam tetapi hanya mementingkan adat2 melayu????

      Kalau nak melayan Kak Siti yg kurang knowledge ni, alamatnya buang masa saya lah….Sebab apa kes Anwar semua pelik2 sukar betul nak dibuktikan. Dalam kes CSL, CD nya terang (aku tgk kat TV jer), CD Corect3x- gambarnya terang kes Anwar ni..pelik , terlalu byk keraguan…Datuk Eskay si pengarah filem porn ni pun disanjung…!!!! Al Maklum lah…UMNO Porno lah kata kan…

      Reply
      • May 28, 2011 at 10:38 pm
        Permalink

        si farid ni memang sah peliwat.. Dia tidak akan mengiyakan pemimpin mereka. Maklumlah anwar tu warak, soleh, mcm sifarid alim kucing. Klu itu lah pemimpin umno dlm video seks aku tak tau betapa gembiranya mereka melalak. Masa ni la nak timbul hukum islam. Kepala bapak hang. Masa tuduh najib bunuh altantuya ngape tak sebut hukum islam.. Ko ingat islam tu berubah ikut nafsu manusia ke.. Ia takkan berubah sampai kiamat.. Farid ni separuh pas separuh lagi dap laknatullah. Pejuang kandang babi..

        Reply
      • May 28, 2011 at 11:03 pm
        Permalink

        Farid ni manusia bodoh yang sudah hilang keyakinan terhadap PAKATAN OMEGA.
        beliau cuba memujuk diri dengan mengembalikan keyakinan politik dan ketaksuban dirinya kepada PAKATAN HARAM ini dengan mengulang-ulang statement yang AMAT BODOH dan TIADA NILAI dalam berhujah..

        jadi untuk menjawab hujah bertaraf najis dari si Farid ini memadailah dengan kita perkataan yg hina bgnya..
        dan kita doakan manusia2 bongok seperti Farid ini akan insaf dan dpt hidayah dr menjadi pencacai munafiq dan kafir.
        Jika beliau tidak insaf juga SEMOGA BALA DAN LAKNATLAH untuk dia! AMINNN!

        Reply
      • May 29, 2011 at 8:00 am
        Permalink

        Farid …… patut la ko sokong kuat Pakatan Haram ni sebab ko pon macam diorang jugak……CAKAP TAK SERUPA BIKIN.

        Reply
      • May 29, 2011 at 4:21 pm
        Permalink

        pelik? Apa yg pelik? Mungkin bg farid pelik kerana lidah anwar petah mengucap 2 kalimah syahadah mustahil berada didlm video itu.. Syaitan boleh berupa pelbagai wajah.. Kalau csl nak nafikan pun boleh.. Tp dia gentleman. Ahli politik turki pun sama.. Soal csl kembali menerajui mca itu soal lain kerana cina yg berkehendakkannya.. Kenapa bob lokman yg mengaku munafik ketika zaman kegemilangannya sbg artis diterima masuk pas.. Jawapannya dah tentu dia ingin berubah. Kenapa anwar ibrahim berterusan dicabar agar melalui beberapa proses meyakinkan rakyat tp beliau hanya menafikan. Bersumpah taknak, ujian pembohongan tak nak, ditanya pasal jam pun nak melenting, kata tak kenal eskay tp yg gambar berpeluk ngan eskay tu siapa? Anwar pun bukanlah manusia yg boleh diterima sbg saksi sebagaimana yg dikatakan kpd eskay lantaran pembongannya..

        Reply
      • May 30, 2011 at 3:32 pm
        Permalink

        hati sape yang gelap agaknye ek? da tak boleh terima kebenaran.
        dah ade bukti yang tulin pon masih dikate tipu. ko nak hentam si pengarah buat ape? hentam la yang si pelakunya tu. skrg dah trend puak pembangkang si penjilat anwar cakap umno porno sebab pendedahan video. tapi sebenarnya yang porno tu orang yang melakukan adegan tu. siapa die? paham2 je la. die tu sape? pemimpin PKR.

        Reply
    • May 31, 2011 at 4:41 am
      Permalink

      blogger islam ke 2??? mmg zaman skunk melayu2 dlm umno mlayu lucah ke??? keje giler…

      Reply
      • May 31, 2011 at 4:42 am
        Permalink

        aku rase la… org hindu cina pn blum tntu sggup wat cm 2….. maruah mne bro

        Reply
        • May 31, 2011 at 10:38 am
          Permalink

          Org cina mengaku jer kalau dia buat..tp yg sekor tu nafikan walau muka dah terang2 100%. Dan pengikutnya pulak begitu taksub dah dibodohkan dgn penampilan dia yg warak kononya …entahlah macamana nak bagi korang percaya lagi tak taulah..sumpah buat salah..tunjuk video salah…minta jam salah..tanya pun tak boleh dah !!…heyy bro..come on lah pls…ketuk ubun2 kepala tu sikit..sedar..tolong bezakan mana yg baik dan mana yg munafik!!

          Reply
          • June 1, 2011 at 2:42 am
            Permalink

            hahahaha…. mcm mana??? sabitkan lah kesalahan 2 pd anwar… asal xbani?? lgpn video 2 kn tulen… nk takot apa… dh pi antar samapi korea usa.. utk apa???

          • June 2, 2011 at 9:09 pm
            Permalink

            bro zach,..ko tak yah le melalut…asal Eskay kuarkan video tu, nak bgtau rakyat malaysia yg waras..ko tak temasuk..mangkuk Anuwar al Jub tu tak layak jadi PM..bab hantar ke US, Korea..sebab orang bengap cam ko la..tanak percaya..kan ke mangkuk yg fikiran cam ko ada cakap super impose..so nak buktikan ketulenan la..asoi..tu la..skolah jer bertingkat2..tapi bodoh nya berlapis….buang masa layan orang akal tak berapa panjang ni..akal dok kat tumit.. 😉

          • June 3, 2011 at 3:22 pm
            Permalink

            nk tahu tulen… org dh tau mmg tulen.. tp pelaku nye sape???bapak ko ke

  • May 28, 2011 at 10:57 pm
    Permalink

    Inilah yang dikatakan fitnah berleluasa di akhir zaman..
    dan juga berita yang dikhabarkan oleh golongan kafir dan munafiq seperti MELOYAKINI.com sewajibnya kita haram mempercayai.

    Oleh itu jelaslah bahawa pencacai2 PAKATAN BOHONGRAKYAT yang menyokong MELOYAKINI ialah golongan munafiq yang amat jahat. Dan golongan kuffar dan munafiq yg bergabung tenaga di bawah payung syaitan PAKATAN HARAM ini menjadikan UTUSAN MALAYSIA sebagai kambing hitam sedangkan merekalah pembohong besar.

    Reply
  • May 29, 2011 at 9:34 pm
    Permalink

    Sejak bila?
    Sejak Utusan, Berita Harian dan lain2 media pro kerajaan lembab sangat dari segi nak update Website + lembab nak link dengan page2 popular.

    Pendek kata, tak payah nak komplen la kalau usaha tak seberapa.

    Reply
  • May 30, 2011 at 10:30 am
    Permalink

    Saudara-saudari sekalian,

    Malaysiakini.com ini adalah bakal menjadi arus perdana informasi untuk Malaysia seandainya Pakatan Rakyat memerintah.

    Para editor mereka sedang tunggu sahaja untuk merebut segala jawatan yang akan diberikan kepada mereka seandainya Pakatan Rakyat memerintah.

    NST, Utusan, Bharian, TheStar, TheSun, etc akan ditukarkan para editornya kepada mereka² yang menyokong Pakatan Rakyat.

    Apabila ini berlaku maka, segala-gala keburukkan UMNO akan ditulis, dipaparkan, diedar ke seluruh pelusok Malaysia sampai ke rumah usang ditepi sungai pun akan mereka pastikan berita² mereka akan disampaikan.

    Pakatan Rakyat akan memastikan bahawa UMNO terutama sekalinya akan berkubur buat selama-lamanya..

    Saya juga tidak terkejut segala subjek sejarah didalam Sekolah² rendah hingga ke peringkat Universiti akan diubah..dimana nanti mereka akan mengatakan bahawa UMNO itu lah perosak negara. Cuma tinggal satu bahagian jer yang UMNO itu baik iaitu memerdekakan negara..selepas itu PR akan memasukkan keburukkan UMNO seolah-olah UMNO itu adalah musuh negara..

    PR akan berpolitik didalam segala semua bidang..mereka tidak akan berhenti..setiap berita di arus perdana RTM,RTM2,TV9,TV3 mereka akan mengalunkan berita tentang keburukkan UMNO.

    PR juga akan memecat kesemua CEO, CFO, COO atau lebih senang mereka akan buang kesemua management level syarikat GLC dan ditukarkan atau mereka akan menempatkan orang² mereka.

    Dah lah kena pecat, kemudian PR akan saman mereka² ini sehingga bankrupt..PR tidak akan memasukkan mereka kedalam jail sama juga ahli UMNO pun mereka tidak akan masukkan kedalam Jail..tetapi mereka akan dimalu kan seolah-olah disula

    Saya juga tidak terkejut PR sudah pun mempunyai beratus-ratus list nama untuk mereka ‘bunuh’ character. Dan mereka akan ‘bunuh’ lebih kejam..

    Saya juga tidak terkejut PR akan menarik balik tanah² yang dibeli atau dipunya oleh ahli² BN terutama sekali UMNO. Pelbagai cara mereka boleh gunakan seandainya mereka memerintah..seperti mana mereka menuduh UMNO rampas tanah milik mereka, begitu juga mereka akan merampas tanah milik UMNO.

    Mereka akan BANNED any program tentang UMNO. Mereka akan melarang segala bentuk slogan atau perjuangan UMNO. Meraka akan padamkan UMNO daripada pemikiran rakyat malaysia terutama sekali yang muda. Supaya generasi akan datang hanya kenangkan UMNO sebagai parti yang memerdeka-kan malaysia sahaja FULL STOP..

    Saya penah berbual dgn beberapa rakan saya yang menyokong PR..saya boleh mengucap byk kali didalam hati saya..betapa bencinya mereka dengan UMNO. Betapa hina nya UMNO dimata mereka dan betapa buruknya UMNO..sehinggakan saya juga tidak berani untuk menjinak-jinakkan meraka supaya menyokong BN. Saya seolah-olah diberi amaran, jangan sesekali sebut² tentang UMNO didepan mereka..

    Setengah daripada mereka ini sampai menulis surat tidak putus² terhadap para pemimpin PR dengan memberi beberapa idea..bukan setiap bulan, dan bukannya setiap minggu atau hari..tetapi setiap kali mereka mendapat atau generate idea saja..mereka akan foward melalui email..Fuhhh lamakkkk betapa cepatnya mereka ini..saya menjadi terkejut..

    Asalkan idea untuk membaiki sistem kerajaan atau mengendali sistem kerajaan PR, para penyokong ini akan fowardkan email..saya juga tidak terkejut ada yang menelipon untuk memberi idea..dan yang paling pelik sekali mereka ini daripada golongan melayu professional

    Jadi nasihat saya, kalau UMNO masih lagi dengan internal problemnya, selagi orang² UMNO berebut jawatan, selagi ada sikap tikam-belakang, memburuk-burukkan lagi antara satu sama lain, ada kem² berlainan, selagi ada sesetengah ahli umno menutup rezeki ahli umno yang lain, selagi ada hasat dengki, selagi itu lah..saya rasa tidak mustahil UMNO akan tumbang..

    Reply
  • May 30, 2011 at 4:16 pm
    Permalink

    tgu dan tgk laaa..
    bukan baru sekali kerajaan ckp brg x naik..
    dah byk kali dah.. ptg ckp x naik.. tup tup tengah mlm naik dah harga…
    taktik suma tu…

    Reply
  • May 30, 2011 at 9:53 pm
    Permalink

    kat turki sana , yang kantoi video seks dah letak jawatan, demi parti…IMF punya chief pon dah kena cekup..yang heran nya..Anuwar kat Malaysia ni masih berkeliaran sana sini…hmmm…tak ngaku lak tu..takpa la kalau takmau ngaku…tapi mana jam omega?apesai tak saman umi hafilda & Eskay…? takut rahsia kantoi lagi kot..?? harap2 disumbat masuk Sg.Buluh selamanya pon takpa..menyusah dan memalukan kan Umat Islam dan Melayu sahaja….ko memang hebat di dunia je Anuwar..tak takut ke di akhirat sana???

    Reply
    • May 31, 2011 at 4:45 am
      Permalink

      hahahah… yg kt sane… mmg pemimpin n pelaku 2 tahu dia yg buat… kalau salah spe xtakot bro… dr panjang crita heboh… baik ngaku je…. tp kes anwar lain bro… dh dia xngaku… korang tlg la buktikan i2 dia… ader polis pn xbani ckp spe plaku 2… lau anwar ckp je la… kata bukti semua dh cukup… pirahhh

      Reply
      • May 31, 2011 at 10:04 pm
        Permalink

        bro zach..kalau dia tak buat..kenapa time interview mengelabah nak jawab soalan,, hilangkan diri kata ada kat twitter, alih2 2 jam hilangkan diri.. banyak berdalih dan tak jawab soalan yang ditanya..jam omega..kejap kata ada, tak tunjuk2 jugak..aku rasa puak PKR/PAS dok buat solat hajat..minta tunjuk kebenaran..dah ada depan mata..takmau terima..kenapa peguam2 Muslim semua dah blah dari dia? tinggal Karpal PuSingh saja sekarang? orang yg tuduh dia berjubor pulak jadi peguam bela dia?..hmmm. ..dalam jangka masa panjang, kalau mangkuk ni la jadi PM, puak2 DAP ni boleh ugut dia..PM biseksual tersohor dari Malaysia..macam aku cakap, kalau dah kena fitnah tu..kalau berani saman la Eskay, Umi Hafilda..kalau Tun M, berani lak saman berjuta2..aku rasa pemimpin pujaan ko tu pondan la bro…

        Reply
        • June 1, 2011 at 2:49 am
          Permalink

          bapak segala munafik n kaki fitnah sapa??? nak saman yg bwh2 buat apa… kalau org tuduh hang… sapa yg perlu bg bukti??? hang ka org yg tuduh??? jam omega lg??? hahahahah… polis dh habaq jam 2 made in taiwan… bli kat sana taun 2004… nie bg tau ea… 2004 anwar kat mana… dlm penjara… jgn tabur fitnah sedara

          Reply
          • June 1, 2011 at 3:29 pm
            Permalink

            takbur fitnah amende…pi tengok video tu dulu..muka sapa tu….!!!

          • June 2, 2011 at 8:41 pm
            Permalink

            zach..aku saran ko p jumpa pemimpin pujaan ko yg gila seks tu..cakap kat dia baik2..datuk seri..boleh tak saya ambik gambar “kutai” datuk seri..nak letak kat myKMU, saya rasa kutai datuk seri tak berjambul la..ahahah..baru aku percaya dia tak main china doll bro..ahaha..kalau lah jam taiwan pon..tunjuklah..rakyat nak tengok..betul ke ada kat dia..tu jer..apesal masa jumpa reporter benda tu tak dibuktikan..?? sapa dulu kena racuk arsenik?? aku tgk sihat jer dia..dok menipu orang akal pendek cam ko ada la..ko tgk muka dlm video tu, aku cabar ko, tunjuk kat orang kampung ko…agak2 diorang cakap muka sapa??..tu la solat hajat blh kata saban tahun buat..bak kata Zul Nordin..kebenaran hanya timbul kalau UMNO yg buat zalim kononnya..Tuhan dah buka sikit2 keburukan si dajjal moden tu..tanak jugak percaya..hmm..tak tau la ..elok la ko join di kat sg. buluh..makan free beb.. 🙂

          • June 3, 2011 at 3:24 pm
            Permalink

            iras muke bappak ko kot….

          • June 3, 2011 at 3:27 pm
            Permalink

            muka je???? perut pipi rambut hang xmau tgk ke??

  • May 31, 2011 at 1:08 am
    Permalink

    dukeofmontecristo——–skarang lu nak ckap aper bro….tarif elektrik mmg dah naik 7%
    hahahaa……lu pusing lah mcam mana pon – itu lah FAKTA nya

    Reply
    • May 31, 2011 at 3:36 pm
      Permalink

      Saudara PR,

      1) Apa yg menyebabkan kau rasa apabila Pakatan memerintah barang semua akan turun? Ada apa² gurantee?

      2) Yakinkah kamu(abu) bahawa seandainya PR memerintah, kesemua harga barang di Malaysia akan kembali sewaktu tahun awal 80an dimana air minuman kotak pun leh dibeli dgn harga 50sen?

      3) Apakah dasar ekonomi Pakatan Rakyat untuk menguatkan lagi ekonomi Malaysia selain daripada mengurangkan harga serta mengurangkan rakyat malaysia yang bijak pandai daripada lari ke luar negara?

      4) Apakah cara PR untuk memastikan bahawa orang melayu terutama sekalinya mendapat tempat untuk biasiswa (PSD) bagi melanjutkan pelajaran ke peringkat Universiti?

      5) Apakah maksud sebenarnya modal insan yang dilaung-laungkan oleh Pakatan? Dan dimanakah hala tuju yang ingin dicapai untuk merelisasikan modal insan ini?

      Ok abu..itu adalah 5 simple question

      1) Kita kena ingat, Pakatan Rakyat TIDAK ada didalam kerajaan persekutuan. Mereka hanya mengambil informasi daripada luaran sahaja. Sebagai contohlah kan, Petronas jual gas RM10 kpd IPP dimana harga sepatutnya RM40. Kalau Petronas jual RM40 kat IPP ko rasa IPP akan jual balik kepada pemborong (TNB) berapa? Ok² maybe ko akan kata lebih baik TNB take over IPP kan..ko kena ingat itu akan meningkatkan kos perbelanjaan, pengendalian machines, transport, pemprosesan dan sebagainya. Boleh take over, tapi jadi negara Komunis lah..basically kalo PR nak buat mcm tu kiranya sama jugak kalau aku nak cakapkan bahawa kerajaan Pakatan Rakyat mengunci atau mengawal rakyat..lebih kurang mcm komunis. Contoh mcm ni, kau kerja dengan aku, aku bayar gaji ko, dan dalam masa yang sama aku juga bagi tau kau apa yang patut kau belanja dan apa yang tak patut kau belanja dengan duit gaji kau tu.

      2) PR melaung-laungkan supaya teruskan subsidi. Mereka kata Msia akan ada lebih byk duit kalau subsidi diteruskan dan juga duit subsidi itu boleh diperolehi daripada perbelanjaan cermat. Kalau nak teruskan subsidi minyak dan harga gula etc..kerajaan nak cari duit tu dari mana? Sedangkan cukai pendapatan pun kita semua tak nak bayar kalau boleh. Kalau dah nama pun resources, maka kita tahu sesuatu resources itu takkan kekal lama. Kau pun tahu minyak Malaysia berkualiti tinggi untuk kegunaan enjin kapasiti tinggi..adalah lebih menguntungkan kalau ianya dijual dengan harga pasaran diluar dan ianya amat rugi kalau dijual dengan harga murah dipasaran domestik. So..katakanlah PR nak gunakan minyak itu untuk pasaran domestik maka apakah keuntungan bagi menstabilkan kapacity minyak Malaysia itu untuk rakyatnya? 100 tahun? Lepas 100 tahun? Import pulak?? atau boleh tak kalau jual minyak malaysia dgn harga pasaran (ada untung) dan menggunakan untung tersebut dengan membeli minyak yg kualiti lebih rendah sedikit daripada minyak Msia untuk kegunaan harian domestic dimana dapat jimatkan resources (minyak Msia itu sendiri) dalam masa yang sama ada untung dan boleh digunakan bagi subsidi..

      3) Letih la nak menjawab..so saya rumuskan lah. Ni pasal PSD. Bukannya kerajaan tak nak bagi kat non-bumi. Dulu bagi..tapi bila bagi depa lari gak. Kalau tak lari depa cuma tolong bangsa depa ja. Tolong adik beradik mereka. Lebih teruk, non malays ni tak nak tolong melayu pun. Kat situ kita dah nampak betapa berat sebelahnya mereka ini. Orang melayu mcm nak competitive? Dulu orang suh belajaq inggeris..PAS tak mau, so masuk sekolah inggeris kata hantar anak ke neraka..kalau nak diikutkan PSD tu Melayu ramai yang tak layak tau. Gomen bagi melayu pasal apa? Supaya melayu boleh bedaya saing, supaya melayu akan tolong melayu lain, kerana melayu akan balik ke asal usul mereka bila dah abis belajaq atau menggembara..dan akhir sekali orang melayu ini ada perasaan kesian..dan kita akan adilkan kepada bangsa² lain..kalo non malays bro..LU TAK BOLEH TAK BOLEH LAAAA diaorang akan cakap kat depan² muka kita..

      Reply
      • June 1, 2011 at 2:53 am
        Permalink

        ini bukan dasar percaya atau pn tidak… spe perintah aku rase xjd persoalan.. kami undi bn sbb agar dpt tolong kami golongan yg susah… korang ingat kmi undi utk apa??? rakyat bg mandat suruh kebajikan kami terjaga… nie lg membebankn… hanya golongan kerajaan yg diberi perhatian… yg keje swasta… dok melopong la…

        Reply
        • June 1, 2011 at 2:57 am
          Permalink

          kalau ko penyokong tegar… juz jwb soalan nie… knp malaysia berhutang sampai beratus2bilion… hutang apa nie??? sebab bg subsidi ke?? mana wang 50bilion saham bumiputra??? tlg jwb… ini najib sediri yg umumkn wang saham bumiputra hilang… 50bilion tau… ko ader share kot… tu baking semacam je

          Reply
          • June 1, 2011 at 10:02 am
            Permalink

            Ok zach..ni mesti kes Bank Bumiputra (BB) yg anda maksudkan betul tak?

            1) Bukan ke masa ni DSAI merupakan sebahagian daripada ahli UMNO pd waktu ketika itu?

            2) Jadi mengapa dia dengan kuasa yang dia ada pada waktu tidak membantu mengekang perkara ini daripada berlaku?

            3) Boleh tak kalau saya nak cakap DSAI juga ada terbabit dalam perkara ini? Kalau betul lah kamu hendak salahkan UMNO 100%

            4) Kehilangan RM50b itu bukan setakat BB punya hal sahaja tetapi ianya merangkumi keseluruhan rakyat bumiputra Malaysia sekali.

            5) Kamu (zach) juga tahu bahawa ada sesetengah melayu ini dapat projek daripada kerajaan kemudian menjualkannya kepada orang lain dgn harga yg lebih murah untuk mendapatkan keuntungan secara instant.

            6) Ada juga melayu yang mengeluarkan duit pelaburan mereka untuk berniaga. Tetapi oleh kerana mereka² tidak reti berniaga maka duit pinjaman yg mereka perolehi dpd bank yakni (Bank Bumiputra) tidak boleh bayar balik..maka rugi lah bank

            7) Kamu juga penah dgr suatu ketika dahulu FELDA byr kepada peneroka satu lum sump yang agak byk kerana sudah tamat tempoh perkhidmatan mereka. Kemudian apa mereka buat dengan duit itu? Ada yg beli mercedes kan?

            8) Mana PAS pada waktu itu? Dan kenapa PAS yg berkuasa di Kelantan TIDAK sama sekali mewujudkan investment-arm untuk negeri Kelantan, untuk rakyat Kelantan melabur? Pasal apa? Boleh tak kalau saya nak cakapkan PAS tidak mempunyai idea?

            9) Kenapa saham non-malays boleh kaya raya? Satu jawapan saja yg saya nak bagi sebagai contoh, walhal banyak lagi contoh boleh diberi. Dan contoh satu yang saya nak beri ialah- Saham Non-Malays is unlimited. Saham non-malays boleh melabur ke rokok, arak, syarikat judi, dan juga syarikat² luar yg mempunyai pertalian dengan syarikat US dan Yahudi. Dimana kita semua tahu bahawa Yahudi adalah pakar dari segi kewangan.

            10) OK² kamu akan kata sapa yg lantik pengurus Bnk Bumi, kamu kena ingat bank bumi merupakan private entiti. Pada waktu itu berapa ramai melayu yang berkululusan jika hendak dibandingkan dengan melayu sekarang? Jadi sesapa yang mempunyai kapasiti untuk menerajui Bnk Bumi pada ketika itu lah yang harus dipersalahkan..

            11) Almost half daripada RM50b yg rugi itu merupakan sebuah pinjaman kecil²lan yg dibuat oleh Melayu untuk berniaga pada waktu itu..ada juga yang meminjam untuk beli kereta, beli rumah, peribadi, dan sebagainya..tapi kenapa mereka ini tidak boleh byar balik? Jawapannya mereka ini mempunyai perangai yang tidak menghargai..

            12) Dan kalau dah perangai ni memang susahlah nak dibendung.

            Maybe kamu rasa jawapan saya tidak bernas..tapi itu lah hakikatnya..

            Contoh paling dekat- PTPN merupakan sebuah badan yang memberi pinjaman untuk belajar..sapa yg pegang saham dalam PTPN kalau bukan daripada share Bumiputera itu sendiri. Sekarang Zach, kamu tgk ramai orang TAK NAK bayar PTPN..mereka ini dah pinjam, dah abis belajar, tak nak bayar pulak

            Ada setengah peminjam PTPN ini tepengaruh dengan ideologi Pro Pembangkang, kata takyah bayar, buat apa nak bayar..tak ke rugi tu

            Ada setengah pinjam duit PTPN tapi tak masuk kolej pun, dia dah pakat dng member dia yg keje kat kolej suh buat surat palsu kemasukkan pelajar pastu mereka guna surat tu untuk buat pinjaman..padahal mereka pakai duit tu untuk beli motor (merempit) tak pun berjoli..

            Hahahahahaha..salah sapa??? Kau nak kata salah UMNO 100%? Jangan bro..ini salah pada individu..

          • June 1, 2011 at 10:26 am
            Permalink

            ader kmungkinan penjelasan ko betol.. tp sbg kerajaan. kna la sistematik kan.. buat 1 peraturan yg betol..undang2 yg ketat.. nie bg pinjam bis xbik tahu dah… sape yg salah

          • June 1, 2011 at 10:27 am
            Permalink

            mane peranan kerajaan… bukan sikit de… byk ketirisan 2

  • June 1, 2011 at 5:41 pm
    Permalink

    Zach,

    Benda mcm ni sebenarnya sikap individu atau peminjam itu sendiri kena amanah. Orang dah bagi pinjam bayarlah balik.

    Mcm mana lah kerajaan nak pantau semua benda mcm ni kalau ianya sudah dirancang dengan begitu baik dan licik sekali?

    Tgk apa jadi sekarang? Non malays dah mengamuk..mereka sekarang kata jangan bagi Melayu pinjam duit tuk gi belaja atau berniaga..haaa so mcm mana sekarang??

    Aku tak kisah kalau PAS nak memerintah..tapi janganlah jadi pak turut jer mcm lembu kena sorong tali..PAS lemah beb bila bertentangan dengan Non Muslim

    Tapi bila berdepan dengan UMNO..bukan main berani siap nak bertikam lidah sampai kalau boleh nak menghunus senjata

    PKR lagi lah..takde hala tuju yg konkrit..atau objektif- apa pejuangan PKR? Keadilan bagi siapa sebenarnya? Kalau bukan keadilan bagi DSAI seorang. Lepas itu apa? Keadilan kepada cina² yang dah lama berdendam dengan melayu? Kemudian apa? Bagi pada india pula..kemudian apa??

    Kasi melayu jadi petani balik? Mcm tu ka kau suka?

    Kamu tgk lah pengikut PAS..takde sapa pun berani tampil kedepan menyoal tentang ketua mereka. Apa asset yang mereka ada..apa kemudahan yang mereka ada..

    Kerana apa mereka takut? Kerana PAS menggunakan Islam..apabila masuk sahaja soal Islam semua tak berani nak soal. Pasal apa?? Takut dosa..takut tak cukup ilmu..takut nanti di cop sebagai ahli neraka..

    Ye ZACH..itu yg DAP mau..DAP boleh mengawal para pemimpin PAS. DAP boleh beri arahan kepada pemimpin PAS. Bukan tujuan saya nak melaga-lagakan..lebih baik PAS membuka peluang para pemimpin non-malays terajui jawatan² penting dalam PAS daripada berkongsi dengan DAP.

    Lebih baik PAS berdiri sendiri sekurang-kurangnya ianya akan lebih kuat..

    Tapi malangnya tidak..kerana apa? Kerana mereka tidak mempunyai pemimpin berkaliber untuk membentuk ekonomi yang kuat. Kerana apa? Kerana PAS itu parti Islam..bagaimana hendak menarik pelabur asing yg rata²nya mementingkan keduniaan..

    Tanpa ekonomi yg kuat dan kukuh..boleh berlaku peperangan saudara..atau berperang dengan negara lain.

    DAP ada kapasiti dan capability untuk menerajui ekonomi dan melalui inilah yang membuatkan mereka berkuasa mutlak lebih daripada PAS dan PKR..

    Zach, Abu, Farid, dan saudara² melayu sekalian..DAP sudah pun merancang untuk menambah kerusi di Sarawak, kemudian diSabah..dua buah negeri ini sudah cukup termasuk Penang, N9 dan Melaka jadi kesemuanya 5 buah negeri sudah cukup bagi DAP untuk mengubah Perlembagaan..sudah cukup kuat untuk mengugut PAS dan PKR

    Takpe..kamu hendak sangat bagi peluang pada Pakatan kan..jangan lah kamu menyesal atau jangan lah keturunan kamu mendapat merana..

    Melayu liberal yg diperjuangkan melayu mcm mana tu? Kamu penah jumpe melayu liberal atau belum? Kalau belum pergilah kamu ke australia dan UK..tak yah jauh pegi saja ke Singapura ramai melayu liberal disana..

    Mereka berani mempersoalkan Islam..mereka berasa malu apabila ada Islam melaungkan takbir..kerana apa? Kerana mereka kononnya MODERATE muslim..Muslim mcm mana tu?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *