RM 4 billion, SPRM Dan PDRM Perlu Siasat PAS

Kecoh bila sebuah syarikat pembinaan yang baru ditubuhkan pada 2007 dengan modal berbayar sebanyak RM 1 juta, I’DA World Group Sdn Bhd, mengumumkan pemberian sumbangan sebanyak RM 4 billion ringgit kepada parti PAS.  Sumbangan ini katanya ada kena mengena dengan Projek S7 yang melibatkan pembinaan lebuh raya. saluran paip dibeberapa kawasan di Kelantan bernilai USD 1 Trillion (RM 3.2. Trillion)!!

Replika cek yang jelas tertera nama Parti Islam Se Malaysia itu diterima oleh adik kepada Menteri Besar Kelantan, Nik Din Nik Mat.  Nik Din yang menggelarkan dirinya Ayah Din sebelum kemudiannya menafikan mewakili PAS mahupun kerajaan negeri ke majlis itu sebaliknya datang atas kapasiti peribadi kerana mendapat jemputan – standard biasa melepaskan diri.

Walaupun jumlah yang disebut maha gila tinggi dan tidak masuk akal untuk sebuah kerajaan sekalipun, apalagi untuk syarikat baru seperti I’DA World Group Sdn Bhd, malah para pemimpin PAS seperti Nik Amar juga sudah menafikan kaitan PAS dengan majlis tersebut disini. kita merasakan perlunya siasatan oleh SPRM dan PDRM bagi melihat jika ada unsur-unsur jenayah di dalam hal berkaitan.

Ini kerana projek tersebut dikatakan sudah dibentang dan dibincang dihadapan Menteri Besar Kelantan, Nik Aziz Nik Mat melalui surat dari Perbadanan Menteri Besar Kelantan bertarikh 19hb September 2010, bermaksud bukan cakap-cakap kosong sahaja (gambar perbincangan pun ada disini).  Bahkan tindakan syarikat tersebut mengadakan majlis besar-besaran mengumumkan pemberian cek tersebut termasuk memanggil wakil-wakil media utama juga, menimbulkan syak wasangka yang memerlukan siasatan menyeluruh:-

 

Dipihak penyokong PAS pulak, sudah riuh rendah masing-masing dengan ‘derma’ yang kononnya diterima oleh pihak PAS ini.  Mana tidaknya, jumlah yang besar ini (kalau benarlah) bakal mengubah imej PAS daripada sebuah parti peminta sedekah, kepada parti yang memberi sedekah.  Tidak lupa juga kepada para bloggers mereka yang menerima peruntukkan RM 4 juta bagi menjatuhkan pentadbiran kerajaan sebelum ini seperti didedahkan Kickdafella, bertambah senyum sampai ke telinga mendengarkan berita baik ini sebab ia bermakna peruntukkan untuk mereka pun bakal bertambah juga.

Kalau UMNO lah yang terlibat ini sudah tentu tidaklah dipanggil pemberian itu sebagai sumbangan, sebaliknya rasuah dan apa segala perkataan yang tidak baik maksudnya.

Keberanian I’DA World Group Sdn Bhd mempermain-mainkan PAS sedemikian rupa kita percaya ada kaitan dengan kebodohan pemimpin PAS yang kita dok bincang selama hari ini.  Takkanlah pendek sangat akal untuk nak mengetahui sama ada sumbangan sebesar sedemikian masuk dek akal atau tidak.  Satu ketika dahulu Majlis Kanser Malaysia juga pernah ditipu oleh seorang yang mengaku diri sendiri sebagai hartawan daripada Lubnan yang kononnya ingin menderma sebanyak RM 1 billion ringgit.

Jadi penting juga untuk SPRM dan PDRM masuk campur kerana kalau jumlah itu tidak benar, sekurang-kurangnya PAS boleh menjaga air muka daripada terus menerus diperbodohkan walaupun kita semua tahu PAS memang pun parti kurang akal.

Untuk pihak pengurusan Syarikat  I’DA World Group Sdn Bhd, daripada derma duit pada PAS, lagi baik buat rawatan menambah gigi Pengerusi Eksekutif yang tak berapa nak sempurna tu.

Adamyan

Hidup mesti berprinsip

69 thoughts on “RM 4 billion, SPRM Dan PDRM Perlu Siasat PAS

  • September 22, 2010 at 1:34 PM
    Permalink

    Aku tak caye le ..aku dah buka homepage IDAWorld …nak tergelak pun ade.. aku rase budak2 SPM pun leh wat homepage macam tu.. pastu derang nak wat projek pulau macam kat Dubai tu ..pergh…ntah lah macam tak caye pun ade..

    Reply
  • September 22, 2010 at 2:09 PM
    Permalink

    sesudah terkena, begitulah umno!
    pemimpin2 anda yg menyurakan rasuah dsb…
    eloklah sgt mengutuk sesama islam dan sesama melayu!
    kata nak mempertahankan melayu!
    tapi tikam bangsa sendiri!
    mcm mana nak maju!
    ALLAHUAKBAR!!

    Reply
    • September 22, 2010 at 5:36 PM
      Permalink

      aiikk..PAS yang terlihat menerima rasuah, Cek pun atas nama PAS, UMNO jugak yang kau kenakan?

      ni confirmla penyakit anwar dah merebak ke balaci PAS nih…

      kalau PAS rasa benda tu tak betul, buatlah report..kita semua taulah kerajaan kurap PAS tu bukan ada duit pun nak laksanak projek trilun triliun nih, tapi apa takde maruah ke PAS nak mempertahankan dirinya?

      Reply
      • September 22, 2010 at 11:31 PM
        Permalink

        apa penyakit anwar? rasanya pas tak terlibat pon dgn kompeni ni.. yg nmpak kt website i’da world tu bekas menteri bn je.. adek mb pon dh ckp dia dtg atas kapasiti individu, dia g terima cek tu pon atas jemputan, karang kalau tolak malu pulak penganjur..

        pastu artikel ni main taram je letak picture.. kan dlm surat PMBK tu dia mintak kompeni ni siapkan proposal ngan documentation dulu? Apa punya bingai lah, melalak benda tak muktamad, mcm amirul mukminin dia je..

        Reply
        • September 23, 2010 at 11:19 AM
          Permalink

          salah satu penyakit anuar berahi dalam pas bila ujudnya puak erdogan yg.bersaing dengan puak ulama dalam perebutan kuasa…ulama kini tersisih terutama bila wally nicky pergi alam barzakh nanti..

          Reply
    • September 22, 2010 at 8:23 PM
      Permalink

      ko ade baca surat khabar harakah tak? kat situ ‘mengutuk sesama islam dan sesama melayu’ amat dasyat sehingga penganot pas dah jadikan macam kitab yg.wajib dipercayai..Dah lah mIrip puak khawarij, kini pas tak mengaku sebagai melayu dan memerangi ulil amri dari saudara sebangsa dan seagama dengan berpeluk dengan kapir harbi dAp…..CUBA KO BAGI SATU NAS DAN HADIS UNTUK MENGHALALKAN MEMERANGI ULIL AMRI DARI KALANGAN ORANG ISLAM ??

      Reply
      • September 22, 2010 at 8:43 PM
        Permalink

        bETUL bro apa awk ckp…confirm liPAS 2 sengal

        Reply
      • September 22, 2010 at 9:11 PM
        Permalink

        siapa perang siapa? berapa byk dah terkorban? bodoh mcm lembu kau ni….

        Reply
        • September 23, 2010 at 10:47 AM
          Permalink

          ko lupe ke amanat hj.hadi ? apa jadi lepas tu? semayang 2 imam,sembelihan umno tak halal dan peristiwa memali..Ko lupa ke wally nicky menolak ‘kerajaan perpaduan’ ? tetapi memeluk erat kapir busuk dap memerangi umno?

          maksud ‘perang’ boleh ditafsir pelbagai samada guna tenaga,mulut,media,fitnah dan pisikologi…bodoh macam lembu balik kat kauu..!!!

          Reply
        • September 23, 2010 at 6:36 PM
          Permalink

          ko to sial macam anjing..
          bangang..klu nk lawan pn tgk isu lah..
          ini isu terang2 penipu..
          spin utk PRU13..
          sbb PAS tau Kelantan pn akan lingkup..
          nik ajis Al najisi dh jemm..
          modal PAS nik ajis jer..
          letak gambar nangis2 tipu2..RIAK!!
          satu malaysia simpati..
          bodohh..

          Reply
  • September 22, 2010 at 2:44 PM
    Permalink

    Orang bagi…, kebas jer ler…

    Reply
  • September 22, 2010 at 2:53 PM
    Permalink

    eh… aku nonton cerita “Senario the movie” ke “Badut Sarkas”….

    Reply
  • September 22, 2010 at 3:04 PM
    Permalink

    Bagi PAS bagi duit perkara amal jariah. Kalau UMNO dah tentu rasuah. Tetapi duit tetap duit. Pasal duit ahli PAS pun manusia biasa mempunyai nafsu. Jadi tak hairan PAS terlibat dengan rasuah, balak, tanah, pasir dll

    Reply
  • September 22, 2010 at 3:22 PM
    Permalink

    Demi duit, segala-galanya boleh berlaku! Org gunakan duit utk cari lebih byk duit! Mmg tidak salah utk mencari lebih duit tapi kalau mencari duit sehingga mengkhianat org, rasuah, tipu helah…. betulkah cara itu??
    ingatlah! wartawan di alam selepas dunia akn ditanya perbuatan anda! cuba anda fikir sejenak betulkah apa yg anda ‘publish’kan.. ada @ tidak unsur fitnah @ seumpamanya???

    akhir sekali, d ayat terakhir itu, tidak perlulah kutuk sesama islam, malah melayu! kalau benar2 ingin perjuangkan bangsa melayu, perlukah mengutuk, bangsa melayu itu sendiri??

    Reply
    • September 22, 2010 at 8:26 PM
      Permalink

      ko ni macam katak baru keluar bawah tempurung….ko menyerang umno ni adakah ko dah mengenali pas? patern ko cakap macam budak pasti yg.baru dapat sijil tadika..pekak dan buta sebelah mata…

      Reply
      • September 22, 2010 at 8:49 PM
        Permalink

        bkn katak bwh tempurung lg bro owg2 liPAS ny…mmg otak mrk cm katak atas lesung..heeee..sengal manjang…

        Reply
  • September 22, 2010 at 3:33 PM
    Permalink

    Syabas skarang parti PAS semakin hancur akibat virus2 al-juburi yang telah meresapi parti tersebut…

    Reply
  • September 22, 2010 at 4:07 PM
    Permalink

    lalalalalalalala….

    Aku rasa tak perlu lah nak libatkan sesiapa nak check….
    Syarikat kelabu asap jer….

    kalau nak siasat nanti …tunggu jer PIS buat repot polis..
    Ooooops! PIS bukan percaya kat polis pun….lalalalalala

    Hehehehehehe….Bad Idea minta SPRM dan Polis siasat kelabu asap..buang masa.
    Banyak lagi kerja polis…
    lalalalalalalala

    Reply
  • September 22, 2010 at 5:11 PM
    Permalink

    terang benderang satu parti yang memerintah sebuah negeri menerima dananya dari sebuah syarikat yang diberi kebenaran untuk menjayakan projek trillion dollar US…satu rasuah wang yang tak boleh disangkalkan…hehehehehe cam pakej UMRAH 65 ribu la jugak..sprm kelantan masih nak membisu lagi ke?

    Reply
  • September 22, 2010 at 5:13 PM
    Permalink

    anta jangan marah….ini hadiah laaa…hadiah…

    Reply
  • September 22, 2010 at 6:04 PM
    Permalink

    aku dah tengok la web page I’DA WORLD GROUP (kononnya la) hahahaha sakit perot tergelak. bagi sumbangan 4 bilion kepada sesebuah parti ( media coverage plak tu ) 4 billon? bukan 4 million, kalu 4 million tu logik la. boleh la nak jadi isu panas pun. ini semua lawak la. CEO I’DAworld tu pun xde gaya tokoh korporat yang ada aset 1.217 trillion. TRILLION! kira la berape kosong trillion tu. berape buah syarikat kat Malaysia ni yang ada aset TRILLION? tak logik langsung. lagi la aku nak tergelak. dia ingat dia Donald Trump ke? gaya broker tanah ada la. semua ni penipuan/individu yang baru nak cari publisiti murahan. orang yang percaya syarikat ni bagi sumbangan kepada sesebuah parti dengan nilai Billion juga orang yang tak berapa cerdik.

    Reply
    • September 23, 2010 at 4:10 PM
      Permalink

      Berapa banyaklah syarikat ini membayar income tax atau zakat … kalau takde saman aje..

      Reply
      • September 23, 2010 at 6:33 PM
        Permalink

        zakat?? diorng bayar kt DAPigs..

        Reply
  • September 22, 2010 at 7:24 PM
    Permalink

    betul betul PAS dengan MBnya sekali kene kencing…..pasal duit PAS lajuuuuu je….
    SPRM kat KElantan tu buat diam je…ada apa apa ke???

    Reply
  • September 22, 2010 at 9:12 PM
    Permalink

    hehe isu PKFZ pun tak setel lagi, denga cerita SELURUH MENTERI KABINET BN TERMASUK PM KENA TIPU DGN LING LIONG SIK……ahahhaha

    Reply
    • September 22, 2010 at 9:24 PM
      Permalink

      hahahahha..PKFZ punya projek berjalan juga…ni belum berjalan, baru gebang dah percaya bebulat…hairan juga kalau kata kerajaan negeri tak berminat…sebabnya timbalan menteri besar boleh melawat pejabat tu…..hahahahhaha tak berminat ngan rm4 b? hairan bin ajaib

      http://idaworldgroup.com.my/images/21091014.jpg

      Reply
    • September 26, 2010 at 1:22 AM
      Permalink

      si bingai ni lagi.. bro lu kalau tak tau pasal apa yang orang tulis lu duduk diam2 baca dengan tekun dan insafi diri. benda yang mimpi dengan yang nyata pun tak dapat di bezakan. rosak la lu ni bro

      Reply
    • September 26, 2010 at 3:55 PM
      Permalink

      PAS ni kerana duit bini pun sanggup dijual. Yang haram orang lain, halal bagi PAS

      Reply
  • September 22, 2010 at 10:27 PM
    Permalink

    Tadi ada keluar dalam bernama tv, pemuda UMNO buat laporan polis, PAS yg kena kencing, UMNO pu!ak buat laporan?

    Reply
    • September 24, 2010 at 9:35 AM
      Permalink

      Memang dia takda keja nk buat..dok cari la apa yang boleh bg org percayo sikit2 walaupun cerita dia lebih mcm hikayat 1001 malam

      Reply
  • September 22, 2010 at 11:33 PM
    Permalink

    sumbangan RM 4.0 Billion?.. uhuk!.. mengalahkan syarikat kat BSKL!.. yg bodoh nye, ada pulak wakil PAS pi ambik replika cek tu.. hahah.. bawa la replika tu pergi bank.. boleh panggil press lagi..

    Reply
    • September 23, 2010 at 2:31 AM
      Permalink

      Wakil PAS tu pulak bukan orang lain… Adik Pok Nik laaaa. Hadooooiiii….. Apahal pulak Nik Din tu… kononnya nak menghormati jemputan. Kalau jemputan tu takder majlis penyerahan mock cheque tu dia nak datang ke? Katalah tak tau pasal cheque tu… takkan nak serah muka amek gambar mengusung “cheque tendang” tu…..kihkihkih. Pendek akal namanya tu. Dunia…dunia. Mau terbalik Pantai Seri Tujuh tergelak…..

      Reply
      • September 23, 2010 at 10:51 AM
        Permalink

        ‘menghormati jemputan’…kalo majlis tu cuma nak sumbang 100 hinggit,adakah dia nak datang..???? bab amik duit boleh pulak kroni gi amik…lepas tu ade odit tak?

        Reply
        • September 23, 2010 at 10:32 PM
          Permalink

          Tadi terbaca kat satu blog ada yang komen
          “sipenerima cek tidak mewakili kerajaan Negeri ataupun PAS”
          Boleh mengata orang bodoh pulak yang buat komen tu. Walhal bodoh dia yang buat kenyataan camtu dia tak sedar.
          Dah terang takyah bersuluh atas Mock cheque tu tulis PAS… takkan nak diberi pada tokey PASar ke atau tokey kilang kaPAS?
          Ntah hapa-hapa?

          Reply
          • September 24, 2010 at 9:18 AM
            Permalink

            A’ahh lah Uncle…lain kali kalau ade kampeni nak bagi check pada parti pis-tol-pas tuh,siapa je buleh naik pentas terima ekk?

    • September 23, 2010 at 9:32 AM
      Permalink

      Amal jariah (rasuah 4 billion) Siapa tipu siapa. Melayu tipu melayu atau Islam tipu Islam? Adik ambil chek utnutk abang tapi abang tak mahu mengaku. Duit punya pasal semua boleh corner baring

      Reply
  • September 23, 2010 at 10:26 AM
    Permalink

    korang memang gelak ajer bila tengok sesuatu yang pelik….tapi kebenarannyer mana korang penah amik tahu….tengok website memanglah macam tak sekolah punyer tapi korang tahu apa matlamat dorang???sebab tu ada perumpamaan english don’t judge a book by it’s cover….tuh belom korang tengok opis dorg lagi….andaikan lah syarikat ini betul dan benar???korg yang bangang nie mcamner???takat peluk tubuh dan jadik hamba abdi kafir laknat ajerlah….ada sedikt perubahan cubalah carik kebenaran…saluran bnyk….takkan dorang nak umum sesuatu yang bukan kapasiti dorang….nak sewa ballroom hotel tuh ajer dah byk ratusan ribuan RM guna….takkan nak tipu korang kene labur byk duit….baik cite kat kedai kopi ajer….BNm pun tak cakap aper lagi…KDN pun senyum ajer lagi….SC pon buat tak kisah ajer….PM dan TPM pun senyap ajer….korang lak yang jadik pelik sebab korang tak tahu cite sebenar dan tak mungkin korang tergolong org yang akan berjaya seperti owner syarikat nie….nak rasuah aper…sedangkan dana dan pelaksanaan ni dorang yang usahakan sendiri….kelantan bg kelulusan ajer….nak rasuah pun takkan kene buat majlis besar2….keluarkan dalam surat khabar….pakai akalkah korang???MB perak pon dapat sponsor dari syarikat nie…2.5jutarm….pjek nasional everest khalid yunos pon dapat sponsor 1.5m….2tahun lepas lagi dorg dah umum pjek2 di kelantan kedah perak dan perlis……ada respon???hahhah…???korang yang bangang….

    Reply
    • September 23, 2010 at 1:35 PM
      Permalink

      moral citer kat sini adalah kenapa wally nicky dan kerabat dia menafikan tahu bab terima cek tuh? kalau benda tu halal dan benar suci ,,naper si penerima mengaku berkapasiti individu sedangkan cek tu tertulis parti islam semalaysia? kenapa banyak kong kalikong kalau benda tu tak ade isu rasuah? kalau projek S7 tu di buat kat Johor dan pas kelantan dapat check tak mengapa..Ini projek tu dilaksanakan kat kelantan dan tetiba syarikat tu bagi duit kat parti pemerintah negeri kelantan….

      Reply
    • September 23, 2010 at 6:10 PM
      Permalink

      korang yang bangang….aku rasa kau salah fhm..kita alu2kan kalau benar syarikat bumiputera ade aset trillion rm..kau tau kira berapa byk trillion??syarikat mcm ni dh mcm petronas..tak mungkin syarikat mcm ni kita tk tau..tk kan kerajaan tk tau wujudnya syarikat mcm ni sedangkan diaorg byr cukai?kau letak sponsor 2.5 juta,i.5 juta,itu tk banyak la bro..banyak syarikat boleh bg kat m’sia ni..ni kita cerita sponsor 4 billion..kau tau kira ke 4 billion?aset trillion…mmg la pm dgn tpm tk ckp ape lg..sbb tu aku dh post td minta polis dgn roc siasat syarikat ni jgn smpai dia kelentong org ramai..orang PAS pun selamat kalau kita dpt tau awal…

      Reply
    • September 23, 2010 at 6:30 PM
      Permalink

      korang orang PAS YANG BANGANGG!!!

      bodohh..simple calculation bro kite dah ajar.. 4 billion weeiih
      ko tu la banggang amal rasuah secara terhormat dlm PAS..
      jual Hadith..jual ayat2 Al-Quran nk halalkna mungkar

      last2 jadi anjing KAFIR!!!

      kesimpulannye..PAS dan orang2nye ler yg BANGANG!!! kelentong ahli2 yg bodoh patuh buta tuli.. last2 semua terjun lobang..lobang ALJUBURI..hahaha

      Reply
    • September 23, 2010 at 11:38 PM
      Permalink

      Memang tak pelik…lalalalalala….tapi pasal nko nie sengal….tak kenal penipu.
      Aku cadangkan nko pergi laman web Mawi World…oooops!! I’da World…
      Memula sekali..dalam mana mana proposal..mereka akan letakkan gambar bangunan reka bentuk sendiri….S. E.N.D.I.R.I…bukan cilok dari projek lain…

      Gambar jambatan….pastu nko google kan..Dubai Arch Bridge…

      Pastu nko tengok pulak cadangan Islamic Centre dia….
      Kemudian nko google kan Lotus Temple.

      Lalalalalalalalala….so siapa bangang!!

      Reply
  • September 23, 2010 at 11:47 AM
    Permalink

    oo, bila keluar suratkhabar kena pakai akal, buat majlis kena pakai akal, tang mana sumber datang duit berbilion-billion dan trilion duit tu taknak guna akal ke?

    Kerajaan Kelantan Negeri pun belanja 400 juta setahun, ini ada pulak satu company tabur berbilion ringgit pada satu masa tanpa ada apa asas yang kukuh tang mana datang duit.

    kalau benarlah Rm 4 billion tu ujud, apa Nik Amar dan Nik Aziz semua pakat-pakat nafi? nak salahkan kami yang tak yakin, nik aziz pun tak yakin…

    Reply
  • September 23, 2010 at 1:03 PM
    Permalink

    4 BILLION diulang 4 BILLION diulang 400 JUTA RIBU
    banyakkkkkkkkkk tuuuuuuuuuuuuu…………………

    Alhamdulillah ada gak Melayu Islam yang kaya tahap gaban
    dan bermurah hati nak menderma,

    tapi nape dia x termasuk dalam
    salah sorang manusia terkaya di Malaysia ???
    mcam toke gula atau tuan punya maxis,
    atau anak bekas PM yg ada syer
    kilang arak kat Philiphine tu ??
    majalah Forbes terlepas pandang kot,

    kalau Kerajaan Negeri Kelantan yang ke 4 termiskin selepas
    Sabah dan Terengganu tu dia bleh kasi 4 BILLION agak2 nya
    berapa lah kekayaan dia

    Reply
  • September 23, 2010 at 3:33 PM
    Permalink

    aku rasa kita tak payah siasat jauh sgt..tak perlu siasat PAS atas rasuah..yg perlu,polis dan ROC kena siasat betul ke apa yg syarikat ni dakwa?dalam profil syarikat,semuanya no 1 in d world..aset sampai trillion ringgit.betul ke?tauke syarikat ni kita siasat dulu sbb kita tk pernah dgr syarikat ni..dah tentu LHDN mesti ambil tahu..mesti dia bayar tax..tak de pun syarikat ni dlm list forbes..tgk dlm laman web syarikat ni pun,byk gmbr main copy n paste je..mcm kaki kelentong..tapi yang kesian,orang PAS yang ‘pandai’ pun kena kelentong..hehe..ape punya bangang la diaorg ni..

    Reply
  • September 23, 2010 at 4:10 PM
    Permalink

    Ketahuilah oleh anda bahawasanya Islam yang dilaung-laungkan oleh Pas hanya sekadar bibir mulut sahaja bagi mendapatkan undi. Tidak kira siapa mereka, tok guru, ustaz, ustazah, pak haji, pak lebai dan sebagainya, apabila mereka bersama Pas maka mereka semua adalah ‘binatang politik’ (political animal), bukannya ikhlas berjuang untuk agama.

    Reply
  • September 23, 2010 at 4:14 PM
    Permalink

    Cuba semak syarikat ni dah bayar zakat ka atau belum..

    Reply
  • September 23, 2010 at 4:38 PM
    Permalink

    4 bilion rupiah kot?….ha ha ha ha ….lawak indon…..

    Reply
    • September 23, 2010 at 8:54 PM
      Permalink

      aku rase ko mmg.betul…dalam replika cek tu diorang tertaruk RM..sepatutnya rupiah atau rupee india…muahahahaha

      Reply
      • September 24, 2010 at 10:25 AM
        Permalink

        kalau tak pun, matawang Kenya…ha ha ha ha ….banyak tu……

        Reply
  • September 23, 2010 at 6:40 PM
    Permalink

    4 billion.. kelate akan kayo dr Saudi Arabia..lebih kayo dr Dubai..
    ayooo..manyak wwoo..wa mau jugakkkkk

    UWEEEEKKKKKKKKKK….

    Reply
  • September 23, 2010 at 6:47 PM
    Permalink

    4 billion tu nak wat pa haa??
    salin paip ayaq karat tu ka..?ksian org kelantan..duk minum ayaq kotoq..
    ka nk tanam balik pkok balak haram Lojing, K.Krai smua tu?? kesian org2 Asli..tmpt asai depa di ratah rakus..pak lebai2 PAS senyumm jaa..
    ooo..klu 4 billion..kena jadi MB sepenggai lagi lah.. mana nk dan rasa dahh..
    hahahaa..kelentong nak mampuihh..!!!

    Reply
    • September 23, 2010 at 8:56 PM
      Permalink

      kerana 4 bilion tu, aku rasa wally nicky bertambah sayang jawatan MB tuh…walau sebulan duk dalam wad ICU pasal demam sengugut pun jangan harap dia nak lepas…Dulu kata Tun
      M giler kuasa..tak malu ke?

      Reply
  • September 23, 2010 at 10:25 PM
    Permalink

    Nik Aziz dulu mengata Tun tapi sekarang bolih tengok apa dah jadi. Nak pegang jawatan MB sampai mati kot. semua pasal duit…..duit…..duit…..

    Reply
    • September 24, 2010 at 9:30 AM
      Permalink

      Hidup di dunia mesti ada duit maa…tp guna untuk kebajikan sebagai bekalan akhirat…jgn dah pencen dok sibuk hal-hal org lain..kekadang cakap tak serupa mcm dulu…lupa kot!

      Reply
  • September 23, 2010 at 11:23 PM
    Permalink

    rasanya bkn PAS jer yg kenal..zambri MB perak, shabery chik, najib pun kenal mamat I’DA World Group Sdn Bhd ni. Tapi kalo tul dia da aset gitu so kerajaan pusat leh buat loan dgn dia, gitu jg dgn kerajaan negeri. X kira PR ke BN coz owner dia Melayu Islam, look positive je lar. hihihi…so SPRM leh check company dia..Tun M n Nik Aziz gaduh atas kertas jer tp disebaliknya hormat menghormati..kita jer yg lebih2 tambahan lg media kita mcm xda berita yg membina..

    Reply
  • September 24, 2010 at 9:52 AM
    Permalink

    Di dunia memang ada pelbagai jenis manusia…ada orang baik dan ada orang yang jahat…jgn hanya tengok luaran sudah di sangka baik dan jg jahat..dalaman Allah sj yang tahu…dan setiap berita yang dibawa pun jangan terus percaya bulat2…sudah belajar tinggi2 pun kekadang perangai mcm budak2..kata nak bersatu tp sama2 dok cari salah…pastu orang lain tepok tangan..ingat! hari ni kita selesa…tp adakah pasti anak cucu kita jg akan selesa…jgn dia mengemis di negara sendiri atas perbuatan bapak2 dia yang dok bertelagah tak habis-habis sampai solat,khutbah,hari raya dll pun dok politik jg…nak politik pun tengok masa la…

    Reply
  • September 24, 2010 at 6:32 PM
    Permalink

    yaa betui2..
    paling jahat Nabi pernah bersabda Ulamak Suuk.. Ulamak JAHAT..
    yang cintakan dunia..berpura2 dengan ajakan akhirat..
    yang tipu umat untuk mengejar DUIT..mengekalkan kedudukan
    yang tipu manusia menggunakan Agama..bg manusia keliru..mudahlah kerja mereka..
    yang putar belitkan hukum untuk kemegahan dan politik..
    yang menghasut manusia memutuskan silaturahim dan perpaduan umat sesama Islam.. tetapi bersekongkol dengan kafir laknatullah..
    yang gunakan imej warak di luar tetapi busuk hatinya kerana mengejar KUASA!!

    Mereka ini tkkn cium bau syurga..jadinya akan jadi ahli neraka..
    kenalilah mereka ini.. konon berjubah berserban..tetapi busuk hati..buruk tingkah laku mereka..

    Reply
    • September 26, 2010 at 3:59 PM
      Permalink

      Dan kebanyakan mereka ini terdapat menyertai PAS. Bukan sekadar mereka sanggup melapah daging saudara seagama, bahkan memakan daging khinzir yang disembelih oleh LGE

      Reply
  • September 25, 2010 at 10:07 AM
    Permalink

    aku tak heran lansung pun pasal duit tu…..yg aku heran….kaki rasuah diangkat jd pemimpim…otak duk kat mane ..xtau la

    Reply
    • September 26, 2010 at 4:03 PM
      Permalink

      yang sanggup bersahabat dengan syaitan dan berselingkuh dengan isteri orang pun sanggup dipuja dan dicium tangan. Begitu juga yang mencentai sesama lelaki dan gemar melakukan penusukan dari belakang menggunakan KY JELLY pun sanggup dicadangkan sebagai PM baru dikalangan mereka. Lagi heran dan pelik… X TAU LA

      Reply
      • September 27, 2010 at 12:18 PM
        Permalink

        hahaha jawab2 PASNGOK..
        bodo betui depa no..kencing meleleh pencacai PAS DAP nih..
        depa buat kejahatan di tutup rapi..
        buat2 heran rasuah pulak..
        bapak rasuah al juburi duk dgn hngpa jgkk..

        Reply
  • September 25, 2010 at 12:17 PM
    Permalink

    Syarikat I’Da World Group Sdn Bhd memutuskan untuk membatalkan niatnya melaksanakan cadangan projek pembangunan bernilai RM313 bilion di negeri Kelantan.

    “Jadi projek yang kita hendak buat di negeri Kelantan itu telah dibatalkanlah. Kita hendak tutup cerita ini. Saya pun dah malas dah. Kalau dia kata kita disenarai hitamkan, kita hendak tegakkan apa lagi?” kata pengerusi eksekutifnya, Abdul Rahim Abdul Wahab.

    “Kita tarik diri. Minta maaflah. Mereka kata tidak mahu, apa lagi kita boleh buat?,” katanya ketika ditemui media di pejabatnya di Kelana Jaya hari ini.

    Abdul Rahim berkata syarikatnya juga belum mempunyai wang RM4 bilion yang hendak didermakan kepada PAS Kelantan.

    Bagaimanapun, Abdul Rahim berkata, beliau akan meneruskan usaha untuk menjayakan projek di negeri-negeri lain.

    Syarikat itu dilanda kontroversi ekoran tindakannya yang mengekut semua pihak kerana bermurah hati untuk menderma sebanyak RM4 bilion kepada PAS Kelantan bagi membangunkan negeri itu.

    Ini termasuk Projek Super Mega Seri Tujuh (S7) yang membabitkan kawasan seluas 144,000 ekar atau 576 hektar melibatkan kos RM313.71 juta.

    Cek replika sumbangan itu diterima oleh adik menteri besar Kelantan, Nik Din Nik Mat pada Ahad lalu.

    Sementara itu, Abdul Rahim menjelaskan bahawa sumbangan RM4 bilion itu merupakan satu bentuk bayaran pendahuluan daripada jumlah keuntungan daripada projek yang hendak dilaksanakan itu.

    “Tiap-tiap negeri, bila buat projek usahasama, 20 peratus akan diperolehi kerajaan negeri, 80 peratus kepada (rakan niaga). Jadi bila bercakap tentang RM300 bilion, 20 peratus itu lebih kurang RM60 bilion.

    “Jadi dalam RM4 bilion tadi, sebenarnya (replika cek) itu tidak ada haribulan. Duit ini kita hendak beri bila kita dapat buat kerja (jalankan projek), dasar daripada 20 peratus tadi,” tambahnya.

    Katanya lagi, beliau telah berusaha untuk menjalankan projek tersebut sejak tahun 1998 lagi melalui sebuah syarikat dikenali Asas Naim Holdings.

    “Pada masa itu Tuanku (Ismail Petra) masih sihat lagi,” tambahnya.

    Reply
    • September 27, 2010 at 12:22 PM
      Permalink

      hahahaha ni sekoq lagi pemuhong munafiq geng nik ajis jgk..
      janji hebat bukan main..300 billion..fuhhh..
      tgk2 batal..
      bodoh sgguh permainan depa..

      Reply
  • September 26, 2010 at 4:04 PM
    Permalink

    Akibat berkawan dengan syaitan, maka mereka sanggup diperbodohkan dengan derma Empat Ribu Juta untuk PAS.

    Reply
  • September 27, 2010 at 12:21 PM
    Permalink

    alaa Nik Ajis melahaq duit la tu..
    perintah 21 tahun..duk muhong rakyat dgn ayaq liuq ja..
    sampai ayaq minum pn kotoq..berkarat..dia xpeduli langsung..kira duk hentam UMNO hari2!
    pantang bukak mulut UMNO itu UMNO ini..kias sana perli sini..jahat sungguh mulut dia!!
    tgk2 kebajikan asas rakyat pn dia biaq..
    tunggulah pasni Tuhan tunjuk kt dia..
    main2 sgt..

    Reply
  • September 28, 2010 at 9:27 PM
    Permalink

    alaaaaa….tak payah siasat..buat buang masa jer…..lebih baik semua kakitangan SPRM…beratur di depan pejabat MB kelantan…..dan ketawa beramai-ramai…laughter is the best medicine…hehe

    Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.