“Chinese Freehold” – Pernahkah kita dengar terma ini?

Penulis terkejut besar dengan pendedahan yang dibuat oleh blog “Pure Shiite” yang menulis tentang sebuah papan tanda iklan perumahan di negeri Kelantan yang ditemuinya ketika pulang ke kampungnya untuk berhari raya baru-baru ini. Papan tanda iklan menjual rumah di atas terpampang “Chinese Freehold”! Sebagai mana blogger tersebut, penulis pun terperanjat dengan “terma perkataan baru” yang ditulis di papan tanda iklan tersebut.

Darimana agaknya datang terma “Chinese Freehold” tersebut? Tahukah pemaju tersebut tentang makna perkataan yang ditulisnya itu? Adakah ini terma baru? Atau penulis sendiri yang tidak peka dengan penggunaan terma baru ini. Adakah wujud “Chinese Freehold”, “Indian Freehold”, “Iban Freehold” atau “Punjab Freehold” di tanahair kita? Penulis sendiri kurang pasti.

Setahu blogger & penulis sendiri, tanah negeri Kelantan adalah berstatus “tanah rezab Melayu” atau “Malay reserve land”. Jadi sejak bila pula tanah di Kelantan itu di “Chinese Freehold”kan? Kerja siapakah ini? Tanah di Kelantan itu dibawah seliaan siapa? Kerajaan negeri Kelantan sendiri, bukan? Jangan nak “kona-kona” tuding jari kepada Kerajaan Persekutuan pula. Nik Aziz dan Kerajaan Negeri Kelantan perlu menjawab persoalan ini secara rasmi untuk pencerahan kepada rakyat.

Penulis kesal dengan tindakan pemaju yang memaparkan papan iklan dengan “gimik” promosi sebegini. “Gimik” promosi ini samalah dengan iklan jawatan kosong yang mensyaratkan “bahasa mandarin atau kantonis diwajibkan” atau “Chinese only”. Iklan seperti ini jelas sekali “berbaur” perkauman. Dan adalah sangat menghairankan bagaimana Kerajaan tempatan dan pihak berkuasa negeri boleh meluluskan bentuk promosi iklan yang begitu “assobiyyah” seperti ini. PAS sanggup mengutuk UMNO dengan isu “assobiyah” walhal UMNO tidak sebegitu. Namun, PAS begitu baik hati & menyokong “assobiyah” yang wujud dikalangan bangsa lain. Mengapa perlu ada sikap “double standard” di dalam hal ini. Ternyata PAS cuba bermain strategi demi “political milage” dan kepentingan diri sendiri.

Penulis kesal dengan insiden ini. Harap sesiapa yang berkenaan boleh melakukan “pencerahan” sebagai penjelasan terhadap isu papan tanda dan terma promosinya ini. Jika tidak, laporkan saja kepada PDRM sekiranya papan tanda dan pemaju syarikat perumahan ini melanggar undang-undang dan etika perundangan. Laporkan saja kepada pihak SPRM supaya disiasat sama ada wujud elemen rasuah ketika meluluskan papan tanda iklan ini kepada umum. Desak saja supaya ditubuhkan “suruhanjaya khas” menyiasat sebagaimana “suruhanjaya kematian Teoh Beng Hock”, jika perlu!

16 thoughts on ““Chinese Freehold” – Pernahkah kita dengar terma ini?

  • September 20, 2010 at 1:54 PM
    Permalink

    wally nicky tak mengaku sebagai melayu…mungkin baginya bab ‘melayu’ nih assobiah…Ironinya dia bangga buat masjid ala cina..Dia berpeluk ngan cina daP ,konsesi balak banyak bernama cina dan kini ujud pula ‘chinese free hold’…penting sangat ke undi cina ni kepada paS sampai sanggup berpatah arang dengan sesama agama dan bangsa dari umno? ADAKAH HUDUD AKAN TERTEGAK JIKA BERSAMA DAP?

    Reply
  • September 20, 2010 at 1:56 PM
    Permalink

    Nicky kawan setan itu perasan dia tu keturunan Arab yang boleh beri syurga pada pengundinya.

    Macamana nak tegakkan hudud bila orang yang menwar-warkan penegakan hudud tu sendiri melakukan maksiat dan perkara yang boleh menjuruskannya dan puak-puaknya kepada hukuman hudud?

    Reply
  • September 20, 2010 at 2:27 PM
    Permalink

    memang ada unsur-unsur pelanggaran undang-undang malah hasutan pun..mana ada chinese freehold? Kat Pulau Pinang pun tak ada lagi, kat kelantan yang majoriti melayu pulak dah ada…

    Reply
  • September 20, 2010 at 7:05 PM
    Permalink

    Chinese Freehold luar biasa
    Maksud tersirat buat agenda
    Khas buat kaum cina sahaja
    Istimewanya kepada mereka

    Reply
  • September 20, 2010 at 7:15 PM
    Permalink

    pemakan babi jugak ada untung..huhu..

    Reply
  • September 21, 2010 at 12:21 AM
    Permalink

    Apalah malang rakyat kelantan berketuakan seorang yang tidak tahu asal keturunannya

    Reply
  • September 21, 2010 at 12:58 AM
    Permalink

    Nasib baik hudud belum lagi laksanakan di Kelantan kalau tidak pesalah hudud yang pertama yang akan didakwa adalah MB sendiri. Kerana apa ? Beliau berani menyanggah takdir & sunnah Allah terhadap penciptaan alam & makhlukNya. Kenyataan beliau yang biadab menafikan keagungan Allah Tuhan Maha Esa. terkilan ditakdirkan Allah Beliau Hukumnya adalah dipancung kerana Murtad. Ini bukan fatwa dari saya tetapi pendapat ulama salaf berkaitan kesalahan hudud !!!

    Reply
  • September 21, 2010 at 1:10 AM
    Permalink

    Nasib baik hukum Hudud belum lagi dilaksanakan di Kelantan kalau tidak sudah pasti MB negeri itu sendiri sebagai pesalah jenayah hudud pertama akan didakwa. Kerana apa ? Nik Aziz telah begitu berani menyanggahi takdir & sunnah Allah terhadap penciptaan alam & makhlukNya. Kenyataan beliau membuktikan penafian terhadap keagungan Allah Maha Esa kerana beliau terkilan ditakdirkan sebagai spesis melayu. Mengikut fatwa hudud ciptaan manusia bebal sebagaimana pendapat para ulama salafi mereka yang menentang hukum Allah dianggap Murtad dan boleh dihukum pancung.

    Reply
  • September 21, 2010 at 8:30 AM
    Permalink

    rumah tu mahal..mana org melayu kelantan mampu nk beli

    Reply
  • September 21, 2010 at 12:52 PM
    Permalink

    kes mcm ni kena tanya pemimpin hamPAS negeri yg diketuai nick ajis anak beranak yang mengaku bukan org melayu tapi dia keturunan siam…sbb di kelantan skarang tiada istilah melayu tapi siam utk merujuk kpd penduduk klantan…

    Reply
  • September 21, 2010 at 8:53 PM
    Permalink

    kalau kat kelantan…..jangan lah terkejut !!…….di kelantan apa – apa pun boleh berlaku…yang tak masuk akai lagi banyak berlaku…..bila negeri di perintah oleh sekumpulan monyet dan di kepalai oleh seekor beruk…..jangkakan yang tak terjangka…..!!

    Reply
  • September 22, 2010 at 12:26 AM
    Permalink

    Kalau Melayu merelakan semua bolih terjadi !.

    Reply
  • September 22, 2010 at 11:58 AM
    Permalink

    Kontroversi nombor pendaftaran kenderaan dengan huruf “MCA” yang dikatakan hanya untuk ahli parti MCA mempunyai kebenaran jika sepucuk surat yang didedahkan Menteri Pengangkutan Datuk Seri, Kong Cho Ha, dijadikan bukti.

    Setiausaha Agung MCA itu menunjukkan surat berkenaan kepada pemberita hari ini selepas diminta mengulas laporan sebuah akhbar mengenai desas-desus bahawa nombor plat “MCA” yang bakal didaftarkan di Melaka selepas nombor plat “MBY”, hanya dikhususkan untuk ahli MCA.

    “Saya ada surat ini bertarikh 17 Februari, 2010. Saya tak perlu cakap apa-apa, ada surat,” katanya di Putrajaya. Ditanya mengenai kandungan surat itu, Kong berkata: “Ia berkenaan siapa yang bercakap benar dan siapa yang tidak.”

    Surat itu yang kemudian diberi kepada pemberita, didapati ditulis Setiausaha Sulit Kanan bekas Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Ong Tee Keat, yang meminta pembukaan tender bagi nombor pendaftaran kenderaan negeri Melaka bermula MCA 1 sehingga MCA 9999 dikecualikan.

    Surat itu ditujukan kepada Ketua Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Datuk Solah Mat Hassan.

    Reply
  • September 22, 2010 at 1:44 PM
    Permalink

    wally nicky je yg tak bangga jadi Melayu. Cina tak pernah pun cakap macam tu.

    Reply
    • September 23, 2010 at 11:40 PM
      Permalink

      masjid rantau panjang kelantan sebiji macam chinese temple. nik ajit bangga. masjid yang umno buat dia tak pernah bangga. bangsa dia sendiri pun dia tak bangga. dia ni patut dok dibanting suruh si loyar india tu bakar

      Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.