Implikasi Resolusi Kongres Ekonomi Cina

Share


http://suaragenerasimuda.blogspot.com

PENULIS secara tidak sengaja terbaca Resolusi Kongres Ekonomi Cina. Menurut Resolusi tersebut Kongres Ekonomi Cina Malaysia membuat tuntutan agar ekuiti bumiputra sebanyak 30% dikurangkan dalam semua sektor ekonomi dikurangkan secara berperingkat.

Sementara itu, blogawan terkenal Mohd Sayuti Omar atau MSO turut mengulas berkenaan isu ini di dalam artikel blog beliau yang bertajuk “Berapa Butir Peluru Yang Akan Diterima MCA”. Beliau mempersoalkan kenapa Utusan Malaysia seolah-olah menyepi di dalam isu ini tidak sama dengan isu Tony Pua dahulu.

Selain daripada itu, Blog Minda Intelek Melayu melalui artikel yang ditulis oleh Dr. Novandri Hasan Basri turut mengkritik resolusi tersebut di dalam artikel blognya yang bertajuk “Merbahaya! Kongres Ekonomi Cina Bermain Dengan Api”.

Penulis sendiri ingin melahirkan rasa hairan terhadap resolusi Kongres Ekonomi Cina tersebut, kenapa perlu dikurangkan Ekuiti Bumiputra 30% itu sedangkan Ekuiti Bumiputra sedia ada pun tak sampai 30% walaupun ia ditetapkan sebagai 30%. Untuk rekod kedudukan ekuiti bumiputra terkini ialah 19% dan ia tidak sampai pun 30%.

Berdasarkan angka tersebut ini telah menandakan kaum bukan Bumiputera telah menguasai 81% Ekuiti, di mana pemegang ekuiti terbesar adalah Kaum Bukan Bumiputera, dan bumiputera sekarang hanya memegang ekuiti sebanyak 19%, kata orang kadar lekat di celah gigi.


4 thoughts on “Implikasi Resolusi Kongres Ekonomi Cina

  • August 15, 2010 at 10:21 pm
    Permalink

    cina ni mana yang pernah cukup. bagilah pada mereka banyak mana pun, nescaya depa masih amu lagi. kerajaan jangan layan je tntutan yang emnyalahi perelembagaan ni.

    Reply
  • August 16, 2010 at 7:08 am
    Permalink

    kalau di layan lagi naik setakuk..sultan perak pun dah mula bimbang akan perkembangan ini..orang melayu kene kuatkan perpaduan dan pertahankan tanahair ini.

    Reply
  • August 16, 2010 at 8:30 am
    Permalink

    Semenjak parti ini di pimpin oleh blue star yang rosak akhlak bertambah tambah kurang ajar mereka. .Diharap kan kerajaan tidak melayan apa apa pun tuntutan mereka,kerana tujuan utama mereka semata mata adalah mengikis habis apa saja hak melayu.,dengan cara serampang dua mata.Mereka semakin galak melakukan nya. Sekarang ini kalau kita lihat di pulau pinang parti komunis cap roket menghapuskan hak melayu secara terangan,manakala parti blue star ini pula memain kan peranan secara halus pula dari dalam .mendesak kerajaan buat itu dan ini.konon nya kalau tak buat ekonomi tak boleh berkembang lah ,tak dapat undi cinalah.pergi jahanamlah dengan mereka.Samada parti komunis cap roket atau parti blue star ke matlamat mereka tetap sama.Cuma matlamat kita orang melayu yang tak sama.Malah matlamat sebahgian dari kita sama seperti matlamat mereka.

    Reply
  • August 16, 2010 at 11:40 am
    Permalink

    Orang Cina ni tamak tahap CIFUT. Kalau boleh semua mereka nak sapu dan halau Melayu ke dalam hutan macam sakai macam dalam lagu Namewee rasis kurang ajar.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *